Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Fašizam u Crnoj Gori

''Crnogorski'' fašizam nije autohtoni, nego derivirani oblik srpskog fašizma sub specie četništva, ''prilagođen'' specifičnim crnogorskim uslovima. Uvezen je kao politički izraz i instrument srpskih velikodržavnih pretenzija na Crnu Goru. Pitanje o crnogorskoj prijemčivosti za ''srpsku svijest'', ''srpstvo'', velikosrpstvo i srpski fašizam potrebuje integralni studij moderne crnogorske povijesti.

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Tri fašističke četničke falange zavladale su Crnom Gorom. Jedna je otvoreno fašistička, druga je kriptofašistička, a treća im saslužuje. U sintezi s nadirućim klerikalizmom, Crnu Goru učinile su poljem divljanja klerikalnog fašizma.

Nebitno je kako se četničke falange pokušavaju ideološki i politički predstaviti. Ne treba o njima suditi po onome šta o sebi govore, no šta čine!  Još manje treba držati do mišljenja onih koji se konsterniraju nad ocjenama da je u Crnoj Gori na djelu fašizam. Na konsternaciju ih navodi goli interes ili neznanje o tome što uistinu jeste fašizam.

Udruženi četnici Crne Gore čine njenu sadašnju fašističku vlast!

Od kada se prije stotinu godina pojavio na povijesnoj sceni Zapada, fašizam je pokazao brojne manifestne oblike. „Crnogorsko“ četništvo potrudilo se da obogati njegovu polivarijantnost!

Fašizam je polemički pojam. Ipak, na temelju teorijskih i istorijskih iskustava moguće je sintetički obuhvatiti njegove bitne karakteristike: ekstremni nacionalizam, šovinizam, rasizam, istorijski revizionizam (para-tradicionalizam i mitologizacija prošlosti), kult nacije kao tribalne zajednice, ideal nacionalne kao totalne države, princip vođe (diktatorski režim lične vlasti), ksenofobija, populizam, binarna šmitovska „politička“ podjela svijeta (prijatelji versus neprijatelji), ideologija neminovnosti sukoba s drugima i drugačijima (revanšizam i militarizam), državno (partijsko) regulisanje ekonomije, državna (partijska) kontrola socijalnih, obrazovnih etc. institucija, društvenost kao „organsko“ jedinstvo porodice, nacije i crkve, antikomunizam i antisocijalizam, antiliberalizam, kao i ideologija izgrađena na frustracijama i resantimanima „niščih duhom.“

Nema svaka povijesna ni savremena forma fašizma sve navedene karakteristike. Fašističkom se može označiti ona koja ima većinu, a fašisoidnom ona koja ima samo neke od navedenih osobina.

Šta je fašizam danas u Crnoj Gori?

(1) „Crnogorski“ fašizam nije autohtoni, nego derivirani oblik srpskog fašizma sub specie četništva, „prilagođen“ specifičnim crnogorskim uslovima. Uvezen je kao politički izraz i instrument srpskih velikodržavnih pretenzija na Crnu Goru. Pitanje o crnogorskoj prijemčivosti za „srpsku svijest“, „srpstvo“, velikosrpstvo i srpski fašizam potrebuje integralni studij moderne crnogorske povijesti.

(2) „Crnogorski“ fašizam počiva na ekstremnom velikosrpskom nacionalizmu (uistinu, tribalizmu). On preuzima sve njegove mitologeme i ideologeme. Preuzima i para-istorijski stav o Crnogorcima kao dijelu srpskoga naroda, bez prava na vlastito nacionalno određenje.

(3) „Crnogorski“ fašizam je radikalno anticrnogorski orijentiran. Psihološki oslonjen na netrpeljivost i mržnju prema svemu crnogorskom, njegov vodeći politički cilj je nestajanje Crne Gore i Crnogoraca, bilo posrbljenjem, bilo fizičkim uništenjem.

(4) „Crnogorski“ fašizam je para-tradicionalistički. Istorijskim revizionizmom stvara i održava sistem laži o svakog elementu crnogorske povijesne egzistencije. On poništava zbiljsku crnogorsku tradiciju ili je prisvaja i posrbljuje!

(5) Šovinistički je orijentisan protiv Bošnjaka, Muslimana, Albanaca i Hrvata kao „remetilačkih faktora“ u procesu stvaranja „srpske Crne Gore.“ Posebnu zločinačku pogromašku netrpeljivost on je pokazivao prema Bošnjacima i Muslimanima između dva svjetska rata, u Drugom svjetskom ratu, u periodu raspada Jugoslavije te poslije četničke izborne pobjede 2020. godine. Iz istog četničkog duha inspirisani su pokušaji amputacije crnogorske (pretežno bošnjačke) dijaspore od matičke države Crne Gore.

(6) Imanentni su mu rasizam i antisemitizam. Njegov rasizam ima korijen u doktrini Jovana Cvijića o rasnoj superiornosti Šumadinaca, odnosno, Srbijanaca nad ostalom balkanskim narodima. Iz nje potiče i mitologem o Crnogorcima kao „najčistijim Srbima.“ Četništvo je u Drugom svjetskom ratu propagiralo antisemitizam po nagovorima koji su dolazili iz Beograda i Berlina. Današnje „crnogorsko“ četništvo legitimiralo je latentni rasistički stav crnogorskog društva prema Romima.

(7) „Crnogorski“ fašizam počiva na kultu srpske nacije. Pod srpskom nacijom razumije se „vječna,“ samonikla „organska“ tribalna zajednica. Srpstvo se uzima kao veliko saborno pleme koje oduvijek živi po fuzionim zakonima panađurske sabornosti. Uistinu, u srpskoj, kao ni u „crnogorskoj“ verziji, srpski „nacionalni“ ideolozi nijesu ni stigli do propagiranja nacionalizma ni do stvaranja ideologije nacionalizma. Pod imenom nacionalizma, oni nesvjesno zastupaju tribalno narodnjaštvo. Tako onesposobljavaju srpski narod da se konstituiše kao moderna nacija i da stupi u građansku epohu.

(8) „Crnogorsko“ četništvo nikad nije bilo u stanju postaviti ideal države koja ne bi bila svesrpska nacionalna kao šmitovska totalna država. U zamisli takve države briše se ne samo pamćenje na hiljadu godina crnogorske državnosti, nego i svaka suverenistička misao o crnogorskoj državi danas i ubuduće.

(9) „Crnogorsko“ četništvo uvijek se držalo „ideologije“ ekonomski izdržavanog lica i fascinacije „bogatom Srbijom.“ Umjesto ekonomske doktrine, ono je propagiralo prirodnost ekonomske zavisnosti Crne Gore od Srbije. Danas ono premeće brojanice mržnje prema socijalističkoj planskoj privredi. Ono ne zna šta bi s planskom ni s tajkunskom privredom.

(10) „Crnogorsko“ četništvo stalno u Srbiji namiruje svoju potrebu za kultom vođe i diktatorskim režimom lične vlasti. Čelni „crnogorski“ četnici uvijek su rado išli u Srbiju na poklonjenje srpskim vođama i diktatorima (kralju Aleksandru, D. Mihailoviću, S. Miloševiću, A. Vučiću etc.).

(11) Od srpskog fašizma ono preuzima militarizam, revanšizam, ksenofobiju, mitove o stradanju srpskog naroda, kao i iredentističku politiku. „Crnogorski“ četnici su vjerne sluge srpskih četnika u svim osvajačkim i zlikovačkim „poduhvatima“ protiv crnogorskog i suśednih naroda, od vremena srpskog „pijemontizma“ do današnjeg „srpskog sveta.“

(12) „Crnogorski“ je fašizam preuzeo od srpskog fašizma antimarksistički, antisocijalistički i antikomunistički stav. Nema on sposobnog intelektualca za bilo šta, pa ni za teorijsko utemeljenje ovoga stava. Njegov antiintelektualizam i antihistorizam iz sebe može cijediti samo vulgarnu revanšističku mržnju prema Narodno-oslobodilačkoj borbi, partizanskom pokretu te svim temeljnim rezultatima socijalističke izgradnje Crne Gore.

(13) „Crnogorski“ fašizam je petrovićevsku i komunističku rusofiliju zamijenio kalkulantskom „rusofilijom“ srpskih fašista koji od Rusije očekuju da im bude advokat i pokrovitelj u stvaranja „srpskog sveta.“

(14) On je antizapadnjački u dvostrukom smislu. Odbija zapadni individualizam, liberalizam, demokratiju, sekularizam i racionalizam. S druge strane, Zapad vidi kao smetnju ostvarivanju planova srpskog velikodržavlja.

(15) Kvazi-deseteračka „poezija“ i turbo-folk muzika su kvintesencija „kulturne“ politike „crnogorskog,“ kao i srpskog fašizma. Kao i u svim drugim oblicima fašizma, tribalistička patetika, šund i kič su temeljci njegove „estetike.“

(16) Vjerska doktrina „crnogorskog“ fašizma je mješavina sujevjerja i svetosavlja kao velikosrpske religije bez  boga. Umjesto vjere, on „ispovijeda“ svoju vezanost za Crkvu Srbije kao klerikalističku i parapolitičku organizaciju srpskog velikodržavlja.

(17) Spremnost na zločin je glavni djelatni pokretač „crnogorskog“ fašizma. U Drugom svjetskom ratu zlikovačka „slava“ crnogorskih četnika dopirala je do  najudaljenih dijela Jugoslavije. Petoga septembra 2021. godine na Cetinju vladajuće četništvo je pokazalo svoju staru i poznatu spremnost da čini masovne zločine!

Da se crnogorsko društvo od kraja 19. vijeka do danas nije razvijalo pod dubokim uticajem srpskog velikodržavlja, tribalizma i fašizma, vjerovatno nikada ne bi stvorilo vlastiti fašizam! Uvozeći srpski panađurski fašizam u Crnu Goru, ono je sebe duhovno, politički i moralno opustošilo kao nikada u povijesti!

Središnja ideja današnjeg crnogorskog suverenizma mora biti antifašistička borba!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
TV_EU
30.10.2021-09:54 09:54

IZVANREDNO ! Ovo trebaju da objave i Antena , Portalanalitika , Standard , CDM , Gradski .

Zagrepčan
30.10.2021-11:55 11:55

Odlična analiza srpskog fašizma, kroz povijest i sadašnjost !
Da apsurd i perverzija budu veći, treba napomenuti, da je u Srbiji, Viši sud u Beogradu, 2015. godine, rehabilitirao Dragoljuba Dražu Mihailovića zvanog “Čiča” i njegov četnički ravnogorski pokret, kao “antifašistički”.

Za Zagrepcana pitanje sa rovackih katuna
30.10.2021-16:30 16:30

Generala Mihailovica su oflikovali tri presjednika najace svecke sile i demokracke Amerike. Kako to komentarisete !

Roki
30.10.2021-21:20 21:20

Koliko si ti prijatelju nepismen

4G
30.10.2021-21:29 21:29

Mislim da moj otac radi za neku od CG bezbjednosnih sluzbi, odnosno za Vladu CG, i da ga zloupotrebljavaju. Izbjegavam ga, imam malu djecu, poceo je da prijeti pred njima. Kad mu je frka odmah prijavljuje policiji, imam VSS na koju se on pi'a i ne zelim na njegov nacin da mu se suprotstavim jer ce me prijaviti i necu moci da se zaposlim.

Ana
30.10.2021-22:01 22:01

Šta ćeš u “fašističkoj” Srbiji koja te hrani i u kojoj živiš? Ako ti ne odgivara idi tamo gde je bolje.

Predlog
30.10.2021-23:28 23:28

Dr.Perovic bi bijo odličan MNE konzul u Lovcenac a ako to dobije neko drugi sa boljim referansama nek bude nacelnik za kulturu u istoj mjesnoj zajednici.

Stipe
31.10.2021-07:52 07:52
Reply to  Predlog

Mesna zajednica mu je jedini i najveći domet.

Lea
31.10.2021-06:19 06:19

Ovo sto ste napisali trebalo bi predavati u srednjim skolama u okviru nekog predmeta, mozda sociologija ili etika, kasnije je mozda prekasno

Boss-Boss
31.10.2021-10:18 10:18

Pa dragi botovi, dugo vam treba da reagujete! Potpuno vas razumjejm, boli toliko činjenica, treba savladati toliko čitanje! Možete dobiti fiskove u mozak da ga imate! Istina boli kad vam je Perović ovako rasčlani! Idite se žaliti u prvu crkvu, možda nešto učine za vas i vašu dušu! A Profesor će i dalje da vam otvara oči, džabe žmurite!