Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Gdje nestadoše suverenisti?

Jedna novina na političkoj sceni Crne Gore je nesporna: podjela na stranke suverenističkog i unionističkog bloka gotovo da se izgubila. Razloge treba tražiti upravo u pojavi nove političke organizacije koja se zove Evropa sad i koja je svojim populizmom usisala dijelove i jednih i drugih. Čak bih rekao da su ka Spajiću i Milatoviću u većem broju pohrlili nekadašnji suverenisti koji su ubijeđeni da je ideale nezavisnosti i slobode unosnije zamijeniti sa par stotina eura više u novčaniku

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Veli novi predsjednik da ćemo 11. juna prvi put imati demokratske i slobodne izbore. Valjda zato što ih organizuju on i njegovi. A oni su tako širokogrudi i spremni da zažmure na izborne nepravilnosti kakve su dolazak glasača iz Hercegovine i Srbije da podrže njegove prirodne koalicione partnere. Njemu i njegovima ne smetaju ni nesređeni birački spiskovi. No to što ni za njihove tri godine nije ni taknuto u izborno zakonodavstvo koje je već odavno zrelo za promjene. Blagonaklon je i prema hiljadama uhljeba koje su primili u javni sektor i koji, po prirodi stvari, treba da podrže stranke većine iz 2020. godine.

Što je to onda novo što treba očekivati od predstojećih parlamentarnih izbora? Jedna novina na političkoj sceni Crne Gore je nesporna: podjela na stranke suverenističkog i unionističkog bloka gotovo da se izgubila. Razloge treba tražiti upravo u pojavi nove političke organizacije koja se zove Evropa sad i koja je svojim populizmom usisala dijelove i jednih i drugih. Čak bih rekao da su ka Spajiću i Milatoviću u većem broju pohrlili nekadašnji suverenisti koji su ubijeđeni da je ideale nezavisnosti i slobode unosnije zamijeniti sa par stotina eura više u novčaniku.

Dakle, ono što nakon izbora ostane na strani koju smo nekada označavali kao suverenistički blok, neće biti realna mjera brojnosti onih kojima je do nedavno učvršćena državnost Crne Gore bila draža od situacije u kojoj bismo postali dio ”srpskog sveta”. Mada, ukoliko budu nasankani, pa ih predsjednik Milatović i budući premijer Spajić na volšeban način uvuku pod skute Aleksandra Vučića, niko im neće biti kriv do njihova gramzivost i politička kratkovidost.

Milatović spreman da zažmuri na izborne nepravilnosti kakve su dolazak glasača iz Hercegovine i Srbije da podrže njegove prirodne koalicione partnere

Parlamentarni izbori 11. juna, stoga, biće još jedno odmjeravanje snaga koje će nam, nakon brzog pada dvije anticrnogorske Vlade, pokazati dubinu ponora u koji je naprasno skliznula Crna Gora od kako je “oslobođena” u avgustu 2020. godine. To, naravno, ne znači da je za vrijeme dugotrajućeg DPS-a sve bilo bajno i uređeno, ali smo makar mogli da progutamo priču o tome da ćemo biti prva naredna članica EU, da smo “tigar na Balkanu” ili da smo “faktor mira u regionu”.

Danas, tri godine nakon istorijske smjene vlasti, Crna Gora je daleko od evropskih vrijednosti, beznadežno je klerikarizovana i ekonomski unazađena, dodatno je urušen sistem vrijednosti, a gotovo da nema oblasti u kojoj je uočen napredak. Dijagnoza stanja u koju su nas doveli Zdravkovi “apostoli” i Dritanove neznalice, stigla je iz srca Evropske unije gdje je saopšteno da su nas Ukrajina i Moldavija pretekli u trci ka evropskim vrijednostima.

Opet bez stranke nacionalnih Crnogoraca

Čak 15 izbornih lista učestvovaće na predstojećim izborima. Iako sve vrvi od novih političkih organizacija raznorodnih naziva, jedno je i u vremenu kada je državni i nacionalni identitet Crne Gore i Crnogoraca ugrožen kao nikada ranije– ostalo konstanta. Naime, u moru stranaka koje preferiraju građanski koncept države, nije se makar stidljivo, iz prikrajka, pojavila nijedna stranka nacionalnih Crnogoraca!

Kako to da se u eri najžešćeg, sistematskog udara na sve crnogorsko nije registrovala nijedna stranka koja bi u centru djelovanja imala zaštitu ugroženog identiteta? Odgovor na ovo pitanje je lak i jednostavan, a oličen je u činjenici da je uspostavljen opšti konsenzus među strankama crnogorske i anticrnogorske provenijencije – da svim silama i na svaki način treba ugušiti i pomisao o osnivanju crnogorske nacionalne stranke.

Crnogorci stigmatizovani

Tako će, umjesto da o organskom Crnogorstvu govore potomci onih koji su formirali i očuvali ovu državu, govoriti njihovi odrođeni potomci koji će, učešćem u strankama srpske desnice ili desnog centra, pokušati da se predstave kao sljedbenici tradicionalne, njegoševske Crne Gore. Time će, zapravo, kod neznavenih i neprosvijećenih, pokušati da zamaskiraju činjenicu da su upravo oni karika uz pomoć koje je zvanični Beograd ukrao crnogorsku istoriju, kulturu i sakralno naslijeđe, zarad asimilacije Crnogoraca i izmjene njihovog identiteta.

Činjenica da se Abazovićeva URA i Bečićeve Demokrate predstavljaju kao građanske, ne samo da je groteskna, nego obesmišljava svako određenje termina “građanski”. Jer, predstavljajući se u minulom periodu kao građanisti, Uraši i Demokrate zapravo su, mnogo perfidnije od Demokratskog fronta, odradili posao posrbljavanja Crnogoraca i ugrožavanja njihovih ljudskih prava, posebno u oblasti slobode vjeroispovijesti. Izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti i fantomski “temeljni ugovor”, zapravo su krađa epskih razmjera koja će na planu očuvanja crnogorskog nacionalnog identiteta imati dugotrajne štetne posljedice.

Ništa bolja situacija nije ni sa strankama socijaldemokratske orijentacije (DPS, SDP, SD…) koje su se, silom prilika, u proteklom periodu bavile pitanjima identiteta (država, crkva, jezik, himna, zastava…) iako po prirodi stvari to nijesu teme kojima se bave socijaldemokrate.

Stvari po pitanju određenja stranaka u Crnoj Gori su odavno pobrkane, a ona latinska Nomen est omen (ime je znak), ovdje je odavno obesmišljena. Baš kao i predstojeće glasanje 11. juna na kome prirodni Crnogorac ponovo neće imati svoju autentičnu stranku, nego će kao i do sada lutati podržavajući one koji će se samo uzgredno baviti očuvanjem crnogorskog nacionalnog identiteta.

Možda da se ukloni crnogorska zastava sa birališta, da ne ”vrijeđa” one koji su ”građanski” orjentisani?

Rezultat unaprijed poznat

Portal Aktuelno iz prve ruke je upoznat sa činjenicom da je u proteklih par godina propalo nekoliko pokušaja da se formira stranka nacionalnih Crnogoraca koja bi pripadala desnom centru. Jedna je u Nikšiću čak registrovana, ali se iz nepoznatih razloga nije pojavila kao kandidat na predstojećim izborima. Ostali pokušaji završavali bi se obično na onoj stepenici, gdje nakon respektabilnog kadra koji bi okupila, na dnevni red dođe pitanje njenog finansiranja.

Bilo to nekome čudno ili ne, tek, stranku nacionalnih Crnogoraca ne želi niko da finansira. Poznato je da međunarodne organizacije i ambasade zapadnih država u Crnoj Gori finansiraju sve – od zaštite bijelih međeda, do Dritanovog svemirskog programa – ali ne i projekte zaštite ugroženog nacionalnog identiteta najbrojnijeg naroda. Njima su se, po pitanju ignorisanja zaštite identiteta Crnogoraca, pridružili i ovdašnji tajkuni koji su se obogatili umotani u crnogorsku državnu zastavu, ali ne vide interes da u to ulože berem djelić svog kapitala.

Naprotiv – od činbenika ANB-a do nekih samoproklamovanih lidera bivše vlasti – svi su se zdušno potrudili da jedna takva stranka ne ugleda svjetlost dana. Uzalud jedan od osnivača takve stranke kaže za portal Aktuelno da je posao skoro priveo kraju, našao sjajnog lidera, okupio desetak ljudi koji bi se bavili programom, animirao članstvo…i zaustavio se onda kada je trebalo pronaći minimum sredstava za funkcionisanje stranke.

Crna Gora tako ulazi u još jednu izbornu trku gdje je rezultat uglavnom unaprijed poznat. Projektovali su ga i zapadni centri moći, koji neskriveno kao favorita ističu jednu vanparlamentarnu stranku koja je produkt nužde da se što prije sa scene sklone oni na koje je potrošeno mnogo vremena i uludo utrošeno previše novca. Novi adut Zapada, opet pomalo nekritički i opet bez analitičkog pristupa suštinskim odrednicama stranke jeste Spajićev i Milatovićev produkt Evropa sad.

 

Površnost zapadnih partnera u projektovanju političkih prioriteta takve političke strukture i nepodnošljiva lakoća u pristupu očiglednoj propasti crnogorskog budžeta, još jednom će usloviti strmoglav pad parametara kojima se mjeri uspješnost neke države na putu ka evropskim integracijama. Zato ne treba da čudi što je Crnu Goru, u pristupanju EU pretekla čak i država koja se nalazi u ratu.

Zapad, recimo, vrlo dobro zna da bi marionetska vlada koju bi u Kijevu uspostavio Vladimir Putin obesmislila čak i postojanje Ukrajine kao države. Ali, taj isti Zapad ne vidi da će u Crnoj Gori uskoro biti formirana već treća marionetska vlada u posljednje tri godine. Istina, takva vlada nije proizvod vojne okupacije, niti agresije strane vojske na Crnu Goru. No, ona je sofisticirani produkt Aleksandra Vučića i crkve Srbije, uspješno uvijen u oblandu “domaćih slugu” kao izvršilaca, koji manje ili više otvoreno rade za interese zvaničnog Beograda.   

U takvom sljepilu onih koji navodno bdiju nad demokratskim procesima u Crnoj Gori i anomalijama našeg društva, proteći će još jedni izbori. Bez stranke nacionalnih Crnogoraca i bez patronata Zapada koji je od Crne Gore digao ruke još kada je 2017. godine ušla u NATO, teško da ćemo nakon 11. juna imati nešto drugo do ponovnu ocjenu da imamo hibridni režim i nazadak u demokratskim procesima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

32 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
26.05.2023-12:11 12:11

Tolika mržnja prema Srbiji i Beogradu u kome ti živi pola familije, tamo gde ste se besplatno školovali, živeli, lečili se, zapošljavali, dobijali stanove. Hrani kuče da te ujede …

Sanja
26.05.2023-12:35 12:35
Reply to  Merlin

oladite više od CG. Ne zanima nas ni Srbija ni ti

Merlin
26.05.2023-13:00 13:00
Reply to  Sanja

Zašto onda 24/7 pišete o Srbiji, Vučiću, Srbima i crkvi ?

BobZeković
26.05.2023-14:00 14:00
Reply to  Merlin

Zato što Vućić, Srbofašisti i srpska okupatorska crkva žive Crnogorce i Crnogorce uništavaju! Pri tom obilato korisete gadne i podlačke, indoktrinirane sluge ubačene u CG! OPREM DOBRO FUNJARO!

tivatski58
28.05.2023-01:53 01:53
Reply to  Merlin

Srbijanci uvek ogovaraju Crnorci.

RIR
26.05.2023-12:43 12:43
Reply to  Merlin

…zaboravio si Merline ; u nabrajanju i “došao si u japanke i hranio se u menzi …”
Čitaj Merline ISTINU …o CG istoriji a ne mitove i laži i đe kome pola porodice živi i kako se školovali …sve što nabrajaš je po Zakonima tadašnje SRB ali nije po tvom UMU da mora da bude SRBIJANAC ako je studirao u BG …čuješ li ti sebe i vidiš li što pišeš …

Merlin
26.05.2023-13:08 13:08
Reply to  RIR

Repetitio est mater studiorum. Poenta je u tome da ako mrziš Srbiju, nemoj se tamo školovati, nemoj ići tamo da se lečiš, itd. Po zakonu jeste bilo, ali to su moralne nule. Ima ljudi koji vole da pljuju u bunar iz kog su pili vodu.

RIR
26.05.2023-17:05 17:05
Reply to  Merlin

…tačno tako Merline BG treba zaobilaziti u “širokom krugu “na jedan pregled bio sam u ZG , a ovog mjeseca na 3dana do Barselone ,na 3dana do Rome…ali isto sam pogledao što pop Merlin pise po zadatku SS /svetosavske sekte / koja je otela CG Crkve i grobove mojih predaka i zna da to nemože potrajati …/to vec kažu i izvjestaji iz SAD/ ETO dokaza ,kažes da je SV.Petar CT bio Srbin ,pomogao bi SRB u ustanku …vi bi se pišali OPET i po Sv.Vasiliju i Sv.Petru jer znate da nije vas a i zato sto je SS /OLOŠ-bez vjere… Pročitaj više »

tivatski58
28.05.2023-01:55 01:55
Reply to  Merlin

Majmune mrzim velikoSrbijanci osim srbijanski narod. Ko ste vi vi ste svetosavski pop. Vani idete.

Krsto
28.05.2023-22:29 22:29
Reply to  Merlin

Repetitio ti mater Merline

Lovćen
26.05.2023-12:47 12:47
Reply to  Merlin

Bradati Jarče naučili su te jednu rečenicu i ti je non stop mekećeš

Merlin
26.05.2023-13:03 13:03
Reply to  Lovćen

Mekećete vi ovde mesecima jedno te isto..1918, okupacija, crkva, Vučić, Srbi, itd. Ne znam kako vam ne dosadi da svaki dan pišete iste gluposti. Važno je da je narod shvatio da se ne živi od sejanja mržnje i kaznio vas je na izborima …

Lovćen
26.05.2023-18:34 18:34
Reply to  Merlin

Bradati Jarce jesi li posao na Kosovo,uh sad se śetih operisan si.

E Viva
26.05.2023-17:38 17:38
Reply to  Lovćen

Lovćen
Autor , Redžo, ne nosi bradu i nemekće no pise kako osjeća.

Lovćen
26.05.2023-18:33 18:33
Reply to  E Viva

Zato ti blejis

TV_EU
26.05.2023-12:52 12:52
Reply to  Merlin

Merline , ne kaže se leči nego liječi neznalico , liječi se ti , ima jedna sobica u Dobroti za tebe .

Merlin
26.05.2023-13:03 13:03
Reply to  TV_EU

U srpskom jeziku, na kojem mi sada komuniciramo, ekavica i ijekavica su ravnopravne…

Mrki
26.05.2023-18:35 18:35
Reply to  Merlin

Kakvo ti je to srpsko ime Merlin.A što se tiče toga ko je odakle, pa pola Srbije potiče iz CG i normalno, nisu to Srbi iz CG, nego Crnogorci u Srbiji!!!

Neko tamo
26.05.2023-12:18 12:18

Pa to znaju ptice na grani pokret evropa sad dvojice prevaranata i anonimusa je iskljucivo picoustijev projekat da se preko njega ugasi crna gora 2 prevaranta koja to realizuju trebaju da zaduze crnu goru izazovu inflaciju i povecaju platu za 200eura a inflacija 1000eura mislim tako je najlakse skupit glasove ali glasove crnogorskog bloka koji je sa 52 pao na 37 i manje posto a omoguci srpskom bloku 60 posto i vise Mislim to se zna evo svetosavska kopilad preuze se cijelu Podgoricu vrlo lukavo ali pametno idplanirano E da je srece da se ovo prijavi Evropi i Americi da… Pročitaj više »

Krsto
27.05.2023-03:39 03:39
Reply to  Neko tamo

Gospoda su se jeftino prodala za jednu zobnicu..Ali posle zobnice dolazi kamdzija

E VIVA
26.05.2023-16:32 16:32

Ti Neško , Miodrag Bajković iz Građanah, Miroslav Ćosović iz Beograda, Milenko A.Perović iz Novog Sada treba da osnujete partiju o kojoj govoriš. Predlog : Bajko preśednik,Milenko sekretar,Ćole ideolog a ti Nešo potparol.
Pozdravili bi vas mi obični članovi u stavu mirno: E viva Neško ! E viva Ćole, E viva Milenče ,E viva Bajko ! Pozdravlja vas Rajko i đed Trajko.

Uros
26.05.2023-17:15 17:15

Nacionalne stranke Crnogoraca nema zbog toga sto ta stranka ne bi presla cenzus. Kratko i jasno. Bosnjaci i Albanci ce glasati za svoje nacionalne partije, a onda ostaje mali broj pravoslavnog zivlja koji se izjasnjavaju kao Crnogorci. Cista matematika moj Redzicu.

Sasa
26.05.2023-22:32 22:32
Reply to  Uros

Vala urose vise nego vas na Kosovo i u Krajinu zajedno, tamo ste svi pod jednu srbsku sljivu .

Filip
26.05.2023-17:50 17:50

To samo vama iz aktuelno moze biti lroblem da nema podjele na suvereniste i unioniste…. Niko ziv u Crnoj Gori ne spori ovu drzavu nevezano na vjeru i nacionalnost. Prihvatili vi to ili ne DPS je i ozgubio izbore i ove sad ce da izgubi jer su dizali tenziju oko onoga cega nema… Ali gotovo je vise, narod se probudio konacno

Sale_Blok5
26.05.2023-20:29 20:29

Nevjerovatno da autor trazi da se formira stranka koju bi finansirala strana ambasada. Za tako nesto ne bih glasao iz principa, kakva je to suverenost.
Neka autor formira stranku, finansirace je clanovi ako ih bude dovoljno. Malo akcije umjesto kuknjave po portalima i prebacivanja krivice na druge.

Merlin
27.05.2023-05:35 05:35
Reply to  Sale_Blok5

Sada je fiksacija EU kao neko/nešto što daje pare iz fondova a da se ništa ne radi. Kompenzacija za Titovom SFRJ i komunizmom.

Skywalker
26.05.2023-20:42 20:42

Crnogorska nacionaln partija postoji i zove se Crnogorska konzervativna partija ( kao konzervatici u Britaniji) samo ne ucestvuju na vandrednim parlamentarnim izborima jer su skoro osnovani. Gradjnskog sam centrickog usmjerenja – ni ljevicar ni desnicar ali nam svakako treba takva stranka kao protivteza itd i za cuvanje drzave i naseg identitetai dane bude nikad vise 1918-a. Da je vjecna Crna Gora!!!!!

Skywalker
26.05.2023-21:22 21:22

Pope svetosavski i izrodu Merline. Vecina ju studirala tamo za vrijeme Jugoslavije i tada je bila drugacija Srbija a sad pravi crnogarac nikad nece poci tamo da studira pa ne pricaj gluposti. Ne volimo je sada ne zato sto ne postujemo to, nego zato oni nas ne postuju a vi izrodi jos manje. Ne priznajete ni crnogorsku naciju; ni drzavu ni crkvu i hocete da nas posrbite i ond normalno da to nikako ne volimo. Radite kao njemacki fasisti pa kao agresor izigravate zrtvu da bi ostale posrbili. Niste vi zrtve no agresori a mi smo smo zrtve sto se… Pročitaj više »

Merlin
27.05.2023-05:38 05:38
Reply to  Skywalker

Sada ne voliš Beograd i Srbiju jer studiranje mora da se plati, nema više muljanja, zapošljavanja, bahačenja i kombinacija. Čime si zaslužio da te neko “poštuje” ? Širite mržnji i srbofobiju od odcepljenja, a sada bi da te neko “poštuje”. Da li si ti normalan i misliš li da u Srbiji žive budale ?

tivatski58
28.05.2023-02:00 02:00
Reply to  Merlin

Ne volim velikoSrbijanci su veliki agresivni i bezobzirni osim srbijanski narod. Crnogorski svijet.

Krsto
27.05.2023-03:36 03:36

Prvo su dosli po izbjeglice iz Bosne…
Nije me bilo briga jer nisam iz Bosne
Posle su dosli po suvereniste…
Nije me bilo briga jer nisam bio suverenista
Kad sjutra dodjy po Crnogorce
hoce li ikoga biti briga za mene???

Merlin
27.05.2023-05:42 05:42

“Poznato je da međunarodne organizacije i AMBASADA zapadnih država u Crnoj Gori finansiraju sve – od zaštite bijelih međeda, do Dritanovog svemirskog programa – ali ne i projekte zaštite ugroženog nacionalnog identiteta najbrojnijeg naroda.” —> Kakav podanički mentalitet ! Pitaj Vučića da vas finansira. Dobar je čovek, sigurno će pomoći …