Subota, 25 Juna, 2022
Rubrika:

Treba nam državnik, a ne politička tranja

Premijer bi mogao Vučiću sugerisati da više ne finansira i ne pruža svakovrsnu drugu logistiku političkim subjektima u Crnoj Gori koji su otvoreno protiv njene nezavisnosti, protiv njenog članstva u NATO i protiv njene proevropske politike. Onima koji slave Podgoričku skupštinu kojom je 1918. godine nasilno ukinuta međunarodno priznata država Crna Gora, a kasnije i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva.

Piše: Goran Popović

Premijer nam se opet sprema za Beograd. Da resetuje odnose da Srbijom. Ono što smo čuli u najavi ove posjete ne uliva nadu da će premijer odustati od svoje snishodljivosti prema Vučiću. Naprotiv, predviđene teme za Dritanovo resetovanje opet će biti uglavnom povlađivanje srpskim inicijativama  i interesima, kao što su „Otvoreni Balkan“, tzv. „temeljni ugovor“ i možda još jedno moljakanje za izručenje Svetozara Marovića… Ponižavajuće za premijera, što je manje bitno s obzirom na njegov politički bekgraund, ali nedopustivo ponižavajuće za nezavisnu, suverenu državu Crnu Goru koju on, nažalost, predstavlja. Nama treba državnik, a ne politička tranja.

U principu – da, odnose sa Srbijom trebalo bi resetovati. Evo nekoliko  sugestija premijeru kako to učiniti, a ne biti u ulozi podanika regionalnog „velikog brata“, već ravnopravan sagovornik.

Prije svega trebalo bi da Dritan od Vučića zatraži izvinjenje zbog „bitke za Nikšić“ i obećanje da neće organizovati već najavljenu „bitku za Budvu“, odnosno da se više neće direktno miješati u unutrašnje stvari Crne Gore i ovdašnje izbore.

Zatim, premijer bi mogao Vučiću sugerisati da više ne finansira i ne pruža svakovrsnu drugu logistiku političkim subjektima u Crnoj Gori koji su otvoreno protiv njene nezavisnosti, protiv njenog članstva u NATO i protiv njene proevropske politike. Onima koji slave Podgoričku skupštinu kojom je 1918. godine nasilno ukinuta međunarodno priznata država Crna Gora, a kasnije i autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva.

Takođe bi Vučića premijer trebalo da opomene kako nije dobro to što pročetničku vlast u Nikšiću nagrađuje finansijskim bonusima zato što tamo oni  uklanjaju državne zastave Crne Gore iz tog grada i ne dozvoljavaju da se kod njih organizuje centralna proslava  13. jula.

Valjalo bi, osim toga, da premijer upozori Vučića na skandaloznu medijsku, bolje reći propagandnu okupaciju Crnu Gore od strane srpskih medija, kao i nedopustivo političko djelovanje Crkve Srbije u destabilizaciji ove države i negiranju crnogorskog identiteta.

A pošto je prevashodni zadatak manjinske vlade ubrzanje puta prema članstvu u EU, premijer Abazović bi trebalo da u resetovanju odnosa sa Srbijom promoviše stavove Brisela, kako bi se usaglasila regionalna integraciona politika. Podsjetimo, njemački kancelar Šolc tokom posjete Zapadnom Balkanu zahtijevao je od Srbije priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji ako želi u EU. Isto je saopštila i  evropska poslanica Viola fon Karmon, da bi to prije dva dana postao i zvanični stav Evropskog parlamenta.

U kontekstu evropskih integracija, dakle,  premijer Abazović bi trebalo, na fonu briselske spoljnje politike, takođe da Vučiću bar sugeriše da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji, kako bi se usaglasila regionalna integraciona politika. Pogotovo jer je, nakon posjete Ukrajini, ponosno izjavio kako je Crna Gora zbog toga postala značajan evropski diplomatski igrač, Dritan bi trebalo da ima taj kapacitet. Eto mu prilike da bude državnik evropskog formata, a ne politička tranja u službi tuđih interesa.

Uostalom, uz priznanje Kosova i uvođenje sankcija Rusiji i priča o „Otvorenom Balkanu“ dobila bi neki racionalan smisao. Jer, Kosovo bi na taj način postalo ravnopravan sudionik tog projekta, a ne regionalna „crna rupa“. Takođe, slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala ne bi više, kao sada preko Srbije, bio dostupan i zločinačkom režimu u Kremlju.

Eto, to su neke teze za suštinsko i obostrano korisno resetovanje odnosa između Srbije i Crne Gore. Na ravnoparvnim osnovama elementarnog međusobnog uvažavanja.

Ako može tako – OK. Ako ne – da mi nastavimo naš put prema Evropskoj uniji, a neresetovana Srbija neka i dalje dijeli „vrijednosti“ sa Rusijom i Bjelorusijom.

Tako bi uradio državnik od integriteta, a kako će Dritan – viđećemo…

 

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, tokom dana ponegdje ima uslova za prolaznu kišu ili pljusak i grmljavinu, a lokalno je...

Bajden o zabrani abortusa: Tragična vijest, zdravlje i životi žena su ugroženi

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja...

Zatvara se saobraćaj u nekoliko ulica glavnog grada

Zatvara se i dalje saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu podgoričke Zmaj Jovine ulice, od raskrsnice sa ulicom Veljka Vlahovića do raskrsnice...

Nakon medijskog obraćanja Hrkalović: Ukinuto rešenje kojim joj je ukinut kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Najčitanije

Povezano

Žovijalni premijer i njegovi jadi

Piše: Goran Popović Premijer Dritan Abazović, umjesto što stalno priča o resetovanju odnosa sa Srbijom, prvo bi trebao da resetuje sebe, pribere se i upriliči...

Politbiro Crkve Srbije u stalnom zasijedanju

Piše: Goran Popović U crkvenim političkim jazbinama opet vri, a politbiro Crkve Srbije kao da je u stalnom zasijedanju. Nedavno je ovaj politički organ Mitropolije...

Kriptovani Abazović

Piše: Goran Popović Iako je na svom prvom premijerskom satu bio vrlo opširan u odgovorima na poslanička pitanja i eksplikaciji vlastite uloge u “spašavanju” Crne...

Crkva, seks i Srbi Dukljani

Piše: Goran Popović Minule neđelje opet je  Crkva Srbije bila u centru pažnje, a seks je dominirao. Svake vrste. Nedavno emitovani talk show RTCG sa popom...

Komentari

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ciklama
18.06.2022-07:26 07:26

U Titovoj SFRJ se o Podgoričkoj skupšitni uvek afirmativno govorilo i učilo, kao o ujedinjenju bratskih naroda. Nisu postojali crnogorski jezik, bošnjaci ni cpc. Smeta li vam Srbina na “evropskom putu” da gradite nove puteve, fabrike, bolnice i da razvijate svoje društvo ili vam je SR kriva i za šverc banana i cigareta ?

Ciklama
18.06.2022-07:28 07:28

Kosovo je crna rupa i trenutno okupirana teritorija Srbije koja nije priznata od UN i 5 članica EU. Hoćete li sutra priznati Republiku Srpsku, Srpsku Boku, itd. ?

Kotor
18.06.2022-13:00 13:00
Reply to  Ciklama

Ciko Ana Dobrila Hik ili kako već biraš da se predstaviš: kako vas angažuju, za doručak ručak ili užina po radnom satu?

Kotor
18.06.2022-13:00 13:00
Reply to  Ciklama

Ciko Ana Dobrila Hik ili kako već biraš da se predstaviš: kako vas angažuju, za doručak ručak ili užina po radnom satu?

Kotoranin
18.06.2022-15:26 15:26
Reply to  Kotor

Koju ti srpsku Boku spominješ?
Da nijesi sa onima što ih naseliste na ostrvo cvijeća i u Igalu?
Polakote,

Nikac od Rovinja
18.06.2022-16:40 16:40

A dje je u svemu ovome DPS sa Milom Djukanovićem?
Koliko vidim ne čuju se živi kao ni devedesetih kada su bili svi Srbi radi opstanka na vlasti a progonili LSCG i suverenističke partije.
Sram ih bilo.

Miro
18.06.2022-19:30 19:30

Ciklama ti si jedan od onih srpskih popova što je nagrdio gace bjezeći iz Hrvatske. Opraše te i nahranise crnogorci na svoju sramotu.

Rade
19.06.2022-15:48 15:48
Reply to  Miro

Ti si sigurno jedan od onih čiji su roditelji kršteni u SPC, koji govore srpskim jezikom, čija rodbina živi u SR, ali eto ti si prelomio u mozgu pa si građanin sviju vera i nacija.

Istoričar
18.06.2022-20:19 20:19

Ne laži Srbine nepismeni

Marinko
18.06.2022-20:21 20:21

Odličan tekst. Pravi naziv za premijera Tranja

ćipur
19.06.2022-08:09 08:09

po botovima se vidi da je tekst odlican
bravo gorane
najjace je ovo kad se tranjice pomame da brane neodbranjivo

Rade
19.06.2022-15:50 15:50
Reply to  ćipur

O čemu će siroma da piše 24/7 nego o Srbiji, kao da nema dešavalja u Rožajama, Plavu i Gusinju. Čovek pomilsli da živimo u istoj državi sa Srbijom jer samo o Vučku govorite. Semeni vas pa ne vadi …

Evidence
20.06.2022-11:51 11:51

Indikativno je u komentarima da veljesrbi brane jado-premijera CG. Možete misliti koliko je dobar za državu čijim je premijer.