Četvrtak, 2 Decembra, 2021
Rubrika:

Podrivanje uspješne priče

Što se tiče Eskobarove prijetnje sankcijama i najave podrške onim snagama koje su istinski privržene zapadnoj demokratiji i evroatlantskom putu Crne Gore, bilo bi dobro da već počnu sa time, jer su šanse da se ontološki neprijatelji zapada, NATO-a i zapadne demokratije, ljubitelji Putina i Rusije, preko noći preobrate, potpuno besmislene. Vlast u Crnoj Gori je karikirana kopija Vučićeve politike u Srbiji u načinu vladavine, populizmu, laganju, zloupotrebi svih državnih resursa, kontroli medija, nepotizmu, uzurpaciji pravosuđa i totalitarnom upravljanju državom.

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Politički ekstremizam uvijek nastaje sa političkim namjerama i uvijek je politički motivisan, odnosno, iza njega stoji politički cilj. Sem što predstavlja borbu za proklamovane ciljeve, često ima za cilj borbu za održanje nekog režima na vlasti po svaku cijenu. Anemična evropska politika i suludi američki avanturizam sa jednim pajacem na mjestu predśednika, totalno su zakomplikovali situaciju na Balkanu, da je nemoguće bez velikog belaja je raspetljati. Politički ekstremizam je najopasniji kada mu se tlo izmiče ispod nogu, na što uvijek treba računati. Bilo je samo pitanje vremena kad će se otkriti karte u partiji pokera, sa previše blefiranja i visokim ulozima.

U kojoj mjeri je evropska politika i trampizam bio slijep za realnost jesu priče o tzv. stabilokratiji i naopakoj politici prema regionu. Zahvaljujući nerazumnoj politici zapada jedna uistinu stabilna demokratija, sa neupitnim namjerama da se integriše u zapadno, demokratsko društvo, sa svim vrijednostima koje ono nosi, prevedena je u žarište krize i zemlju koja je sve dalja i dalja od bilo kojih evropskih vrijednosti i normalnosti. Od Crne Gore, suverene zemlje, jasno vanjskopolitički i bezbjednosno orjentisane, dobili smo epigona politike koja vjekovima destabilizuje region, a preko njega i ostatak svijeta. Sa druge strane u najmanju ruku se gledalo kroz prste, ako ne i podržavale hegemonističke ambicije iz Beograda, kao nastavak vjekovne politike rješenja tzv. „srpskog pitanja“ na način protivan civilizacijskim principima. Čini se da su stvari dostigle razmjere kada dalja ambivalencija međunarodne zajednice prijeti reprizi događaja iz devedestih godina prošlog stoljeća. Više je nego jasno da je politika stabilokratije prema regionu, umjesto insistiranja na demokratskim principima, građanskim slobodama i vrijednostima zapadne civilizacije, doživjela potpuni krah, ojačala totalitarizam u politici i dovela do stravičnih podjela unutar društava.

Umjesto da se iz Beograda vodi politika prema svojim sunarodnicima u suśednim zemljama koja bi od njih činila lojalne građane svojih država, koji svojim specifičnostima doprinose kulturnom bogatstvu i napretku društva čiji su dio, oni se instrumentališu u političke svrhe i suprostavljaju ostatku društva, urušavaju državni identitet i integritet države čiji su formalno građani. Podsticanje nacionalizma i odsustvo reakcije na nacionalističke ekstremizme je dostiglo tolike razmjere kod srpskog naroda da to u ogromnoj mjeri determiniše političku orjentaciju svih njegovih političkih predstavnika, a i, za plašiti se, političku orjentaciju države Srbije u dogledno vrijeme. Iako veoma podijeljeno društvo, razlike između političke pozicije i opozicije u Srbiji najčešće nijesu suštinske prirode, jer se uvijek nacionalistički diskurs stavlja ispred demokratskog. Činjenice govore da dok u potpunosti ne pacifikuje svoj nacionalizam i hegemonističke ambicije prema suśedima, Srbija ne može dobiti demokratsku vlast i spriječiti zloupotrebu nacionalističkih ośećanja u izboru predstavnika vlasti.

Stvarajući epigone od političkih predstavnika Srba u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu, predśednik Srbije pokušava da izigrava velikog stratega, izaziva krize i upravlja njima na način da snagu jedne krize umanjuje izazivanjem novih. Sa ubijeđenjem da je dovoljno ojačao zemlju, involvirao ekonomski brojne zapadne kompanije i preko njih interes zapadnih zemalja za njihov opstanak, ojačao vojne potencijale i oslanjajući se na podršku Putinove Rusije i Kine, Vučić je spreman na vrlo rizične političke poteze. Iako nekome može izgledati autonoman klovnovski radikalizam Milorada Dodika, bojim se da je to dio jedne te iste strategije kojom se iz Beograda upravlja u trouglu BiH, Kosovo i Crna Gora. Ukoliko se desi da se obavi rekonstrukcija vlade u Crnoj Gori po notama koje piše preko DF-a Aleksandar Vučić, za očekivati je da će Crna Gora, slično Republici Srpskoj, postati još jedna instrument koji će biti u službi politike Beograda i njegovih interesa, sa kojim će direktno upravljati.

Zakašnjelo zvuče upozoravajuće riječi specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijela Eskobara, upućene vlastima u Crnoj Gori. Naročito jer je ambasadorka njegove zemlje u Podgorici veoma zaslužna, što je jedna „dobra priča“, kako je naziva Eskobar, pretvorena u krizno žarište, nestabilnost i urušavanje svih vrijednosti demokratskog društva. Naravno, notorni lažovi i obmanjivači iz vlasti su pokušali da vrlo jasno izrečene ocjene i uopozorenja pretvore u podršku njihovoj politici, što govori da oni nijesu svjesni da je njihovim lažima i opśenama došao kraj. Dovoljno dugo su varali međunarodnu zajednicu, posebno Dritan Abazović, dok su vodili politiku potpuno suprotnu onome što su obećavali stranim partnerima, da je moralo doći do razgolićavanja te dvoličnosti. Vjerujem da će Abazović, dokazani politički amater, pokušati da ubjeđuje Eskobara kako Crna Gora nije bila uspješna priča i kako nije u pravu kad kaže da su na vlasti „one snage koje podrivaju napredak zemlje koja je skoro 25 godina bila uspešna priča“, kako su oni donijeli slobodu i demokratiju Crnoj Gori, ne shvaćajući sa predstavnikom koje zemlje razgovara.

Što se tiče Eskobarove prijetnje sankcijama i najave podrške onim snagama koje su istinski privržene zapadnoj demokratiji i evroatlantskom putu Crne Gore, bilo bi dobro da već počnu sa time, jer su šanse da se ontološki neprijatelji zapada, NATO-a i zapadne demokratije, ljubitelji Putina i Rusije, preko noći preobrate, potpuno besmislene. Vlast u Crnoj Gori je karikirana kopija Vučićeve politike u Srbiji u načinu vladavine, populizmu, laganju, zloupotrebi svih državnih resursa, kontroli medija, nepotizmu, uzurpaciji pravosuđa i totalitarnom upravljanju državom. Razlika je samo u tome što Vučić ima većinsku podršku u Srbiji, dok se u Crnoj Gori totalitarizam sprovodi sa nekoliko adresa, sa vrlo izvjesnim gubitkom većinske podrške u biračkom tijelu. Onog momenta kad vlast u Crnoj Gori počne da se para, vrlo brzo će joj se viđeti kraj. Otuda se dodatno nagrađuje policija za izvršenu represiju nad građanima, jer je jasno da postojeća vlast ima namjeru da se održi na vlasti po svaku cijenu.

Prvo što Eskobar mora ispostaviti kao ultimatum crnogorskim vlastima jeste da se zakon o tužilaštvu prilagodi zahtjevima Venecijanske komisije, jer je više nego jasno da postoji namjera da se partijsko tužilaštvo zloupotrijebi u obračunu sa političkim protivnicima, bez obzira bili partijski angažovani ili ne. Dritan Abazović, pravno nepismen čovjek, već izigrava isljednika, nezakonito obilazi zatvorenike na odluženju kazne kako bi njihove izjave populistički zloupotrijebio, ulazeći time, kao izvršna vlast, u djelokrug rada pravosuđa. Drugo, što je nužno uraditi jeste utvrđivanje činjenica oko nasilnog ustoličenja popa crkve druge države na Cetinju i mučkog nasilja nad protestantima, upotrebi nedozvoljenih gumenih metaka, prećeranoj upotrebi hemijskih sredstava kojima je istekao rok upotrebe, a kojima se može trajno narušiti zdravlje onih prema kojima su upotrebljena. Ako prođu laži potpredśednika vlade i njenih članova i ne bude se odgovaralo za kršenje pravila i zakona, onda ne postoje ograde kad je u pitanju buduća zloupotreba policije. I jedno i drugo govori o namjeri vlasti da represijom, zloupotrebom pravosuđa i policije održava svoju totalitarni i nedemokratsku vladavinu, bježeći od demokratskih izbora kao đavo od krsta.

Upozorenje Eskobara „prosrpskim snagama u Crnoj Gori“ pokazuje da je napokon lociran uzrok nestabilnosti u Crnoj Gori i odakle prijeti opasnost „suverenoj, demokratskoj, zapadno orjentisanoj članici NATO-a“. Zato se svaka inicijativa koja dolazi iz Beograda o otvorenom Balkanu i slične, mora posmatrati vrlo rezervisano, kroz optiku skrivenih velikosrpskih, hegemonističkih ciljeva. Takođe, namjera da se zloupotrijebi postojeće stanje srbizacije Crne Gore, zaplašivanje građana, odsustvo bilo kakve kontrole i u tim uslovima obavi popis, ima za cilj da se kapitalizuju njegovi rezultati u određenju nacionalnog karaktera države Crne Gore i prigrabi višak prava za Srbe. To samo može još više produbiti podjele i animozitete i udaljiti Crnu Goru od unutrašnje i vanjske stabilnosti, te se zato popis obavezno mora odložiti ili bojkotovati.

Ima tu još pitanja koja čekaju da se razriješe i koja su, takođe, uslov stabilnosti i suverenosti Crne Gore i njene ukupne teritorije, poput desakralizacije institucija, vraćanja sekularnosti Crnoj Gori i rješenja crkvenog pitanja na način kako se u pravoslavlju oduvjek određivala jurisdikcija crkava. Nije Solovjev, ruski teoretičar religije, slučajno napisao prije135 godina „Srbima pravoslavlje služi da mrze okolne narode“. Ne samo da mrze, već da ih negiraju, sprovode hegemonizam i svojataju teritorije i ne dozvoljavaju da grade svoj autentični identitet, uključujući i vjerski.

P.S. U međuvremenu je Cetinjski manastir upisan na MCP, eparhiju Crkve Srbije, bez sudskog postupka, voljom jednog neobrazovanog alkoholičara, kojeg je klečenje pred popovimna preporučilo za čelnika izvršne vlasti. Do juče je ta ista Crkva, osporavajući članove 62, 63. i 64. Zakona o slobodi vjeroispovjesti,  insistirala da se vlasništvo ne može mijenjati u upravnom postupku, već isključivo u redovnom postupku pred nadležnim sudovima, da je teret dokazivanja na onome ko osporava vlasništvo, da bi sada neko samovoljno odlučivao da li je nešto greškom upisano ili ne? Ovim postupkom su suspendovani svi zakoni Crne Gore, Ustav, ušli smo u stanje pravnog nasilja, hajdučije, državnog razbojništva! Već smo imali totalitarni oblik vladavine, a sada ulazimo u otvorenu diktaturu! Onima koji se raduju ovom razbojničkom postupku želim da im neko sjutra, pod izlikom pogrešnog upisa, upiše u katastar drugog vlasnika nad njihovom imovinom!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Predstava Čitač sjutra u Nikšićkom pozorištu

Druge večeri, u okviru „Beo art” revije predstava, u Nikšićkom pozorištu u petak, 3. decembra sa početkom u 20 časova biće izvedena predstava „Čitač”,...

Glavni grad posvećen edukaciji građana: Održana završna prezentacija na temu Otpad- resurs koji treba...

Sekretarijat za komunalne poslove Glavnog grada u saradnji sa “MEDIX” DOO održao je završnu prezentaciju na temu “Otpad- resurs koji treba iskoristiti”. Sekretar Sekretarijata Marko Rakočević izrazio...

Vag odala priznanje Brđaninu na postignutim rezultatima

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin sastao se danas sa novoizabranom šeficom Misije OEBS-a u Crnoj Gori, ambasadorkom Dominikom Vag, saopšteno je iz Uprave policije. Brđanin...

Obrati pažnju: Nova cjenovna kategorija u Voli marketima

Svake sedmice Voli cijenom su označeni i posebno istaknuti proizvodi u okviru sektora svježeg mesa, delikatesa, voća i povrća, mliječnih proizvoda, napitaka, lične higijene...

Konjević: Danas je dan političke blamaže Krivokapića – ko visoko leti, nisko pada

Poslanik SDP-a, Raško Konjević komentarisao je izjavu premijera Zdravka Krivokapića ali i Ambasade SAD koja se osvrnula na godišnjicu rada Vlade. Konjević je poručio...

Najčitanije

Povezano

Piece of cake

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović U nedavnoj emisiji jedne podgoričke provladine televizije, Nečisto, Načisto, ili nešto slično, ministar finansija Crne Gore, Milojko Spajić, poznat još...

Robin Hud iz zemlje katodnih cijevi

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Sve je očiglednije da većina vlasnika mobilnih telefona ima mnogo pametnije telefone od sebe, bilo zato što je tehnologija fantastično...

Obećana zemlja

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović „Kakva bi tišina nastala kada bi ljudi govorili samo ono što znaju.“ (Karel Čapek) Iz vlade Crne Gore građanima se svakodnevno...

Najezda papkara

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Postoji pravilo da populizmi obično vode u totalitarne oblike vlasti, što zbog paralize predstavničkih ustanova, što zbog upotrebe sredstava za...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
18.10.2021-07:45 07:45

Ovo nasilje i bezzakonje mora biti sankcionisano da nijedna buduća vlast u Crnoj Gori ne bi radila ovo što sada radi ova vlast na čelu sa neobrazovanom pijandurom.

flamantes
18.10.2021-17:35 17:35

Śole savršeno tačno