Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Srpski rode, Kosovo ti ode

Nakon decenije konfuzije i pitalice: da li je Zapad prozrio Vučićeve namjere ili ga doživljava kao ključnog partnera za mir na Balkanu, stvari se polako izvode na čistinu. Plan Šolca i Makrona koji se još naziva njemačko-francuski prijedlog, stavio je Vučića pred svršen čin. Ako ga prihvati, srpsku javnost će morati da obavijesti da je izgubio Kosovo, ako ga odbije, čega ga izolacija, sankcije i izopštenost iz civilizovanog svijeta

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Baš kao što se u onoj staroj kaže da se rat vraća kući, tako Aleksandru Vučiću ovih dana kucaju na vrata sva nepočinstva koja je godinama činio po susjedstvu. Nešto slično kao kada su Slobodanu Miloševiću avioni NATO-a 1999. godine nadjačali buku koju je zvanični Beograd pravio tokom agresije na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Istina, Vučić je promijenio metode iz tog doba, pa ne rizikuje da isproba trenutnu borbenu gotovost Alijanse, ali je ideološki diskurs ostao isti. Tada je srpska čizma gazila na liniji Karlovac-Karlobag-Virovitica, a danas stoji nad vratom „svim srpskim zemljama“ koje su toliko „ugrozile“ sirote Srbe unutar svojih granica, da samo što nije počela mobilizacija od Surdulice do Malog Mokrog Luga radi spasa vaskolikog srpstva.

Sada se, više nego ikada, jasno vidi koliko su bili u pravu oni koji su nakon balkanskih ratova 90-tih pozivali na denacifikaciju Srbije. No, umjesto da se suoči sa svojom krivicom, genocidom koji je počinila u Potočarima i zločinima u Sarajevu, Vukovaru, Dubrovniku i diljem Kosova, Srbija je u regionalnoj javnosti likovala zato što je „pobijedila NATO“, sve urlajući da je Kosovo Srbija, a Hrvatska, nesrpski dio BiH, te Crna Gora tvorevine koje treba prevaspitati. Poput pljačkaša koji stoji iza ugla banke sa vrećom punom novca vičući „držite lopova“, tako je Vučić sa raznim neonacistima tipa Rakovića, J.Vučićevića ili Marića, sve lamentirajući nad sudbinom napadnutih Srba van Srbije, naštimovao vlastitu javnost na mržnju prema svemu nesrpskom što na Balkanu postoji.

Aleksandar Vučić i Slobodan Milošević: Ista matrica, drugačija egzekucija

Tako je Srbija, umjesto da skrušeno i ponizno zaćuti makar prvih 50 godina novog milenijuma, nastavila da logikom sile, prijetnji i ucjena, a na fonu ugroženosti i straha od nestajanja, igra ulogu „odlučujućeg faktora mira u regionu“. Moguće je da su joj u tome pomogli neki činbenici vašingtonske administracije, ali je sasvim izvjesno da Srbija ništa nije naučila iz bliske, vlastite prošlosti.

Nakon decenije konfuzije i pitalice: da li je Zapad prozrio Vučićeve namjere ili ga doživljava kao ključnog partnera za mir na Balkanu, stvari se polako izvode na čistinu. Plan Šolca i Makrona koji se još naziva njemačko-francuski prijedlog, stavio je Vučića pred svršen čin. Ako ga prihvati, srpsku javnost će morati da obavijesti da je izgubio Kosovo, ako ga odbije, čega ga izolacija, sankcije i izopštenost iz civilizovanog svijeta. Sa javnošću bi se on nekako i mogao izboriti, jer svi stariji od 45 pamte godine sankcija i bijede pod Slobodanom Miloševićem i djeluju spremni da ih ponovo prožive. No, kako će njegov ego, veći od Avale i Lovćena, dozvoliti da prizna kako je kapitulirao? I što ako mu, nakon što obznani da mora prihvatiti ponuđeni plan, jastrebovi iz tzv. SPC, privatna vojska Wagner kojom se komanduje iz Moskve, ili Danica Crnogorčević zaigraju pred vratima? Pa da mu ova potonja zapjeva da „srpski rod“ ne samo da više nije veseo, nego da mu na pamet ne pada da dogodine krene put Lovćena, Prizrena, a pogotovo ne put Knina.

Putin i Noćni vukovi čekaju Vučićevo priznanje Kosova

Ono što je namijenio Crnoj Gori, Vučić bi mogao iskusiti zajedno sa njom. Sada im objema visi nad glavom prekid pregovora sa EU, uvođenje viza, nemogućnost dobijanja kredita od međunarodnih finansijskih institucija, zamrzavanje imovine u inostranstvu… Kada je od poniznog Dritana Abazovića i ostatka posluge u Crnoj Gori tražio upravo to – da je zaustavi na evropskom putu, teško da je projektovao scenario u kome će Evropa prestati da ga tretira kao svog ključnog saveznika na Balkanu. Štoviše, planirao je da će upravo Srbija, s njim na čelu kao faktorom mira, biti prva naredna članica Unije. Iste one EU za koju u svojoj zemlji ima jedva 30 odsto podrške.

Sada mu u obje varijante prijeti nastavak trenda jačanja antievropskih tendencija u Srbiji. Prihvati li njemačko-francuski plan, krivica će se adresirati na Berlin i Pariz. Ne prihvati li ga, opet će mrski zapadnjaci biti krivi kada se uvedu vize, a zemlja osiromaši jer Srbija sa EU ima dvije trećine svoje trgovinske razmjene. Kako god bude gledao na ponudu sa Zapada, Vučiću se ne piše dobro. Zato je i ponudio opciju odlaska „ako neko to može bolje od njega“. Naravno, niko ne sumnja da će ostati, jedino je problem kako će to javnost progutati. Jer, ako hipnotisanoj srpskoj javnosti može prodati još jednu bajku o nenaklonjenom Zapadu, teško da bi mu Kremlj i Patrijaršija mogli oprostiti tu „izdaju“. Pitanje je hoće li mu oprostiti i Kristofer Hil, američki ambasador u Beogradu, koji mu je bio snažna potpora u svim poduhvatima, posebno aktivnostima usmjerenim ka Crnoj Gori, kojima je prkosio civilizovanom svijetu. Zaista, bilo bi veoma zanimljivo saznati što mu ovih dana sugeriše Hil i hoće li taj ostarjeli dipolomata za koga je Beograd „Njujork na Balkanu“ zažaliti što je svoj kredibilitet uložio u Vučićevu politiku. Ako ga je uopšte ikada i imao.

Što će sad da ga posavjetuje Hil?

No, kao da su Šolc i Makron razmišljali i o tome kada su ponudili plan. Naime, u slučaju da ga prihvati, Vučić neće morati da prizna nezavisnost Kosova. Od njega se jedino traži da ne sprečava njegovo članstvo u međunarodnim institucijama, prije svega u UN, kao i da ne agituje da države koje su priznale Kosovo, odustanu od toga. U „zamjenu“ će dobiti neku verziju zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova, ali ne na način kako su to htjeli srpski nacionalisti. Hoće li kao kompenzaciju dobiti i Crnu Goru, još nije obznanjeno, ali je to sasvim moguća varijanta. Jer, ovakva Crna Gora, sa vlašću koja služi tuđim interesima, sa mlakom opozicijom i apatičnom javnošću, trenutno ima kredibilitet i državno dostojanstvo taman koliko i oni koji traže da se formalizuje zajednica srpskih opština na Kosovu. Ako ne i niži.

S tim što bi kosovski Srbi koji zagovaraju tu ideju sasvim sigurno pokazali mnogo više samopoštovanja nego što ga je imala zajednica srpskih opština iz Crne Gore, čiji su predsjednici nedavno morali u Beograd, na raport Milici Zavetnici. Ne samo da podnesu izvještaj o utrošku sredstava dobijenih od Vučića, nego i da preduhitre kosovske kolege iz Mitrovice u prezentovanju dometa akcija kojima se podriva država.

A državu ne čini jedino članstvo u UN. Kosovo je, zanemarimo li tu stolicu na Ist Riveru, po mnogo čemu više država nego današnja Crna Gora.

Konačno, a za Crnu Goru manje važno, ostaje pitanje hoće li Aleksandar Vučić politički preživjeti bilo koji od dva moguća ishoda rješenja kosovskog čvora. Za sada, on je odabrao taktiku patetike s kojom nastupa i Novak Đoković. Ako mu ne ide, povrijeđen je, boli zglob, noga, ruka, ili je „umro deda“. Ako pobjeđuje, on je „vanzemaljac“, on je „neustrašivi srpski sin“, „najbolje što Srbija ima“. S tim što je Đokovićeva pobjeda zaista pobjeda, a on među najboljima na svijetu.

Aleksandar Vučić u obje moguće varijante odgovora na njemačko – francuski plan, gubi. Zato u njegovom, već izvjesnom porazu, ima božje pravde. Ako ništa drugo, makar će u narednom periodu dok bude razmišljao kako da još jedan srpski poraz pretvori u pobjedu, Crna Gora i BiH moći na kratko da odahnu. Do nekog novog Vučića ili goreg od njega.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

30 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
26.01.2023-12:20 12:20

pjevaj pjevaj srBski rode
Kosovo ti ode
ode ode do slobode

Merlin
27.01.2023-08:25 08:25
Reply to  Krsto

Odoste vi Milogorci posle popisa u nacionalne manjine ! :) Ima da jotuješ, ali praznog stomaka…

SrbNaQrz
28.01.2023-08:46 08:46
Reply to  Merlin

Merlinkaaa trandžoooo tvoj će stomak vazda bit pun jogurta pahomijevog i kačavendinog :)))))

Nešo ovo ti je
26.01.2023-12:32 12:32

Navijački članak za ocjepljenje Kosova . Majka ti je srpkinja ,srbi su ti đedovi i prađedovi.
Nevoliš što je Nole srbin sa Kosova a po đedu srbin iz Jasenova polja i što nije konvertit ko ti. Nemogu Nešo konvertiti biti vrhunski sportisti i dobri novinari.
Zaključi ko si.

Krsto
27.01.2023-07:14 07:14

Normalan covjek bi se zapitao kako to Novak Djokovic Srbiji umjesto poreza daje samo djokicu??Jedino se u Srbiji porez moze placati srbovanjem i dizanjem tri prsta..Prica da Novak placa porez u Monaku je masna laz… On tamo placa samo porez na nepokretnu imovinu ali ne i porez na prihod…Boris Beker je otisao u zatvor jer je utajio dio poreza koji je kasnije morao dq plati s kqmqtama..A Novak nikad Srbiji nije platio ni dinara i nikom nista..pojeo vuk magarca… U svakoj normalnoj drzavi Novak bi odavno bio u zatvoru..Da je Novak Srbin i da voli Srbiju on bi uredno placao… Pročitaj više »

Merlin
27.01.2023-08:28 08:28
Reply to  Krsto

Seljo, nije tenis za tebe..Mani se ti Đokovića jer nisi njegov nivo…Btw, nisi ti Krsto već neki Suljo…

Krsto
27.01.2023-16:30 16:30
Reply to  Merlin

Oj Merline T*rski sine
Ja nijesam Suljo
Al tebi je Kacavenda
pricest zaljuljo
nije tebi drag tenis
vec od Kacavende penis
ostavi se Novaka neka neka
nema tu Srbina ni covjeka
Novak krije svoje jade
jer od Srbije porez krade

Danica Crn
27.01.2023-17:14 17:14
Reply to  Merlin

Novak Djokovic jeste tvoj nivo..On je bas kao i ti od skole zavrsio samo OSNOVNU SKOLU…Novak srbuje za velike pare i za rad kradje poreza a ti srbujes jer si nesrecan i iskompleksiran i mrzis svoj promaseni zivot koji zivis u siromastvu…Posto vec nemas obraza ni snage da se pobunis protiv fasizoidno mafijaske vlasti koja vlada srbijom tebi je kriv neko treci…Umjesto da se zapitas zasto u Srbiji nema srece buducnosti niti hljeba tebi su krive drzave u kojima se manje krade i zivi bolje..Umjesto da imas svoju kravu i da se radujes kad se ona oteli tebi je najveca… Pročitaj više »

Merlin
28.01.2023-07:08 07:08
Reply to  Danica Crn

Novak je najpoznatiji i najbolji teniser, a ne naučnik i normalno je da voli svoju zemlju i svoj narod..Kladim se da imam bolji standard od tebe, da imam više škole i govorim više stranih jezika od tebe..Vlast u Srbiji je od 2012. podigla zemlju iz pepela ekonomski, vojno i diplomatski a to je ono što vas žulja jer ste nerazvijeni, siromašni i zaglavljeni u 90.e godine sa identitetskim problemima. Kako u Srbiji nema budućnosti kada se nikada više nije gradilo, nove pruge, bolnice, jaka vojska, IT centri, zlatne i devizne rezerve, itd? Redžić, Balša, Cerović, Ćosović, itd. svi oni žive… Pročitaj više »

SrbNaQrz
28.01.2023-08:50 08:50
Reply to  Merlin

Oplakah :)))))))……merlinka trandžo i jogurtašice, poligloto ne prepoznasmo te :)))))) a jes ti i standard, picin park :)))))

Krsto
12.02.2023-09:49 09:49
Reply to  Merlin

Just for your information I am fluent in 5 languages and able to communicate in approximately 6-7 more…Novak Djokovic is your lever for sure. and good match for you.. You both as couple may have all 8 classes of elementary school…The difference is Novak is playing Serbian nationalist for his dirty money and tax invasion, but you are playing fascist because you are frustrated, poor, and unhappy with your life…

Merlin
26.01.2023-12:50 12:50

Kada se ujedinimo, u Surdulici i Malom Mokrom Lugu ćeš da radiš kao taksista ili ćeš voziti traktorče na nekoj njivi. Najgore ste vi ustaše kojima se najviše pomoglo, koje je Srbija besplatno školovala, lečila, zapošljavala…Srećom pa vam je Vučić uvalio špic u doope, pa sad smrdljajte u Plavu, Rožajama, Gusinju, Sarajevu i Zagrebu…

RIR
26.01.2023-15:33 15:33
Reply to  Merlin

Merlin – NESOJ nad nesojima -mrzi CG i Crnogorce !
pop iz srbijanskog LJIGA !

dpero
26.01.2023-23:40 23:40
Reply to  Merlin

ima li traktor i znas li da ga vozis cetnicino glibava!

Merlin
27.01.2023-08:29 08:29
Reply to  dpero

Vozićete traktore ali prema Blajburgu. Proći ćete isto kao i vaši preci …

SrbNaQrz
28.01.2023-08:53 08:53
Reply to  Merlin

Merlinka trandža voli da se igra vozića, a ne traktora….vagoni su joj pahomije i kačavenda…..ćihućihućihuhu :)))))))))

SrbNaQrz
28.01.2023-08:51 08:51
Reply to  Merlin

Merlinka trandžooooo bitno da su tebe pahomije i kačavenda uvali.i qrz u prkno, a jogurt u usta :)))))) cucqj merlinkaaaaaaa :))))

Bellarina
26.01.2023-15:00 15:00

Sve jasno, sve na mjestu g.Redžiću, samo nastavite tako!!

Eko
26.01.2023-15:06 15:06

Pozdrav Crnoj Gori ,dobar naslov ,Kosovo se vratilo onima cije je bilo oduvek.Pozdrav sa Kosova …..

Merlin
27.01.2023-08:30 08:30
Reply to  Eko

Čekaj da odu Ameri sa Kosova, kao što su otišli iz Avganistana, pa ćeš videti kako ćete proći. :)

Hernan
26.01.2023-17:03 17:03

Pušti ko je kome bio predak,zna Ređzic to bolje od tebe. Imas li kakvu argumentaciju da negiras nesto iz teksta ? Nemas,naravno. Popusio visestolicni mali Seselj po pitanju Kosova,sad ce novi porazi. Velikosrpsko ludilo ooer dobilo samar,bice ih jos.
Nikad pameti vama fasistima,nikad van primitivizma i klerikalizma! Toliko zla 90-tih i opet ocete muku!
Otpad ste civilizacije,realno.

COL
26.01.2023-18:36 18:36

Đe goć su ovi gavrani danas branili srbstvo tamo je śutra Srba bilo manje….

Srpska odiseja Kjubrik
26.01.2023-18:53 18:53

Dritan najavio svemirski program taman nebeski srbi da polete I kolonizuju republiku Veliki mesec a da u spaceship da upravljaju helikopterski raspop joanikije a za komandnu navigacionu tablu da budu rajo sablja i pipun kojima ce vulin dostavljat koordinate cudesne srpske planete

Damjanovic
26.01.2023-20:20 20:20

Smrdi Merline, evo kao sto sam predvidio, učutis kad ti postavim pitanje, a onda se pojavila poslije nekog vremena sa ponovo glupim komentarima,!

dpero
27.01.2023-00:47 00:47

SRBI SU MALI, POLUPISMEN NAROD KOJE JE NEKO UBIJDIO DA SU NEBESKI!

Merlin
27.01.2023-08:33 08:33
Reply to  dpero

Hrvoje, mnogo vas plaši ekonomski i vojno jaka Srbija u savezu sa bratskom Crnom Gorom…Doći ćete i vi na red ! :)

Danica Crn
27.01.2023-06:59 06:59

Veseli se srBski rode
Kosovo ti ode
Putem svoje srece
Sandzak polako krece
U Bugarskoj bice slavlje
vraca im se Pomoravlje
Vojvodina nasa dika
bice nezavisna republika
Kad se oslobodi
Presevska dolina
za njom krece
Timocka krajina
Cetnici su u jamu upali
sto su je drugima kopali
Srbiju ce hvatat muka
bice manja od pasaluka

Merlin
27.01.2023-08:35 08:35
Reply to  Danica Crn

Junačino, jesi li video kako gruva i prži srpska artiljerija, Migovi, tenkovi, Nore, dronovi, itd ? Pregazili bi vas kao plitak potok i kmečao bi natou da te brani. :)

Kacavenda
27.01.2023-16:37 16:37
Reply to  Merlin

Oj Merline T*rski sine
Za Kosovo nek te nije briga
imam ja za tebe avion
da mi malo vozis MIGa

Merlin
28.01.2023-07:11 07:11
Reply to  Kacavenda

Turci ti vode državu, izmišljaju nova slova i predstavljaju vas u svojim ambasadama u preko 30 zemalja. :)