Nedjelja, 27 Novembra, 2022
Rubrika:

Šta bi velikosrbi s Njegošem?

Zašto velikosrbi Njegoša decenijama pokušavaju trajno prisvojiti i upotrebljavati ga apsolutno protivno duhu i slovu njegovog djela? Zašto ga pokušavaju posrbiti, kad se tome opire svaka riječ u njegovom djelu i svaki čin u njegovom životu? Bez posrbljenog Njegoša unaprijed je propala svaka strategija velikosrpskog posrbljivanja Crnogoraca!

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Koga god se velikosrbi dokopaju – čak i kad tvrde da im je na visokoj cijeni – gotovo je neizbježno da ga naruže, nagrde, upropaste, ogade, profanizuju, obesmisle, đavolišu, prečesto i unište!

Svaki Crnogorac koji se stavio u službu velikosrpstva, završio je kao kanavaca bez upotrebne vrijednosti. Sudbinu kanavace iskusili su mnogi crnogorski posrbljenici: od crnorukaša Marka Dakovića s „Univerzitetskom omladinom,“ preko gotovo cijele Nikoline državne „elite“ koja je otišla na poklonjenje palikući i ubici Karađorđeviću, „Terazijskih Crnogoraca,“ Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića, Rista Radovića i Matije Bećkovića, sve do sitne pljeve konvertita i štetočina na čelu s Miodragom Perovićem.

Ne prođu drugačije ni Crnogorci koje velikosrbi zloupotrijebe za svoje naopake ciljeve. Namijene im gorku sudbinu da traju u falsifikatu vlastitog oblika! Na odnosu prema Njegošu najjasnije se pokazuje psihopatologija velikosrpskog prisvajačkog, a ujedno i mrziteljskog odnosa prema svemu crnogorskom!

Milenko Perovic
Milenko Perović

Njegoš je odavno dopao šaka proizvođačima srpske nacije da joj od njega načine ugaoni kamen. Ščepali su ga srpski popovi da im bude sredstvo trajne duhovne okupacije Crne Gore. Crnogorskim posrbljenicima služi kao lažni alibi nacionalnog konvertitstva. Profesori „lepe književnosti“ načinili su od njega učilo za dovođenje đaka u svjetonazorne i književne zablude. Najposlije, razbojnici svih tipova uzimaju ga kao pokriće svojih zlodjela.

Malo ko od Crnogoraca je pokušao da ga odbrani od takve sudbine, sve u strahu da mu ne prišiju „crnogorski nacionalizam.“ Još manje je bilo onih koji su se usuđivali priupitati s kojim pravom velikosrbi otimaju, čereče i ogađuju crnogorsko duhovno, kulturno i književno blago!

Velikosrpska pseudo-književna, pseudo-kulturna i pseudo-politička klatež nagrđuje, falsifikuje, zloupotrebljava i sramoti Njegoša. Klatež pravi od njega ratnog huškača, apologetu genocida i „mudraca“ po mjeri velikosrpske fukare, jer je ona sâma ratnohuškačka i genocidna fukara! Postao je Njegoš čak i „lovćenski tajnovidac“ po mjeri najpodlijeg iskopnika Crne Gore!

Njegoš nije bio potreban Srbima više no Mažuranić, Krleža, Prešern, Koneski, Kadare ili Selimović. Bio je potreban velikosrbima! Oni su svoju mjeru posesivne patološke potrebe za Njegošem nametnuli „vaskolikom srpstvu,“ ostalim južnim Slovenima, čak i samim Crnogorcima.

Zašto velikosrbi Njegoša decenijama pokušavaju trajno prisvojiti i upotrebljavati ga apsolutno protivno duhu i slovu njegovog djela? Zašto ga pokušavaju posrbiti, kad se tome opire svaka riječ u njegovom djelu i svaki čin u njegovom životu?

Bez posrbljenog Njegoša unaprijed je propala svaka strategija velikosrpskog posrbljivanja Crnogoraca! „Očevi utemeljitelji“ velikosrpstva još u 19. vijeku shvatili su da Njegoša nije moguće posrbiti, posvojiti ni oteti od Crnogoraca nikakvim racionalnim sredstvima ni argumentima.

Nije ga moguće oteti, jer za to nema istorijskih argumenata. Nije ga moguće staviti u korice „srpske knjževnosti,“ jer on tu nema nikoga svoga ni ikoga sličnoga sebi. Nije mu moguće posrbiti poetiku, jer ona je – crnogorska, par excellence crnogorska! Još manje je moguće prisvojiti čudesnu sintezu njegovog heroičkog i kontemplativnog razumijevanja svijeta života.

Nije moguće njegovu poetičku teofiliju (hesiodovsku po duhu, koji je prožet fascinantnom i potpuno ličnom Njegoševom agape) svesti na mjeru „pravoslavne teologije.“ Njegova je eleuterofilija ono najcrnogorskije što je ikad iko opjevao i iskazao! Njegoš je od samoga sebe načinio ekstraordinarno umjetničko djelo! Niko ga stoga ne može posvojiti ni prisvojiti!

Utemeljivači velikosrpstva su se pred silinom ovih činjenica o Njegošu odlučili za strategiju njegove „hermeneutičke“ falsifikacije. U njeno središte stavili su golu izmišljotinu  o Njegoševom „srpstvu.“ Iz nje su odmah „izveli“ drugu lažnu premisu o „vazdanjem srpstvu“ Crnogoraca. Tragom lažne silogistike, stigli su i do zaključka o „srpskom etničkom porijeklu“ Crnogoraca.

Sudbinski im je bio potreban baš takav lažni zaključak. Mislili su da tako mogu  „legitimirali“ svoje „pravo“ na prisvajanje svega crnogorskog, uključujući i teritoriju Crne Gore. Iz toga je slijedila generalna strategija infantilizacije, inferiorizacije i utilitarizacije Crnogoraca za potrebe „srpstva“ i njegove ekspanzije na Balkanu! Crnogorci su im tu bili potrebni kao laka pješadija, „topovsko meso“ i objekt na kome sprdnjom iskaljuju svoje istorijske frustracije.

Zbilja, je li Njegoš bio Srbin? Jeste, taman kao što je Šekspir bio Danac ili Mlečanin!

Kome propagandistički stereotipi nijesu odavno pomututili pamet, lako može provjeriti konotaciju i denotaciju pojmova srpstvo, srbin i srpski u Njegoševim djelima. On ove pojmove upotrebljava – kada se ne odnose na etničke Srbe u Srbiji, južnoj Ugarskoj (Vojvodini) i Slavoniji – isključivo kao sinonime pravoslavne vjerske pripadnosti,  nikako za imenovanje srpskog etniciteta ni srpske nacije!

Srbi su pravoslavlje imenovali grčkom vjerom ili „grčkim zakonom“ (Vuk), jer su ga preuzeli od Grka (Vizantije). Po istoj semantičkoj logici,  Crnogorci su pravoslavlje nazivali srpskom ili grčkom vjerom, jer su ga primili od Grka posredstvom Srba!

Njegoš ne zna za bilo kakve etničke Srbe u Crnoj Gori! Ne zna on za etničke Srbe ni u Sandžaku, Boki, Hercegovini, Bosni, Dalmaciji, Liki, Baniji ni Kordunu!

Nikad i niđe Njegoš za sebe nije rekao da je etnički Srbin ni da su Crnogorci etnički Srbi! Naprotiv, ne samo čuvenom opaskom o „veseloj Srbadiji,“ nego i što je mnogo važnije posvetom Gorskog vijenca Karađorđu – razumije se, ne kao ocu Crne Gore, nego kao „ocu Srbije“ – on je  jasno predočio da Crnogorci nijesu Srbi u etničkom ni u političkom smislu.

Da je ban Jelačić pokrenuo Hrvate u borbu za nacionalnu slobodu, a ne da čuvaju tron svojih bečkih okupatora, zaslužio bi od Njegoša posvetu kao i Karađorđe. Da je napisao posvetu Jelačiću, našla bi se kakva „hermeneutička“ avetinja da tvrdi da su Crnogorci – Hrvati!

Niđe kod Njegoša nema pomena „svih srpskih zemalja.“ Ničim se ne može dokazati da je Njegoš prihvatio Vukovu koncepciju „Srba svih i svuda.“ Njegoš je bio privrženik jugoslovenske ideje. Nije on mogao prihvatiti francusku ni njemačku koncepciju o jeziku kao ključnom činiocu konstituisanja nacije. On je još mislio u etničkim kategorijama srodnosti južnih Slovena po krvi, porijeklu i istorijskoj sudbini.

Zbog toga mu nije mogao biti prihvatljiv ni Vukov pokušaj – čije teške patološke posljedice traju do danas – da visoku jezičku srodnost ovih naroda po političkom zadatku i interesu Beča na Balkanu proglasi „srpskim jezikom,“ a onda sve govornike posrbi i nekritički i lažno strpa u srpsku naciju! Kome je uistinu bilo stalo da projektom „srpskog jezika“ i „srpske nacije“ u jednu vreću „srpstva“ strpa što više balkanskih naroda da bi lakše uspostavio svoju upravu nad njima u vremenu strateškog povlačenja Otomana s Balkana?

Vukov Srpski rječnik indirektno dokazuje ovu tezu. Nema u njemu riječi: pocrnogorčiti, pohrvatiti, pobosančiti, pobošnjačiti, pohercegovčiti, poslovenčiti ni pomakedončiti. Ali zato ima: posrbiti (zum Serben machen, reddo serbum, serbicum), posrbiti se (ein Serbe werden, fio serbum), srbiti se (Serbum se facere, venditare se pro Serbo) i srbiti (facio esse Serbum).

Što su se onda velikosrbi tako obisnuli o Njegoša?

Za stvaranje srpske nacije tokom 19. vijeka bile su potrebne nacionalna ideologija i nacionalna kultura u uslovima teške deficijentnosti u povijesnom i duhovnom materijalu koji je potreban da se načini nacija. Njegoš se „očevima velikosrpstva“ učinio pogodnim – na temelju nekoliko mitoloških konstrukcija i lamentacija o „srpstvu“ koje je primio od Sarajlije, a tek onda na temelji svog genijalnog pjesništva – da ga proglase vodećim srpskim nacionalnim ideologom i utemeljiteljem moderne srpske kulture i književnosti.

Međutim, Njegoš je od početka nepogodna paradigma za hibridizaciju srpske povijesti, kulture i književnosti. On stvara zbrku u srpskoj nacionalnoj samosvijesti, jer nije mislilac nacije ni nacionalne kulture (ni crnogorske ni srpske)! Nije ni mislilac budućnosti u emfatičkom smislu. On ne stoji na početku građanske, nego na kraju patrijarhalne – prije svega – crnogorske epohe!

Ništa tradicionalno srpsko  – u etničkom, religijskom, kulturnom i književnom smislu – Njegoš ne sublimira u sebi. On nije mogao pokrenuti budućnosne životvorne tokove u srpskoj naciji, baš kao što ih nije pokrenuo u procesu stvaranja crnogorske nacije! Od Njegoša se smisleno nije mogao načiniti ni srpski ni crnogorski nacionalni ideolog!

Velikosrpsko svojatanje Njegoša i njegovo uzdizanje u glavnu duhovnu, ideološku i kulturnu ikonu „srpstva“ bili su duboko štetni za konstituisanje srpske nacije! Zloupotreba Njegoša nije vodila „srpstvo“ u budućnost, nego u konstrukciju lažne prošlosti koja legitimira stalno održanje tribalne antimoderne organizacije života na principu trajnog panađura!

„Nacionalni mudraci“ pokušali su se dockan svetosavljem osloboditi od njegoševske mitologije, jer ih je očigledno počela pritiskati, ne zato što je nemoderna, nego zato što je previše crnogorska! Pretovarili su na pleća Save Nemanjića iste nacionalističke i klerikalističke fantazme koje su tovarili na Njegoša! „Svetosavci“ su tako diskretno priznali da Njegoš nije ni stožer srpstva ni Srbin!

S Njegošem ili Savom Nemanjićem svejedno, velikosrbi tribaliziraju srpsku naciju. Onemogućavaju je da bude moderna nacija! Nije li sadašnje stanje „srpstva“ najbolji dokaz kako prolazi narod koji za vodiče uzima falsifikovane uzore!

Proces buđenja velikosrba iz nacionalističkog i klerikalističkog košmara mogao bi započeti samo ako Njegoša u svakom pogledu ostave na miru!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

SNP: U Šavniku ugroženo pravo na lokalnu samoupravu građana koji žive na ovom području

Šavnički DPS jutros lamentira što su izbori prekinuti i što neće moći da se završi izborni proces, nazivajući nas primitivcima i destruktivcima, saopštili su...

Jakić: Tužilaštvo da pokaže da su pusta obećanja nalogodavaca onima koji ovo rade da...

Nosilac liste koalicije DPS – SD i aktuelni predsjednik Opštine Šavnik Jugoslav Jakić kaže da je za postojeću situaciju po pitanju izbora kriva njihova politička konkurencija. “Rekao...

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U posljednja 24 sata registrovano je 10 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni...

Ibrahimović u Njemačkoj: Dijaspora je uz Crnu Goru

Veze između dijaspore i državnih institucija Crne Gore moraju biti snažnije, a obaveza je države da vodi računa o očuvanju kulturnog, nacionalnog i vjerskog...

Najčitanije

Povezano

Zašto tako mnogo Crnogoraca mrzi sebe?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Svakakva su zla snalazila Crnogorce od njihovog postanja do danas. Potonjih decenija jedno se zlo raširilo toliko da prijeti temeljima...

Opsesija srpskih popova Njegoševim mauzolejom

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Od kada je podignut, srpske popove opśeda želja da oburdaju Njegošev mauzojel niz lovćenske strane. Na njegovo mjesto postavili bi...

Dugo putovanje Crne Gore od starog do novog bijelog terora

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Crnom Gorom vlada klerikalna i profašistička vlast s opasnim državno-terorističkim namjerama. Prva namjera njenih mentora, nosilaca i pristalica je da...

Suverenizam na goloj ledini

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Očekivan je bio poraz na lokalnim izborima partija koje se po inerciji smatraju suverenističkim. Poslije parlamentarnih i nikšićkim - sada...

Komentari

22 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
19.11.2022-07:12 07:12

Kakve veze ti imaš sa Crnom Gorom kada si rođen, školovan i obrazovan u Srbiji ? Ceo život radio u Srbiji, koja ti sada daje penziju ? Ti si Srbin, ali to još niko nije javio …

tivatski58
19.11.2022-11:11 11:11
Reply to  Merlin

I TI SI BOLESTAN. ON JE PRAVI CRNOGORAC

Merlin
19.11.2022-18:16 18:16
Reply to  tivatski58

Crnogorac a govori i predaje na srpskom jeziku na NS fakultetu ? Da li si ti normalan ? :)

Miralem
19.11.2022-19:08 19:08
Reply to  Merlin

Da nijesi slucajno pogijesijo Drzavu i portal nesto se slabo snalazis sa jezikom vjeruj da te nista ne razumijemo sto pises -prije bi te kinez razumijo nego mi u CG !

Merlin
20.11.2022-03:01 03:01
Reply to  Miralem

Važno je da si razumeo kada si se besplatno školovao u Beogradu, kada dođete na VMA da se lečite i kada uzimate pare od turista iz SR, RS i RUS.. Btw, u srpskom jeziku su ravnopravni ekavica i ijekavica. Da li se razumeju Hrvati iz Istre, Dalmacije i Slavonije? :)

nenad_mne
19.11.2022-12:47 12:47
Reply to  Merlin

Koliko je Srba zaradilo penziju u Njemačkoj, pa nijesu Njemci, no su više Rusi, iako Rusiju vidjeli nijesu? Drži se ti vradžbina!

RIR
19.11.2022-08:23 08:23

gosp.M.PEROVICU ,
SJAJAN TEKST ! /sustina ljubavi srbijanaca prema velikom CG Njegosu /
Za Merlin i ostale srbijance ,zamjerka Cenogorskim intelektualcima ,što kad se školuju u SRB/besplatno !?/nijesu Srbi ili ako su dosli njihovi preci u srb zašto se nijesu “pretopili”u Srbe…ali svi ovi njihovi rezoni ne važe za SRB ako žive neđe van SRB. NJEGOŠ Crnogorski nikad nemoze biti Srbin kao sto nikad Puskin nece biti Crnogorac zato sto je napisao divne stihove posvijeceni Crnogorcima…/tako i Rovinski ,Visocki ,Mažuranic i dr/
Zdravo bili gosp.Perovicu -pa đe god živjeli
vaša i naša CG sa Njegosem bice VJECNI…

Bijeli Pavle
19.11.2022-09:25 09:25

Njegoš je prezirao rajanski mentalitet po kome su itekako poznati Srbi ma đe bili

Merlin
19.11.2022-19:50 19:50
Reply to  Bijeli Pavle

Kakav li je mentalitet vas “Crnogoraca” iz Plava, Gusinja i Rožaja ? :)

cetinje
20.11.2022-03:16 03:16
Reply to  Merlin

Opet pusis Merlin,neka si govnaru srpski,pusi sitan dok ti oci iskoce.

Bijeli Pavle
19.11.2022-09:25 09:25

Njegoš je prezirao rajanski mentalitet po kome su itekako poznati Srbi ma đe bili

Zeljko
19.11.2022-11:08 11:08

Bas tako G-dine Perovicu
Sto bi jadna srbadija imala da ne prisvaja ono sto joj ni u kom slucaju ne pripada-pocnimo sa kulturom a zavrsimo sa etikom/moralom

Buto
19.11.2022-15:55 15:55

Pa ova srBadija iz srbije su preveli GORSKI
VIJENAC na TKZ njihov jezik jer CRNOGORSKI oni nijesu razumjeli…

Merlin
19.11.2022-18:14 18:14
Reply to  Buto

Do juče si pričao srpskim jezikom, i nisi pisao slova koja je nedavno muslman izmislio…

drago 1
19.11.2022-21:17 21:17
Reply to  Merlin

merlin, nikad nismo pisali ni govorili srpski, vec srpskohrvatski ili hrvatskosrpski.

Merlin
20.11.2022-03:03 03:03
Reply to  drago 1

Srpskohrvatski se govorio i u SR i u HR za vreme Titine SFRJ ….

Cuca
19.11.2022-17:47 17:47

Živa istina. Povodom prvog izdanja Gorskog vijenca 1926. godine u Beogradu na srpskom jeziku redaktor je bio prof. Milan Rešetar.
E, tu su nastale muke kako Srbi da razumiju Njegoša pa je Prof Rešetsr dao prevod i tumačenje na oko 4200 riječi i pojmova.
Eto Srbi na razumiju Njegoša!

RIR
19.11.2022-19:03 19:03
Reply to  Cuca

CUCA,
kažu pametniji ; da nije onaj pravio reformu jezika /onaj sa drvenom nogom i fesom/ a mi je prihvatili bio bi nas Crnogorski i njihov za sporazumijevanje kao -španski i portugalski…
odlican podatak za prevod GORSKOG VIJENCA /venca /
pa sto se čuditi -prevedose i zvaničnu EU valutu ,koja se zove EURO u EVRO….
/vjerovatno u inat HR jer oni kažu za Evropu -EUROPA !/

Miralem
19.11.2022-19:02 19:02

Gos.Perovicu kako si ti mene cudan nikad se u CG nije govorilo EKAVSKI i zna se ko ga govori i ko su sto govore-i odakle su- EKAVSKI-LEPO-BELO-MLEKO-SELCE-REKA -DEKA -PENA-CEO-KLAGIA-PEVA-ITD-Vazda su Crnogorci i ostali narodi govorili IJEKAVSKI-LIJEPO-BIJELO-MLIJEKO-RIJEKA-DJED-PJENA-CIJELI-OKLLAGIJA-ITD- To i oni znaju samo sto cine podvalu i laz za CRNOGORCE!

Merlin
20.11.2022-03:05 03:05
Reply to  Miralem

U srpkom jeziju su ravnopravni ekavski i ijekavski. Veće su razlike u jeziku između Hrvata iz Slavonije, Baranje, Istre, Dalmacije i Hercegovine, nego između Srba iz CG i severne Srbije…

Sirak_tužni
20.11.2022-21:44 21:44

A ja što ću, ali sa kime ću?
Malo rukah, malena i snaga,
jedna slamka među vihorove,
sirak tužni bez nigđe nikoga…
Moje pleme snom mrtvijem spava,
suza moja nema roditelja,
nada mnom je nebo zatvoreno,
ne prima mi ni plača ni molitve;
u ad mi se svijet pretvorio,
a svi ljudi pakleni duhovi.
Crni dane, a crna sudbino!
O kukavno Srpstvo ugašeno,
zla nadživjeh tvoja svakolika,
a s najgorim hoću da se borim!