Petak, 31 Marta, 2023
Rubrika:

Ravnogorska ideologija se uzdigla jer administracija nije bila stožer crnogorske nacionalne politike

Administracija nije bila stožer crnogorske nacionalne politike niti je pokazivala zainteresovanost za pitanje identiteta. Velibor Džomić ju je najbolje opisao riječima, koje mi je jednom prilikom uputio: "Nikad više nećete imati Crnogoraca u vlasti koji su tako malo uradili za Crnu Goru". Zato danas Crna Gora i Crnogorci stoje pred "ambisom" pitajući se s kime i su čime ćemo branit pravo na postojanje, i sebe i sopstvene zemlje.

Za aktuelno.me

Piše: Stevo Vučinić, potpredsjednik Savjeta Mitropolije Crnogorske pravoslavne

Osnivači i članovi Liberalnoga saveza, utemeljivači crnogorskih nacionalnih institucija i osnivači većine medija su žrtve osvete dubrovačkih ratnika i ratnih huškača iz državne administracije. Sva vrata državnih institucija i ustanova za njih su bila zatvorena, da bi na koncu, skoro svi, namjerno, temeljem državne direktive, bili dovedeni u stanje socijalne potrebe. Čak se administracija i rugala s tim najboljim sinovima i šćerima ove zemlje nazivajući ih budalama, a njihovu borbu za crnogorske nacionalne i državne interese je ismijavala. Samo su je zanimali položaji koji donose beneficije, koje su sticali uglavnom na nemoralan način.

Zato danas imamo političku situaciju koja prijeti da preraste u  tragediju. Ravnogorska ideja aklamira se visoko podignutim crnim zastavama ukrašenim s lobanjama i ukrštenim kostima, i prijeti da bude pobodena na jarbol ispred vlade i Skupštine Crne Gore. Promovišu je isti oni koji su apologirali velikosrpske zločine početkom devedesetih godina prošloga vijeka, koji upravo treba da budu visoke adrese u ulici Svetoga Petra Cetinjskoga u Podgorici. Tako je moralo biti jer administracija nije bila stožer crnogorske nacionalne politike niti je pokazivala zainteresovanost za pitanje identiteta. Velibor Džomić ju je najbolje opisao riječima, koje mi je jednom prilikom uputio: “Nikad više nećete imati Crnogoraca u vlasti koji su tako malo uradili za Crnu Goru”. Zato danas Crna Gora i Crnogorci stoje pred “ambisom” pitajući se s kime i su čime ćemo branit pravo na postojanje, i sebe i sopstvene zemlje.

Jedna anegdota iz posljeratnoga vremena najbolje opisuje današnju političku situaciju. Ratnoga generalpukovnika Radovana Vukanovića, pedesetih godina uklonjenoga s najviših vojnih funkcija, 1968. godine, tokom boravka kambodžanskoga princa Norodoma Sihanuka u Beogradu, na ulici srijeće prijatelj i pita: “Radovane, jesu li te zvali na prijem koji se organizuje u čast kambodžanskoga princa”. Radovan mu je kratko odgovorio: “Ne, mene bi zvali da je došao princ Eugen Savojski (čuveni austrijski vojskovođa iz 18. vijeka)”. Upravo je stigao u Crnu Goru, mogli bi reć, baš princ Eugen Savojski, ali u velikosrpskome liku. Pitanje za buduću opoziciju ali i sve građane glasi: ko su “vojskovođe”, s kojom “vojskom” i s čim ćemo se boriti za naše nacionalne i državne interese.

Buduća opozicija je posvađana sa svim zaslužnim Crnogorcima, može se reć svim liberalima i na podlački način je ugasila skoro sve crnogorske elektronske i štampane medije. Donijela je zakon kojima ih je ostavila na milost i nemilost raznim Agencijama čije su enormo visoke plate finasirane iz njihove crkvacice, tako da su se skoro svi morali prestati s emitovanjem. Da bi istovremeno milionskim iznosima podržavala srpske medije i Nevladine organizacije koje šire velikosrpsku propagandu u zemlji. Srpsku crkvu je častila s desetinama miliona eura i pride s desetinom miliona kvadratnih metara zemljišta i skoro svim crkvama i manastirima. Istovremeno, i Srbija ih je podupirala milionskim iznosima eura, posebno Maticu srpsku u Crnoj Gori, ali i velikosrpske političke partije i neke eparhije Srpske crkve.

Svaki centar otpora crnogorskoj državi, bilo medijski bilo politički, bio je finansijski podržan i poštovan, i našli su mu mjesto u anticrnogorskome frontu. A s nama su se rugali oni koje smo 1998. godine, kao crnogorska opozicija, podupirući ih nezavisnim medijima i crnogorskim institucijama, na izborima podržali s 25% glasova i omogućili im pobjedu, i s ulice uzdigli u državnike. Kao akt zahvalnosti, čim su se dokopali vlasti objavili su nam rat, uništavajući i trgujući svime što smo utemeljili, od političkih partija, institucija do medija. Našu predanu borbu za nacionalne interese jedan od njih je komentarisao riječima: “Kad su budale da rade džabe neka umru kao budale”.  Prije neku godinu, na moju žalbu da Crnogorska crkva djeluje u bijednim uslovima, takođe jedan od njih mi je cinički i cerekajući se odgovorio parafrazom jednoga citata iz Biblije, da mi u Crnogorskoj crkvi živimo od svake izgovorene riječi, preciznije, od vazduha. Takvim odnosom prema Crnogorcima i crnogorskim nacionalnim institucijama naša nezahvalna i bezosjećajna administracija od prijatelja je pravila neprijatelje a od neprijatelja nije napravila nijednoga prijatelja.

Grešna je i treba da se javno izvini i javno zahvali onima kojima duguju sve i tako ponudi ruku pomirenja. Čim prije to bolje za nju, u protivnom će se povećati jaz između nje i Crnogoraca, i to na njenu štetu. A bez njih nema ni “vojske” ni “vojskovođa” niti Crna Gora ima smisla kao suverena država. Neka dobro razmisli o ovome, jer imamo dovoljno osvetnika, ne treba nam više. Inače, svi medijski, politički i individualni centri otpora treba da se sliju u jedinstveni blok. Tako združeni idemo do pobjede, u protivnom izgubiće oni koji imaju najviše. Neka niko ne umišlja da će s njim moći da upravlja u ličnom interesu. Vješasmo se mi jednom o to uže, i nikad više.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
29.10.2020-08:26 08:26

Gospodine Vucinicu reci vam jednu stvar,a vi to dobro znate,da je 50% ljudi na rukovodecim mjestima i u Vladi i Skupstini prizeljkivalo ovaj scenario jer su se “krili”iz Crnogorstine i DPS i njima je bila i ostala SPC u srcu,neka se sad zapitaju “dje su i sto su”vjerujem ubrzo i “ciscenju”iz te DPS,ali mi koji imamo nasu CPC necemo se “sakrivati”nego cemo se boriti za ono sto je nase.I jos nesto,znate kako kod nas zovu takve dvolicne ljude POMETINE.

Jelena
29.10.2020-10:24 10:24

Ovo se zove tiha invazija posrbcadi, se uvukla u sve strukture, glumeci, da im je Crna Gora , sve , vrh je vjerovao ne konrolisuci, nikog., i ništa, ubačeni sa Kosova Srbije Bosne. Pamtiti treba i 1918 da bih nas spominjala na sva zlodjela srba i posrbcadi.

Fridoom
29.10.2020-11:06 11:06

Ti Stevo bi clan casnog Lscg pa nas izdade. Sto se cudis Milovim Srbo-Crnogorcima. Da je narod slusao Slavka i Lscg nebi CG danas bila dje je. Zato sad gledajte sto ste trazili.

Rovca
29.10.2020-12:20 12:20

U naša sela i katune niko ne prihvata CPC. Isto važi za 99% naših plemenika po gradovima CG i svijeta. Zato Stevo batali da nas ubjeđuješ da prodamo vjeru i za večeru.

Republika
30.10.2020-22:13 22:13

Stevo,debelo si u pravu.