Ponedjeljak, 16 Maja, 2022
Rubrika:

Ko je Eskobar?

Ne bude li Abazović prestao da igra žmurke i ne prestane li da populističkim akrobacijama politički žonglira sa raznoraznim opcijama radi lične promocije, teško da mu se može vjerovati. Crnu Goru očekuje period političke nestabilnosti. Kao omča za vratom stoji joj i avanturistička, populistička fraudacija, koja vodi Crnu Goru u novo zaduživanje. Kašu koju su zamješali autori ''Evropa sad'' kušaće nova vlada, nažalost ne oni koji su je zakuvali.

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Na izborima 30. avgusta izgleda da je 87,93 odsto građana glasalo protiv koalicije „Mir je naša nacija“, 94,46 odsto protiv koalicije „Crno na bijelo“, 67.19 odsto protiv koalicije oko DF-.a, 64,59 odsto protiv DPS-a, itd! Po logici onih koji su činili dosadašnju vlast građani ne glasaju za političke opcije, već protiv nekoga. Izbori se tako tumače kao izbori za i protiv DPS-a! To je još jedan epohalni doprinos ludilu i izopačenosti crnogorske politike. U svim zemljama koje poštuju elementarnu logiku na izborima se odlučuje na osnovu onoga što koji subjekt predstavlja svojim idejama, proteklim radom i onim što nudi u budućnosti. Uvijek onaj ko ima najveću podršku građana formira vladu sa političkim subjektima slične orjentacije, ukoliko je moguće, u suprotnom se mandat nudi sljedećem po broju dobijene podrške.

Bez namjere da se abolira bilo ko, priče o mafiji, kriminalu, korupciji su u Crnoj Gori najvećim djelom produkt prljavih političkih kampanja, kao jedinog što su sudionici postizbornih vlasti do sada maestralno uradili. Ponajviše zahvaljujući nevladinom sektoru i medijima sa uticajem na zapadne adrese. Doduše, tome je doprinjeo i drveni DPS, izbjegavajući da uđe u blato i preko medija i institucionalno do kraja rasvjetli svaku optužbu. Time ne samo da je ugrozio sopstveni rejting, već je pred domaćom i međunarodnom javnošću dozvolio da Crna Gora ponese neslavne epitete države u kojoj vlada mafija, korupcija i sl. Čitajući reakcije građana se to jasno vidi, jer je jedna po svemu moguća koruptivna radnja, kao što je prodaja državnih obveznica u vrijednosti od 750 miliona eura, ugovarana bukvalno u „četiri oka“, van uobičajenih procedura i bez zakonitog pokrića, prošla skoro bez ikakve reakcije, dok je jedna najobičnija nabavka ukrasa u glavnom gradu u vrijednosti 120.000 eura, masovno praćena reakcijom da je aktuelni gradonačelnik „sigurno“ stavio „u džep“ najmanje 100.000 eura.

Teško da postoji politička partija u regionu sa besramnijim i zločinačkijim bagažom od SPS-a u Srbiji. Na stranu što je u Srbiji skoro nemoguće prepoznati ideološke razlike među političkim subjektima, ko je lijevo, a ko desno, ali taj i takav SPS vrlo brzo nakon silaska sa vlasti je postao politički partner onoga što se u Srbiji smatra demokratskom opcijom. Oni koji su bili žrtve vladavine SPS-a, čak sa namjerom da budu čak fizički likvidirani, śeli su za sto sa bivšim dželatima. I to je sve urađeno da bi se spriječio dolazak na vlast antievropskog, anticivilizacijskog, opskurantnog, proruskog radikalskog bašibozuka. Samo bezočan čovjek može, u bilo kom segmentu vladavine i devijantnih pojava, upoređivati SPS i DPS. Zato je, za normalizaciju političkog života u Crnoj Gori, osnovni preduslov prestanak da se politika vodi za i protiv DPS-a, a da se politički subjekti međusobno opredjeljuje na osnovu kongruentnih vrijednosti i ciljeva.

Upravo zbog tog bježanja od normalnosti, nastupi Dritana Abazovića su nastavak dosadašnjih demagoških naklapanja kojima je pokušavao da objektivizuje svoje učešće u vlasti koja je po svom vrijednosnom sklopu bila antievropska, dobrim dijelom klerofašistička i velikosrpska. Prazna pozivanja na evropski put urušavana su svakodnevno unutrašnjim političkim potezima koji su Crnu Goru sve više udaljavali i od Evrope i od demokratskih standarda. Licemjerno je pravdati se za politički zaokret onima koji za sto godina ne bi uveli Crnu Goru u EU, kako se neće vratiti oni koji su otvorili sva poglavlja u pregovorima sa EU i koji su Crnu Goru doveli do članstva u NATO. Može li to zemlja koja nije postigla određeni napredak u primjeni demokratskih procesa i EU standarda?

Vrijeme je da se sa demagoških floskula o „mafijaškom“ DPS-u pređe na ono na što se zaboravilo proteklih godinu dana. A to je da se pravosuđe učini nezavisnim i odgovornim i da se pitanjima kriminala i onih koji su odgovorni za kriminal bave institucije u čijoj je to nadležnosti, a ne pokvareni političari kojima je to jedino sredstvo političke borbe. Pokažite građanima Crne Gore, Dritane Abazoviću, da će, bez obzira na partijsku pripadnost i funkciju, svi biti odgovorni pred zakonom, da niko ne može uzurpirati državnu imovinu, pa bio on prvi čovjek koalicionog partnera u „prijestonici turizma“, ili neko ko od svadbenih poklona kupuje placeve ogromne vrijednosti… Što bi bilo da vlast, čiji ste dio bili, vlada preko dvije decenije, koliko je vladao reformisani DPS?

Umjesto što se namjerava da se tužilaštvo stavi pod kontrolu politike, bolje je da se potraži pomoć EU u profesionalizaciji pravosuđa. Tako niko neće moći optuživati da će DPS uticati na izbor tužioca i abolirati svoje članove. A i smanjiće se ogroman uticaj Crkve Srbije koji ona ima na pravosuđe i na sudijski kadar, pogotovu. Mnogo veći nego što ga je ikada imao DPS! To čak nije ni potrebno dokazivati, što potvrđuje i potonja presuda u vezi autorskih prava za objavljivanje romana „Despa“ Nikole I Petrovića Njegoša. Ko može da vjeruje u iskrene namjere Dritana Abazovića o privrženosti evropskom putu ako podržava političko i materijalno jačanje ionako ogromne moći Crkve Srbije u Crnoj Gori, koja jeste i koja je uvijek bila najjači stub otpora u Crnoj Gori evropskoj civilizaciji, evropskim vrijednostima, atlanskim bezbjednosnim integracijama i građanskoj Crnoj Gori? Misli li Abazović da može od Crne Gore praviti uređenu zemlju tako što će čas podilaziti prostoti, čas izigravati evropejca, čas zadovoljavati apetite opskurantnih crkvenih krugova i njihovih sljedbenika?

Može li Crna Gora mrdnuti na evropskom putu sa kadrovima u čijem je instaliranju učestvovao i sam Abazović, a koji više priliče politici Slobodana Miloševića i njegovim ponudama Rusiji za konfederalnu državu? Je li voditelj „Okvira“ koji je vodio intervju sa Abazovićem na Javnom servisu, od milošte zvanog TV Sve-ti-je-gore, primjer  javnog servisa koji treba da promoviše evropsku Crnu Goru? Nije li u nevaspitanom pitanju tog voditelja „ko je Eskobar da on odlučuje ko će biti u vlasti u Crnoj Gori“ sadržana sva istina ko kako doživljava evroatlanske integracije Crne Gore? Nije li godinu i nešto dana protraćeno da bi se došlo na poziciju „manjinske vlade“ koja je nuđena prije godinu i nešto dana? Nije li pozicija iz koje se sada kreće u debelom minusu u odnosu na raniju? Lako je bilo smjeniti 400 direktora koje su postavljale ranije vlasti bez mnogo buke, sada se srijećemo sa radikalizmom čija je politička matrica uvijek bila sklona nasilju. Isti je slučaj u svim institucijama i javnom sektoru. A bez profesionalizacije kadra i kadra koji je privržen evropskim integracijama i evrospkim vrijednostima treško da ćemo imati reformisanu državu čiji će napredak primjetiti evropske institucije.

Odavno pišem da se Crna Gora nikada neće sama od sebe reformisati. Njoj su kao suvo zlato potrebni pristupni pregovori sa EU, kroz koje će mijenjati sebe, unaprijeđivati, prihvatati sistem vrijednosti koji uglavnom nema preveliku popularnost kod građana Crne Gore. Za razumnog čovjeka u tom poslu nema mjesta za balkanske marifetluke, koketiranje sa desnim radikalizmima, velikosrpskim klerofašizmom, crkvenim opskurantizmom. Niti se smije pristati na propagandu kojom se izjednačava odnos prema velikosrpskom šovinizmu i položaj Srba u Crnoj Gori.

Ne bude li Abazović prestao da igra žmurke i ne prestane li da populističkim akrobacijama politički žonglira sa raznoraznim opcijama radi lične promocije, teško da mu se može vjerovati. Crnu Goru očekuje period političke nestabilnosti. Kao omča za vratom stoji joj i avanturistička, populistička fraudacija, koja vodi Crnu Goru u novo zaduživanje. Kašu koju su zamješali autori „Evropa sad“ kušaće nova vlada, nažalost ne oni koji su je zakuvali. Imaćemo na djelu velikosrpski radikalizam, potpomognut medijski i finansijski spolja, koji može dovesti do paralizovanja sistema ukoliko se jasno ne profiliše proevropska opcija i bez ženiranja institucionalno ustanovi. Uključujući i koordinisanu saradnju sa predśednikom Crne Gore.

DPS niti smije, niti treba da daje bezuslovnu podršku bilo kome, ili bilo čemu. Ionako su se profanisali bezličnom politikom i pasivnom politikom čekanja, pa je krajnje vrijeme da počnu da predstavljaju volju onih koji su glasali za njih u nemalom broju. Preveliku cijenu je platila Crna Gora u potonjih godinu dana, u mnogo čemu se vratila na stanje gore od onoga devedesetih godina, urušavana je i identitetski i ekonomski, kao mješavina brisanja naslijeđa DPS-a, posebno onog dobrog, i namjere da se Crna Gora što čvršćim vezama veže za Srbiju. Nema pravo niko, uključujući i DPS, da čuči i čeka rasplet u kojem bi tražili svoje partokratske interese.

Abazoviću se pruža prilika da objedini proevropske snage i transparentnom i beskompromisnom politikom počne da uređuje državu Crnu Goru u skladu sa evropskim, demokratskim principima, kao najboljem i najbržem načinu da Crna Gora postane 28 članica EU. Za to će sigurno imati podršku i DPS-a. Problem je što ne vjerujem u političke i druge kapacitete Dritana Abazovića, za to ga ne preporučuje dosadašnje političaranje i demagoški populizam. Volio bih, iznad svega, da me demantuje u budućnosti.

PS U međuvremenu je stigla ponuda za manjinsku vladu Dritanu Abazoviću od Alekse Bečića i Demokrata?! Ti ljudi zaista srama nemaju!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

UŽIVO Turska neće podržati ulazak Švedske i Finske u NATO, Rusija prekinula izvoz struje...

Ulazimo u 82. dan rata u Ukrajini. Ruske snage se povlače sa sjevera nakon kontraofanzive Ukrajine, ali pojačavaju napade na istoku, kažu ukrajinski zvaničnici....

Dukaj: Crna Gora nema Zakon o vladi kojim bi se uredile nadležnosti Vlade u...

Crna Gora nema Zakon o vladi, kojim bi se, u skladu sa našim pravnim sistemom, uredili položaj, nadležnosti i pozicija Vlade Crne Gore u...

Najčitanije

Povezano

Sloboda i ”oslobađanje”

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Nema tog pojedinca ili naroda kojem nije najviši ideal sloboda. Ukoliko narod kojem pripada nema slobodu, ni pojedinac se ne...

Pseudotradicija kao kič

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Krajem šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, poznatih po kontrakulturnom obrascu koji je zapljusnuo čitav svijet, uobičavali smo reći -...

Patronažni demagozi

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Nijedan rat ne donosi dobra, ma đe da se odvija, ali pokazalo se da su ratovi u Evropi uvijek bili...

(Zlo)upotreba moći

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Politika nije nemoralna per se, ona to postaje kada se udaljava od svoje suštine i postane sredstvo zadovoljavanja pojedinačnih i...

Komentari

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tata mata
24.01.2022-07:08 07:08

Dritan če biti nas novi premijer.To je odlično jer će Crna Gora ući u otvoreni Balkan I moči cemo iz u Albaniju bez carine.. E Viva Dritko

BMX
24.01.2022-09:20 09:20

Dritan upravo placa cijenu svog politickog neiskustva da sa onima sa kojima je formirao vlast moze da reformise i mijenja na bolje Crnu Goru, da ubrza put u EU, odrzi prozapadni spoljnopoliticki kurs i da bude pouzdan partner i saveznik NATO. Sa ruskim nosacem aviona na Balkanu – Crkvom Srbije, sa DF -om, Demokratama koji su otkrili svoje pravo lice – to je bila cista utopija i laz od pocetka. Oni imaju jasan i nedvosmislen put i cilj a to je nestanak ove drzave i njeno utapanje u Open Balkans, = AV – Vulin – Dodik srpski svet = veliku… Pročitaj više »

Marina
24.01.2022-09:34 09:34

Zakljucak.Dritanu ne treba vjerovati.

Vido
24.01.2022-10:20 10:20

Ti si Slobodane baš “kapacitet”, još kad bi neko znao u čemu. Biografija ti je trošenje praznog vremena, gluvarenje i švercovanje, a sada si, eto, publicista patriota. Ništa iza tebe vrijedno u životu nema, stvoreno, a održivo. Pokrij se kosom kad ušiju nemaš !

cikoticka
25.01.2022-02:05 02:05
Reply to  Vido

e vido nevideo se, nista bolji od veke mrziteljke nisi, a Slobodan je za tebe nedostizna marka ljudska nistice

Anthropos
24.01.2022-11:36 11:36

Sumnjam da je Abazović sposoban da shvati suštinske probleme CG? Da jeste, ne bi stalno pominjao da je “temeljni ugovor” odličan i da rješava crkveno pitanje u CG? U trenutku kada naprosto bode oči činjenica da je svetosavska Crkva Srbije najveći problem CG. Ima li većeg apsurda od “uvažavanja” i “poštovanja” – DF-a? “Demokrata” koji poštuje nacionalizam, rasizam i vjersku netoleranciju kao legitiman politički svjetonazor? Ma,daj? Plaši me da ga je Milo svojevremeno (doduše – nepotrebno – uvrijedljivo) tačno definisao? Jer sve ovo štrašno zaudara na “mangupsku (klipansku) politiku”? Nije samo Leković u pitanju. Mnogi su – preko noći –… Pročitaj više »

VojoS
24.01.2022-12:02 12:02

Odavno nijesam pročitao bolji tekst.

Sara
24.01.2022-12:04 12:04

G-din Jovanovic je savrseno opisao pravo stanje stvari..
Samo da vam kaze,Dritan nista nije bolji od ovih srbijanskih..i crnogorskih cetnika crkve srbije..On je prevrtljiv..on nema politicki..moralni putokaz..drugim rijecima..kod nas vlada ..anarhija fasizam..to nijesu politicari..to su jeftini nacisti..primitivci..koji su spremni za svasta..Problem je.kako izaci iz ovog haosa ..anarhije..agresiviteta..i klerofasizma..DPS nema svojih populista..javljaju se pristojno komentarisu..nema okupljanju..gledaju pogubnost drzave CG,,njihovom zaslugom..jer su oni dozvolili Litajisima..i stranim popovima..da marsiraju 7 mjeseci..dozvolili su da te iste srbija milionima pomaze..politicki..i fasisticki..prave crkve..grade Restorane Hotele..zauzimaju crnogorsko sakralno crnogorsko nasledstvo..mi gledamo..

Miro
24.01.2022-17:08 17:08

Bravo.

MB_MNE
24.01.2022-18:06 18:06

Sjajan tekst! A ovakav balvan od tv voditelja se nije gledao od 90-tih i od vremena tv palme. Za ovo samo tvcg ima kapacitet

Lea
25.01.2022-06:11 06:11

Treba ohrabriti g Abazovica, bez obzira na sve zamjerke u njihovim rukama su sada velike odluke, mogu nas izvesti iz ovog corsokaka, svi grijesimo, i u situaciji kad mozemo da biramo makar malo bolje, sto drugo da radimo

Turgenjev
25.01.2022-13:40 13:40

Ko je Eskobar, pitaš Slobo . Najviše, vjeruj , ti ličiš na Pabla, Śole. Uporedi slike, i samo je razlika u dolarima. Ti vjerojatno imaš manje, zavisi od karaktera šverca.