Utorak, 21 Marta, 2023
Rubrika:

Vazda No. 1

Ima onih koji se sjećaju da je još u doba snažne SRJ imao hrabrosti da saopšti u to vrijeme jeretičku misao kako Crna Gora kao država ima potencijal za ekonomsku samoodrživost. Nedugo nakon toga 1996. godine prvi je, u ne tako  povoljnim političkim okolnostima po njega, digao glas protiv Miloševićeve politike u raspadu SFRJ i njegovim nedjelima na prostorima Hrvatske i BiH.

Za aktuelno.me

Piše: Goran Popović

Evo ga sad Milo i na izbornoj listi kandidata za predsjednika – prvi. To mora opet da je neka mućka DPS-a. Mada i ne mora da znači, jer Milo je vazda bio No.1 u novijoj istoriji Crne Gore. Ima onih koji se sjećaju da je još u doba snažne SRJ imao hrabrosti da saopšti u to vrijeme jeretičku misao kako Crna Gora kao država ima potencijal za ekonomsku samoodrživost. Nedugo nakon toga 1996. godine prvi je, u ne tako  povoljnim političkim okolnostima po njega, digao glas protiv Miloševićeve politike u raspadu SFRJ i njegovim nedjelima na prostorima Hrvatske i BiH.

Prvi je inicirao i realizovao koncept raskida sa asimetričnnom i nefunkcionalnom federacijom, redefinišući ga kao labavu državnu konfederaciju pod nazivom Crna Gora i Srbija. Prvi je na međunarodnoj sceni kandidovao pitanje referenduma o obnovi državnosti i nezavisnosti Crne Gore i u dugotrajnim pregovorima sa evropskim partnerima, koji i nijesu bili baš srećni zbog toga čina, postao prvi političar u Evropi koji je pristao na „višak demokratije“, odnosno uslov da na tom referendumu treba osvojiti 55 odsto glasova kako bi se obnovila crnogorska država. Bilo ih je 55,5 odsto!

Prvi je pokrenuo intenzivan proces pristupnih pregovora sa EU, kao i sa NATO savezom. Tako je Crna Gora ubrzo postala najozbiljniji kandidat za članicu EU, a u NATO savez je kao punopravna članica primljena 2017. godine.

Prvi je političar sa ovih prostora, a i šire, koji je u Evropskom parlamentu u oktobru 2018. godine doživio prave ovacije. Za govor koji je tada održao Milo je dobio dugotrajni aplauz, a skoro svi evropski parlamentarci bili su na nogama nekoliko minuta.

Prvi je političar, ako ćemo pravo, koji je dostojanstveno i državnički priznao i poraz na parlamentarnim izborima 2020. godine i u tzv. kohabitaciju ušao iskreno,  po svim demokratskim principima, mada je, za razliku od svojih „sagovornika“, kao predsjednik države u toj priči  jedini imao puni legalitet i legitimitet.

Zato mu No.1 vazda pripada…

Ima, međutim, i vječnih luzera koji će, po svemu sudeći, to ostati i nakon novih predsjedničkih izbora. Podsjetimo samo na aktuelnu Mandićevu epizodu sa srpskim dokumentima. Nakon što se 17. februara pojavio na društvenim mrežama dokument o njegovom srpskom državljanstvu.

Istoga dana, dobri i pomalo pošteni, Jole Vučurović reče da je to laž, da je objavljeni dokument falsifikat i da je najbolje da sa tim papirom ode u policiju onaj ko ga je objavio. I sam Mandić 22. februara medijima javno saopštava kako nema nikakav dokument Srbije, da bi 2. marta, opet javno, saopštio da posjeduje državljanstvo Srbije i da ga je na legalan način dobio 2009. godine. Legalno možda, ali nije rekao po zakonima koje države. Srbija je, naime, 2007. godine usvojila Zakon o državljanstvu kojim se crnogorskim državljanima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi omogućava dobijanje državljanstva Srbije, ali, na drugoj strani, Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da je, kad je u pitanju Srbija, dvojno državljanstvo zakonito samo ako je stečeno prije 2006. godine.

Rajo Srbin i Kovačević ”budućnost Crne Gore”

No, kakav bi to bio četnički vojvoda da nema srpsko državljanstvo. Ali je mnogo važnije da u predizbornoj kampanji navija sa „Open Balkan“, kao jednu od taktičkih varijanti „srpskog sveta“, a  kao „budućnost Crne Gore“ vidi onog malog Kovačevića iz Nikšića ?! Dovoljno, za početak!

Milatović Jakov saopštio je juče kako mu je tata bio među osnivačima SNP-a, računajući valjda na podršku njenog članstva. Malo se preračunao, ali nije mu prvi put, jer ova partija, koja se dijelila kao člankovita glista, još od Momira, pa Peđe, pa Žižića, pa Milića, pa Bečića, da bi završila sa ovim električarem, više nije sposobna da pređe cenzus. Ali neka vidi Jakov đe su mu u međuvremenu bile tetke, strine i ostala uža i šira rodbina, možda tu zakuči ponešto glasova.

Bevanda: Mladi kriptočetnik Aleksa Bečić koji se u životu nije izjasnio ni o jednom pitanju

Prvi predizborni uradak Alekse Bečića pokazuje da će on kao budući predsjednik uglavnom da postrojava perjanike po Cetinju?! Mak’ se, Aleksa, ČASTI TI!

Dritana su spalili Kotorani. No, on veli da Ura još ne zna da li će svoju podršku na predsjedničkim izborima dati Milatoviću ili Bečiću. Ura je, inače, odnosno njene poslanice u parlamentu Suada i Božena, zajedno sa Konatarom i doktorom sa 55 inča, smijenila Milatovića i ostale Zdravkove apostole eksperte, a zatim i Aleksu sa mjesta predsjednika Skupštine.

Nijesmo u ovom mandatu imali sreće, ali smo bar nešto naučili za ubuduće: bar poslanica mora biti zdrava…biti zdrava…biti zdrava…

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Panika crkvenih kmera

Milo ili…

To trajekt

Komentari

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
06.03.2023-12:44 12:44

Špijun CIAe i Izdajnik no.1 ! 1999. je bio NATO lokator…Nakon izbora je konačno gotov!

Tara
06.03.2023-15:33 15:33
Reply to  Merlin

Avetinjo cetnicka..gubi se..fasito!

Merlin
06.03.2023-18:10 18:10
Reply to  Tara

Izgleda da će biti kako se dogovore Srbi i Albanci, a takvi kao što si ti su potpuno nebitni ! Srbi i Rusi su uništili fašizam 45. uništiće ponovo i vas nato naciste i fašiste.

JovoZ
06.03.2023-16:43 16:43
Reply to  Merlin

Hahaha, kakve su ovo nesreće. Merlin, Rovca, razni “bjelopavlići”, bubamare i sl. Mora im se priznati da imaju dobru kondiciju. Ipak, ne ujedinjuje njih samo mržnja prema svemu crnogorskom, niti novac koji dobijaju za svoje baljezganje. Za predpostaviti je da imaju i drugih dodirnih tačaka. Rekao bih da je vjerovatno riječ o bivšim udbašima, specijalcima, zastavnicima i starijim vodnicima koji su možda učestvovali u pljački, a možda i okrvavili ruke po ratištima u Bosni i na Kosovu. Zato će im borba sa sopstvenom savješću biti najveća kazna. Kad – tad.

JovoZ
06.03.2023-17:13 17:13

Čudi me da ste mi izbrisali komentar?

MNE CT
06.03.2023-17:24 17:24

Gospodo dakle: Milo je gospodin i vladar i kuća mu ga daje da vlada, ako malo pročitate nesto iz crnogorske istorije, shvatit ćete da su katinjani vazda vladali, a Milo je covjek i političar i vladar…ako nije dovoljno to što je sačuvan mir u devedesetim, primljeno toliko izbjeglica (koji nam danas državu ruse), obnovljena državnost u miru, itd…sto je onda dovoljno….Milo živio i da je vjecna, vi mitomani ajte polako u sumadiju, kosmet i ercegovinu pa prosipajte pamet i ,,mudi,, na doboš…ako vi basta,,ajduci,, pusti…

Merlin
06.03.2023-18:26 18:26
Reply to  MNE CT

Izgleda da će Srbi i Albanci podeliti Crnu Goru, a ti ostani na CT da evivaš i barjačiš. Posle izbora i popisa ste nebitna manjina i nikakva sila …

Lada
06.03.2023-21:24 21:24
Reply to  Merlin

Ne pristajemo na vladavinu “jačega” i brojnijega.Zaboravljaš da CG nije nikada na to pristajala.Necemo se vračati u kameno doba.I Srbija potpomognuta mocnomJNA bila je daleko jača pa je izgibila rat, a Mladic nije “popio kafu” u Šibeniku.Tako ce izgubiti vaša Rusija u Ukrajini,jer na kraju pobijedi onaj ko brani svoj dom , a ne onaj ko napada.

Merlin
07.03.2023-05:51 05:51
Reply to  Lada

Briga koga da li ti na nešto pristaješ ili ne pristajerš, jer ni Srbija nije pristala da joj otmu deo teritorije, ni Irak, Sirija, Libija, Avganistan, itd. nisu pristali na nato okupaciju, Mladić se izborio za 49% BiH, a da 1918. nije bilo sprske pobedničke vojske, u Splitu, Šibeniku i na “otocima” bi danas bili Italijani..

Lada
07.03.2023-12:38 12:38
Reply to  Merlin

Misliš na Srbe prečane jer oni su kao i Dalmatinci bili uglavnom partizani. Srbijanci su bili uglavnom četnici.
Ponavljaš istorijske neistine koje prolaze sami kod neukih.