Piše: Božidar Proročić, publicista i književnik

Poštovana i uvažena gospodo novinari potpisnici pomenute incijative (zapravo vas 114). Čitajući vaš ,,apel” i vašu ličnu ,,brigu” za slobodu vjeroispovjesti koliko mi je poznato religijska ubjeđenja i osjećanja su nešto intimno, lično, i privatna stvar svakog pojedinca, nešto što se čuva i njeguje u sebi a ne nešto sa čim se izlazi (maše) u javnosti u državi koju pored pravoslavaca čine i pripadnici drugih konfesija.

No, počnimo redom. SPC u Crnoj Gori je nakon njenog instruiranja 1918. godine i ukidanja CPC postala jedna od najvećih paradržavnih i paramiltarnih centara za obuku i regrutovanje ,,vjernog klera” uvjek spremnog i sposobnog da stane u odbranu svih velikosrpskih nacionalističkih ideja ali da da i svoj doprinos u rušenju države Crne Gore. Vašim popisima ste se direktno stavili u službu takve politike i ideologije koja negira sve što je crnogorsko… državu, jezik, ustav.

SPC u Crnoj Gori ide ispred svoje matice (Srbije) i svojom pogubnom politikom nacionalizma smatra Crnu Goru svojom teritorijom. Po SPC, Crna Gora je zamišljenja kao velikosrpski (region) prostor, na kom zvanična državna politika Srbije ne smije da nastupa otvoreno (iako i to često rade u medijima) pa to u njihovo ime radi SPC uz podršku prosrpskih i proruskih elemenata uvijek spremnih da iskoriste svoj uticaj u Balkanskim političkim igrama.

Gospodo novinari, vi veoma dobro znate da pogubni uticaj SPC se najbolje pokazao na EX-YU prostorima kada je SPC bila jedan od onih činilaca sa čijim se blagoslovom išlo u ratne pohode i osvajanja u borbi protiv ,,nevjernika”.

Umjesto da budete na čelu onih koji podržavaju put Crne Gore ka Evropskoj uniji vi sve činite da Crnu Goru vratite na poziciju teokratske države. Vaše lično je pravo da kritikujete, lidere, politiku, ekonomske principe, da imate svoj jasan i precizan stav za sva ključna pitanja u Crnoj Gori. Ali vi ste odavno prekršili sve novinarske kodekse i svrstali ste se na jednu stranu srušiti sve samo da nova ,,politička elita” prevaziđenih političara koji kao da su teleportovani iz vremena inkvizicije srednjeg vijeka pripremaju nove lomače na kojoj će biti spaljeno sve što je crnogorsko i što voli Crnu Goru.

Da li je to Crna Gora za koju se borite? Da li je to Crna Gora koju želite?!!

Da li su to vaši ,,profesionalni principi” i vaš nivo ,,objektivnosti?”

Da li je to vaša ,,ljubav” prema Crnoj Gori i da li se ta vaša ljubav mjeri samo jednom riječju i definicijom a to je ,,mržnja?”

Poštovana gospodo poslenici medija, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je faktor nestabilnosti, destruktivnosti, političkog uticaja tako da vaš ,,apel” se može slobodno preformulisati u direktno političko a ne religijsko pitanje u službi jeftinog politikanstva i ličnih intresa. Sama činjenica da Amfilohije Radović sa nažalost zloupotrebljenog trona Svetog Petra Cetinjskog šalje političke a ne religijske poslanice koristeći svoj uticaj da postigne svoje političke ciljeve koji su u direktnoj suprotnosti sa ciljevima slobodne nezavisne i antifašističke Crne Gore.

Da li ste se poštovana gospodo novinari ikada upitali kako se osjećaju pripadnici Crnogorske autokefalne pravoslavne crkve, mi koji ne možemo da pristupimo našim svetim (okupiranim) hramovima, mi koji koji smo imali priliku da vidimo sve devastacije, obmane, prekrajanja, brutalne laži i podmetačine koje konstantno sprovodi SPC u Crnoj Gori kojoj vi dajete legitimitet i podršku da li ste se ikada zapitali đe su naša prava đe sloboda naših vjerskih načela?

Crna Gora je nacionalno religijski, kulturološki spoj mnogih konfesija i kultura. Davanje (podrške) i ekskluziviteta retrogradnoj politici SPC u Crnoj Gori koju vi plasirate je loša poruka u državi čiji su temelji izgrađeni na vječitim borbama za slobodu, državi koja čuva antifašizam, građanske principe, sekularizam, multikulturalnost.

Vaša podrška SPC je i direktni antridžavni udar na sve ove tekovine koji krase Crnu Goru.

No, Crna Gora se kroz svoju dugu istoriju uvijek suočavala sa mnogo težim iskušenjima bitkama i borbama, a istorija će uvijek nepristrasno dati svoj sud o svemu pa i o vašoj ,,slavnoj” ulozi ,,novokomponovanih vjernika” u odbrani retrogradne politike SPC u Crnoj Gori.

Kada već podržavate poltičku propagandu SPC onda valjda poštovana gospodo novinari treba da znate ponešto iz istorijatata SPC. Ovdje neću navoditi dobro poznate ,,slavne riječi” divljenja Nikolaja Velimirovića, Hitleru puno je pisano o tome, ali želim da vas podsjetim na hvalospjeve Varnave Rosića (1887-1937) Srpskog patrijaha rodom iz Pljevalja i to ono najvažnije iz tadašnjeg ali i (sadašnjeg službenog) ,,Glasnika SPC” i poslužiću se službenim prevodom kako ga donosi zvanični organ SPC u dvobroju 1-2. za 1937. godinu.

DNB – to je zvanična agencija Hitlerova – prenosi razgovor dopisnika lista ,,Volkischer Beobachter ”– to je zvanično glasilo Hitlerove partije u samom govoru Rosić ističe: „Firer velikog njemačkog naroda vodi borbu, koja služi na korist cijelom čovječanstvu“.

Ta borba – nastavlja patrijarh – „potiče iz idealnih motiva i nema nikakve veze sa imperijalističkim ciljevima.“

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milorad
Milorad
30.06.2020-14:30 14:30

Sjajno g.Proročiću.Iz samog spiska vidi se da su sve to prosrpski novinari i veliki protivnici države Crne Gore.Uz već crkvene vedete iz TV CG na čelu sa Ćirovićkom i Lekovićem, zamislite na spisku je i jedini novinar islamske vjerispovjesti Tufik Sottić,direktor Radio Berana i jurišnik Vijestii Monitora kome su četnici u II svjetskom ratu zakleli đeda pa se on sada u grobu prevrće, jer je Softić sve primio od Emila Labudovića koji mu je tazbinai prodao vjeru za večeru.

Demosten
Demosten
04.07.2020-12:32 12:32

CG je vjerovatno jedna od zemalja sa najviše heroja po glavi stanovnika. Po kvislinzima (izdajnicima) smo, vjerovatno, bez premca, – prvi?