Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Krivi smo mi koji smo ćutali

Ono što se desilo preksinoć u Podgorici samo je logična posljedica svega što nam se dešava već tri godine, uz blagonaklon odnos stranaka koje imaju podršku ambasada zapadnih zemalja i uz finansijsku potporu iz Beograda. Muzičku podlogu već odavno je pripremio orkestar Dritanove filharmonije, a mladi Nikšićani samo su dodali adekvatne riječi. Ne prvi put. Samo, problem je što garantovano, nije ni posljednji. Dok ćutimo. I još treba da budemo srećni dok samo pjevaju

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Nikada sebi neću oprostiti što od prvih Abazovićevih dana u vlasti, nijesam odvojio neki rokovnik i zapisivao sve kretenizme i nesojluke malog kompleksaša. Još od one sage o 21 milionu, pa do feribota koji će se zvati “Ruka pravde”. Čega li je sve tu bilo, kukala ti majka! Glupost po stranici, budalaština po glavi svakog stanovnika, laž kao “dobar dan”. Pojam kretenizam, slobodno bi se mogao zamijeniti onim: dritanizam. I čovjek je još živ, jer se od gluposti ne umire. A za dva mjeseca navršiće se godina od kad mu je Vlada pala, od kada je bivši. Priča kada ga niko ništa ne pita. Ćuti kada bi, barem po funkciji, trebalo da se oglasi.

Odćutao je i jučerašnji dan kada je svaki normalan i civilizovan čovjek reagovao na zloslutne povike grupe idiota iz “oslobođenog” Nikšića koji su specificirali kako će (!) i čime (!) presuditi onima koji im stanu na put. Nož, žica i ovoga puta – Podgorica! Ko zna, možda je mali Dritan još ljut na majke Srebrenice koje mu, baš kao niko ko ima zdrav razum, nijesu oprostile “čuveni” govor u Potočarima  kada je rekao da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, i nijesu ga počinile vojske nego politike”.

Dritan Abazović: Koji sam ja meni kralj!

No, ćutao je Dritan i kada su se pozivi na genocid pojavili u Pljevljima odmah nakon izbora 2020. godine. Dobro, bio je neiskusan. Saginjao se i ljubio ruke svakom popu koji mu se našao na putu. Dobro, bio je mlad. Ćutao je i kada su u Bijelom Polju govnima posipali kolonu sa crnogorskim zastavama. Dobro, bio je neinformisan. I kada su zapišavali kao bijesni psi spomenik Ljuba Ćupića, ćutao je. Dobro, tek je spoznavao čari četništva. Ćutao je i kada je bio Belveder i kada je policija bacala suzavac po Cetinju. Dobro, on ih poslao. Ma, ćutao je on svaki put na svaku reviziju istorije, na svaku rehabilitaciju četništva, na svaku afirmaciju ratnih zločinaca, na svako ”lelekanje Turaka i kukanje bula”. I opet ćuti. Takav uvijek na ove pojave ćuti. Čak i kada barski huligani istuku djecu iz grada gdje je strekao nekakvu diplomu, a on to spremno prihvati kao vršnjačko nasilje, a ne ogoljeni izliv šovinizma i neofašizma.

Zašto sve ovo pripisujem Dritanu? Ne znam, nekako mi se čini da onako nikakav i zaostao u razvoju, najbolje prihvata kritiku. Još od nevladinog sektora kada je bio isto mali, ali mali zeleni. Niko kao on u ovoj trogodišnjoj vlasti nije tako dobro shvatio da ako si visoko pozicioniran, moraš više da trpiš nego običan puk. Ali je pogrešno shvatio da ako trpiš, moraš i da ćutiš. A on ćuti. Priča samo kad ne treba.

Dritan Abazović je personifikacija zla koje je zadesilo Crnu Goru još od 30. avgusta 2020. On je oličenje nesojluka, metafora propasti, sinonim za urušeni sistem vrijednosti, paradigma posljednjeg asimilatorskog ataka na crnogorsku Crnu Goru. I da se razumijemo: nije on ništa ni bolji, ni gori, od Zdravka i svih 12 apostola, pa ni od njegovih vječitih bivših ministara. Ali mi je nekako, sa karakterom poput sunđera, spreman da upije sve ono što mu civilizovan čovjek može zamjeriti na političkoj, a bogami i na ljudskoj ravni.

Vrijednosti ”oslobođene” Crne Gore

Dovoljno je da čovjek pogleda ko je juče reagovao da zloslutne glasove iz nekada antifašističkog Nikšića, pa lako zaključiti da je razlika na političkoj sceni Crne Gore – civilizacijska. Na jednoj strani DPS, SDP, SD, BS…koji reaguju, a tamo daleko, na drugoj strani razuma, bukvalno sve stranke srpske provenijencije koje – ćute.

Gdje smo mi to stigli, teško nama?! Može li niže?

Nekada je to bio grad boema

Pisao sam u prošloj kolumni da je malo gdje, od Starog Rima do danas, obesmišljena ona latinska “Nomen est omen” (ime je znak). Pogledajte ovu zbrku: ovdje za Partizan, Crvenu Zvezdu, Sutjesku…navijaju četnici, klerofašisti, negatori genocida, a od preksinoć – radi bi bili – i vjesnici nekog novog pokolja. Zar Sutjeska nije toponim koji je simbol antifašizma i borbe za slobodu? Ali, nikako da stignu peticije o promjeni imena, sa novim idejama Marka šubare i ostatka trusta mozgova iz posrbljenog, izbjeglicama prepunjenog Nikšića. Pa da se recimo, ime Sutjeska preimenuje u Srebrenica. I da joj zaštitni znak bude onaj mural Ratka Mladića u blizini škole “Vladislav Ribnikar” u kojoj je svaki ispaljeni metak djeteta – monstruma, drugo ime za po neki nesojluk Srpskog sveta.

A nekada je Nikšić i njegova Sutjeska bio simbol za lijepo. Drugo ime za gospodstvo. Perjanica rodoljublja, čojstva, inteligencije, boemštine… Istina, nikada mi neće biti jasno zašto je fudbalskom klubu dato ime po znamenitom mjestu iz susjedne republike/države gdje su partizani porazili Njemce i četnike. A ne, recimo, po nekom toponimu iz nikšićke ili njoj bliskih opština, gdje su Crnogorci izvojevali pobjedu u nekoj od slavnih bitaka. Ali, to je za neku drugu priču.

Tek, sjećanja na nikšićki fudbal, sjećanja su i na Mića Bakrača i na Draga-Četku Kovačevića i na Zoju Vorotovića i Bursaća, Bokana, Tibljaša, Zekovića, Međedovića…koji su slavom pronosili ime kluba iz tog grada. Danas se živi stide Nikšića i Dugo Đurković i Miladin Šobić. Danas se mrtvi stide Nikšića i Ljubo Ćupić i Vito Nikolić. Nije bilo tako davno kada je Sutjeska znala nadigrati najjače klubove iz SFRJ, kada je dolazak u taj grad bio asocijacija na izvjestan poraz na terenu, a ne na tamo neke “vojvode” koje liče na ostatke poraženih snaga sa Zidanog mosta.

Posrnuli Nikšić

Danas je sve drugačije. I Sutjeska je, baš kao i vascijela Crna Gora sazdana od apsurda. Ime joj asocira na veličanstvenu partizansku bitku, a navijači ljube Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Fudbaleri Sutjeske preksinoć su, svi odreda (liše dvojice stranaca) pjevali crnogorsku himnu, a ispred stadiona obijesni mladići prijetili su Podgorici nožem i žicom, aludirajući na stravičan genocid u Potočarima.

“Pomirio se naaarod, sve velike teme su zatvorene, sada možemo na miru da se bavimo ekonomijom”, krištao je nedavno omaleni v.d. premijer. Još samo – ako njega pitamo – da se pomirimo sa tim da nam je država otišla u vražju mater i – eto ispunjenja još jednog njegovog dječačkog sna. Još samo da se pomirimo sa tim da smo fašizirani, klerikarizovani, zaglupljeni, neznaveni, obesmišljeni…i eto nama berićeta. Jer, da nijesmo takvi, ne bi nas vodio polusvijet, ne bismo vjerovali diletantima, ne bismo klečali pred sektom. Opet, oni koji ne pristaju da su budu vođeni, koji ne vjeruju pogrešnima i ne kleče – uglavnom ćute. Po čemu se onda razlikuju od onih prvih?

Najgora Crna Gora ikada

Jedna od bitnijih falinki nove većine jeste što, čak, ne znaju ni da se politički foliraju. Naprotiv, na planu ekonomije, populizam i šarene laže idu im veoma dobro. Ali, u situaciji kakva od preksinoć trese Crnu Goru, niko makar da kurtoazno osudi zlo. Makar da laže dok izgovara riječi koje žele čuti osviješćeni ljudi. No, čak i kada progovore, obično se nalupaju gluposti.

Gradonačelnica Olivera Injac, recimo, osudila je “ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova”. Za profesoricu sa UDG-ja, pozivi na genocid i veličanje zla, spadaju u “navijačke stavove”. Aferim. Obesmišljavanje, svođenje na niži nivo, devalvacija ubijanja. Nešto poput Dritanovog govora u Potočarima.

Siniša Bjeković, ombudsman: Možda mu je bolje da se ne oglašava…

I obmudsman Siniša Bjeković, tek što se oglasio nakon zimskog sna, vrijednosno je promašio: osudio je “nacivilizacijsko i nesportsko ponašanje”! Umjesto da se zgrozi nad genocidnim i ratnohuškačkim porukama, on postavlja granicu gdje sportsko prelazi u nesportsko.

Muke s obmudsmanom. Čovjek se u prosjeku oglasi jednom godišnje, a i kada se oglasi, obično zabrlja. Tako je prije dvije godine, takođe povodom Srebrenice, žestoko omanuo kada je ono što se tamo desilo označio kao “zločin”.  Kasnije se, nakon reakcije Bošnjačke stranke, vadio. Ali, kao i obično: kada se vadiš, još dublje upadneš u glib.

Sa takvim zvaničnicima i institucijama, sa prevarantskim strankama, sa popovima crkve Srbije koji vaspitavaju našu omladinu….dobili smo promašene ili zapuštene generacije mladih ljudi kojima je kilometraža sa litija i sklonost nasilju, lopovluku i neofašizmu, mjera uspjeha u jednom promašenom društvu kojem je kompliment i kada ga neko sa strane označi kao “hibridni režim”. Sav taj haos planira i finansira Aleksandar Vučić, a umjesto da nagađamo kome i koliko daje, dovoljno je odslušati snishodljivi govor Milana Kneževića sa “najvećeg skupa na svijetu” održanog u Beogradu. Desetine miliona su u pitanju. Za sveti cilj asimilacije Crne Gore i posrbljavanja i zaglupljivanja njenog stanovništva.

U situaciji kada je crkva Srbije institucija u koju ovdašnje stado ima najveće povjerenje, u društvu kome je  mjera kulture Srpska kuća i podrška ”temeljnom ugovoru”, mjera medijske pismenosti – vjerovanje u medije sa nacionalnom frekfencijom čiji su vlasnici u Beogradu, onda se ne treba čuditi što se mnogima muzički ukus formira uz taktove genocidnih pjesama uvezenih iz Hercegovine.

Ono što se desilo preksinoć u Podgorici samo je logična posljedica svega što nam se dešava već tri godine, uz blagonaklon odnos stranaka koje imaju podršku ambasada zapadnih zemalja i uz finansijsku potporu iz Beograda. Muzičku podlogu već odavno je pripremio orkestar Dritanove filharmonije, a mladi Nikšićani samo su dodali adekvatne riječi. Ne prvi put. Samo, problem je što garantovano, nije ni posljednji. Dok ćutimo. I još treba da budemo srećni dok samo pjevaju. A ako uskoro uzmu stvar (nož, žicu…) u ruke, može biti kasno. Jer, više neće imati ko da progovori.

Ovo je najgora Crna Gora ikada. Ali, nije najgora samo zbog onih koji je urnišu, nego i zbog onih koji je ne brane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

19 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Botkić
31.05.2023-11:42 11:42

Bravo. Odlično što spomenuo i velikosrbina Bjekovića…

Merlin
31.05.2023-12:09 12:09
Reply to  Botkić

90.ih ste SVI bili velikosrbi, a Milo najveći !

Gusinje
31.05.2023-22:35 22:35
Reply to  Merlin

Cetnicka Gamad koji znaju samo da mrze I Lazu-Nisu oni krivi od 2006 god. je trebalo zesce napasti velikosrpsku zlocinacku ideologiju i zabraniti srpske i Izdajnicke stranke u Crnoj Gori,jedino se tako moze sacuvati Crna Gora.jedno pitanje a dje su ovo Crnogorci koji se po Portalima junace u prsa kako nedaju Crnu Goru,bogme niti J od Junastva niti P od Patriota dok cetnicka Gamad rade sto hoce od Crne Gore

Merlin
31.05.2023-11:48 11:48

“Pogledajte ovu zbrku: ovdje za Partizan, Crvenu Zvezdu, Sutjesku…navijaju četnici, klerofašisti, negatori genocida..” Dok si se besplatno školovao, radio i živeo u Beogradu, išao si na Zvezdine utakmice. :) Zapamti da je Ratko Mladić srpski heroj, a da su takvi kao ti kvislinzi i konvertiti.

tivatski58
31.05.2023-12:17 12:17
Reply to  Merlin

TI SI NEPISMEN COVEK

Merlin
31.05.2023-12:50 12:50
Reply to  tivatski58

Nisam nepismen jer sam diplomirao na renomiranom FC Jelena Karleuša. :) Tamo su cenjeni profesori sa diplomama Osečkog sveučilišta…

Ama_dokle
01.06.2023-13:39 13:39
Reply to  Merlin

Da je ova merlinka samo nepismena, ni po jada. Nego ovo je čisti fašizam i najgori mogući primitivizam koji ovdje prosipa. Jedno vrijeme sam mislio da je najbolje ignorisati ga, ali nije tako. Nečinjenje, ignorisanje i čutanje otvaraju prostor ovakvim nesojima. Mislim da mu je život jadan i bijedan kad mu je do ovog provociranja toliko stalo. Sve što radi na ovom portalu je čista provokacija, , čak nije ni doslijedan u svom činjenju. I pun je kufer njegove priče kako smo džaba studirali i ko nas je hranio. Od početka znam da ga plaćaju da ovo čini na portalima… Pročitaj više »

Lovćen
31.05.2023-13:46 13:46
Reply to  Merlin

Budalo

Merlin
31.05.2023-16:41 16:41
Reply to  Lovćen

Kopile.

nikad_kraja
31.05.2023-11:54 11:54

slažem se da je svako trebao da ima svoju LIČNU dužnost i obavezu da nešto napravi za ovu zemlju koju zovemo Crna Gora ali mislim da smo najkvalitetniji bili u pravljenju degenerika (pogledaj značenje) što od nas samih što naše đece, ne mislim da nekog sa strane treba kriviti koliko nas neznavene i zle. Nema nama budućnosti jer smo izgubljeni u svakom smislu, lagano se gasimo dok talog ljudski isplivljava….

dpero
31.05.2023-14:28 14:28

Moj Niksic prije 90 i sada nema nikakvih slicnosti, to su izbjeglicine koje su preplavile grad i donijele najpritivnije obicaje i tako se ponasaju i ovo su njuihova djeca koju su tako vaspitali i njih su organizovali jadonaclenik Subara i policija koja ih je pratila u nekoliko autobusa !???

Uros
31.05.2023-15:25 15:25

Redzicu otkuda tebi pravo da pricas ovako i na ovaj nacin o Niksicu i niksicanima. Ti pripadas onoj strani koja je ovu Crnu Goru dovela na najnize grane, bilo ekonomski, a i po cojstvu i junastvu. Zasto stalno izvrces cinjenice na vodenicu koja tebi odgovara. Sada ste vi neki veliki ” borci” za brigu Niksica i Crne Gore, a zahvaljujuci tvojim idolima ova Crna Gora je unistena i ponizena. Sto ne kazes da ta pjesma koju su pjevali navijaci Sutjeske nema nikakve veze ni sa Srebrenicom ni sa ratom u bivsoj SFRJ. To predstavlja videdecenijsku netrpeljivost niksicana i podgoricana (titogradjana).… Pročitaj više »

Sasa
31.05.2023-17:19 17:19
Reply to  Uros

urose ‘veliki’ niko ne kritikuje niksicanke i niksicane vec provokatore vucicevog sveta i crkve srbije, niko nije krivio sav srbski narod u Bosni vec mladiceve koljace .

Nemanja
31.05.2023-15:55 15:55

Uroše pobogu,je li moguce da zbog netrpeljivosti navijaca iz Nikšica i Podgorice,treba da pjevaju Nož,žica,Podgorica.Uroše pobogu ….

Anon
31.05.2023-16:06 16:06

Neke treba da bude stid i sram za ono što pričaju. Samo pominjanje prve dvije riječi bi trebalo da normalnog posrame. No lako je sjesti za tastaturu i svu mržnju prosuti. Hajde to izgovori na ulici, ako policajci ne reaguju, bogami ja ću.

Mrtvo Duboko
31.05.2023-16:35 16:35

Urošu što ti bi da čitaš ove slabe ali i slabo plaćene antispske pamflete. Mi samo čitamo komentare jer znamo sto je ovo napisaloi šta će pisat.

StoTiBi
31.05.2023-17:07 17:07

Sto ti bi da pricas o normalnoj CG,dje vidis normalnost,ili su ti popovi zavrnuli i iskrivili svijest da ti nema pomoci…Samo u ovakvoj CG,koja se nedovoljno bori za sebe,moze Subara da se nesto pita u nekom gradu,pa bio to i Nk…Vucic rece tamo je kupio pobjedu za 12 miliona,a mogao je posrbice i da ne placa,ali jeste ugradjivau biracki spisak i hercegovce i sumandince i sada nam oko 100 hiljada dvojnika kroji kapu. Do jednog vakta,dok ne rekipi i patriote pokazu zube.

RIR
01.06.2023-08:39 08:39

…pop Merlin ,koji je došao da pljuje truje i priča , piše svašta po Crnoj Gori… evo kaže da je” Ratko Mladic Srpski heroj”- mozemo misliti da čovjek koji je naredio ubistvo\preko 8 hiljada ljudi -heroj ! kakav je UM ovog popa tzv Merlina i đe će mu duša —-ovakvi su srbijanski VERNICI koji se KAO mole BOGU u otetim crkvama Crnogorskim i onda nam spočitava ta ista o l o š -nemate svoje Crkve ,niste vErnici i dr .dupoderine … on završio nesto …ON je bolesnog uma , može zavrsiti ka njegov Nikolaj ,ali oni su opasnost po ljudski… Pročitaj više »

Biljana
01.07.2023-10:58 10:58

Žaliti za prošlim vremenima je smiješno i jadno. Ni bivša Kraljevina Jugoslavija, kao ni Titova Jugoslavija, nikada nijesu donijele boljitak Crnoj Gori. Kruna svega je bio DPS, koji je stvorio međunacionalnu mržnju i kolaps čitave Crne Gore. Koliko god Dritan lose radi, ne moze se uporediti sa štetom i nesojlukom Mila Dukanovica. A ovi sto masu Srpskim zastavama su dođoši iz susjednih republika i šaka zavedenih mladih ljudi, bez posla