Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

SUNOVRAT CRNE GORE: Od heroja do izroda

Sava Kovačević je poginuo kao zapovjednik Treće divizije u pokušaju proboja partizana tokom slavne bitke na Sutjesci 1943. godine. Njegov prezimenjak Šubara stimuliše neočetništvo protiv kojeg se Sava borio. Pripadnik je sekte koja promoviše nacionalizam i netoleranciju, a umjesto da se bori za Crnu Goru, radi na njenom nestajanju, dok šeni na pragu svojih beogradskih gospodara. Eto to je taj sunovrat ''oslobođene'' Crne Gore, a Šubara je samo njegova paradigma.  

Piše: Balša Knežević

Iako je veći dio civilizacije zvanično ušao u 2023. godinu prije nešto više od dvije sedmice, čini se da je u Crnoj Gori vrijeme ne samo stalo, već je ubrzanim tempom krenulo unazad uz tendenciju da se na neodređeni period zaustavi na reprizi devedesetih godina prošlog vijeka.

Devedesete su u stvari već tu, iako smo uveliko zagazili u 21. vijek. Tu su – miris tamjana, trobojke sa četiri ocila, popovske brade i crne mantije, golobradi ’’new age’’ četnici, skrnavljenje crnogorske himne, glorifikacija ratnih zločinaca, vaskrsenje velikosrpske hegemonije… Na osnovu ambijenta u kome danas živimo može se naslutiti da samo još fali miris baruta i krvi, pa da ponovo počnemo da u ’’punom kapacitetu’’ proživljavamo groteskni, zločinački scenario od prije 30 godina.

Kao što smo imali ’’heroje’’ koji su obilježili period devedesetih – Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i još mnoge druge, tako i repriza devedestih u Crnoj Gori ima svoje heroje u vidu raznih abazovića, mandića, vučurovića, radunovića…

Međutim, posljednjih dana jedan neizmjerno talentovani klerofašista izdvojio se iz neočetničkog korpusa u Crnoj Gori, i od četničića pripravnika iz škole Andrije Raja Mandića, postao je punopravna srbonacistička šovinistička sila!

Šubara i njegove kolege se brukaju u Beogradu

Niko tako bez takta, neodmjereno i džukački ne promoviše neočetničku ideologiju krijući se tradicionalno iza izmišljene ugroženosti, kao Marko Kovačević – Šubara velikosrpska perjanica na čelu opštine Nikšić, inače funkcioner partije profesionalnih Srba – Nove srpske demokratije (NSD).

Nepopularni Šubara, od kad je krenula bujica veleizdajničke destrukcije nakon 30. avgusta 2020. godine, svim silama se trudi da negira sve crnogorsko, omalovažava i ruga se Crnogorcima i državi koju i ne priznaje, odupire se civilizaciji i prosperitetu, dok nastoji da opštinu na čijem je čelu uvede u mračno doba ruralnog svetosavlja. Time nesumnjivo daje ogroman doprinos civilizacijskom nazadovanju države Crne Gore koju gura u zločinački projekat ’’srpski svet’’.

U centru skandala

Šubara je kraj prošle i prvi dio januara nove godine obilježio skandalima. On gotovo mjesec nije prestajao da skandaloznim ponašanjem izaziva gnušanje javnosti u državi u kojoj nažalost živi, ali i regionu.

Kovačević je bio među lokalnim funkcionerima DF-a, koji su 13. decembra prošle godine išli u Beograd da se brukaju na sjednici odbora skupštine Srbije, kojom je predsjedavala politički marginalna srbonacistkinja, poslanica partije Zavetnici – Milica Đurđević Stamenkovski.

Stigao i na Dodikov dernek

Predsjednik Opštine Nikšić uz još nekoliko lokalnih funkcionera, tom prilikom pokazao je svu bijedu, snishodljivost i poltronstvo jednog veleizdajnika, koga u Beogradu doživljavaju kao ponizni otirač za velikosrpske čizme.

Zatim je stigao da posjeti Banjaluku, gdje je uz Milorada Dodika i ekipu slavio neustavni dan paradržavnog entiteta Republike Srpske, nastale na zločinu i genocidu.

Tek što su se stišali odjeci ovih skandala, pojavio se novi kompromitujući video uradak, gdje Kovačević na dočeku takozvane ”srBske” Nove godine, sa podignuta tri prsta pjeva “Od glave Zete do grada Spuža”, gdje je dio teksta glasi “…Leleču Turci, kukaju bule…”. Da poniženje i bezobrazluk dožive neslućene razmjere, Kovačević se postarao svojim reagovanjem na Facebooku gdje se pozivao na pretke i na ’’borbu za oslobođenje od Turaka’’. Takva zamjena teza pokazuje da je Kovačević, iako mlad čovjek, potpuno intelektualno zaostao, utonuo u dekadenciju ruralnog velikosrpstva i svojom (ne)sviješću obitava u XVI, eventualno XVII vijeku. Ono što je mnogo zlokobnije od individualne zaostalosti, je to što Šubarine izjave imaju aromu poziva na nove zločine i genocid. To i ne čudi s obzirom da je predsjednik opštine Nikšić ekstremni pobornik  ratnohuškačke svetosavske sekte (SS), poznate i pod akronimom SPC.

Kovačević u neočetničkoj ekstazi sanja nove zločine u ime velikosrBstva: “…Leleču Turci, kukaju bule…”

Negator genocida u službi neočetnika i ’’srpskog sveta’’

Daleko od toga je da su navedene epizode jedini skandali u karijeri mlade srbonacističke nade.

Marko Šubara, od kad je u maju 2021. godine došao na čelo Opštine Nikšić, svesrdno radi na pretvaranju grada koji je nekad bio simbol boemije i antifašizma, u ruralnu, klerikalno-ekstremističku Srpsku autonomnu oblast (SAO). Uz tijesnu saradnju sa SS i ekstremističkim grupama povezanim sa njom, Kovačević nastoji da zatre sve tragove crnogorstva i emancipacije u gradu pod Trebjesom.

Neočetnička uprava grada na čelu sa potrčkom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića – Kovačevićem na podmukao način je u junu prošle godine uklonila crnogorsku zastavu koja je više od godinu krasila zgradu Opštine Nikšić. Slične akcije uklanjanja crnogorskih zastava sprovedene su tada širom grada.

Sa druge strane mušeme sa likom mrzitelja Crne Gore Amfilohija Radovića – Sotone, i dalje stoje na zgradama uprkos odluke Sekretarijata za inspekcijski nadzor Opštine Nikšić, koji je još prije više od dvije godine naložio uklanjanje cerada. Ovo i ne treba da čudi s obzirom da je Kovačević učestvovao u njihovom postavljanju.

U neslavnu biografiju nepopularnog Šubare ulazi i nešto što je svakako sastavni dio repertoara svakog ’’poštenog’’ srbonaciste – negiranje genocida. Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je u septembru 2021. godine optužni predlog protiv predsjednika opštine Nikšić zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Sa braćom iz ”Zavjetnika Tvrdoš” postavlja mušemu sa likom zločinca Amfilohija Radovića

Kovačević je negirao genocid u Srebrenici u jednom televizijskom gostovanju, dan nakon što je 17. juna 2021. godine Skupština usvojila Rezoluciju. On je kazao da se u Skupštini vidjelo ko je izdajnik, da su Srbi napadnuti i da treba da se brane.

“Uostalom, mislim Kartaginu treba razoriti. Uostalom, mislim nije bio genocid u Srebrenici”, kazao je tada Kovačević u izjavi koja ga je katapultirala u samo nebo velikosrpske zločinačke ideologije.

Istaknuti pripadnik zločinačke SPC sekte

Uz sva ova nepočinstva, predsjednik Opštine Nikšić važi za fanatičnog pripadnika zločinačke svetosavske sekte i osobu koja je duboko upletena u ekstremističko-subverzivnu mrežu takozvane SPC. Za njega se odavno  spekuliše da koordinira radom ekstremističke organizacije bliske SPC, takozvanog bratstva ”Zavjetnici Tvrdoš”, kao i da je kancelariju predsjednika Opštine pretvorio u operativni čvor ekstremističkih, svetosavskih grupa.

Kako smo ranije pisali, on je u bliskoj vezi sa Ilijom Maslovarićem, pripadnikom službe tajne policije Republike Srpske i  odgovornim licem NVO ”Zavjetnici Tvrdoš” Dragom Musićem.

Upravo je grupa vjerskih ekstremista koje su predvodili članovi ”Zavjetnika Tvrdoš” 13. jula prošle godine, uz asistenciju policije, isprovocirala incident na gradskom trgu u Nikšiću. Ekstremisti su tada nosili trobojke i uputili se prema trgu u centru Nikšića kad su se građani koji su slavili Dan državnosti već razilazili, sa jednim ciljem – da po diktatu njihovih nalogodavaca iz SPC i Beograda naprave incident i zasjene veličanstveni skup koji je održan.

Veoma blizak sa zločinačkom SPC

Kako smo već pisali, provokatore je podstrekivao Marko Kovačević – poznat po bliskim vezama sa svetosavskim ekstremističkim grupama.

Sunovrat Crne Gore

Nažalost, Marko Kovačević nije sam u ovoj tragikomičnoj horor priči o crnogorskom sunovratu u jamu ruralnog svetosavlja. On je samo simbol te propasti i paradigma mladog čovjeka iskvarenog hegemonističkom politikom velikosrBstva.

Da bi smo slikovito opisali civilizacijski i etički pad koji je Crna Gora doživjela u posljednje nešto više od dvije godine, moramo se prisjetiti prezimenjaka predsjednika Opštine Nikšić – Save Kovačevića.

Slavni prezimenjak neočetničke vedete iz Nikšića, predstavlja sve one vrijednosti koje su Šubaru zaobišle u širokom luku – antifašizam, hrabrost, težnju ka slobodi i integritetu, odbacivanje snishodljivosti i poltronstva.

Sava Kovačević je poginuo kao zapovjednik Treće divizije u pokušaju proboja partizana tokom slavne  bitke na Sutjesci 1943. godine. Njegov prezimenjak Šubara stimuliše neočetništvo protiv kojeg se Sava borio. Pripadnik je sekte koja promoviše nacionalizam i netoleranciju, a umjesto da se bori za Crnu Goru, radi na njenom nestajanju, dok šeni na pragu svojih beogradskih gospodara.

Eto, to je taj sunovrat ”oslobođene” Crne Gore, a Šubara je samo njegova paradigma.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

24 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
17.01.2023-14:04 14:04

“Zločinačka SPC sekta” u kojoj su te krstili otac i majka koji su Srbi…Čudno je da nisi imao takve stavove i da si pričao ekavicu dok si živeo u Beogradu i besplatno se školovao u gimnaziji i na fakultetu. :)

cetinje
17.01.2023-16:20 16:20
Reply to  Merlin

Opet pusis bezpotrebno balego veljeserbska,mrs svinjo svetosavska.

Sasa PG
17.01.2023-22:02 22:02
Reply to  Merlin

merline javi se kacavendi da te malo miropomazi . Ima da se smiris ka na brijanje

RIR
17.01.2023-14:10 14:10

…sa mučninom je čitati tekst o zaludnjem mladom momku , koji je sve ali ne i Božja duša koja zavrijeđuje život među ljudima –
da je srece ovakvi se izoluju i kontrolisu ,trajno ili do vidnog oporavka…kako nebi prestavljali opasnost za druge…
jeza me “fata” na što je sve spremna ova vrsta bica …

Damjanovic
17.01.2023-15:12 15:12

Marko Šubara je dio Savinog bratstva, i bratstvenike narodnog heroja Veljka Kovacevica velikog Crnogorca, i Nikole Kovacevica politicara, nazalost Marko Šubara je ispijenog mozga od popova crkve Srbije , degenerik i bolesnik, jer da nije, on bi znao da on nije prešednik opstine Niksica samo Srba, ali njegove intelektualne sposobnosti i kapacitet je na nivou mrava!

Mirko
17.01.2023-15:24 15:24

Merline, kako se pojavi, ali kad ti postavim pitanja onda nestanem sa portala, ja sam Merline kršten, upisan kao Crnogorac 1959, tada je crkva bila pravoslavna, niko nije spominjao prefiks srpska, niti je bilo trobojku po njima, a vijernike si mogao nabrojati na prste jedne ruke, ne da im je neko branio no ih crkva nije interesovala, i katete potencirala se Crnogorstvo i CG nacija, klasična Laz, potencirala se Jugoslovensnstvo, a svako ko je potencirala Crnogorstvo , CG jezik, crkvu mogao je dobiti otkaz sa posla, pok Radoslav Rotkovic je dobio otkaz 1971.u TV Titogradu jer je pokrenuo pitanje osobenosti… Pročitaj više »

cetinje
17.01.2023-16:23 16:23
Reply to  Mirko

Mirko druze,suvisno je reciplirati Merlinu svetosavskom RETARDU,no ajde da se “malo sprdamo sa njim”vidis da ga non-stop “natezemo”no dobro je dok ne podje kod srpskih popova oni ce ga pravo nateci da mu oci iskoce.

ND123
17.01.2023-15:25 15:25

Nazalost i pisac ovog teksta i gorepomenuti “šubara” su po mržni i netoleranciji isti

Micko
17.01.2023-15:29 15:29

A ko se to skolovao u Beogradu dzabe posrbicino jedna, ija sam kesten 1985 i upisan sam kao Crnogorac jer su moji roditelji to tražili što je i normalno jer je svo NASE bratstvo Crnogorci, nedaj boze da smo Srbi, ta podanika tkz nacija, koja je provela 500 godina pod Turcima i kojima su Turci 500 godina pravili đecu!

Merlin
17.01.2023-16:13 16:13
Reply to  Micko

Što ti se roditelji nisu školovali u CG nego dzabe u mrskoj Srbiji ? Ceo Balkan je bio pod Osmanlijama, nesrećo jedna..Rumuni, Bugari, Grci, itd. duže od Srba koji su sačuvali svoju crkvu, svoj jezik i običaje..Bila je i CG osim 4 nahije..Onima kojima su pravili decu su sadašnji muslimani, poturice, a ti si sada podanik stranim ambasadama, nvoima, bez svoje vojske, jezika, crkava i manastira…

Damjanović
17.01.2023-16:55 16:55
Reply to  Merlin

Merline,. Mora da te neki srpski pop propustio kroz svoje ruke, pa ti je iz zadnjice popio pamet iz mozga, kažu da su dobri u tim stvarima,, napiši nešto o tome!

džudović
17.01.2023-21:49 21:49
Reply to  Merlin

Ovome Merlinu nije dobro. Mora da ima veze sa onim šetanjem opanaka!

Merlin
18.01.2023-09:25 09:25
Reply to  džudović

Izgleda da vama nije dobro kada 24/7 širite mržnju i srbofobiju. Neće vas narod i građani.

Uros
17.01.2023-15:37 15:37

Nemojte vi sledbenici Krsta Popovica i Sekule Drljevica da se pozivate na Savu Kovacevica, jer biste se fino proveli kada bi on bio ziva danas. Ali nista ne cudi od tebe i tvojih sledbenika jer ste vi teatar apsurda. Tvoji su tekstovi ionako optereceni mrznjom, tako da uopste nijesi bitan. Marko samo nastavi kako si zapoceo, jer pravi Niksicaninsu uz tebe, a na ove kvazi “patrijote” se nemoj obazirati. Mnogo su nebitni.

cetinje
17.01.2023-16:30 16:30
Reply to  Uros

Urose dali ti je neko nekad ispricao pravu istinu kako je “poginuo” Sava Kovacevic i od cijeg metka,nesporna je cinjenica da je bio heroj partizanske vojske i poveo sa sobom u grob vise boraca(skoro nepotrebno) raspitaj se “istoricaru”,a sto se tice Krsta Popovica da je on kojim slucajem “ziv”tebe i dosta takvih nebi postojalo i ovako vam se sjeme zatire “nejaki Urose”.

Tara
17.01.2023-15:39 15:39

Ovoga Marka nije pravio Crnogorac..pogledajtemu facu..mali nosic….ja ne znam crnogorca sa malim nosicem..i da pjeva cetnicke-antidrzavne pjesme..

Filip
17.01.2023-16:49 16:49

Bitno da vi sa aktuelno promovisete jednakost i medjunacionalnu toleranciju. dnevno imate po 10 vijesti u kojima pljujete srbe

Merlin
17.01.2023-16:58 16:58
Reply to  Filip

Totalni bolesnici, svi im se smeju. :)) Zbrka u glavi sa identitetom ..

Tara
17.01.2023-21:26 21:26
Reply to  Filip

Mi bljujemo..na primitivce..prevarante-antidrzavnike..fasiste..i vjerske fanatike..koji se zovu po vjeri srbi..a po narodnosti srbijanci..

Mićko
17.01.2023-16:52 16:52

Merline kretenćino, moji roditelji su se školovali u CG, inače nijeste vi sačuvali crkvu jer vam je bila ukinuta 1459, obnovili je Turci 1557 i postavljali vam mitropolite, i ukinuta 1766 a obnovljena i dobila neku samostalnost 1835 kad su vam Turci uveli i trobojku, CG je bila vjekovima slobodna sa 4 svoje nahije, Katunska kamenita, Rijeka , Crmnička i Ljesanske bogate i plodne, a ostali dijelovi su bili okupirani, Stari Crnogorci su se vjekovima borili i ginuli za njenu slobodu, a vi uživali u ropstvu bez želje da se Oslobodite kao sto i Njegoš Kaze za vas, i Vojvodina… Pročitaj više »

Micko
17.01.2023-17:11 17:11

Koje Srbe Filipe, u CG nema Srba, samo indoktrinirani Crnogorci indoktrinacijom crkve Srbije i Amfilohija koji je 91 došao sa zadatkom posrbljavanje Crnogoraca, do 91 svi pravoslavci su se osjecali i pisali Crnogorcima, kad je Jugoslovenstvo bilo aktuelno i svako potenciranje Crnogorstvo moglo te ostaviti bez posla, i niko tada nije poistovjećivali da ako se pišeš Crnogorac da si istovremeno i Srbin, čista glupost, ja imam 59 godina i pamtim to, ja ne poznajem nikoga takvoga, inače Srbi su nam najveći neprijatelji vjekovima, velikosrpski hegemonizma je uvijek radio o glavi Crnogoraca i CG, sad je to sekta crkve Srbijei njeni… Pročitaj više »

Filip
18.01.2023-01:22 01:22

Ja jesam mnogo mladji od tebe i sigurno manje iskusan po tim pitanjima , ali grijesis po mnogo cemu .Ne mozemo mi nikako crnogorci biti, mi koji smo iz krajeva koji su u Crnu Goru usli prije 120 godina.Crna Gora jeste mala ali ona iskonska je jos manja od ove danasnje. (Pogledaj sam mapu crne gore iz 1880 i vidjeces da pola opstina sa sjevera nisu bile dio CG)Problem je sto nas Pljevljake ,Niksicane. Savnicanine, Zabljacane Hercegnovce itd neko pokusava da ubijedi da smo mi posrbice i izdajnici i sta ti ja znam vjernici crkve Srbije itd , sto nikako… Pročitaj više »

Murlan
18.01.2023-04:58 04:58

Ova tri prsta ovako oformljena za lakse guranje u svoje izdajnicke svetosavsko klerofasticke guzi.e

Miki
18.01.2023-20:35 20:35

Nije većeg zlikovca Crna Gora rađala!