Subota, 25 Juna, 2022
Rubrika:

Laž ponekad dolazi sa Zapada, naravno na srpskom

Nije lako srpskim novinarima kada rade za svjetski priznate medijske brendove. Tu se na surov način sudare dobra pozicija i pristojna zarada s jedne, te obaveza da ne zaboraviš odakle dolaziš, s druge strane. Tu se sukobe novinar profesionalac u tebi, sa glasnikom ''srpskog sveta'' koji je, to se ''ne sme'' zaboraviti, u  poziciji da plasira neku drugačiju istinu, makar ona bila kontra svijeta i zdravog razuma. Tu si, da se ne lažemo, u poziciji da prećutiš poneku ''belosvetsku zaveru'' protiv Srba i plasiraš ''laž kao srpski državni interes'', kako nas je to učio Dobrica Ćosić

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Jednom davno (1993/94.) radio sam u projektu Evropske unije zvanom “Radio Brod” pokušavajući da u društvu odabranih novinara sa prostora bivše SFRJ iz međunarodnih voda Jadrana u svijet pošaljem istinu o bosanskom i hrvatskom ratu. Imali smo sreću: redakcija je bila mješovita, uređivačka politika antiratna, novinari slobodni u svom radu. Istina, oni iz Srbije pomalo sputani, razapeti između činjenica i ugađanja zahtjevnoj javnosti u Srbiji, kojoj su bili bliži mitovi i “istina” iz srpskih izvora.

U jednoj autorskoj emisiji, dok su me ljuljali talasi Jadrana, a mikrofon šetao lijevo-desno po stolu, rekao sam u etar da “Srbin može biti demokrata, ali samo dok se ne pomene Crna Gora”. Uz burne reakcije srpskog dijela redakcije.

Kako tada, tako i danas. Srpski političar, novinar, javni djelatnik…može pristati na sve: pohrliti u džamiju da pokaže svoj senzibilitet za vjerske razlike, priznati Kosovo jer to zahtijeva faktičko stanje, pomiriti se sa Hrvatima jer dosta je ”podela” i ”netrpeljivosti”, shvatiti da su Slovenci bili u pravu kada su ”otišli”, osuditi Rusiju, priznati američku dominaciju…

Sve, sve, sve može, ali na pomen Crnogoraca i njihovih prava, na pomen crnogorske kulture, istorije, tradicije, na pomen slavnih crnogorskih slikara, umjetnika, sportista…po urođenom refleksu obrva se podiže, oči raskolače, a glasne žice spontano emituju tako znanu misao: ”Pa šta hoće oni dole, bre”? 

U tom je uskliku skoncentrisano sve ono što je decenijama, od Garašanina na ovamo, pažljivo i sistemski plasirano u zvaničnoj i nezvaničnoj srpskoj interpretaciji Crne Gore: “oni ne postoje”, “to je izmišljena nacija”, “njihov narod, njihova istorija, njihov jezik i njihova crkva su srpski”…

Previše uvoda za jednu jedinu misao koju sam lansirao takođe početkom 90-tih, po povratku iz te nestvarne misije širenja istine o ex yu ratovima kada sam rekao da niko tako iskreno ne mrzi, kao srpski nacionalisti – Crnogorce.

U tu iskrenu mržnju, u taj koloplet želje za potiranjem, negacijom, asimilacijom i nametanjem kompleksa inferiornosti, uvjerio bih se u svakoj novoj situaciji gdje bi se očitavao taj imperijalni odnos kakav Miloševićeva, Đinđićeva, Tadićeva, Vučićeva.. svejedno,… Srbija gaji prema nama.

Kako onda drugačije tumačiti prilog BBC-ja na srpskom jeziku u kome je Duklja proglašena za “srpsku državu”, u kojoj je Vladimir Dukljanski preinačen u “Jovana Vladimira, prvog srpskog vladara”, u kome ne postoje crnogorski vjernici i gdje srpski crkveni objekti na svete crnogorske planine “silaze sa neba”, nego kao produžetak takve paradigme?

Tako ih je učio Dobrica

Nije lako srpskim novinarima kada rade za svjetski priznate medijske brendove. Tu se na surov način sudare dobra pozicija i pristojna zarada s jedne, te obaveza da ne zaboraviš odakle dolaziš, s druge strane. Tu se sukobe novinar profesionalac u tebi, sa glasnikom “srpskog sveta” koji je, to se “ne sme” zaboraviti, u  poziciji da plasira neku drugačiju istinu, makar ona bila kontra svijeta i zdravog razuma. Tu si, da se ne lažemo, u poziciji da prećutiš poneku “belosvetsku zaveru” protiv Srba i plasiraš “laž kao srpski državni interes”, kako nas je to učio Dobrica Ćosić.

Mislite li da su novinari BBC-ja na srpskom, plasirajući idiotski, nadasve bezočan i pokvareno propagandistički prilog o državi Duklji, bili neznaveni ili neinformisani? Varate se. Tu se radi o umišljaju, eklatantnoj manipulaciji činjenicama, brutalnom falsifikovanju istorije.

I naravno: zabrinjavajuće je što se ti propagandni, hegemonistički i kolonijalni koncepti mogu naći i pročitati u medijima koji dolaze sa Zapada, medijima koji su brend, primjer za ugled svakom mladom čovjeku koji ulazi u smutne novinarske vode, a želi biti profesionalac, ne propagandista.

Problem, kako rekoh, nastaje onoga trenutka kada svjetski priznatom mediju dodijeliš mogućnost da ima redakciju “na srpskom”.

Tada i BBC, Euro news, Dojče Vele, CNN, Voice of America, N1…postaju tek medijska olupina koja se skriva iza glasovitog loga. Otprilike kao kada bi na šasiju i motor yuga 50 nakačio znak mercedesa.

Nebitno je što je dio medija koje pobrojah u javnom vlasništvu zapadnih država iz kojih dolaze, a dio u privatnom. Princip je isti kada je u pitanju Crna Gora. Sve ostalo su nijanse.

Neću biti subjektivan, niti prekršiti pravilo kućnog vaspitanja da nikad ne pljunem tamo gdje sam nekada hljeb jeo, ali moj 22-godišnji rad u Voice of America, mediju američke Vlade, u redakciji na srpskom jeziku, bio je neprestana borba koju sam sa dijelom redakcije vodio pokušavajući da dam doprinos emancipaciji Crne Gore i njihovog pokušaja da me u tome spriječe. Naravno, onda kada se promovisao evro-atlanski put Crne Gore, nije bilo problema. Ako bih na kratko skrenuo na teren identitetske borbe Crnogoraca, tu je problema bilo i više nego što se može zamisliti.

Ova fotografija mitropolita moje crkve, nije slučajno potpisana ovako. Ovo “TRT” umetnuto u njegovu navodnu titulu, odraz je jedne logike koja je vladala uvijek kada se pomene Crnogorska crkva, crnogorski jezik, naša kultura ili istorija. Tada, trudeći se da ne poremetim odnos sa urednikom reagujem, tražim objašnjenje, predložim ispravku. Sjutradan, uslijedi ”ispravka” u kojoj se Mihailo predstavlja kao mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC)!

Šta više reći o redakciji koja je na ideju da se nakon 2006. godine organizuje redakcija na crnogorskom jeziku, učinila sve da do realizacije takve ideje ne dođe!? Naravno, rukovodeći se jedino logikom velikih brojeva, odnosno malobrojnošću stanovništva, tj. medijskih konzumenata u Crnoj Gori.

Šta reći kada realizatorka programa ima slobodu da me pozove nakon što sam citirao izjavu predsjednika države da “u Crnoj Gori 90-tih nije bilo rata” i satima me riba kako to nije tačno i kako sam uopšte mogao da tako nešto umonitiram u prilog!?

Laž koja dolazi sa Zapada je opasnija

Da se razumijemo: mnogo je opasnije i po “srpski svet” učinkovitije kada medij zvučnog imena, sa Zapada, objavi nešto što negira Crnogorce, nego kada to uradi neki regionalni ili medij iz Srbije. Objavi li nešto tako BBC, onda to postaje snažan zamajac za aproprijaciju i preoblikovanje istorijskoga crnogorskog nasljeđa, kako bi se uguralo tamo gdje ne pripada – u srpsku kulturu i istoriju.

Ako ste, dok ste gledali njihov tv prilog na trenutak pomislili da se dio njihove novinarske naracije može tumačiti kao omaška, stvari se potpuno ogole kada vidite da je izbor sagovornika na istom fonu i da je kao “istorijska činjenica” uzeto kazivanje osobe koja je ratni huškač s dubrovačkoga ratišta i iz Pobjede 90-tih, osvjedočeni skrnavitelj grobova, danas skriven iza popovske mantije.

Prosječan gledalac onda pomisli da je čuveni BBC prihvatio srpsku verziju istorije kao zvaničnu, ne shvatajući da se iza odrednice “na srpskom jeziku” skriva mašinerija za otimanje tuđeg kulturno-istorijskog blaga, pojekat „srpskog sveta“ , koja je ranije samo Zetu proglašavala za prvu srpsku državu, a danas i Duklju i njene vladare.

Ili, ako bi neko mogao da pronađe opravdanje onoga što je učinio BBC u analogiji sa negdašnjim britanskim pokroviteljstvom nad izbjegličkom srpskom Vladom kojoj u opisu posla nije bio antifašizam, šta reći za televiziju N1, čiji je vlasnik United Media grupa i koja je ekskluzivni, regionalni, informativni partner čuvenog CNN-a?

Neću sada o tome kako je N1 izvještavala o Belvederu i inauguraciji srpskog popa u Cetinjskom manastiru, jer privatnom mediju obično istina nije sveta, kao što bi to trebalo da bude onome koji je u vlasništvu države.

Ali, ta N1, opet rukovodeći se logikom velikih brojeva, nije otvorila redakciju za Crnu Goru. O nama izvještavaju samo ako prijete sukobi ili građanski rat. Moguće i ako se desi zemljotres, ali jači.

N1 je strukturirana po principima na kojima je nastala i Kraljevina SHS 1919. godine. Samo što su, za razliku od tada, Slovence zamijenili Bosanci. Tako ćete kada god se raspravlja o nekoj “gorućoj” temi od značaja za region, vidjeti kako se ekran razdavaja na tri dijela, a uključuju sagovornici iz Beograda, Zagreba i Sarajeva. Podgorica je za njih tek daleka provincija u kojoj se ne dešava ništa relevantno po regionalnu politiku i u kojoj skoro da ne postoji neko ko ima išta značajnije da prozbori. Čak i kada emituju izvještaj o vremenu, sa mape je izrezana Crna Gora! Nema je, ne postoji. Reći će neko: bolje i to nego da je tretiraju kao dio Otvorenog Balkana.

Koliko smo za tu informativnu izopštenost sami krivi, drugo je pitanje. Baš kao što tema ovoga teksta nijesu neki domaći mediji koji su ipak veće zlo od pobrojanih. Da je Njegoš živ, uvjeren sam danas da bi onu misao o “zlu domaćem” prebacio na teren medija i žigosao one koji u kontinuitetu Crnoj Gori rade o glavi.

Ipak, za kraj, jedna zanimljivost ili anegdota koja govori da se neke stvari ne dešavaju slučajno. Subotnju informaciju da je prodato 51% kancera (pardon, koncerna) Vijesti, začinilo mi je saznanje da ih je kupila, niko drugi do United Media grupa. Uđete li na portal Vijesti da dobijete informaciju više o tome, dočekaće vas rubrika u kojoj revnosno, svakodnevno prenose BBC na srpskom!

Prenijeli su, naravno i ono o Duklji kao prvoj srpskoj državi. Ćutali su, nije im zasmetalo. Ipak, jednom će im vjerovatno zasmetati kada ih srpska istorija počne tretirati kao prvi privatni srpski dnevni list iz Crne Gore. Ali, tada više neće imati ko da reaguje.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, tokom dana ponegdje ima uslova za prolaznu kišu ili pljusak i grmljavinu, a lokalno je...

Bajden o zabrani abortusa: Tragična vijest, zdravlje i životi žena su ugroženi

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja...

Zatvara se saobraćaj u nekoliko ulica glavnog grada

Zatvara se i dalje saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu podgoričke Zmaj Jovine ulice, od raskrsnice sa ulicom Veljka Vlahovića do raskrsnice...

Nakon medijskog obraćanja Hrkalović: Ukinuto rešenje kojim joj je ukinut kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Najčitanije

Povezano

DRUGO POLUVRIJEME REFERENDUMA: Crnogorci će tek zrijevati kao nacija

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Crna Gora je, uz ostale izazove, danas ugrožena i lažnim razumijevanjem sebe. Nerijetko se pozivamo na naše autentične vrline, istovremeno dozvoljavajući...

OD ZAPLIJENE CIGARETA DO OTKRIVANJA NALOGODAVACA: Ne vide šumu od drveta

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Kao pile u kučinu zapleli su se na nedavnoj pres konferenciji čelnici policije i Uprave prihoda i carina Filip Adžić i...

“Mala Ukrajina” na vjetrometini

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Tuča svetosavaca u hramu lažnog imena u Baru (istorija ne poznaje ličnost koja se zvala Jovan Vladimir), napad na crnogorske žene...

Kad popovi marširaju

Za aktuelno.me Piše: Nebojša Redžić Sjetih se jednog aforizma Milja Radojičića na radiju "Antena M" nakon razlaza u jedinstvenom DPS-u 1997. godine: “E Milo, Milo, još...

Komentari

23 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
12.06.2022-11:33 11:33

SA njima vječita borba /2vijeka /oce našu istoriju oce”srpsko”more… To je takav narod , niko ih nije pročitao i nagrdio kao njihov “otac nacije “ Najvise je kriva vlast od ‘90 godina ,što nije malo više mislila na CG ,nego na svoj dzep… Od Pada Berlinskog zida ,toliko previranja i promjena u Evropi ,sve se moglo srediti i CPC i sva ostala pitanja CG. ”Ko na brdu ak’ imalo stoji,vise vidi no onaj pod brdom…”/Njegos u Gorskom vijencu/ Nažalost ovi naši “stručnjaci “svi su bili pod brdo —-jedino je nabrdo bio lider LSCG a što je vrijeđelo kad su drugi… Pročitaj više »

Super Hik
12.06.2022-12:38 12:38
Reply to  RIR

A oćete li vi Beograd, besplatno školovanje, lečenje, zapošljavanje, kombinacije, itd. ? Cela jedna Cg živi u Srbiji..Srbi već sada žive na moru, poseduju stanove i kuće koje su kupili..Od pada Berlinskog zida i komunizma neki imaju problem sa identitetom, pa izmišljaju nov jezik, nova slova, novu istoriju, itd.

RIR
12.06.2022-15:46 15:46
Reply to  Super Hik

Vaši temelji države sazdani su od —mitologije i laži….
Ti pojma nemas ni o jeziku ,identitetu a kamoli o istoriji
“ ko se sa tikvanom bori nemože izvojevati veliku pobjedu “
/veliki Mikelanđelo /- vjerovatno srbin…

Super Hik
13.06.2022-09:33 09:33
Reply to  RIR

Pojma nisu imali ni Titovi komunisti u SFRJ koji nisu spominjali gluposti o kojima sada pišeš. U SFRJ nisu postojali Bošnjaci već su bili muslimani, sa malim “m”, bošnjacki, crnogorski jezik, kao ni cpc. O Njegošu se učilo da je Srbin …

TV_EU
12.06.2022-16:26 16:26
Reply to  Super Hik

Superhik je opet pijan ! Teško im je da pročitaju i pogledaju nešto drugo osim Happy , Pinka i popovskih laži a da to urade možda bi im neke stvari bile jasnije

Super Hik
13.06.2022-09:34 09:34
Reply to  TV_EU

Jesu li decenijama lagali i komunisti u SFRJ jer kod njih nisu postojali cpc, crnogorski jezik, nova slova i istorija koju izmišljate ?

Anthropos
12.06.2022-19:44 19:44
Reply to  Super Hik

Samo slobodni narod u slobodnoj državi može postati nacija. Crnogorci su su bili slobodan narod! Pet vjekova su se borili za slobodu. Okruženi neprijateljima stvorili su autohtonu kulturu, jezik, i sve što čini jedan narod nacijom . Srbijanci su bili skoro pet vjekova neslobodan narod – millet (kmetovi) u Otomanskom carstvu. I sada pokušavaju da krađom crnogorske istorije , kulturne i crkvene baštine – izbrišu pet vjekova sramnog ropstva. I nepostojanja. Tek u 19-om vijeku stvara se srpska nacija. i nezavisna država.

Super Hik
13.06.2022-09:35 09:35
Reply to  Anthropos

Kakav jezik kada ste do nedavno govorili srpskim jezikom, a pre par godina vam musliman izmislio nova slova ? Turci vas predstavljaju u preko 20 zemalja, vode vam državu i bistre politiku.

Nikola
13.06.2022-09:55 09:55
Reply to  Super Hik

Hahahahaha ovo je ona avetinja SARA…..dje si trandzo, ako si valja i vama trandzama zivjeti :))))))))

Nikola
13.06.2022-09:53 09:53
Reply to  Super Hik

Hahahahahah….nesreco nepismena i maloumna. Vasijem diplomama more se dupe obrisat, sve falsifikat do falsifikata. Zdravstvo vi je u kolapsu, bolnice prije lice na kuce strave i uzasa…..cime li se ti ponosis bravu sendvicarski :)))))))))

Dimo
13.06.2022-15:28 15:28
Reply to  Super Hik

‘super hik,’ mladoturcin iz srbijice jos uvijek trazi pradedu po Stambolu da mu proseta opanke .

nenad_mne
12.06.2022-11:37 11:37

Sve tačno i argumentovano, a “Vesti”, duži vremenski period, interesuje, samo, cijena, a ime…!

Neo
12.06.2022-14:18 14:18

@SuperHik, baš pališ na jeftinu serbsku propagandu (pod uslovom da nisi trol ili bot). Mi smo Crnogorci u Crnoj Gori. Svjesni smo da je od strane Serbske države učinjen tihi genocid poslije okupacije Crne Gore 1920 godine. Promenili su nam jezik udžbenicima i učiteljima, ali nisu uspjeli da to izvedu do kraja. Vratićemo mi jezik Naški i Njegoški, ne boj se. Što se tiče tih koji su pošli za Serbiju, držite ih. Oni koji su se uselili kod nas za 3 generacije postaju Crnogorci. To je nepisan zakon u demografiji. Uljez, mikrob, virus, dakle svaka štetočina koje je uspjela da… Pročitaj više »

Nenad
12.06.2022-16:13 16:13

Jos jedan u nizu briljantnih, a bolnih tektstova o nama. Redzic i Nikolaidis su ostali rijetki publicisticki relikti u CG koji pogadjaju u centar

Desk
12.06.2022-16:28 16:28

Redžiću dosta si u pravu, ali kaži ti onima koji te ne znaju a hvališ se što su te išćerali sa Radija Crne Gore, Monitora, Radio broda i Glasa Amerike i kako si od nezasluženo otpremnine iz Monitora kupio kola u Berkovićima. I kako si krao baterije koleginici iz Radija i disketu nekom novinaru Monitora itd. Itd

Bot
12.06.2022-16:41 16:41

Klasično fabrikovanje istorije zarad dnevne politike. Greote

Brat
12.06.2022-17:26 17:26

@Desk, tvoj pokušaj diskvalifikacije i satanizacije Redžića, na ličnoj ravni je prljav niski udarac koji puno govori o tebi. Samo tako nastavi pa ćemo te nagraditi sa ordenom “Neprijatelj Crne Gore I klase”. Mićović će biti ljubomoran na tebe. Čuvaj se, trenutno je žestoka konkurencija za ovaj orden.

Rovca
12.06.2022-18:55 18:55

Nešo da te zamolimo nemoj nikome govorit da si po ocu rovčanin a po majci srbijanac. Ceniće to I rovčani I srbi iz Srbije.

Super Hik
13.06.2022-09:29 09:29
Reply to  Rovca

Sada je građaner, sviju vera i nacija. Za onoga je ko ga plaća …

Nikola
13.06.2022-09:57 09:57
Reply to  Rovca

A ti si ta rOvca :))))))))nekate mašala :))))))

Hernan
12.06.2022-23:39 23:39

E vala si mu velike grijehe naveo! I da je istina,a ne vjerujem,potpuno je zanemarljivo u odnosu na cinjenice koje navodi u tekstu,a koje su od sireg drustvenog znacaja! Mali turci,alias srbi nikada nece prestat da kidisu,neuspjesno,naravno na CG! Sto ce kukavci kad svoje nemaju! A mi kao brojcano mali a najslavniji na Bslkanu predst.dobru metu tim komplexasima! Ali talud,CG je vjecna a crnogorska nacija neunistiva! Zgadio mi se odavno taj njihov tamni vilajet,pod seseljevcem,koji nikad ozdravit nece,izgleda…!

Super Hik
13.06.2022-18:55 18:55
Reply to  Hernan

Po čemu si slavan nesrećniče jedan ? :) Nema pas zašta da vas ujede …

Bob Domazet
14.06.2022-03:28 03:28

Nije mi krivo sto lazes, vec sto mislis da ti verujemo.