Ponedjeljak, 23 Maja, 2022
Rubrika:

Jovane, ne mrzimo mi tebe, ali nemoj na Cetinje…

Očigledno je da je Mićović nepoželjan na Cetinju, i da je jedini način da se ustoliči uz nezapamećenu policijsku, možda čak  i vojnu zaštitu. Pa ako Mićoviću nije neprijatno da u istoriju uđe kao mitropolit koji se ustoličio uz daleko najveće prisustvo bezbjednosnih snaga koje su ga štitile od sopstvenog naroda koji negira, neka mu je prosto.

Piše: Balša Knežević

Crna Gora je juče na Cetinju rekla dosta toga. Crnogorci su na veličnastvenom, masovnom skupu koji je protekao u dostojanstvenoj atmosferi, bez najmanjeg incidenta, poručili da imaju samo jednu državu i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i utapanje u ”srpski svet”.

Takođe je jasno poručeno da više nećemo trpjeti organizovanu kampanju uvreda, kleveta, brutalniih laži, obmana od strane propagandnih, bezbjednosno-objavještajnih i parareligijskih malignih organizacija koje rade u službi asimilacije Crnogoraca.

Veličanstvenost jučerašnjeg skupa nijesu umanjili ni lažirani podaci Uprave policije koja je višestruko umanjila broj prisutnih. Mada ne treba ih kirviti, jer su možda  to morali da urade da bi njihov vrhovni šef potpredsjednik vlade zadužen za bezbjednosni sektor Dritan Abazović ostao ”relaksiran” u svom balonu političkog autizma i da bi mogao da kaže da se juče na Cetinju okupila ”šaka DPS kriminalaca” koji od kad je on isukao svoj kratki pendrek ”ne spavaju mirno”.

Možda je Jabaza, koji je prekrižen od strane svih bitnijih političkih faktora u zemlji i inostranstvu, zaboljelo što su mu Cetinjani poručili da je ”izdajnik” i što su propisno isprozivali njegovog ”zlatnog dečka” sa Cetinja Filipa Adžića?

Brat Jovan

Mada, sve ovo je manje bitno, i ostaće samo kao fusnota u medijskim izvještajima i analizama veličanstvenog skupa na kome su Crnogorci odlučno rekli NE okupaciji.

”DPS kriminalci” od kojih se Jovan nije odrekao

Poruka koja je poslata iz Prijestonice odjeknula je u čitavom regionu, a dobro je čuo i čovjek zbog koga je i krenula čitava ova lavina revolta – neustoličeni šef crnogroske filijale Crkve Srbije Jovan Mićović Joanikije.

Mitropolit Crkve Srbije sa Cetinja je dobro čuo, kako je kazao, ”urlikanje od koga mu nije bilo prijatno” pa je onako uzavrelih strasti i sa pomiješanim osjećanjem razočarenja, straha i bijesa poručio da i pored toga ”što ga se odriču građani koji se protive njegovom ustoličenju u Cetinjskom manastru, on se ne odriče njih”.

Jovan je iako neostvareni (odnosno propali) student filozofije iz svog intelekta ipak uspio da iscijedi par trivijalnih fraza o duhovnim porivima koji čovjeka navode na djelovanje, ističući da ”čovjek ima taj unutrašnji poriv da stvara, ali vrlo često ima unutrašnji poriv i da razara, da upropaštava i obesmišljava, da tone u besmisao”.

Jasno je da je ova instant-mudrost, kao uostalom i njegovo čitavo jučerašnje obraćanje, u stvari uvreda zamotana u celofan farisejskih fraza. Iza toga nije postojao nikakav drugi cilj osim da se izvrijeđaju Crnogorci koji se bore za goli opstanak pritisnuti hegemonističkom bezbjednosno-obavještajnom propagandnom mašinerijom čiji je narazdvojni dio i organizacija kojoj pripada Mićović.

Farisej

Osim što je pokazao da ga veoma brine činjenica da Cetinje i većinska Crna Gora ne žele da ga vide na tronu Svetog Petra Cetinjskog, Mićović je pokazao zavidan nivo licemjerja i svrstao se u red okorelih fariseja iz Jevanđelja.

Joanikije i njegov šef Porfirije Perić

Govoreći o Crnogocima koje je čista ljubav prema državi okupila na Cetinju kao o ljudima koji imaju ”unutrašnji poriv da razaraju, upropaštavaju i obesmišljavaju”, po ko zna koji put je pokazao da se Srpska crkva ne drži onog jevanđeljskog  ”da prvo izvadiš brvno iz oka svoga…”. Više je postalo trivijalno prigovarati Srpskoj crkvi da nema dodirne veze sa hrišćanstvom, jer je očigledno da sljedbenici ove organizacije i ne smatraju da je Hrist njihov pastir i niti su upoznati sa Jevanđeljima.

Ova organizacija je uporište neočetništva, zločinačke ideologije ”krvi i tla”, njeni sveci su Nikolaj Velimirović, Maca Vukojičić, Draža Mihailović, Ratko Mladić i Radovan Karadžić, a sveta knjiga – memorandum SANU iz 1986. godine.

Mićović se kao da je probuđen iz višegodišnje kome  čudi kako to da Crnogoci ne žele ustoličenje popa SPC na Cetinju!? Srpski vladika  je očigledno sklerotičan, ili se odlučio za selektivnu amneziju, jer bi u protivnom  kada je govorio o ”porivu za razaranjem” prije svega pomenuo svog neslavnog prethodnika Amfilohija Radovića kome je u opisu posla bila negacija crnogorskog naroda, države, nacije i sijanje govora mržnje.

Da bi popu Jovanu ali i ukupnoj  crnogorskoj javnosti neke stvari postale jasnije moramo po ko zna koji put podsjetiti na činjenice koje bi Svetosavska crkva najradije htjela da zaboravi.

Zakivanje za most ”brozovih kopiladi”

Ako se Mićović čudi što Crnogorci ne žele njega i Srpsku crkvu na Cetinju, podsjetimo se po ko zna koji put na riječi njegovog prethodnika i duhovnog oca Radovića koji je koristio samo ”probrane riječi” za Crnogorce.  Govorio je da su ”komunistička kopilad i nakot”, a kada je u  pitanju država Crna Gora takođe je bio veoma jasan izjavivši da se ”ne pravi pita od ONOGA (govana)”, a imao je i poriv da Crnogorce “čekićem prikuje” za Vezirov Most u Podgorici. A ovo je samo jedan neznatni  djelić njegovog impresivnog ratnohuškačkog repertoara govora mržnje.

Joanikije i Amfilohije: Zavidna ratnohuškačka biografija

Ako se Joanikije i dalje čudi otporu koji Crnogorci imaju prema Crkvi Srbije i njemu lično, moramo podsjetiti da je on isti tvrdio da je ”dosta toga naučio od srpskog (para)istoričara Aleksandra Rakovića”. Za one koji  ne znaju, treba podsjetiti da Raković  Crnogorce naziva separatistima, feleričnima, a najavljuje obračun sa crnogorskim narodom i genocid kad se ”sedam i po miliona obračuna sa njih 100.000”. Takođe je u izlivu ”bratske ljubavi” kazao da se treba prema Crnogorcima ponašati sadistički “jer to zaslužuju”.

Osim što na tronu mitropolita crnogorsko-primorskog nasljeđuje hodajućeg generatora mržnje, i što afirmiše istoričare koji plasiraju priču da bi Srbi trebalo da se sa Crnogorcima obračunaju kao Hitler sa Jevrejima, treba napomenuti i ostale  Mićovićeve ”zasluge”. Prije svega tradicionalno negiranje crnogorske nacije i naroda koje je i on prihvatio, njegov predizborni angažman, agitovanje za velikosrpske i neočetničke političke partije, uz direktno kršenje principa sekularizacije koje je Crnu Goru gurnulo u mrak klerofašizma i retrorgradne paganštine tendenciozno predstavljene kao pravoslavlje.

Nemoj na Cetinje

Očigledno je da je Mićović nepoželjan na Cetinju, i da je jedini način da se ustoliči bez većih incidenata uz nezapamećenu policijsku, možda čak  i vojnu zaštitu. Pa ako Mićoviću nije neprijatno da u istoriju uđe kao mitropolit koji se ustoličio uz daleko najveće prisustvo bezbjednosnih snaga koje su ga štitile od sopstvenog naroda koji negira, neka mu je prosto.

Ipak, sudeći po atmosferi tolerancije i tihog nenasilnog otpora koja se juče sa Cetinja proširila Crnom Gorom, postalo je jasno da Mićovića niko na Ceitnju ne mrzi. Samo jednostavno Crnogorci ne mogu više da trpe toliku količinu negacije, ruganja, etiketiranja i bestidne anticrngorske kampanje zbog koje je u Crnoj Gori postalo sramota razviti državnu zastavu i reći da si Crnogorac.

Gospodine Mićoviću, najbolji put ka pomirenju kojeg su vam toliko puna usta je da ubijedite neočetničke primitivne horde da Crnogorci nijesu izmišljena nacija. Sve i  da smo, kako to besramno promoviše velikosrpska propaganda podstaknuta vašim prethodnikom ”rođeni u Brozovom jajcu”, činjenica je da postojimo i da će to postojanje i svijest o crnogorskom nacionalom biću samo jačati.

Dobra ti je i Podgorica

Stoga je najbolje da kad već govorite o pomirenju, vaše stado naučite da ne govore više o ”sprženoj državi” jer dobro znate da nije spržena. Zatim da im iz ruku izvučete neočetničke, velikosrpske verbalne kame i memorandum SANU, i stavite Jevanđelja… Možda nešto i nauče o pravoslavlju i hrišćanstvu.

Jer ako već težite pomirenju i kritikujete, ”izvadite prvo brvno iz oka svoga, pa gledajte da izvadite trun iz oka brata svoga”, i ne ”sudite (tako olako), da vam se ne sudi”.

I na kraju, najpametnije bi bilo da zaobiđete Cetinje, i ustoličite se u vašem Hramu u Podgorici koji je jedna od rijetkih građevina u Crnoj Gori koja zakonski pripada organizaciji pod akronimom SPC, iako je izgrađen novcem svih građana, pa i ”Brozovih kopiladi”.

Tek onda možemo da pričamo o ”bratstvu” i o tome ko se koga odrekao, a ko nije.

Najnovije

Autorsko veče Jovaša Stanišića u Nikšiću

Društvo crnogorskih novinara, Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, i UBNOR i antifašisti Nikšića večeras (19 časova) u sali hotela “Onogošt” organizuju autorsko veče Jovaša...

Australija dobila novog premijera, Entoni Albaneze položio zakletvu

Novi australijski premijer Entoni Albaneze položio je zakletvu danas uoči odlaska na samit u Tokio na kojem će učestvovati i predsjednik SAD Džozef Bajden. Bivši vođa opozicije...

Ibrahimović: Nastavljam ako se budem osjećao dobro fizički

Zlatan Ibrahimović kaže da će ubrzo odlučiti da li da okonča karijeru. 40-godišnjii švedski napadač je u nedjelju sa Milanom proslavio osvajanje Skudeta. „Nastaviću da igram...

Bajden: SAD bi vojno intervenisale u slučaju kineske invazije na Tajvan

Predsjednik SAD Džo Bajden upozorio je danas u Tokiju da bi SAD “vojno branili Tajvan ako bi Peking izvršio invaziju” na to autonomno ostrvo, upozoravajući da...

Prekidi u radu Vibera u Crnoj Gori i širom svijeta

Brojni korisnici širom svijeta prijavili su da imaju probleme da pristupe Viberu. Prijave su stigle i iz Crne Gore. Korisnici Vibera se žale da ne...

Najčitanije

Povezano

Cetinje ne odustaje: Ukrajinski otpor je već ušao u vječnost

Osamdeset osmoga dana rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi za slobodu. Glavna poruka...

Centralna proslava Dana nezavisnosti na Cetinju: Da je vječna Crna Gora

Na Cetinju se večeras održava centralna proslava povodom Dana nezavisnosti Crne Gore – 21. maja. Na Dvorskom trgu u Prijetonici se okupio veliki broj...

Cetinje slavi 21. maj

U Prijestonici Cetinje je od ranog jutra počelo slavlje povodom 21. maja - Dana nezavisnosti. ">   Danas će Dvorskom trgu biti održane dvije manifestacije. Prva je...

Na Cetinju bogat program proslave Dana nezavisnosti

Cetinjski hor „Luča“ održaće večeras, povodom Dana nezavisnosti, koncert na Dvorskom trgu na Cetinju sa početkom u 20 časova, saopšteno je iz Službe gradonačelnika. Kako...

Komentari

9 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamo
23.08.2021-13:22 13:22

Jedan glupi cetnicki pop koji ne zna ni tablicu množenja

Lada
23.08.2021-13:23 13:23

Balša uvijek ima prave riječi.Bravo!

Jovo Z
23.08.2021-13:31 13:31

Bezbjednosne službe su skup najavljen na Cetinju 15 dana prije nego što se desio okarakterisale kao nasilni ekstremizam, premjer dan prije održavanja skupa patetično zapomaže – Dosta je više lažnih patriota, a na sam dan održavanja protesta pop Joanikije one koji protestvuju izjednačava sa Sekulom Drljevićem! Da li su oni normalni?

Sarajevo
23.08.2021-13:59 13:59

Bravo Ja godinama tvrdim da je za genocid u BIH i sva klanja i progon iskljucivo odgovorna klerofasisticka organizacija koja nazalost sebe zove hriscanskom i pravoslavnom crkvom …Pripadnici PRAVE crkve ne kolju svoje komsije ne sabiraju ih u logore svoje radne kolege i ne siluju im kceri po raznih hotelima u istocnoj Bosni … To rade samo fasisti i okorjeli nacisti koje ova tkz crkva podrzava i aminuje svaki njihov zlocin

ISKRA LUČA
23.08.2021-15:21 15:21

Baš tako – mi nikoga ne mrzimo. Samo nas pustite da živimo mirno u svojoj Državi pod svojim imenom, da idemo u svoju crkvu da se molimo (ko je vjernik), da govorimo svojim jezikom… Mi sve svoje imamo – zaokružen IDENTITET. Nama niko ne mora da pojašnjava ko smo. Svjesni sebe, svog kulturnog blaga na koje smo ponosni: jezik, narodna nošnja, muzički izraz, književnost, duhovnost… Ne morate nam ništa davati, samo nam ne oduzimajte.
Možete nas se i odreći – potrebniji ste svom narodu… Mi tuđe nećemo.

Miso
23.08.2021-17:22 17:22

On samo pokusava da n'as uspava lijep I'm rijeci ma Ali to Nam ne treba slusaj te samo nase Vladike Mihajla Koji prica vjerskih ljudski human a slusaj te vi sebe kako pricate I sve ce vam biti jasno vi nesmijete pripovjedati mrznje prema drugi ma cuo Sam d'à ce vas mozda helikopterom dovesti n'a Cetinje PA sa srecom

Valter
23.08.2021-18:05 18:05

Mickey kaze za ratnog zlocinca Atanasija da je poznati teolog. Zamislite nivo indoktrinacije.

Naroz
23.08.2021-21:25 21:25

Oni se čvrsto drže svoje agende, izgraditi infrastrukturu, što više crkava, “hramova”, graditi u svakom gradu; eno recimo u Danilovgradu, a Ždrebaonik 3 km od istog.., pa Budva, malo im je 50 crkava i dva manastira?! I puste u njih stado koje voli da kaže “danas se ne smije češljati, danas se mora pojesti dva zrna groždja, danas je ‘opasan’ svetac i sl.” Onda takvom stadu pričaju o sv. Savi, Nemanjićima, Pavlu Djurišiću, i naravno za koga treba glasati, ili će ih stići prokletstvo nekog crvenog ili najcrnjeg slova… Šta mi treba da radimo? Najprije da iselimo brata Jovana iz… Pročitaj više »

BellaCiao
24.08.2021-21:49 21:49

Sjajan tekst. Bez mnogo satire na koju smo navikli, i koju volimo, više ozbiljan i odmjeren, leži Vam da pišete ovako.