Španska filmska akademija izabrala je film režisera Pedra Almodovara “Bol i slava” (Dolor y Gloria) za španskog kandidata za prestižnu nagradu Oskar.

Foto: Getty/Carlos Alvarez

Naredna, odnosno 92. dodjela nagrada Američke akademije umjetnosti i nauke Oskar održaće se 9. februara naredne godine u Los Anđelesu, a španski kandidat za Oskara u kategoriji “Najbolji film van engleskog govornog područja” je film za koji je i sam režiser Almodovar rekao da je najličnije autobiografsko djelo.

Glavne uloge u Almodovarovom poslednjem filmu tumači poznati holivudski dvojac, Antonio Banderas i Penelope Kruz.

Film “Bol i slava” bio je u takmičarskoj konkurenciji i na poslednjem Filmskom festivalu u Kanu, a 69-godišnji Almodovar je na Venecijanskom festivalu dobio nagradu za životno djelo.

Harizmatični i kontroverzni režiser Almodovar snimio je 21 dugometražni film, njegova kinematografija na španskom jeziku donijela mu je svjetsku slavu i brojna priznanja.

Do sada je već osvojio dva Oskara i to u kategoriji “Najbolji film van engleskog govornog područja” za “Sve o mojoj majci” (1999) i “Najbolji originalni scenario” za “Razgovor s njom” (2002).

Nakon izbora kandidata za Oskara u kategoriji “Najbolji film van engleskog govornog područja”, 13. januara naredne godine biće poznati i finalisti.

Komentari

avatar