Astronomi su otkrili crnu rupu najbližu Zemlji, udaljenu hiljadu svjetlosnih godina.

Foto: ESO/L. Calçada

Iako crna rupa nije vidljiva sama po sebi, njenu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde. Te zvijezde mogu da se vide golim okom s južne polulopte po mraku u vedrim noćima.

Crne rupe su mjesta u svemiru iz kojih ni svjetlost ne može da izađe zbog snažne gravitacije.

Kad su astronomi proučavali sazvježđe Telescopium uočili su da jednoj zvijezdi treba 40 dana da okruži oko skrivenog objekta. Druga zvijezda udaljenija je od prve zvijezde i crne rupe.

To su uočili teleskopom MPG/ESO 2.2 iz La Sila opservatorijuma Južnog evropskog opservatorijuma u Čileu.

Sistem su astronomi opisali u časopisu Astronomy & Astrophysics.

“Bili smo potpuno iznenađeni kad smo shvatili da je to prvi zvjezdani sistem s crnom rupom koji se može uočiti golim okom”, kaže koautor studije Petr Hadrava iz češke akademije nauka u Pragu.

Zbog toga što crna rupa nema snažne interakcije s okolinom ona nije vidiljiva. Zbog toga je tek proučavanje orbite zvijezda ukazalo na njeno postojanje.

“Nevidljivi objekat mase barem četiri puta veće od Sunca može jedino biti crna rupa”, kaže Tomas Rivinius, voditelj studije i naučnik Evropskog južnog opservatorijuma.

Tokom godina astronomi su pronašli nekoliko desetina crnih rupa na Mlječnoj stazi. Te rupe svoju prisutnost odaju nasilnim interakcijama s okolinom i emitovanjem uočljivih zračenja.

Ovo novo otkriće tihe crne rupe moglo bi biti prvo od mnogih, kažu naučnici koji vjeruju da su u životu naše galaksije mnoge zvijezde kolabirale i stvorile crne rupe.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve