Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Pravoslavni hram Svetog Nikole u Ulcinju osveštan je 23. decembra 1890, dva dana pred proslavu Božića u Crnoj Gori

Ovaj zapis, iz ''Glasa Crnogorca'' od 1. januara 1891. godine potvrđuje eksplicitno da se Božić u Crnoj Gori obilježavao 25. decembra po tada važećem julijanskom kalendaru i da je dva dana uoči proslave dana Roždestva Hristovog, odnosno, Božića osveštana pravoslavna crkva Svetog Nikole u Ulcinju 23. 12. 1890. godine

Za aktuelno.me

Piše: Novak Adžić

U  listu “Glas Crnogorca”, Cetinje, broj 1, od 1. januara 1891. godine, objavljena je vijest da je osveštana pravoslavna crkva Svetog Nikole u Ulcinju 23. decembra 1890. godine i to pred Božić i da je osveštao mitropolit hadži Sava Kosanović.

Kosanović je Banjanin, rođen u selu Miljanići 1839. godine. Bio je dabrobosanski mitropolit od 1881 do 1885. godine. Sava Kosanović je, pošto je napustio Bosnu i bio primoran da emigrira, nakon nekoliko godina, svoje prebivalište pronašao u Crnoj Gori, kojoj je istinski pripadao, ne samo porijeklom i rođenjem, već i istorijom i tradicijom.

Mitropolit Sava Kosanović od 1889. godine sasluživao u Crnogorskoj crkvi

U vrijeme osveštavanja crkve svetog Nikole u Ulcinju, neposredno uoči Božića u Crnoj Gori, 23. decembra 1890., mitropolit Sava Kosanović već je sasluživao u Crnogorskoj crkvi na čijem se čelu nalazio Mitrofan Ban.

Crkvu Svetog Nikole u Ulcinju podigla je 1890. godine crnogorska država, odnosno, knjaz Nikola u čast poginulih Crnogoraca za oslobođenje, odnosno, pridobijanje Ulcinja u ratu 1876-1878. Navedena crkva (hram Svetog Nikole) bila je pod jurisdikcijom autokefalne Crnogorske crkve sve do njenog nasilnog ukidanja 1920. godine i ona nikad do tada nije bila, niti je mogla biti u svojini Srpske pravoslavne crkve (koja tada nije postojala u Crnoj Gori). Dok su postojale nezavisna Knjaževina/Kraljevina Crna Gora i njena tada državna autokefalna Crnogorska crkva (Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, Crnogorska mitropilija), čije je sjedište bilo na Cetinju taj hram bio je pod upravom Crnogorske crkve, a u svojinskom smislu država Crna Gora imala je konačnu riječ.

Mitropolit Mitrofan Ban

Mitropolit Sava Kosanović (koji je 1885. podnio ostavku na položaj dabrobosanskog mitropolita i napustio Bosnu) se nastanio u Crnoj Gori od kraja decembra 1888. godine. Živio je stalno u Ulcinju, a bio je blizak saradnik mitropolita Mitrofana Bana i službovao je u Crnogorskoj crkvi. Prihvaćen je nakon dolaska u Crnu Goru (1888) rado od strane knjaza Nikole I Petrovića Njegoša i mitropolita Mitrofana Bana, te je nastavio da obavlja crkvenu, episkopsku službu, u Crnogorskoj crkvi od 1889. godine.

Sava Kosanović je dugo službovao u Crnoj Gori u kojoj je i zivio. Preminuo je 23. februara 1903., u Ulcinju i sahranjen je 25. februara u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju.

Ovaj zapis, iz “Glasa Crnogorca” od 1. januara 1891. godine potvrđuje eksplicitno da se Božić u Crnoj Gori obilježavao 25. decembra po tada važećem julijanskom kalendaru i da je dva dana uoči proslave dana Roždestva Hristovog, odnosno, Božića osveštana pravoslavna crkva Svetog Nikole u Ulcinju 23. 12. 1890. godine. Navedena crkva bila je u posjedu ondašnje autokefalne Crnogorske crkve i u njoj su vjersku službu vršili njeni episkopi i sveštenici.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Crnogorka
13.01.2023-19:29 19:29

Bravo! Zlata vrijedan dokaz!

dddddddd
13.01.2023-21:44 21:44

svetog nikole?? kako to da nije recimo svetog gargamela save? ah, da, svetosavlje je nastalo 1930ih..

Dulcigno
14.01.2023-19:47 19:47

Pa super, samo sto ne pise da je izgradjena, ili ipak nije izgradjena???? Nije izgradjena, vec je na mjesto dzamije preuredjeno u crkvu, dok na mjesto groblja su zasadjene masline I kosti bacene u more. Da se zna I ovo, da ne bude da nismo znali. Nek se o svemu prica I dokumentuje. Zna se I ko je bio zadnji Hodza te dzamije I tako redom. Inace je Kralj Nikola odvojio sredstva za renoviranje te dzamije. Eto kako se renovirala…