Utorak, 24 Maja, 2022
Rubrika:

Fiskalna godina

Crna Gora već godinu dana diše u slobodi, u tolikoj slobodi da je i svaka fukara doživjela puno poštovanje od države njenih fukarskih prava, prava da rukovode državnim preduzećima, ustanovama, institucijama, da prima književne nagrade za fukarluk, bude na čelu parlamentarnih fukarskih ljudskih prava, piše fukarske grafite i crta fukaru na muralima, dere rafalima kalašnjikava i kineskim vatrometima svetosavsko nebo.

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

U moru novokomponovanih i skorojevićevskih izlučevina svetosavske provinijencije i nova godina, ona zvanična, kalendarska, dobila je formalno obilježje, fiskalno, koje se vezuje samo za obračun poreza, dok ona stvarna, suštinska, božja, svetosavska nova godina, ona koja se mjeri nebeskim dimenzijama i kalendarom poznatog svetosavca, Julija Cezara, donosi radost u svaki svetosavski dom. Iako je KSHS prije jednog stoljeća prešla na računanje vremena po tzv. gregorijanskom kalendaru, tadašnja Ujedinjena Srpska pravoslavna crkva KSHS je ostala vjerna svom velikomučeniku Juliju i odbacila Gregorija. Sa gnušanjem odbacujući svaku ideju o unijaćenju, novostvorena Crkva je novostvorila sopstvenu novu godinu, podarivši joj sveto ime po izabranom narodu – srpska nova godina. Nije da nema još crkava koje su zadržale dobrog, starog Julija, ali je poznati srpski istoričar, Jovan Deretić, koji nadahnjuje i najvećeg sportistu svijeta, odavno utvrdio jake Julijeve serbske korijene.

Kao nikad do sad su nam popovi preko medija blagogagoljili o značaju božića za sve hrišćane, o blagim danima, porodici, praštanju… I, bogami, praštalo je na sve strane. Što reče jedan medijski poslenik, Podgorica je zvučno nadjačala Donbas u jeku najveće ofanzive ugroženog ruskog naroda prema hordama ukrajinskih krvoždernih zločinaca. Ili, možda, sadašnju pobunu u Kazastanu zbog poskupljenja tečnog gasa. Rusija je, naravno, odmah pritekla u pomoć, ne time, ako je neko, daleko bilo, pomislio, što je smanjila cijenu gasa Kazastanu, već je poslala tenkove kako bi, slično sporazumu koji je u ime Srbije potpisao A. Vulin, aktuelni srpski ministar policije, onemogućila nekakve cvijetne revolucije. Eh, da je Milo potpisao takav sporazum sa Vladimirom, ne bi Vanja Čalović prolećala po Podgorici svojevremeno, moguće se ne bi ni litijalo, mada za litijašenja nijesam siguran spadaju li ona u cvijetne revolucije svojim opskurantnim mrakom. No, ipak, ne zaboravimo, pravoslavne su veze iznad država, što bi rekao Prle glede temeljnog pljuckanja na crnogorske zakone.

Međutim, promjenile su se okolnosti, Crna Gora već godinu dana diše u slobodi, u tolikoj slobodi da je i svaka fukara doživjela puno poštovanje od države njenih fukarskih prava, prava da rukovode državnim preduzećima, ustanovama, institucijama, da prima književne nagrade za fukarluk, bude na čelu parlamentarnih fukarskih ljudskih prava, piše fukarske grafite i crta fukaru na muralima, dere rafalima kalašnjikava i kineskim vatrometima svetosavsko nebo. U ime mojih kućnih ljubimaca, čije duše su najbliže onome što popovi blagogagolje glede čistote duše, zahvaljujem se svima koji su im od tih noći napravili pakao, uz žaljenje što stvarni pakao ne postoji i što se ta gospoda neće u njemu pržiti uz mirise sumpora. A i što im je uskraćeno zadovoljstvo da tamo sretnu one koje uzdižu u heroje i najveće duhovnike.

Da sve bude na fonu nefiskalnog fukarluka pobrinuo se i Javni servis Crne Gore, od milošte zvan TV Sveti-je-gore, sa nekom novokomponovanom serijom, sa novokomponovanima likovima, reprezentima slobodne Crne Gore. Red psovki, red uvreda, red besmislenih replika iz estetskog bunjišta oslobođenog fukarluka. Umjesto da su poslušali jednu moju prijateljicu, koja im je predložila da snime ljubavnu sagu između dvoje mladih, učesnika litija. Jedno je sa śevera, iz neke vukojebine, a jedno iz prestonice Carevićevog turizma. Ukratko, sreli su im se pogledi na kratko na jednoj od litija u Podgorici, bješe to ljubav na prvi pogled, da bi se poslije tražili idući od litije do litije. Dalje vam neću prepričavati, jer se nadam da će novo rukovodstvo Javnog servisa potražiti moju prijateljicu, znajući da su senzibilisani za litijske teme i ośećanja.

Neki se plaše da će Javni servis doći pod udar Agencija za elektronske medije (AEM) Crne Gore, ponukani šestomjesečnom zabranom emitovanja emisija „Dobro jutro Srbijo“ i „Vikend jutro“ , „Ćirilice“ i „Posle ručka“, u okviru televizijskog programa „TV Happy“ iz Srbije, sa njihove strane. Ipak su takva očekivanja prećerana, jer je Agencija vodila računa da TV Happy ima niz edukativnih emisija, neophodnih za obrazovanje oslobođene Crne Gore, poput, racimo, Parova i sličnih vanserijskih fukarskih dostignuća. Taman posla da se jedna takva televizija trajno zabrani, da domaći fukarluk ostane bez duševne hrane i spadne samo na IN4S, nagrađenu Luču ili dekanat državnog fakulteta i ministarstvo SNOK-a. Zato, ne damo Vesnu i „naše lopove“!

Ipak se vodilo računa da Draginju po seksualnim pitanjima, za sad, može da proziva samo domaća fukara. I to demokratska. Pored toga što im mi, zna se ko smo mi, branimo pravo na slobodno i demokratsko ispoljavanje ljubavi. Ono stotinu i po kila ničega će lako doći do očiju i ušiju domaćih (crnogorskih) konzumenata beogradskog medijskog smeća. Imaće Šešelj na raspolaganju Pink, Prvu, Studio B, B92… za dodatnu inspiraciju pomenutom zabranom i Draginjom kao još većom žrtvom njegovog raspojasanog fukarluka i oduševljenja oslobođenim fukarlukom u Crnoj Gori. Da je bog, sve crnogorske vlasti su omogućili svekolikom fukarluku iz suśedne Srbije da može medijskli da kopa po mozgovima crnogorskih građana bez ikakvih ograničenja. Od televizija, do pisanih medija. I u Donju Bukovicu, pored Šavnika, možete kupiti Informer, Alo, Večernje novosti, Srpski telegraf, Politiku… dok Pobjedu, Dnevne, pa ni oslobodioce, Dan i Vijesti, ne možete ni na jednom kiosku u Beogradu.

A nema medija iz Srbije koji se ne bavi „dobronamjerno“ Crnom Gorom. Toliko je interesovanje sa te strane za zbivanja u Crnoj Gori da se tamo više prate portali i društvene mreže u Crnoj Gori, nego u Srbiji. Otuda toliko oduševljenje premijereja Crne Gore, potpredśednika vlade i članova vlade podrškom koju dobijaju na društvenim mrežama. Samo udri Dritane, sve pohapsi te Milove lopove i Mila samog, piše Srboljub iz Donje Stopanje kod Leskovca, dok Dritanu rastu mošnje, dirnut podrškom! Jbg, narodna volja se mora poštovati. Obećao je vaskolikom srpstvu!

Prosto je vidljivo kako u oslobođenoj Crnoj Gori se mijenja kvalitet života. Udaraju se botoksi, hijaluronski fileri, pumpaju usne, donji djelovi leđa, gleda formula 1, thank you, snimaj ovo, Zlatibor je zimska Budva, čekaju se fiskalne godine, božići, svetosavske godine, … Niđe nije ljepše nego na Zlatiboru, niđe nije nebo kao iznad Zlatibora. Ko će u Crnu Goru išta slavit’ kad ništa nije za slavlje? Ogoliše crnogorske šume, obrstiše novokomponovani svetosavsci sve, ponuda tolika da je za četiri Crne Gore. Malo je auta da se zakite suvim granjem, malena je Crna Gora za toliki list, ako znate što se na selu tako zove. Ali, nema veze što prodaja ne ide kako bi prodavac htio, sve je ljepše kad oćeraše Mila i njegove. Što reče ona učiteljica iz Sutomora, ješću suvi ljeb i vodu samo da se vrati srpstvo i ćirilica u Crnu Goru. Evropa zdaj!

Veliki promoter evropskog zdajstva, njegovo preosveštenstvo Premijerej, poslao je božićnu poruku evropejski, uz zloupotrebu maloljetne đece, iz štale koju je napravio od jedne sobe u obiteljskom stanu. Uz poruku da „božić opsija“, što god mu to značilo, još jednom je pokazao što nesretno crnogorsko školstvo sve može da svari i izbaci na mjesta sa kojeg se proizvode budući mediokriteti, sa problemima u izgovoru i pravopisu. Jer, to je nama naša sloboda dala, da može da vlada svaka budala!

Izbjegavam da se bavim bulevarski izvikanim temama, pa se neću mnogo osvrtati na novog Isusa Hrista koji se, sa śedištem u Monaku, bori protiv svjetske nepravde i „u toj političkoj situaciji koja je neminovna i tamo u toj civilizovanom svjetskom kontinentu“! Ojha! Moje je pravilo ako za mene važe određena pravila i zakoni, onda treba da važe za sve. A što se tiče Novaka, nakon te epizode sa Australijom moje mišljenje o njemu se drastično popravilo. Zaista, sa onakvim roditeljima teško čovjek može ostati normalan. Još je on OK!

Nego, da ne zaboravim, za fiskalnu godinu sam prvi put čuo od Boška Obradovića, lidera srpske stranke „Dveri“ i kandidata za budućeg predśednika Srbije na izborima u aprilu ove godine. Nemojte se, dragi prijatelji, iznenaditi, ako bude drugog kruga na tim izborima, da u drugom krugu ostanu Boško i Aleks Vučić! To je ta ljepota izbora. Posebno za Crnu Goru!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Stoltenberg: Rat u Ukrajini dokaz – poslovanje s Rusijom i Kinom rizik po Zapad

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da rat u Ukrajini predstavlja dokaz da poslovanje sa autoritarnim vlastima Rusije ili Kine predstavlja rizik po...

UŽIVO Žestoke borbe na istoku Ukrajine, traži se riješenje za izvoz žitarica

Danas je 90. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija vodi "totalni rat" protiv njegove zemlje što uključuje nanošenje...

Duterte kritikovao Putina: Ja ubijam kriminalce, a ne djecu i starije

Odlazeći filipinski predsjednik Rodrigo Duterte oštro je kritikovao ruskog vođu Vladimira Putina zbog ubijanja nedužnih civila u Ukrajini navodeći da su njih dvojicu zvali ubicama, ali kako je...

Đukanović i ambasador Kine: Posvećenost evropskim integracijama, ne dovodi u pitanje očuvanje najboljih veza...

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora NR Kine Liu Jina. Đukanović je kazao da posvećenost evropskim integracijama i pozicija...

Pregledi i testiranja na koronu u Donjoj Gorici od ponedjeljka u novom terminu

Iz Doma Zdravlja Podgorica saopštili su da će se u skladu sa epidemiološkom situacijom, pregledi i testiranja na korona virus u Covid centru za...

Najčitanije

Povezano

Sloboda i ”oslobađanje”

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Nema tog pojedinca ili naroda kojem nije najviši ideal sloboda. Ukoliko narod kojem pripada nema slobodu, ni pojedinac se ne...

Pseudotradicija kao kič

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Krajem šesdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, poznatih po kontrakulturnom obrascu koji je zapljusnuo čitav svijet, uobičavali smo reći -...

Patronažni demagozi

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Nijedan rat ne donosi dobra, ma đe da se odvija, ali pokazalo se da su ratovi u Evropi uvijek bili...

(Zlo)upotreba moći

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Politika nije nemoralna per se, ona to postaje kada se udaljava od svoje suštine i postane sredstvo zadovoljavanja pojedinačnih i...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milica
10.01.2022-10:03 10:03

Kakav si ti Śole pisar-trulež za šaku dolara. Tipičan primjer praznog pržulina .

Rade
11.01.2022-08:12 08:12
Reply to  Milica

To mu je posao, mora da piše za platicu koju dobija. Što bi rekao Bata Stojković: “Hoćeš da jedeš, hoćeš da je.eš, a to košta.”

Terra nova
10.01.2022-20:41 20:41

Auh, svaka ti ga čast Jovanoviću, ostaće zapisani svi fukarluci što napraviše ovi veljesrBi za ovako kratko vrijeme. Ovaj Borat kako ga nazva Nikolaidis, je umislio da je vlast dobio od Boga a ne od Amfilohija – koji nam se iz pakla smije što nam napravi Rukoljub od Crne Gore a da ni on nije uspio za 30 godina, što ovaj učinje za godinu.

Terra nova
10.01.2022-20:55 20:55

Milice ništa tebe jasno nije, te naočare kroz koje vi veljesrBi gledate na stvarnost i dogadjaje, napravili su majstori zla i poštovaoci nacionalizma.

nistica
10.01.2022-20:57 20:57

Ne razomes ti adna sto su gospoda Crnogrska od koje kad pricaju nisticama drobovi prskaju- laz nije CG navconalni interes ako ne znas moraces saznat!

Rade
11.01.2022-08:11 08:11

Ko ste i šta ste vi da određujete milionima Srba šta da rade i kako da organizuju svoju državu? Nema vas šaka jada, nemate ekonomiju, snažnu vojsku a hoćete nekom da namećete svoje građanerske nvo stavove..

SOS
13.01.2022-02:28 02:28

Rade rade ni majka ti se nijeradovala kad te rodila je Crnogorke su bole pametne žene i odma je znala kakvu baljegu je bačila ! Otpadak od fetusa !