Utorak, 26 Oktobra, 2021
Rubrika:

Svetosavci ne znaju za limit: Osvojili kopno i more, samo nebo je granica!

Određen broj funkcionera SPC, okuražen vizijama ostroških staraca, predložio je čak da se organizuju kosmičke litije, koje bi ideje političkog svetosavlja proširile izvan stratosfere i približile ih fizički i duhovno samom Svetom Savi koji, kako smatraju istaknuti pravoslavni vračevi - "počiva na nebesima"

Političke litije i molebani u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njihovih stranačkih saboraca, doživjele su propast kao uostalom i gotovo svi slični velikosrpski projekti preduzeti u Crnoj Gori, a i regionu. Međutim, pobornici svetosavske političko-mistične dogme pokazali su da kreativnost i mašta daleko prevazilaze činjeničnu utemeljenost njihove ideologije, pa su od propalog projekta političkih litija napravili nadasve simpatičnu lakrdiju.

Samo fali trobojka i kandilo

Prethodnih sedmica svjedoci smo auto-litija koje građani posmatraju kao neku vrstu tragikomično političko-religijskog zabavnog hepeninga, a u cirkuski repertoar svetosavskih političko-crkvenih lidera od skoro imamo i novu interesantnu ponudu – “brodske litije” ili kako ih još nazivaju “barka-molebane”!

“Barka-moleban”

Pristalice SPC i njima bliskih političkih partija ovog vikenda su protestovali protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti upravo na takav način – litijama u barkama i to kod Budve u subotu, a kod Tivta, odnosno Miholjske Prevlake, tvrdog bastiona četništva i svetosavlja, u nedjelju.

Koncept je jednostavan, litijaši uđu u barke i kruže morem, skandiraju “Ne damo svetinje”, dok se sa zvučnika čuju crkvene pjesme. Poseban šmek čitavom događaju dali su opozicioni političari koji su u opuštenom “plejboj kežual” stilu otpozdravljali učesnicima pomorskih litija.

NATO preperka za avio-litije

Ako uzmemo u obzir da se pješačke i automobilske litije sprovode već mjesecima, možemo slobodno bez trunke ironije da konstatujemo da je svetosavska inventivnost osvojila i kopno i more!

MIG-ovi previše rizični: Fali trobojka i kandilo

Međutim, nemirni svetosavski duh nikako ne može da se pomiri sa činjenicom da litije nijesu osvještale nebesa, pa se u krugovima unutar SPC i njihovih političkih saboraca javila ideja da se organizuju “avio-litije”, a nakon toga, ako bi se stekla logistička podrška i “raketno-kosmičke litije”.

Više dobro upućenih izvora bliskih najradiklnijim krugovima SPC u Crnoj Gori, kazalo nam je da se na jednoj sjednici litijaškog organizacionog odbora javila ideja da bi avio-litije bile odlična ideja.

Marko Carević (dolje desno, bez mantije): Da li se popularni “Bato” sjetio koncepta avio i kosmičkih litija?

“Čak su veoma uticajni pojedinci iz SPC u Crnoj Gori iznijeli ideju da bi iz Srbije mogli da dopreme dva MIG-a koji su prije par godina stigli iz Rusije. Ti avioni bi već imali srpsku trobojku tako da bi samo bilo neophodno na jedan staviti kadionicu, jak razglas za crkvene pjesme i avio-litija bi postala realnost”, rekli su naši sagovornici.

Međutim, od ove ideje ubrzo se odustalo i to iz objektivnih razloga.

“Crna Gora je članica NATO-a, pa bi bilo rizično kada bi srpski MIG-ovi koje su dobili iz Rusije nadlijetali vazdušni prostor jedne članice Alijanse”, rekli su naši izvori.

Kosmičke litije i duh Svetog Save

Kako su rekli sagovornici portala Aktuelno, određen broj funkcionera SPC, okuražen vizijama ostroških staraca, predložio je čak da se organizuju kosmičke litije, koje bi ideje političkog svetosavlja proširile izvan stratosfere i približile ih fizički i duhovno samom Svetom Savi, koji kako smatraju istaknuti pravoslavni vračevi – “počiva na nebesima”.

Litijaši u kosmosu: Ilustracija

“Ideja je bila da se nabavi raketa za kosmička putovanja, ruska raketa R-7 ili Sojuz, ali se od te ideje veoma brzo odustalo, ne toliko zbog cijene od 20 miliona dolara, SPC bi to lako iskeširala, već taj projekat ne bi mogao da se logistički pripremi do 30. avgusta i izbora u Crnoj Gori”, navode naši sagovornici.

“Spce X” i “RaMna Zemlja”

Prema njihovim riječima rakete američke prozvodnje nijesu dolazile u obzir!

“Falcon 9” ne dolazi u obzir

“Funkcioneri SPC nijesu razmišljali o mogućnosti da od Amerikanaca nabave neku rashodovanu raketu ili spejs-šatl, a privatna kompanija Elona Maska “Space X” takođe ne dolazi u obzir”, rekli su naši sagovornici.

Na naš upit – da li je sporna cijena, odgovorili su kategorično – Ne. Problem je sasvim druge prirode.

Elon Mask: “Širi laži da Zmelja nije raMna ploča”

“Gotovo svi pripadnici SPC u Crnoj Gori i u matici Srbiji stava su da je Amerika ‘iluminatska tvorevina’ a da je Elon Mask ‘reptilijanac koji manipuliše zemaljskom populacijom time što iznosi lažne dokaze da Zemlja nije ravna ploča’. To stanovište je zaista zastupljeno i zbog njega je raketno-litijaški program SPC na čekanju”, govore naši sagovornici.

Na osnovu svega što su naši sagovornici kazali ostaje nam samo da čestitamo SPC i njihovim hrabrim pionirima litija na želji da pomjeraju limite ljudske spoznaje. Takođe, nije na odmet da im poželimo svu sreću u budućim smjelim poduhvatima pomjeranja duhovno-tehnoloških  granica.

B.Knežević

Najnovije

DPS Prijestonice: Predstojeći izbori presudno značajni za Prijestonicu, odbranićemo je od svega što ona...

Na sinoć održanoj sjednici odbora DPS Prijestonice Cetinje, razmatrane su dalje aktivnosti u susret predstojećim lokalnim izborima u našem gradu, javili su u saopštenju...

U Kliničkom centru životno ugroženo 53 pacijenta

U Kliničkom centru Crne Gore trenutno se nalazi 119 pacijenata sa COVID-19 infekcijom. Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, životno je ugroženo 53 pacijenta.

Aleksandar Damjanović više nije član BOK-a, imenovana Milena Petričević

Pored toga što Vlada Crne Gore nije produžila mandat Aleksandru Damjanoviću, koji je Upravom prihoda i carina rukovodio šest mjeseci, funkcioner Socijalističke narodne partije razriješen je...

Mugoša: Ministarstvo najavljuje izmjenu zakona koju treba da usvoji Vlada koja kuburi sa kvorumom,...

Od početka rada aktuelne Vlade cijene svih vrsta goriva (bezolovni i dizel) porasle su 35 centi po litru i za četiri centa su niže...

Resor Tamare Srzentić: AEM da preduzme aktivnosti povodom sadržaja u Dnevniku Gradske TV

Zadatak Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija nije da utvrđuje sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara, zbog čega smo apelovali na...

Najčitanije

Povezano

Borilović: Za mrak u kojem se Crna Gora nalazi odgovorna EU i ambasada SAD

Za cjelokupnu situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi odgovorni su diplomatska predstavništva EU, a posebno američka ambasada, kazala je predsjednica Crnogorske Anđela Borilović...

Zeković: Građanin Krivokapić dok je po zadatku bio litijaš, pozivao policiju da odbije naređenja

Crnogorske ljudskopravaške organizacije i aktivisti, godinama prije Veljovića, govore o nedopustivosti slijepe poslušnosti pred nezakonitim naređenjima, rekao je aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša...

Zeković: Krivokapić da se izvini zbog učešća u protivzakonitim litijama

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić prilikom posjete sjedištu Televizije Vijesti pokazao političku amneziju. Zaboravio je da je, po sopstvenom priznanju, bio učesnik litija, saopštio je...

Za vaučer MIG-a daju 852 eura

Svaki građanin koji je 5. aprila ove godine imao vaučer MIG-a dobiće 852 eura, kazao je Pobjedi direktor MIG-a Dragan Radusinović. On je pojasnio da svi...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve