Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

Iza leđa i na marginama

Svijet diplomatije podrazumjeva sasvim jasne protokole. Nema tu nagađanja. O tome da li je Vučić bio zle volje pa nije htio da se druži ili je samo izigravao pripadnika čuvene populacije ''ugroženi Srbin'', priča je za laku noć. Diplomatski poredak je smjestio srpskog predsjednika u ćošak, ''tamo pozadi''. Gore je prošao nego na onoj hoklici kod Trampa.

piše: Željko Vukmirović

Smjestili su mu, nema druge. O tome, što su mu smjestili i na koje načine, valja prepustiti važećem evropskom političkom poretku. O tome gdje su ga smjestili, ostaće neumoljivo i činjenično zabilježeno na fotografiji sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu. I tako je srpski predsjednik Vučić završio u ćošku, mimo određenih redova, sa strane, na dnu sale.

“Gde si Sale?”

Upravo onako kako njegovo prisustvo bilježe agencije u susretima sa drugim zvaničnicima – na marginama.

Nema slučajnosti, nema ishitrenosti, niti naročite filozofije. Svijet diplomatije podrazumjeva sasvim jasne protokole. Nema tu nagađanja. O tome da li je Vučić bio zle volje pa nije htio da se druži ili je samo izigravao pripadnika čuvene populacije “ugroženi Srbin”, priča je za laku noć. Diplomatski poredak je smjestio srpskog predsjednika u ćošak, “tamo pozadi”. Gore je prošao nego na onoj hoklici kod Trampa.

Mada, uistinu, nije Vučiću krivi dio od Evrope. EU je u protekloj deceniji bila najveći investitor u Srbiji i učestvovala sa 63,3 odsto ukupnih investicija. Naspram tričavih ruskih 7,5 ili kineskih 5,7 odsto koje su, pak, završile u nekakvom mitskom prijateljstvu koje kao pojava, osim u snishodljivosti, nikako da se odgonetne.

Zato, znajući za taj investicioni raspored, Vučić očigledno nije imao problema da završi kao ikebana u ćošku. Pri tome, kako mu se primiče vrijeme određeno za uvažavanje Kosova u UN, možda tim povodom nešto škrbne i sa te trpeze. Uostalom, eto ga Lajčak hvali kako je konstruktivan. Biće dilovanja…

A onda bi mogao na miru da se posveti izborima u Crnoj Gori. Ništa bez njegove logistike. Baš kao u opisu te razotkrivajuće fotografije sa jednog sastanka u Evropi.

Iza leđa i na marginama.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
22.01.2023-07:19 07:19

Ahahaha, Vule vam i sa margina ne da mira i semeni vas pa ne vadi ! :) Zamisli šta bi vam radio da nije na marginama ?

Lada
22.01.2023-11:36 11:36

A što bi nam se dogodilo? Da nas ne biste okupirali kao Rusija Ukrajinu?
Rado biste to vi ,ali NE MOŽETE.
( Nema više tzv.JNA da,stane na vašu stranu).

Merlin
22.01.2023-16:02 16:02
Reply to  Lada

Zašto bi Srbi okupirali Srpsku Spartu i svoju braću? Okupatori su bili Turci, Austrougari, Nemci, Italijani, itd…

Ancy
22.01.2023-16:54 16:54
Reply to  Merlin

Tako je. Pravi Srbi su iz Crne Gore, ostalo su mješavina raznih osvajača koji su vladali Srbijom a najviše ih je turskog porijekla.

Merlin
22.01.2023-20:54 20:54
Reply to  Ancy

Oni koji su se mešali su sada Bošnjaci, u SFRJ “muslimani”, po Njegošu poturice, a pravi Crnogorci su “sviju vera i nacija”… :)

Vinuška
22.01.2023-16:03 16:03

Ja samo izvodim jedan zaključak, ovaj Merlin je u stvari vaš bot sa portala postavljen da isprovocira ljude koji nešto znaju da pišu istinu, jer da nije tako, javio bi se meni za posao, ipak posrbice idu na veći dinar, nije bitno ko plaća. (:

Mino
22.01.2023-16:13 16:13

Eto njega jeJadnog,lepog sa naocarama umnog, netko gurnuo pored prazne stolice da sedi u magarecu klupu sa sveskom na koleno i plajvaz u ruku.
Pi, srpsko ruska propaganda za narod kakvim ga drze neuk i primitivn.
Bogumi necu vise,dosta je bilo,a mozda,malkice,a ne.

Merlin
22.01.2023-20:58 20:58
Reply to  Mino

Kod tog “primitivnog i neukog” naroda ti živi pola familije i većina vas stručnjaka je završila Osnovne, srednje škole i fakultete. Još uvek dobar deo vas živi u Beogradu, a ne u Sarajevu, Zagrebu, Prištini, itd.