Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Sjaši Kurta, da uzjaše Murta

Od novog premijera ne treba previše očekivati, samo treba gajiti nadu da će partije koje ga podržavaju i inostrani faktor koji ga je i usmjeravao posljednjih pola godine, u njemu naći poslušnog saradnika. U protivnom će da bude po onoj narodnoj – ’’Sjaši Kurta, da uzjaše Murta’’.  

Piše: Balša Knežević

Navodno budući premijer, kako joj se u javnosti tepa, manjinske ili prelazne Vlade Dritan Abazović, nakon katastrofalne epizode u ulozi vicepremijera, juče je najavio da srlja u novu političku avanturu.

Abazović je u klasičnom demagoško-populističkom maniru, nakon sedmica natezanja, a čini se pod prisilom, na konferenciji za medije objavio da je  zatražio od Skupštine sazivanje sjednice na kojoj bi se izabrala nova 43. Vlada Crne Gore.

S obzirom koliko je natezanja prethodilo ovom populističkom performansu Abazovića, pravo je čudo što će novi politički eksperiment zaživjeti. Naravno ako ne dođe do još nekog obrta, pa lider SNP-a Vladimir Joković, u javnosti poznat kao ’’Joko Glavni odbor’’, ponovo ne pokrene pitanje podrške manjinskoj vladi na stranačkim organima.

Ipak, nakon 91 dan mučne agonije, tokom koje je ostroška Vlada Zdravka Krivokapića, nesmetano nastavila sa ispunjavanjem amaneta pokojnog Amfilohija urušavajući temelje Crne Gore, blizu smo postizanja prelaznog rješenja koje bi nas usmjerilo ka izlazu iz trenutnog političkog beznađa.

Čudo ćemo učinjet’, budite sigurni!

Za sad nema puno detalja za koje bi mogli da se uhvatimo kada je u pitanju manjinska vlada, ako izuzmemo sporazum koji je ’’procurio’’ u javnost, a koji predstavlja samo lijepo upakovan marketinški ekspoze pun fraza i floskula o evropskim integracijama i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kadrovska rješenja o kojima se danima spekuliše ne treba posebno komentarisati, jer se radi uglavnom o starim izraubovanim kadrovima u kombinaciji sa NVO i paramedijskim diletantima od kojih ne treba očekivati ništa spektakularno.

Nadu ipak daje to što mjesta po dubini neće biti ograničena na ovu paletu potrošenih diletanata, već će u njihovoj raspodjeli moći da učestvuje i partija sa najjačom infrastrukturom i najvećim izborom kadra – DPS.

Iako je Dritan saopštio ko će biti njegovi potpredsjednici i ministri, potvrdio je da će nova vlada biti mastodontska! Kazao je da će manjinska Vlada imati 20 ministara, ali će, kako je dodao, imati 18 ministarstava i četiri potpredsjednika, a u njoj će biti i dva ministra bez portfelja kojima će zaduženja biti određena na prvoj sjednici!

Enormni broj ministarstava predstavljao bi opterećenje za zemlje kao što su Kina, SAD ili Rusija, ali ipak treba razumjeti mandatara – manjinska vlada predstavlja truli kompromis i ogroman broj ministarstava je rezultat potrebe da se zadovolji sujeta svih učesnika ovog političkog eksperimenta.

Oće li moći svi da stanu?

Kada bi gledali taj aspekt, odlazeća Vlada Zdravka Krivokapića bila je mnogo štedljivija prihvatajući, u skladu sa svojim ideološkim opredjeljenjem, biblijsku kvotu od 12 ministara i jednog Isusa na čelu ostroškog provizorijuma.

Abazović je juče takođe indirektno priznao da je katastrofalno obavio posao borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, koji je onako teatralno uz tviter bombastične objave, prihvatio nakon što je izabran za potpredsjednika vlade i koordinatora službi bezbjednosti.

Direktno je saopštio je da će prioriteti nove vlade biti i sve ono što kao potpredsjednik odlazeće nije uspio da ispuni, kao što su – nastavak borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i ispunajvanje privremenih mjerila, izborna reforma, revizija zatečenog stanja u oblasti prosvjete i kulture, stvaranje  povoljnog ambijenta za nove investicije i zaustavljanje odlaska postojećih investitora.

Lako je uočiti da su rezultati vlade čiji je potpredsjednik bio, na poljima koje je pomenuo kao prioritete blago rečeno – katastrofalni.

Ako izuzmemo nekoliko hapšenja sitnijih državnih funkcionera, nad kojima se budući premijer iživljavao objavama na Tviteru, rezultat borbe protiv kriminala i korupcije je NULA.

Što se tiče stvaranja ’’povoljnog ambijenta za investitore i zadržavanja postojećih’’, sudionici Abazovića iz odlazeće vlasti uz nemjerljivu terensku podršku drumskog razbojnika u ulozi predsjedika Opštine Budva Marka Bata Carevića, postarali su se da posao zadržavanja i privlačenja novih investicija svedu na nemoguću misiju.

Dritane, Dritane, pravićeš nas od blata!

Kada je u pitanju stanje u kulturi i prosvjeti, samoproklamovana žena-četnik Vasna Bratić dala je sve od sebe da stanje u tim resorima učini gotovo nepopravljivim, uz podršku Abazovića koji je kao potpredsjednik vlade odobravao čišćenje prosvjete od ’’DPS kadra’’. Prethodna vlada dozvolila je ostrašćenoj i fašistički nastrojenoj ženi-četniku da sprovodi staljinističke čistke u školama i iživljava se nad prosvjetnim radnicima zbog politike i nacionalne nepodobnosti.

To će tek doći na naplatu kad počnu da stižu stotine presuda za naknadu štete zbog nezakonitih otkaza inspirisanih političkom nepodobošću.

Ipak, dobro je što je Abazović ’’spuštio loptu’’ i indirektno priznao svoje neuspjehe time što je najavio da ’’nije realno da ostane koordinator službi bezbjednosti’’.

“Ponosan sam na sve što sam uradio. Smatram da je sad situacija znatno opuštenija, da to može da radi neko drugi”, rekao je juče Abazović.

Ova krajnje čudna verbalna perverzija puna hvalospjeva treba ipak da bude protumačena na drugačiji način. Jer, da je iskren, Dritan bi to ovako formulisao:

’’Ljudi, borba protiv kriminala i korupcije nije tako laka kao što sam mislio, pogubio sam se. Pomagajte. Neka ovo preuzme neko ko je kompetentan i kome osnovni cilj nije sticanje političkih poena putem isprazne demagogije’’.

Od novog premijera ne treba previše očekivati, samo treba gajiti nadu da će partije koje ga podržavaju i inostrani faktor koji ga je i usmjeravao posljednjih pola godine, u njemu naći poslušnog saradnika.

U protivnom će da bude po onoj narodnoj – ’’Sjaši Kurta, da uzjaše Murta’’.

Najnovije

U saobraćajnoj nesreći na Brajićima poginuo mladić

Devetnaestogodšnji Đ.D. iz Podgorice, poginuo je u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros oko četiri sata na putu Budva – Cetinje na Brajićima, saopšteno...

UŽIVO Zelenski: U napadu na Kijev ranjena djevojčica, državljanka Rusije

Ušli smo u 124. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će danas na samitu G7 pozvati svjetske sile da pojačaju svoju podršku...

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

Abazović danas odgovara na pitanja poslanika

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu,...

PEN centar: Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji – ukoliko se zaista implementiraju – prijete da destabilizuju društvo i...

Najčitanije

Povezano

Abazović danas odgovara na pitanja poslanika

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu,...

Bogdanović: Abazović zna da nas 2023. čekaju predjsednički i parlamentarni izbori

Generalni sekretar Demokratske partije socijalista (DPS) Aleksandar Bogdanović prokomentarisao je jučerašnju izjavu premijera Crne Gore Dritana Abazovića, koji je, osvrćući se na svoje ranije najave...

CP: Abazović u Beogradu da postavi pitanje diskriminacije crnogorske zajednice

Crnogorska partija očekuje od premijera Dritana Abazovića da prilikom zvanične posjete Beogradu postavi pitanje diskriminacije crnogorske zajednice koja se odnosi na službenu upotrebu crnogorskog...

Marković podsjeća Abazovića: Još 2019. uspostavljena savremena brodogradnja za potrebe elitnog turizma

Podsjećam premijera Dritana Abazovića da je 41. Vlada uspostavila savremenu brodogradnju za potrebe elitnog turizma. U Davosu smo 2018. dogovorili projekat valorizacije brodogradilišta Bijela i otpočeli...

Komentari

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Life
21.04.2022-14:25 14:25

Aktuelno me ne može baš sa kredibilitetom trošiti energiju na kurte i murte. Nekako ih ima….

dpero
21.04.2022-14:38 14:38

Zaboravlja budući ministar bezbjednosti, koji je po struci i ekspertskom zvanju promašio galaksiju, da je Crna Gora Meka za kriminalce od kad je URA širom otvorila vrata klerofašističkom polusvijetu i licemjernom puku, preletačima i mnogobrojnoj neznavenoj rodbini, neukom svijetu, ruskim javnim i tajnim agentima, popovima-desantnim vojnicima i komandantima padobranskih jedinica drugih država, popovim-ratnim huškačima, popovima- pedofilima, popovima-kriminalcima, popovima poročnim manipulatorima, popovima-agentima rusko-srpske ispostave u Crnoj Gori.

gagi
21.04.2022-17:19 17:19
Reply to  dpero

na celu sa “odlazecim”Strahinjom Bulajicem,zamislite “proradidu mu svijest i obraz” e cudo je “usno odiijeljenje”.

BZekovic
21.04.2022-17:07 17:07

Aktuelno je daleko najbolji portal u Crnoj Gori. Ova analiya je mnogo jaća sa svojim porukama neg sto izgleda na prvo čitanje, ali je primjerena trenutku u kojem se desava ovaj događaj. U suštini, tužna slika naše grozne,crnogorske realnosti. Idemo dalje. Eviva Montenegro.

gagi
21.04.2022-17:17 17:17

Dakle kratki rezime “Mijenja svetosavca Krivokapica Albanski cetnik Abazovic” siifra: govno za govno,neka je “amin”.

Tako
21.04.2022-19:10 19:10

Objavite kako ove fukare srbijanske obiljezavaju 115godna od rodjenja petra lubarde I te lopurde nastavljaju da kradu crnogorsku istoriju jer svoje nemaju jadnici srbijanski pi

!!!
21.04.2022-20:00 20:00

Sve,sve ali R.Krivokapić,šef diplpmatije.Neka se stidi.U Kotoru kažu da je gori od njega bio samo njegov pipipi…

Crnogorka
22.04.2022-11:10 11:10
Reply to  !!!

Student pocne studirat 4 godine i prekine u 2 pa nastavi i nikad ne zavrsi – kupi diplomu u inostranstvo dodje  i u DRZAVNU JAVNU USTANOVU SE ZAPOSLI SA VELIKIM SEFOM – da je kod privatnika ni smece mu dao nebi da cisti -DEMOKRATE PRIMJER NIJEDAN SKOLOVANI NIJE A SVAKI JE ZAPOSLEN SEF U DRZAVNE USTANOVE – MORAJU SE PRECISTITI  SVI KOJI SU BEZ  -SKOLE- PROVJERITI ZAPOSLENE!

Lea
22.04.2022-00:05 00:05

Nema mjesta tolikom pesimizmu, panta rei…

COL
22.04.2022-11:13 11:13

Ođe ne važi sjaši kurta da uzjaše kurta jer su obojica jahali, a sad je ovaj kraći izgura ovog dužeg pendreka…