Petak, 24 Septembra, 2021
Rubrika:

VLAST I VJERSKA ZATUCANOST Stradalaštvo Crne Gore, jedine evropske retrogradne teokratije

Najbolji dokaz da je zavisnost, strah od konačnog i neznanje u kombinaciji sa retrogradnim pagansko-plemenskim vjerskim osjećanjem gotovo nemoguće iskorijeniti iz ljudskog bića je nova politička ''elita'' Crne Gore na čelu sa predsjednikom Vlade - teokratom Zdravkom Krivokapićem.

Piše: Balša Knežević

Veliki ideološki neprijatelj izvornog svetosavlja i metareligije antičkih Seraba zasnovane na vjerovanju u iskonsku ominipotentonost svetosavskog Boga – Ludvig Fojerbah, napisao je u svom kapitalnom djelu ”Predavanja o suštini religije” da se iza postojanja religije krije ”osjećanje zavisnosti, odnosno konačnosti”.

U svojoj antisvetosavskoj tiradi usmjerenoj u srce nacionalističkog pravoslavlja Fojerbajh je istakao – da”kad ne bi bilo smrti, ne bi bilo ni religije” (Ludvig Fojerbah, Predavanja o suštini religije, drugo izdanje, BIGZ, 1973, Beograd, str. 33). Ovaj njemački kritičar religije usudio se da iznese insinuaciju da će potreba za religijom nestati kad se čovjek evolucijom svijesti i putem naučnog napretka oslobodi straha od konačnosti…

Fojerbah, iako ne pripada njemačkom klasičnom idealizmu, bio je idealista koji je, makar prema interpretaciji autora ovih redova, optimistično smatrao da će čovječanstvo nekad dostići nivo svijesti koji će omogućiti odbacivanje religije. Vjerski obredi će stoga, u jednom momentu ljudske istorije, postati relikt prošlosti, a crkva će biti proglašena civilizacijsko-duhovnim pomagalom koje je bilo potrebno samo dok nijesmo dostigli određeni stepen intelektualnog razvoja.

Moj dobri i pošteni Ludviže, žestoko si se zajebao, a ”oslobođena” Crna Gora je školski primjer poraza tvoje plemenite, ali očigledno utopijske ideje.  Iako smo svjedoci da većina svijeta, kako zapadnog tako i istočnog, ide krupnim koracima naučnog napretka i oslobađanja od religijskog relikta praznovjerja, u Crnoj Gori se dešava potpuno obrnut civilizacijski proces koji u praksi pobija Fojerbahovu teoriju.

Posjeta Grčkoj: Krivokapić prvo kod vjerskog poglavara

Najbolji dokaz da je zavistnost, strah od konačnog i neznanje u kombinaciji sa retrogradnim pagansko-plemenskim vjerskim osjećanjem gotovo nemoguće iskorijeniti iz ljudskog bića je nova politička ”elita” Crne Gore na čelu sa predsjednikom Vlade – teokratom Zdravkom Krivokapićem.

Premijer opijen pogrešnim poimanjem Jevanđelja, uzrokovanim jakim uplivom svetosavske nacionalističke mitomanije, u nedostatku političkog iskustva i znanja, kao i konkretnih rezultata u svom radu, na svakom koraku nastoji da ispolji svoj vjerski ekstremizam, pokazujući da su mu takozvani ”nebeski” zakoni iznad zemaljskih zakona i države.

Prilikom nedavne zvanične posjete Grčkoj Krivokapić se prvo sastao sa arhiepiskopom Atine i cijele Grčke Jeronimom, i podsjetio ga da veliki dio građana Crne Gore proslavlja veliki praznik, Svetog Vasilija Ostroškog!?

Krivokapić je time pokazao da mu je malo što svoju vjersku zatucanost promoviše u svim sferama svakodnevnog privatnog života i profesionlanog angažmana u sopstvenoj državi, nego je svom religijskom fundamentalizmu dao oduška i u međunarodnim odnosima. Jer ne vjerujem da ijedan evropski državnik zvaničnu posjetu počinje razgovorom sa vjerskim poglavarom, sa kojim se sastaje prije predsjednika i premijera.

Popovi iznad zakona, čak i kad štite pedofile

Možda to i ne treba da čudi jer Krivokapić u sopstvenom svijetu političkog teokratskog autizma, državu vodi kao što je to bio slučaj prije 200 godina kada su svjetovna i duhovna vlast bile jedno te isto. Mada sa neuporedivo manje mudrosti nego tadašnji gospodari.

U prilog tome ide i postupanje premijera prije odlaska u Grčku. Krivokapić je svoj status religijskog fundamentaliste zacementirao na nedavnoj pres konferenciji, koji je pretvorio u predavanje iz teologije, i govoreći o Bibliji upozorio da se vjerski obredi ne mogu svesti na zemaljsku priču poštovanja epidemioloških mjera!

Poručio je da vlada neće hapsiti sveštenike, čime je stavio do znanja da su popovi SPC iznad zakona i da su povlašćena ”kasta” u državi, a zdravlje građana, nauku i medicinu je stavio daleko ispod religijskih rituala ”krvi i tla” koji su upražnjavani za praznik Svetog Vasilja Ostroškog.

Njegovim koracima otišla je i Uprava policije, čiji su pripadnici prekinuli okupljanje nekoliko desetina građana koji su u Podgorici izrazili podršku Palestini, a pri tom su tolerisali šenlučenje hiljada pobornika Svetosavskog kulta tokom političke litije gdje je po ko zna koji put zloupotrebljen crnogorski svetac Vasilije Ostroški.

Krivokapić je i ranije u javnim  nastupima ispoljavao svoja ekstremna vjerska ubjeđenja kada je iznosio sulude tvrdnje da je dokazano kako ,,vjerom mogu da se pomjeraju planine”.

Aleska Bečić prilikom redovne konsulatcije sa Joanikijem Mićovićem

Ovakvo ponašanje ne zastupa samo premijer, jer većina ministara, visokih funkcionera nove vlasti, ali i ogromna većina novozapošljenih po državnim institucijama polako počinje ne samo da  prihvata, već i promoviše trend da su vjera i religijska načela, u iskarikiranom, pagansko-svetosavskom obličju iznad načela zdravog razuma. Portal Aktuelno više puta je pisao kako se prostorije u pojedinim ministarstvima redovno kade, a svjedocim smo da se osvještavaju službena auta, dok političari pred izbore redovno idu na konsultacije kod popova koji su postali aktivni sudionici u političkoj promociji.

Iako nije ni primaći Krivokapiću po vjerskom ekstremizmu, mladi ”proevropski” politički apatrid Aleksa Bečić, se iz petnih žila trudi da se uklopi u mozaik teokratizacije crnogorskog društva, dok Demokratski front otvoreno bije anticivilizacijsku bitku iz pećina svetosavskog pagansko-guslarskog ekstremizma.

Bato Carević i popovi u zgradi Opštine

Naš svakodnevni društveni život toliko je zatrovan karikaturalnim hrišćanstvom, koje nije ništa drugo nego najprimitivniji vid pagansko-svetosavskog ispoljavanja vjerskih osjećanja duboko zadojen velikosrpskim  nacionalizmom. Kada vladajuća politička struktura promoviše ovakakav vid ruralnog paganskog svetosavlja, kađenje opštinskih prostorija od strane lokalnog ”demonizatora” Marka Bata Carevića  više nije ništa čemu se treba čuditi.

Takođe ne treba da se čudimo ni širokim prihvatanjem učenja pravoslavnog vrača Velibora Džomića čija je teorija da litije, tamjan i pričešće ”liječe od virusa pa i koronavirusa”. Ovo učenje dovelo je do kađenja gradskih ulica, koje i dan danas predstavlja nerazdvojni dio domaćeg religijskog folklora.

Pravoslavni vrač Velibor Džomić – na vezi sa Bogom

Nepregledne mase ljudi koji vođeni nekim čudnim iskonskim strahom od fojerbahovske konačnosti koračaju prema Ostrogu predstavljaju samo simbol ”oslobođenja” Crne Gore od zdravog razuma… Valjda je sada poželjno i u trendu juriti za vizijom religiozne ”čistote” promovisane od strane popa koji je skrivao pedofiliju u redovima svoje duhovno propale, moralno oronule crkve.

Ekonomski napredak, rad, preduzetništvo, obrazovanje, intelekt… Ništa od tih kategorija nema mjesta u novoj Crnoj Gori dok se ne ispuni nužni religijski element koji otvoreno propagira teokratksa vlast svojim postupcima. Kad sve ovo uzmemo u obzir, postaje jasno da se Crna Gora polako pretvara u teokratiju, u kojoj će svi poštovati nacionalističko-ruralni oblik vjere propagiran od strane Svetosavskog kulta ”krvi i tla”.

To je tužna politička slika Crne Gore, koja mahnito srlja u tekratsko državno uređenje gdje će bog i pravoslavni pop moći da daju opravdanje za sva zlodjela, nepromišljenosti i poraze, i u kome će sve biti relativizovano kroz pozivanje na neku apstraktnu, omnipotentnu, nadčulnu pojavu.

Ako teokratsko-apostolska vlada na kraju ostvari svoj zacrtani cilj urušavanja ekonomskih, spoljnopolitičkih, bezbjednosnih i naravno nacionalnih temelja Crne Gore, opravdanje je već tu – oslobodili su Montenegro zlokobnog uticaja Lucifera sa zapada i vratili je kao Srpsku Spartu na ”ispravni” podvižnički put svetosavskog stradalništva. Amin!

Najnovije

Ivanović: Ovoj vladi ni ostavke neće pomoći

Poslanik DPS Petar Ivanović oglasio se na Tviteru. -Ekspertska vlada postigla izvanredne rezultate” kazao je stojeći pred ogledalcem Krivokapić. Kada se odmakao korak-dva uvidio je da...

Zašto se mrzimo?

Dobro vidimo samo srcem. Suština je nevidljiva očima, kazao je Egziperijev Mali princ. Zašto onda srce ne usmjeravamo ka dobru ljudskom i zašto od pobjede činimo...

U subotu do 28 stepeni

U subotu sunčano i toplije. Na sjeveru, po kotlinama, moguća kratkotrajno jutarnja magla. Vjetar slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 3 do 16,...

Rovčanin: Ministarstvo kapitalnih investicija nema ministra, već PR-a državnih preduzeća

Direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da radi u interesu naroda, a ne po nekakvim paralelnim agendama”. Bojanić...

Transfer u najavi: Čelsi spremio 150 miliona za štopera Juventusa

Čelsi već razmišlja o sljedećem prelaznom roku, a u fokusu će biti Matajs De Liht. Štoper Juventusa je pod ugovorom sa ''starom damom'', a u...

Najčitanije

Povezano

SPC reagovala na druženje Đokovića sa guruom Mohanđijem

Druženje indijskog gurua Mohanđija sa porodicom Đoković nije se dopalo episkopu zvorničko-tuzlanskom, vladiki Fotiju. Naime, Jelena Đoković je ove nedjelje posjetila Kosovo i Metohiju u...

Autorski tekst premijera Zdravka Krivokapića: Činjenice koje ne čujemo od njihove buke

Premijer Zdravko Krivokapić objavio je autorski tekst. Tekst prenosimo u cjelosti Na inauguraciji američkog predsjednika Džona F. Kenedija, u januaru 1961. godine, jedan od najvećih pjesnika...

Vanredni sastanak Krivokapića i Jokovića

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković imaće danas vanredni sastanak sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, saopšteno je iz SNP. Zbog tog sastanka odgođena je konferencija za novinare Socijalističke...

Krivokapiću za rad u Savjetu za vladavinu prava 50 odsto prosječne zarade

Predsjednik Savjeta za vladavinu prava premijer Zdravko Krivokapić, njegovi zamjenici, članovi i sekretar ovog Vladinog tijela primaće naknadu u visini od 50 odsto prosječne...

Komentari

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
16.05.2021-12:05 12:05

Da su samo miško kesedzija i zeljko govedo zavrsili iza resetaka ne bi se ovo crnoj gori desilo

džudović
16.05.2021-14:25 14:25
Reply to  Neko tamo

Vaaljda ih neće zaobići ovaj Zakon o porijeklu imovine:

džudović
16.05.2021-14:24 14:24

Istupi premijera Krivokapića pokazuju da on ne zna ništa o religiji i vjerovanju kao ni o realnom životu koji živi. On je vjerovatno nabubao Bibliju, zna je napamet ali ne shvata ni poruke ni suštinu tih tekstova koje papagajski ponavlja. Završio je sve škole ali je ostao neobrazovan bez znanja kao i drugi njegovi apostoli, nažalost.

gagi
16.05.2021-20:54 20:54
Reply to  džudović

Krivokapiz “zna”taman ka govedo dok prica price o “pomijeranju”brda,planina i sl.pjancina kojemu je izgorio mozak od “vlage”tj.alkohola.

gagi
16.05.2021-20:51 20:51

A kakav je nesrecni Aleksa iz sela Balabane,evo ga ka Africko neuhranjeno dijete,dosao da celiva Joanikija u “rikverc”jer je to “obraz”vodji pedofila u SPC “filijala”u CG.

Sarajevo
18.05.2021-09:04 09:04

Vrlo jak clanak Popovi i svetosavska politika je u stvari osnova velikosrpske agresije , istjerivanja muslimana sa njihovih ognjista paljenje i miniranje 562 dzamije u BIH .Mnogo mi je jasniji uzrok rata kada ovo citam i shvacam u cemu se u stvari radi .Paganskom primitivizmu spojenim sa armijom do zuba naoruzanih cetnika zaludjenih ovim svetosavskim kultom .Crno se pise Crnoj Gori zemlji mojih predaka , odakle smo od istih svetosavaca morali bjezati iz Herceg Novog ,kasnije iz istocne Hercegovine ….Zelim Crnoj Gori i postenom svijetu tamo da ih ne zadesi sudbina BIH , zemlje koju je uniistila svetosavska mitomanija i… Pročitaj više »