Utorak, 25 Januara, 2022
Rubrika:

Svitanje onima kojima je „mrak“ dao sve

Po ko zna koji put se mora upozoriti Dritan Abazović da ne može koristiti za SPC termin Crkva. Možda su to za njega sinonimi, možda on poistovjećuje SPC sa Crkvom, ali bi morao poštovati zakone Crne Gore, činjenicu da postoji nekoliko registrovanih pravoslavnih crkava (među kojima nema SPC!) i da je dužan, po međunarodnim poveljama, upustvu OEBS-a, Venecijanske komisije i odluka suda u Strazburu, koje su obavezujuće za unutrašnje zakonodavstvo evropskih zemalja, da ne vrši diskriminaciju vjerskih organizacija niti vjernika po bilo kom osnovu

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Ako je problem sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti bio u tome što Srbi i oni sa nacionalnim dualitetom nijesu vjerovali vlasti DPS-a da neće crkve i manastire pretvoriti u kockarnice i javne kuće, predati „raspopu Mirašu“, izbaciti SPC iz njih … zašto sad imaju problem sa odredbama Zakona koje imaju namjeru da se utvrdi stvarno vlasništvo nad sakralnom imovinom? Ko to bježi od toga da se sazna istina, kako ja odgovorno tvrdim, da je ogromno državno bogastvo nezakonito i uz vjerovatnu korupciju predato jednoj vjerskoj zajednici? I to još ekspozituri strane organizacije u Crnoj Gori? Ako je problem upravni postupak, promjenite ga u sudski, formirajte poseban sud, uz učešće stranih pravnih stručnjaka iz te oblasti, koji će se baviti samo imovinsko – pravnim pitanjem vlasništva nad sakralnom imovinom! Kakvu to pravnu državu i vladavinu zakona promovišete izjavama, primjerenim dobu srednjevjekovlja, da će neko „sa Crkvom“ riješiti pitanje Zakona „za pet minuta“? Ko to ima pravo da se igra sa milijardama eura državne imovine i da u direktnim pogodbama poklanja je bilo kome? Zar neko stvarno misli da jednog dana neće krivično odgovarati zbog toga? Ničija nije gorela do zore!

Kad se govori da je pravosuđe rak –rana u približavanju Crne Gore EU, obično se, s razlogom, pokušava krivica adresirati na prošlu vlast, iako se autor ovog teksta desetinama puta uvjerio da je prošla vlast, u potonjem desetljeću svoje vladavine, bježala od intervencija u pravosuđu, u strahu od „dubokih grla“ i javnog „toplog zeca“ po medijima. Ali je zato uticaj SPC na pravosuđe bio ogroman. Da li iz vjerskih ubjeđenja zapošljenih, korupcije ili nečeg trećeg, izaberite sami. Ne tvrdim ni da vlast nije, preko svojih ljudi, uticala na pravosudne odluke, ali sam siguran da SPC jeste u svim upravnim i sudskim postupcima u kojima je bila uključena. Pravosuđe Crne Gore je odraz stvarnosti Crne Gore i civilizacijskog profila njenih građana.

Dobar dio pravosuđa vuče korjene iz 90’ prošlog stoljeća, a većina nema domete ni da razumije ideju pravne države, a kamoli da je sprovodi u praksi, već se ponaša shodno svojim uvjerenjima. Nacionalnim, vjerskim, političkim, … Ako jedan Vrhovni sud Crne Gore dodijeli SPC crkvu na Kruševcu u Podgorici na osnovu zapisnika o sitnom inventaru iz 1924. i na osnovu toga što nije upisana u testament kralja Nikole I Petrovića, onda je više nego jasno da kriterijum po kojem su sudije Vrhovnog suda donijele odluku nijesu zakoni, pravne norme, jednak odnos prema svim stranama u postupku, već njihovo uvjerenje da sve pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadaju SPC?! Posebno ako nijesu u pomenutom testamentu.

Ne postoji zakon koji će urediti pitanje položaja vjerskih zajednica u Crnoj Gori koji može zaobići nezakonito, kriminalno, nasilno gašenje CPC prije jednog stoljeća, ako nam je do pravde, poštovanja zakonitosti i čovječnosti. Ne može se jedna autokefalna crkva (slike 1 i 2), suprotno Ustavu kraljevine Crne Gore, suprotno Ustavu CPC i sa nažvrljanim zapisnikom (slika 3), potpisanim od samo dva člana Sinoda od sedam (slika 4), koliko je imao, ugasiti i utopiti u oktroisanu tzv. Ujedinjenu Srpsku pravoslavnu crkvu KSHS! I to sve uz prisustvo okupacionih snaga drugih država na tlu Crne Gore. Čak i da je CPC bila nesporni vlasnik crkvene imovine u kraljevini Crnoj Gori, a nije (slika 5), ona nipokojem pravnom osnovu ne može pripasti toj novoj crkvi, jer ih ona nije ni gradila, niti je bilo kojim aktom prenešeno vlasništvo na nju! To što je nekome i Mars srpski i što ima svoje vizije i fantazije o nečemu u prošlosti i sadašnjosti niti mogu biti pravni argumenti, niti može biti osnov za donošenje odluka o vlasništvu. Uostalom, u Crnoj Gori su se svi crkveni objekti vodili kao posebna pravna lica, sa posebnim matičnim brojevima, čiji su formalni vlasnici bile društveno – političke organizacije: opštine, mjesne zajednice, sela, … sve do sredine 90’ prošlog stoljeća, kada se nezakonito počela upisivati imovina na MCP i na samog njenog mitropolita (!), Amfilohija Radovića. Dovoljno je samo poći na internet stranicu uprave za imovinu Crne Gore i pogledati vlasničke listove MCP, pazeći da se ne prevnete sa stolice od smijeha po kom osnovu su upisivani crkveni objekti i imanja na MCP i samog Amfilohija! Za većinu nema nikakvog osnova, kod nekih se pominje odluka državnih organa, bez navođenja o kojoj se odluci radi, kad je donešena, ko je donio, kada, đe je objavljena, neki su upisivani po osnovu izvođenja građevinskih radova od strane SPC (crnogorski doprinos pravnoj nauci)…

Uostalom, to je u saglasju sa stavom velikog broja građana Crne Gore, za koje nije potrebno ni dokazivati čije je vlasništvo nad crkvenom imovinom. Iako ta imovina vrijedi mnogo, mnogo više od onoga čime barataju kad optužuju prošlu vlast za pljačku, nonšalatno ih nije briga što se otuđuje ogromna državna imovina. Čak mi je jedan visoki funkcioner Ure, na društvenoj mreži, u međusobnoj prepisci oko miješanja SPC u političke izbore, odgovorio da je Đukanović sam kriv što je Zakonom uvukao SPC u političke izbore, jer mu je, pazite sad taj nivo političke zrelosti, „zinula g….. da uzme Buljaricu za sebe“??? Osim što im ne smeta što će tom imovinom raspolagati strana Crkva, gospoda iz Ure su čitavu svoju politčku filozofiju postavili protiv Mila Đukanovića, kao ultimativnu obavezu da se potpuno demontira prethodna vlast po svim šavovima i po bilo koju cijenu, makar neko drugi od toga profitirao, i politički, i materijalno, kao što se očigledno događa. I to neko, bilo da je riječ o političkim subjektima ili Crkvi, ko baštini sve ono što je antipod modernoj, evropskoj civilizaciji i njenim vrijednostima. Iako je Dritan Abazović autor tih bestijalnih riječi o pet minuta kojim će riješiti pitanje ogromnog državnog bogastva tako što će ga se država odreći, ništa manje, ako ne i više, odgovorni su svi članovi Ure koji podanički ćute i dozvoljavaju da u ime njihove partije odlučuje jedan čovjek i par tajkuna koji stoje iza njega. Na kraju krajeva, što briga Abazovića što u Cetinjskom manastiru, simbolu crnogorske državnosti i trajanja, stoluje Crkva čija je centrala u drugoj državi i mitropolit te Crkve! Ako ni oni Cetinjani i Nikšićani, koji dobrim dijelom čine Uru i njeni su glasači, ne vide u tome ništa sporno, onda je Abazović izvršilac i njihove volje.

Malo je prostora za bavljenje neutemeljenim tvrdnjama novog mandatara Vlade o 800 godina trajanja SPC na prostorima Crne Gore, a sve po sistemu „što je babi milo“. Više je nego jasno da crkve prije 800 godina nijesu bile nacionalne, već su, shodno kanonima, bile pomjesne. Vaseljenska, Aleksandrijska, Ahtiotijska, Jerusalimska, .. patrijaršija nijesu bile patrijaršije Vizantinaca, Otomanaca, Egipćana, Sirijaca, Jevreja, … već svih naroda, kao što su Kijevska mitropolija, Moskovska mitropolija koja se odvojila od nje i postala samostalna, … i sve druge dobijale imena po metropolama (po čemu su dobile ime), a ne po nacijama, koje tada nijesu ni postojale. Ako slijedimo logiku Zdravka Krivokapića i njegovih istomišljenika, znači li to da su nekadašnji stanovnici Raške bili Grci jer su Raška, Lipljanska i Prizrenska eparhija bile dio Ohridske arhiepiskopije, u kojoj su prevlast imali Grci? Zašto bi Zetska eparhija, formirana kao eparhija Žičke arhiepiskopije, predstavljala osnov za nacionalne priče, a ove tri eparhije ne? Crkvene jurisdikcije nemaju veze sa nacionalnim pričama, niti činjenica da je u srednjem vijeku neka crkva bila eparhija druge crkve. Nacionalne crkve su proizvod stvaranja nacionalnih država tokom XIX stoljeća. Srednjovjekovne arhiepiskopije, episkopije i eparhije mogu biti dio nacionalnog naslijeđa samo kao dio teritorijalnog, ali ne i osnov za nacionalne aspiracije. Uostalom sama država Srbija, pravilno se držeći pravnih načela, konituitet SPC postavlja od 30’ godina XIX stoljeća (slika 6). Potpuno bi bilo iščašeno da neko postavlja pravni kontinuitet SPC u Crnoj Gori četiri puta duži nego što ga ona ima u srpskim zakonima. Ali, mi smo poznati po nebulozama, pa nas ništa ne može začuditi.

Po ko zna koji put se mora upozoriti Dritan Abazović da ne može koristiti za SPC termin Crkva. Možda su to za njega sinonimi, možda on poistovjećuje SPC sa Crkvom, ali bi morao poštovati zakone Crne Gore, činjenicu da postoji nekoliko registrovanih pravoslavnih crkava (među kojima nema SPC!) i da je dužan, po međunarodnim poveljama, upustvu OEBS-a, Venecijanske komisije i odluka suda u Strazburu, koje su obavezujuće za unutrašnje zakonodavstvo evropskih zemalja, da ne vrši diskriminaciju vjerskih organizacija niti vjernika po bilo kom osnovu!

Možda je njemu politički oportuno da se udvara SPC i njenim vjernicima, njihovoj brahijalnoj spremnosti da silom ućeruju svoju volju, ali mora znati da je to u sukobu sa svim pravnim normama, zakonima i Ustavom Crne Gore. Od stalnog ponavljanja mantre o pravnoj državi, zakonima koji važe za sve, došli smo do pravnog voluntarizma, samovolje i urušavanja pravnog sistema iz potpuno partikularnih interesa. Na djelu je puki makijavelizam, počev od načina kako se formirala nova vlast, pod čijim okriljem, pa do prevelikog konformizma kad su pitanju zakonske i pravne norme.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Vujović: Joković će morati da smisli nove bajke kako bi se opravdao

Joković kaže podržava ga Crkva, Crkva kaže da ne podržava. Istom "istnom" se koristi i u slučaju manjinske Vlade, kojom se "ne bi" DPS...

SNP: Nikada nećemo uraditi nešto što se kosi sa interesima Srpske pravoslavne crkve

Na sjednici GO SNP CG uopšte nije bilo rasprave o manjinskoj Vladi, saopšteno je iz te stranke nakon što se u medijima pojavio snimak...

Krivokapić preuzeo rukovođenje pa Popović Samardžić, Ćalović Marković i Popović napustili Nacionalni savjet za...

Nakon što je premijer Zdravko Krivokapić preuzeo rukovođenje Nacionalnim savjetom za borbu protiv korupcije rukovodilac stručnog tima tog tijela Vanja Ćalović Marković i članovi...

Radulović u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović boraviće od 26. do 29. januara u prvoj radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, na poziv šefa sjevernomakedonske diplomatije...

Ćavi vrši presing da Juventus dovede Vlahovića

Dušan Vlahović bi mogao da već sada pređe u Juventus. Sve se više priča o prelasku idola Fiorentininih navijača u redove omraženog kluba. Navodno je dogovoreno...

Najčitanije

Povezano

Mitropolija tvrdi da ne želi da učestvuje u međustranačkim i političkim kalkulacijama

Mitropolija nije dala rečenu podršku niti želi da učestvuje, ni sada ni ubuduće, u međustranačkim kalkulacijama i političkim nagodbama, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko...

EPCG preko donacija uplatila desetine hiljada eura Crkvi Srbije za političku podršku

Nova uprava Elektroprivrede Crne Gore, koja je za nepunu godinu ostvarila pad prihoda od oko 17 miliona eura, potrudila se da obilato plati Crkvi...

CGO: Zabrinuti smo što Vlada nije predložila izmjenu spornog člana nacrta Temeljnog ugovora

Centar za građansko obrazovanje je izrazio zabrinutost zbog toga što Vlada nije prepoznala javni interes i predložila izmjenu spornog člana Nacrta Temeljnog ugovora sa...

Srpska crkva preuzela vlast jer Crnogoraca nema na pozicijama državnih autoriteta

Za aktuelno.me Piše: Stevo Vučinić Gotovo cijela jedna generacija političara zaslužila je nagradu za životno djelo - da svi uđu u istoriju kao veleizdajnici, najobičniji izdajnici,...

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danchi
12.10.2020-14:31 14:31

Bravo , bravo, bravo!
Izvrstan tekst , argumentirano i znalački!

staze_i_bogaze
13.10.2020-08:31 08:31

Odličan tekst. Molim Vas da nastavite na ovaj način da pišete, jer nas prosvijećujete.

kotoranka
13.10.2020-23:35 23:35

Pozdrav, Slobodane. Edukativan i dobar tekst. Uostalom kao i svaki tvoj koji sam do sada procitala.