Nedjelja, 27 Novembra, 2022
Rubrika:

Opsesija srpskih popova Njegoševim mauzolejom

Gospodo srpski popovi, koliko god Crnogoraca da posrbite, koliko god Crnogoraca da potkupite, koliko god neznavenih Crnogoraca da prevedete žedne preko vode, ostaće više nego dovoljno Crnogoraca spremnih i sposobnih da od vas i vaše pogane suvrsti odbrane Njegoša i Mauzolej i Crnu Goru!

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Od kada je podignut, srpske popove opśeda želja da oburdaju Njegošev mauzojel niz lovćenske strane. Na njegovo mjesto postavili bi lažnu svetinju po svojoj mjeri. Ne bi im smetali pamet, karakter ni estetski ośećaj da na Lovćenu nasade neko grdilo od svetogrđa. Pokazali su od kakvoga su „teološkog,“ ideološkog i moralnog štofa oni sami načinjeni i kakve su im istinske namjere kad su u Podgorici i Baru načinili kičerske hramove. Nijesu ih podigli hrišćanskom Bogu, nego vlastitoj kukavnoj taštini koju su potpuno stavili u službu zlom Mamonu!

Iz istoga „sakralnog“ graditeljskog duha helikopterski je na Rumiju izletio savardak od lastre. Nalik je tumulu u kome su srpski popovi sahranili potonje ostatke vlastite hrišćanskosti. Zato savardak ne može ni glumiti crkvu. Poduprli su ga kamenjem, bojeći se da im ga Perun ne sprži munjama ili da se on sam ne prosvijetli  i pobjegne od velje sramote što ga srpski popovi zloupotrebljavaju da se razbojnički izruguju s hrišćanskom idejom svetosti.

Milenko Perovic
Milenko Perović

Ne opśeda srpske popove prvi put žudnja da ruše i naopako grade na Lovćenu. Rušiteljska opsesija dokopala ih je u svoje šape još prije stotinu godina. U okviru velikosrpskog programa uništavanja svega crnogorskog, srpski popovi su 1925. godine revnosno i punog srca pripomogli ostvarivanju namjere Aleksandra Karađorđevića da potpuno uništi jednu od najvećih crnogorskih svetinja – izvornu Njegoševu kapelu!

Iako im teološka sprema nikad nije bila na mnogo višem nivou od spreme popa Mića iz Gorskog vijenca, morali su srpski popovi znati da ono u čemu pomažu Karađorđeviću – po kanonima hrišćanske vjere – nije ništa drugo nego svetogrđe! Znali su oni to dobro, ali im je velikosrpska pljačkaška opsesija paralisala razum, iskrivila istorijsko znanje i ugušila glas hrišćanske savjesti!

Znali su srpski popovi vrlo dobro da se izvorna Njegoševa kapela – koju su austrougarski artiljerci neznatno oštetili u Prvom svjetskom ratu – može popraviti. Međutim, rado su oni prihvatili anticrnogorsku mrziteljsku nakanu Karađorđevića da se Kapela do kraja uništi i oburda niz lovćenske strane, a s njom i dio vladičinih zemnih ostataka!

Rado su srpski popovi učestvovali u tom svetogrđu. Prihvatili su i da se na istom mjestu načini potpuno drugačija falsifikatorska kapela s podlom svrhom. Srpski popovi su divljački oskrnavili Njegoševe zemne ostatke i njegovu Kapelu. Da je bilo valjanoga zakona u proširenoj Srbiji – kojoj su dali lažno ime Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca – najodgovorniji srpski popovi bili bi izvedeni pred sud zbog krivičnog djela skrnavljenja grobova i zemnih ostataka ljudi.

Skrnaveći Njegoša, srpski popovi su svjesno oskrnavili i duboko poštovanje koje su Crnogorci ośećali prema svome velikom vladici i njegovom djelu. U njihovoj se zloj pameti i još gorem karakteru iskotila namjera da opogane i profaniziraju svetost onoga što je u zbiljskom i simboličkom Njegošu za Crnogorce imalo najvišu moralnu vrijednost.

Zle resantimanske duše srpskih popova Njegoša su pokušale do kraja uniziti. Ponadali su se ti popovi da ga mogu i mrtvoga staviti u službu slavljenja i „posvećivanja“ njihovog vlastitog tradicionalnog rajetinskog „duha.“ Mislili su da će Njegošem uzdići i ukrasiti svoj „duh,“  iako se on prema tom „duhu“ odnosio s dubokim prezirom!

Skrnavljenjem Njegoša i njegovog grobnog mjesta, srpski popovi su 1925. godine poveli vjerski rat protiv crnogorskog pravoslavlja. On je ujedno bio i specijalni rat protiv samoga povijesnog bića crnogorskog naroda. Da je u njima bilo ičega hrišćanskoga i ljudskoga, otkazali bi podršku zloj namjeri Karađorđevića da zatre svaki trag Njegoševoj kapeli, a Njegoša obijesno ponizi.

Da ih je rukovodilo ikakvo poštovanje prema Njegošu, makar samo po tome što je bio pravoslavni vladika, ako ne i zbog onoga što ga čini izuzetnim među južnoslovenskim velikanima, odbili bi dati podršku namjeri da se na mjestu Njegoševe kapele podigne njen teški istorijski falsifikat.

Da su uistinu bili hrišćani, srpski popovi ne bi simbolički i faktički – kao šamani koji su pomahnitali od vjerske mržnje pa podstiču svoje plemenike na zločine prema suśednim plemenima – jurišali protiv crnogorskog pravoslavlja. Da je u njima bilo ičega hrišćanskoga i ljudskoga, ne bi se samozadovoljno prepuštali patološkoj mržnji prema crnogorskoj državi, tradiciji, povijesti, kulturi i jeziku!

Kao bića bez osnovne moralne  senzibilnosti za pravo, vrijednost, samopoštovanje, bol i patnju Drugoga, oni su slavili pobjedu velikosrpske soldateske nad Crnom Gorom. Sva im se religijska ideologija i doktrina od tada do danas svela na računicu šta oni i njihova „Crkva“ mogu trenutno i trajno ušićariti u vremenima golemih crnogorskih nesreća.

Glavni svoj ćar i dobit za svoju „Crkvu“ viđeli su oni u dvostrukom uništenju cnogorskog pravoslavlja. Nepodnošljiva je njima bila crnogorska teologija slobode, kojoj su najviši smisao dali sveti Petar Cetinjski i Njegoš. Nepodnošljiva je njima bila  i Crnogorska crkva, koja je stvarana da traje kao crkva slobodnog naroda, a ne kao klerikalistička transmisija pomoću koje se narodu nameće tuđa i okupatorska volja!

Za proteklih stotinu godina mrziteljski i prisvajački odnos srpskih popova prema Njegošu, Crnoj Gori i svemu crnogorskom dospio je u stanje patološke opsesivnosti. Ona ih navodi da se ponašaju kao razbojnici iz busije koje opśeda demonska misao da postanu imperijalisti, makar po lokalnim balkanskim mjerilima!

Pravoslavni teolog Lazar Milin tvrdio je svojedobno da je vlast komunista – na paradoksalni način – dala priliku popovima Crkve Srbije da se oslobode  požudnih preferencija na dobitke u sferi profanog života i okrenu čistoj hrišćanskoj religioznosti.

U istom duhu, može se razložno tvrditi da su u svoje vrijeme crnogorski komunisti – odlukom da umjesto Karađorđevića kapele na Lovćenu izgrade Njegošev mauzolej – načinili veliku moralnu uslugu Crkvi Srbije. Istim povodom, istu uslugu načinili su i najvećem dijelu srpske inteligencije s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina prošloga vijeka koja je bila stala u „odbranu“ Karađorđevića kapele.

Crkvi Srbije komunisti su bili pružili priliku da se moralno preobrazi i trajno opozove svetogrđe koje je počinila, kao i da se potpuno distancira od vlastite nečasne i nehrišćanske uloge u uništavanju Njegoševe izvorne kapele. Samo je takvim preobražajem ona mogla na čistinu izvesti pitanje o svojoj odgovornosti  za zlo prema Crnoj Gori i Crnogorcima od 1918. do 1945. godine u kome su učestvovali i njeni svještenici!

Samo tako se ona mogla odbiti od napasti da u Crnoj Gori stalno podstiče vjersku, ideološku i političku mržnju te od opsesivnog prednjačenja u imbecilnom zlikovačkom četnikovanju!

Srpstvujušćoj inteligenciji komunisti su dali priliku da se razumnim i istorijski utemeljenim stavom prema tzv. crnogorskom pitanju – a sudbina Njegoševe kapele bitni je dio toga pitanja – nedvosmisleno distanciraju od svakog srpskog nacionalističkog ekspanzionizma.

Ta inteligencija nije bila sposobna za veliki građanski otklon od srpske „imperijalne“ tradicije i snova o „Velikoj Srbiji.“ Ni vrh Crkve Srbije nije bio spreman da shvati ni prihvati teške posljedice svog „svetosavskog“ klerikalističkog ekspanzionizma.

U tome je korijen svih potonjih nesreća Srbije i srpskog naroda! Nikad ih niko nije tako i toliko unesrećio kao Crkva Srbije i srpstvujušća inteligencija!

Uklanjanje Karađorđevića kapele i izgradnja veličanstvenog Njegoševog mauzoleja bili su psihopatološki „okidač“ za razmahivanje teške opsesije srpskih popova. Dok je Mauzolej još bio politička i graditeljska ideja, srpski popovi postavili su se kao predvodnici „srpskog“ otpora istorijskom činu vraćanja duše Crnoj Gori! Dobar dio krivice za nesretno stanje u kome se danas nalazi Crna Gora leži na srpskim popovima, njihovim mentorima i onima koji su tetošili jedne i druge!

Kao kakvu nasljednu bolest, srpski popovi patologiju svoje opsesije Njegoševim mauzolejom prenose s generacije na generaciju. Zaluđuju oni i psihotiziraju apsolutnim lažima o povijesti „slučaja“ Njegoševe kapele generacije ljudi sklonih lakom prihvatanju njihovih  laži koje neumorno šire.

U odnosu na opise opsesije u psihološkoj i psihijatrijskoj literaturi, kod srpskih popova ona pokazuje određene specifičnosti. Njihova opśednutost Njegoševim mauzolejom ne javlja se periodično. Oni su pod njenom stalnom opsadom. Njihova opsesija ne nastaje  u neodređenim vremenskim razmacima. Ona ih drži bez prekida, iako povremeno – pokrenuta banalnim politikantskim popovskim računicama – zna poprimiti paroksizmatične pojavne oblike.

Obuzetost Mauzolejom kod srpskih popova nije ni neželjena ni nevoljna. Bez nje se ne bi mogao održavati  privid smislenosti njihovog „duhovničkog“ boravljenja u Crnoj Gori! Međutim, potreba za prividom stalno im iznova stvara teške popovske frustracije. Dok se Mauzolej ponosno visi na Lovćenu, oni se „podvizavaju“ u trpljenju svojih opsesivnih stanja i negativnih emocija. Znaju oni vrlo dobro ono najbitnije. Dok je Mauzoleja, ništa u Crnoj Gori nijesu oposlili!

Gospodo srpski popovi, koliko god Crnogoraca da posrbite, koliko god Crnogoraca da potkupite, koliko god neznavenih Crnogoraca da prevedete žedne preko vode, ostaće više nego dovoljno Crnogoraca spremnih i sposobnih da od vas i vaše pogane suvrsti odbrane Njegoša i Mauzolej i Crnu Goru!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Dačić: Nema datuma za postizanje sporazuma sa Prištinom

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se datum o postizanju dogovora sa Kosovom, koji pominje kosovski premijer Aljbin Kurti, niti spominje zvanično, niti...

Još 10 slučajeva korone, bez preminulih

U posljednja 24 sata registrovano je 10 novih slučajeva koronavirusa, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). U istom periodu nije zabilježen nijedan smrtni...

Ibrahimović u Njemačkoj: Dijaspora je uz Crnu Goru

Veze između dijaspore i državnih institucija Crne Gore moraju biti snažnije, a obaveza je države da vodi računa o očuvanju kulturnog, nacionalnog i vjerskog...

Sutjeska slavila, Budućnost u foto finišu sačuvala vrh

Fudbaleri Sutjeske i Budućnosti ostvarili su pobjede u 17. kolu Meridianbet 1.CFL. Nikšićani su slavili u derbiju protiv Petrovca 2:0. Za samo četiri minuta nastavka Sutjeska...

Vršnjačko nasilje u Vranju: Učenik šutirao drugaricu iz odjeljenja

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja zabilježen je u Vranju u Ekonomskoj školi kada je prije dva dana učenik prvog razreda napao školsku drugaricu iz...

Najčitanije

Povezano

Zašto tako mnogo Crnogoraca mrzi sebe?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Svakakva su zla snalazila Crnogorce od njihovog postanja do danas. Potonjih decenija jedno se zlo raširilo toliko da prijeti temeljima...

Šta bi velikosrbi s Njegošem?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Koga god se velikosrbi dokopaju - čak i kad tvrde da im je na visokoj cijeni – gotovo je neizbježno...

Dugo putovanje Crne Gore od starog do novog bijelog terora

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Crnom Gorom vlada klerikalna i profašistička vlast s opasnim državno-terorističkim namjerama. Prva namjera njenih mentora, nosilaca i pristalica je da...

Suverenizam na goloj ledini

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Očekivan je bio poraz na lokalnim izborima partija koje se po inerciji smatraju suverenističkim. Poslije parlamentarnih i nikšićkim - sada...

Komentari

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.11.2022-07:52 07:52

gosp.M.Perovicu,filozofski predug tekst ;dok god ima Crnogoraca ,Mauzolej ce ostati a to je za vijek vjekova…
bestidnici-Crkva druge drzave,okupatori u našoj Crnoj Gori,uostalom kakve oni veze imaju sa velikim Crnogorskim Njegosem-nikakve…oni su za njega bili “vesela srbadija”oni su lupeži svega Crnogorskog koji žive od lažavog mita lazave istoriske velicine …ostace Lovcen “dok je sunca i mjeseca,dok je mora…itd”

Cetinjsnin
12.11.2022-08:25 08:25

Prezimenjače koliko znam ti si iz Macavara i živiš neđe u Srbiji i sad kukaš o Mauzoleju i crkvi. A đe si do sad bio dok je tvoj zemljak Kilibarda bio u odboru za rušenje Mauzoleja, a tvoj drugi zemljak Veseljko Koprivica godinama pisao o pokušajima rušenja Mauzoleja, crkvi na Rumunji….. I davno napisao knjigu Amifilohijeva sabrana nedjela, ima je i na njegovom blogu i zbog svega toga imao brojne neprijatnosti. Ne filozofiraj nego budi konkretan i pomeni te popove i rušitelje Mauzoleja ako smiješ

BobZeković
12.11.2022-14:16 14:16
Reply to  Cetinjsnin

A smije čoče.! No što će ih pominjat kad ih ima na iljade. Ovako ih je lijepo Milenko upakova u jendno da ne može ijednoga izostavit. I što ste navilili na Milenka Perovića. Te okle je, te đe je bio, te drugi pišu pa pate. A profesor Milenko Perović je bio uvijek uz Crnu Goru, srcem i dušom, ma đe bio i mašto radio. Veliki je to čovjek i uman i hrabar čovjek. A što je on sve propatio i što sve još doživljava, a stoički podnosi! I nepokolebljivo i preliepo se bori za Crnu Goru. BELIKO POŠTOVANJE ZA PROFESORA… Pročitaj više »

Pop_Đukan
12.11.2022-17:02 17:02
Reply to  Cetinjsnin

Ni jedan pravi Cetinjanin neće MIlenku Peroviću prigovoriti za bilo što, jer ga zna kao patriotu od “prvina”! To je čovjek koji se nije prodao za čvarke ili šaku kukuruza u Srbiji; ni za zvanje ni za znanje! Lako se nama kur..ti! na Cetinju! Napiši ti nešto slično u Knez Mihailovoj “Cetinjaninu” ako ti basta! On to govori jasno ii glasno u sred Srbije!

Lada
12.11.2022-11:15 11:15

Ne radi se samo o patološkoj mržnji i potrebi za uništavanjem Lovcenskog mauzoleja, savršenog umjetničkog djela koje se prirodno uklapa u prostor čineci veličanstvenu cjelinu, nego o mržnji prma kulturnim dobrima drugih. Sjetite se samo vandalskog uživanja u rušenju starih crkava i džamija u Bosni i Hrvatskoj. Meni se čini da se tu radi o dubokim kompleksima , jer oni svaku manifestaciju kulturnog identiteta drugog doživljavaju kao šamar. No, to je tema za psihijatre i socijalne psihologe.

Djevo
12.11.2022-20:44 20:44

Srbijanska fukara je naredila rusenje njegoseve kapele ta karadjordjevska zlocinacka dinastija je ku.vinski ukinula cg

Djomic
12.11.2022-20:55 20:55

Srpski bolesnik nikolaj nacista velimirovic je bio ljucki otpad i go.no od coveka

COL
12.11.2022-21:25 21:25

Potonjije šest godina života Njegoš nije obukova crkovne odežde neć mirsko ođelo, u crkve i bogomolje je ulazio samo ka turista, liturđije i ostale crkovne manifestacije uopšte nije upravžnjava, pośedova je teleskop kojim je posmatra vasionu i zvijezde, Sumnja se da je bio mason i da se odreka Isusova učenja, vodio je buran ljubavni život, iska je da se sarani van manastira, bio vanvremenski pjesnik…Kad je Amfilohije Radović predložio sinodu srpske crkve da Njegoša uznesu u sveca grootom su mu se smijali i njegov prijedlog ćušnuli sa stola ka gubavu žabu. Nije mi jasna ovolika opśednutost manjih djelova srpske crkve… Pročitaj više »

Naroz
12.11.2022-21:32 21:32

Voistinu opsesija, na zemlji džip, na Lovćenu kapela… Medjutim srpski pop nikako da shvati da “obnavljanje” nekakve “kapele” nije moguće, jer po poznatim zakonima fizike dva predmeta ne mogu postojati u isto vrijeme na istom mjestu… Ono bi u teoriji kvantne fizike bilo moguće, ali samo u svom autentičnom sadržaju i formi – kao kapela Crnogorske pravoslavne crkve, što je i bila do 1918… Srpski pop ne može da shvati kako je Njegoš bio slobodan i nezavisan autokefalni vladar, da iznad sebe u duhovnom smislu nije imao nikoga. Nije dostojan sluganski, popovski bašibozuk beogradske patrijaršije da stane ispod Lovćena, a… Pročitaj više »

Kotoranin
12.11.2022-23:13 23:13

Nikad se svetosavska sekta ne može pomiriti sa crnogorskim slobodarstvom, moralom i hrabrošću koje čine vijenac hiljadugodišnjeg trajanja crnogorske državnosti. Te činjenice su na žalost nekoliko puta rečene od predsjednika Wilsona tvrdeći da je Crna Gora najstarija država na Balkanu.
Zato je Srbija pribjegla fukarluku u liku Podgoričke skupštine i na nevidjeni način prijevarno se dokopala Crne Gore.
Nikad više braćo i sestre Crnogorci!
Da je vječna Crna Gora.

Backovic E.
12.11.2022-23:49 23:49

Sta reci o jednoj takvoj organizaciji, SPS, u biti ispravno nazvanoj Svetosavska sekta. Pa ta sekta se doktrinarno slijedeci RPC odrekla Lava Tolstoja, a eto Kačavende i toliko drugih perverznjaka se nije odrekla, naprotiv!! Odrekla se istinskih interektualaca i heroja, a prihvatila ratne zlocince presudjene pored ostalog i za zlocin genocida i masovne pokolje. Oni ocito nisu samo figurativno sekta,…..oni to doista jesu……jad i cemer, otrov za ljudsku dusu!!

S
17.11.2022-06:57 06:57

Auh!
Koja mržnja