Ponedjeljak, 6 Februara, 2023
Rubrika:

Džaba priča

Od one euforije sa kojom su evropske diplomate raspolagale nakon crnogorskih izbora od 30. avgusta 2020. nije ostalo apsolutno ništa. Zapravo, tek sad vide što mogu da učine sa svojom podrškom neskrivenom konceptu rusvaja koji je proizašao iz par posljednjih crnogorskih vlada i promjene tadašnje proevropske vlasti. Pravac ''where the sun don’t shine''.

piše: Željko Vukmirović

Najveći dio posla je već obavljen. A Evropska unija slabo što kapira. Njihova očigledno intenzivirana aktivnost u regionu Zapadnog Balkana zakucava se u zid i činjenično ima problem sa navigacijom.

Od one euforije sa kojom su evropske diplomate raspolagale nakon crnogorskih izbora od 30. avgusta 2020. nije ostalo apsolutno ništa. Zapravo, tek sad vide što mogu da učine sa svojom podrškom neskrivenom konceptu rusvaja koji je proizašao iz par posljednjih crnogorskih vlada i promjene tadašnje proevropske vlasti. Pravac “where the sun don’t shine”.

Novi sagovornici su ih ili lagali ili ignorisali. Čak, svojim učinkom potvrđuju samo da će ih lagati ili ignorisati ponovo.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović nije propustio prvu ovogodišnju priliku da saopšti kako je inicijativa Otvoreni Balkan potrebna regionu. Bez obzira na sve nejasnoće i totalno nedefinisan aranžman koji ta inicijativa nosi. I sve to baš uoči ponovnog susreta sa ministarkom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon koja je prije dvadesetak dana po nalogu visokog predstavnika EU za spoljnju politiku Žozepa Borelja već boravila u Crnoj Gori. I još tada ostavila upozorenje da će EU razmotriti zaustavljanje pregovora sa Crnom Gorom ako država ne uspostavi funkcionalne institucije.

U prevodu, džaba priča. Dok se licemerje sadašnjih crnogorskih zvaničnika izliva pred noge evropskim diplomatama. Ova crnogorska vlast ima svoje planove koji ponajprije izgledaju kao preuzeti zadaci u blokiranju Crne Gore ka EU. S obzirom na glavnog Abazovićevog regionalnog saradnika Aleksandra Vučića, koji je uzgred i neprikosnoveni investitor prosrpskih partija instaliranih u vlasti, mjesta za naročito čuđenje nema. Crna Gora je za Vučića daleko povoljniji poligon za ostvarenje projekta “srpski svet” nego što će to Kosovo ikada biti. U stvari, srbijanska vlast savršeno dobro zna da na Kosovu nema što da traži. Mogu samo lijepo da zamole. Uostalom, posljednje smijurije sa blokadom puteva i kopanjem za uspostavljanjem bilo kakve krize tome ponajbolje govore u prilog. Najobičnija farsa.

Zato je učinak ove tehničke vlade u izolaciji Crne Gore nemjerljiv. A Evropska unija slabo šta kapira.

Džaba priča.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
15.01.2023-10:06 10:06

Ova Fijona..je vidjana sa srbijanskim popovima..pomagala je politiku Abazovica protiv drzave CG..pa se sad pravi dobrotvorac..za CG..Fukarska politika..
Ako se uspostavi Ustavni sud …postenih sudija..tek ce tada doci do nekih promjena..

Merlin
15.01.2023-18:19 18:19
Reply to  Tara

Za ne prmićejueš koliko ste nebitni i da se ne pitate za bilo šta ?