Srijeda, 4 Avgusta, 2021
Rubrika:

Đuro vam neće oprostiti što vas je gazio!

Najveća dilema oko sadašnje vlasti u Crnoj Gori je da li se radi o totalnim bezveznjakovićima koji ne poznaju ni međunarodne obaveze, ni evropske standarde, ni tehnologiju državne uprave, ni zakone Crne Gore, kada za svoje pokušaje totalne uzurpacije vlasti dobijaju, jedan za drugim, šamare od EU, ili se radi o namjernom i sračunatom pokušaju da se ispitaju granice do kojih se može ići?

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Zanimljivo, živimo u vremenu kada ni svojim očima više ne možemo da vjerujemo. Prvo nam je ona ljigava partija prala mozak kako je u nikšićkoj Župi napadnut čovjek koji je kamenom gađao osobe iz prolazeće kolone, da bi nas sada ubjeđivali kako su „pristalice DPS-a“ leđima nasrnuli i mučki i divljački napali vladin mercedes. Mercedes se junački odbranio tako što je „divljake“ koji su ga napali u brzom startu otresao po asfaltu. Na ljigavu partiju se nadovezao bivši analitičar, „demokrata“, „pomiritelj“, sadašnji apostol pendreka, svojim „objektivnim“ pogledom, kakav je često širio po javnom servisu dok se nije do'vatio dvorskog „zovite Sergeja“ pendreka, obrušivši se na „divljake iz DPS-a“ (valjda on zna ko je ko u Crnoj Gori) svom „objektivnom“ žestinom, jer su se drznuli da svojim dupetima dotaknu svetu stvar – službeno vozilo sa zaštićenom kćerkom!

Da stvari postanu još grotesktnije, njegovo veličanstvo, ljut što se neko drznuo da prospe nepostojeće suze njegove kćerke, zaprijetio je odmazdom objavljujući snimak iz unutrašnjosti službenog mercedesa, koji je samo potvrdio ono što smo već viđeli i znali. Valjda da nam pokaže kako je to stravično bilo za putnike, izbrisavši dijelom ton kako se ne bi čulo što je sve izrečeno na račun tih „divljaka iz DPS-a“. Njegovo veličanstvo se transformisalo od zgužvanog profesora sa razvezanim pertlama i pozom Čarli Čaplina u autoritativnog vladara, koji ne trpi da mu neko protivrječi, protestuje ili, daleko bilo, osporava pravo da sa porodicom uživa u blagodetima bezobalne vladavine. Dojučera'nji, što bi rekla moja pokojna baba, ufurcatio pa umislio da su službena vozila za privatna vozikanja njega i njegove porodice, te da ima pravo na neograničenu upotrebu i zloupotrebu svega državnog. Sve materijalno čime je raspolagao do političkog uzleta, čime mu raspolažu đeca, i u Crnoj Gori i u Beogradu, dok je kukumavčio o ugroženosti, njegovo sadašnje drsko vrijeđanje političkih protivnika sopstvenim neznanjem i insinuacijama, nepoštovanje civilizacijskih normi, drugačijeg mišljenja, evropskih standarda, pokazuje upravo licemjerstvo tog tobožnjeg vjernika i njegov dvostruki moral. Ne kažu zalud da tamo đe se bog stalno pominje i priziva najmanje ga ima.

Zdravko Krivokapić je tipični primjer kada se neko sa dna ideološke i vrijednosne  kace izvuče i učini vlašću. Vlast je lakmus papir ljudskog u svakom čovjeku. Kad se tome doda licemjerje onda imate blasfemične scene skrušenog padanja na koljena, ljubljenja podova, mrtvačkih kovčega i popovskih ruku, na jednoj strani, i gaženje ljudi prema kojima vjernik Zdravko ośeća samo mržnju, odvratnost i bijes, na drugoj strani.

Najveća dilema oko sadašnje vlasti u Crnoj Gori je da li se radi o totalnim bezveznjakovićima koji ne poznaju ni međunarodne obaveze, ni evropske standarde, ni tehnologiju državne uprave, ni zakone Crne Gore, kada za svoje pokušaje totalne uzurpacije vlasti dobijaju, jedan za drugim, šamare od EU, ili se radi o namjernom i sračunatom pokušaju da se ispitaju granice do kojih se može ići?

Strategija da se svaki protest protiv nakaradne vlasti podvodi pod „destabilizaciju države od strane DPS-a“ je podla i manipulativna i obiće se o glavu samoj vlasti. Što više lažu i obmanjuju, to će revolt protiv njih biti veći. Vjerovatno da u protestima učestvuju i simpatizeri, a možda i poneki član DPS-a, ali očito da su u manjem broju. Naučićete vi da na protestima učestvuju slobodni građani Crne Gore i da ste pošli zlim putem, da represijom gušite slobodu. Niti imate ugled, niti će većina po institucijama podržati vašu represiju.

Ne znam da li ste primjetili porast cijena svega i svačega u Crnoj Gori a da nemate opštu kuknjavu kako ne može da se živi, kako se gladuje, a plate ostaju iste, dok se Blažo Đukanović vozi službenim mercedesom i probija litije? Šalim se! Odmah mi pade na um ona učiteljica iz Sutomora koja izjavi kako bi živjela na „'ljebu i vodi“ samo da se svuda vrati ćirilica i da se Crna Gora okrene Srbiji i Rusiji! Sadašnja vlast će opstajati, ne na pomacima u ekonomiji, borbi protiv Covida 19, ili uvođenju evropskih standarda, već na količini poništenja svega što je postignuto i crnogorskog identiteta.

Zato je suvišno pitanje što se vlast u Crnoj Gori ne bavi gorućim pitanjima, u prvom redu pandemijom i ekonomijom, nego se bavi davanjem stalnog boravka u Crnoj Gori državljanima Srbije, RS i Rusije sa privremenim boravkom, uskraćivanjem boravka crnogorskim građanima na privremenom radu u inostranstvu, što direktno utiče na biračko pravo, kao neprikosnoveno ljudsko pravo, garantovano međunarodnim poveljama. To pravo ne zavisi od godina koje neko provodi u inostranstvu, kako pokušavaju izmajmunisati neki Radunović i Krapović, veliki stručnjaci za pravo, posebno ustavno, niti Ustav Crne Gore može poništiti prava zagarantovana međunarodnim poveljama koje je Crna Gora potpisala. Brucoši pravnog fakulteta znaju da se domaći propisi moraju prilagoditi međunarodnim obavezama koje je preuzela Crna Gora i da međunarodne povelje imaju supremaciju nad domaćim zakonskim aktima!

Nema sumnje da će pokušaj biračkog, u krajnjem etničkog inžinjeringa, naići na reakciju međunarodne zajednice, kao što je reagovala i na pokušaj da se tužilačka organizacija stavi u partijske ruke i tako pretvori u batinu protiv političkih protivnika. Kao što nema sumnje da će mnogi diskriminisani i oštećeni građani, bilo zbog nezakonitih otpuštanja, bilo oduzimanja biračkog prava, pravdu tražiti na sudovima, i domaćim i međunarodnim. Neznanje ili bahatost vlasti će platiti svi građani Crne Gore.

Prvi čovjek opštine Mali Zvornik u Srbiji je u mikrofon jedne srpske televizije izjavio kako je opština Mali Zvornik izdvojila 3,6 miliona nečega za „blablatoriju“?! Ne znam da li je on kolega po struci Zdravka Krivokapića jer imaju isti talenat u izgovoru riječi, ali je to dobra definicija javne političke scene u Crnoj Gori. Prepune su koalicije koje čine vlast blablatora, posebno Demokrate i URA.

Sa zakašnjenjem sam gledao gostovanje ministra pravde, eksperta, jel'te, i blablatora Leposavića u emisiji „Naprljavo“ televizije koja opasno konkuriše beogradskoj Happy televiziji objektivnošću. Nevjerovatno je kako ministar Leposavić sa ogromnim samopouzdanjem izgovara stvari o kojima nema pojma. Nije ni čudo što je fascinirao voditelja, svako bi se prevario na toliku samouvjerenost. Zaboravi Leposavić da navede koja to odluka suda u Strazburu propisuje kako će se registrovati tzv. tradicionalne crkve? Sud u Strazburu se bavio u nekoliko slučajeva registracijom vjerskih organizacija, poput sajentologa u Rusiji, Rumunske crkve u Moldaviji, kojoj je Moldavska pravoslavna crkva, pod jurisdikcijom Moskovske patrijaršije, osporavala registraciju i još nekih nebitnih slučajeva za ovu priču. Ali nijedan slučaj nema veze sa ministrovim tvrdnjama.

Postoje preporuke OEBS-a i Venecijanske komisije koje se bave pitanjima registracije, ali se bojim da te preporuke ne idu u korist Leposaviću. Jer one favorizuju prava novih vjerskih zajednica i zahtijevaju da one imaju ista prava kao sve ostale, bez obzira na tradicionalnost, međusobna priznanja, tj. kanone, i sl. Može ministar kao vjernik da sanja 800 godina kontinuiteta SPC, ali kao pravnik, i još kao „ekspert“, mora se držati pravnih činjenica. A one su vrlo prepoznatljive i neumoljive što se tiče vjerske organizacije pod imenom Ujedinjena srpska pravoslavna crkva, formirana 1920, dobila priznanje (kupila) 1922, zvanično proglašena u Službenim novinama KSHS 03.06.1922. i pravno ustanovljena zakonom iz 1929. kao SPC. I putuj igumane, usreći svojim (ne) znanjem nekog drugog! Jer “svako pośeduje upravo onoliko sujete koliko mu nedostaje razuma.” (Niče)

Na primjeru Crne Gore se najbolje ocrtava tvrdnja Entoni Smita da su najugroženije nacije koje nemaju svoju državu. Sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori imaju države u okruženju koje mogu smatrati kao svoje matične države, mada bih više volio da smatraju Crnu Goru kao maticu. No, uvijek mogu računati na njihovu podršku u zaštiti nacionalnih prava preko međunarodnih instituta, iako se država Srbija direktno miješa u unutrašnje odnose u Crnoj Gori, što bi moralo biti osuđeno od međunarodne zajednice. Crnogorci imaju samo svoju državu Crnu Goru. Ako ona ne štiti prava crnogorske nacije, već ih guši, onda je na djelu diskriminacija jedne nacionalne zajednice i svojevrsni pokušaj etnocida u sred Evrope!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

U srijedu popodne prolazna kiša

U srijedu promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, ali i uslovima za mjestimičnu kišu ili pljusak sa grmljavinom. Više izgleda za padavine u zapadnim i sjevernim...

Rednap: Biće sve teže za Kejna ako se zamjeri Leviju

Hari Kejn navodno čini sve da napusti Totenhem i pređe u Mančester siti. Bivši menadžer Sparsa Hari Rednap vjeruje da Kejn time neće postići ništa,...

Gebrejesus: Moratorijum na treću dozu vakcine

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) traži uvođenje moratorijuma na treću dozu vakcine protiv kovid 19 najmanje do kraja septembra, rekao je danas generalni direktor Tedros...

Četiri dugometražna igrana filma sjutra na Kanli Kuli i tvrđavi Forte Mare

Na 34. FFHN-MFF u četvrtak, 05. avgusta će biti prikazana četiri dugometražna igrana filma na Kanli Kuli i tvrđavi Forte Mare, šest studentskih filmova...

Bundesliga: Ibišević pomaže Jovetiću

Legendarni bosanskohercegovački napadač Vedad Ibišević vratio se u Hertu. Ibišević je prije pola godine okočio kopačke o klin, a sada je dobio trenerski posao u...

Najčitanije

Povezano

Rđa nikad ne spava

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović It's better to burn out 'cause rust never sleeps, pjeva Neil Young na albumu Rust never sleeps. Dok rđa jede...

Pljuni istini u oči

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Hubert M. Shelton je pisao da je puno lakše edukovati neuke ljude nego li ponovno edukovati ljude koji su laži...

“Bratska ljubav”

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Ježim se kad čujem te idiotske setence o bratskim i nebratskim narodima! Kao da živimo u doba Osmanlija pa se...

Vladajući paradoks

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Teško je naći definiciju političkih odnosa u vladajućoj koaliciji i pozicije Vlade u odnosu na njih, kao i alhemiju u...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mutljavina
12.04.2021-07:16 07:16

Kako je moguće da se premijerova kćerka pored svih bezbednosnih službi našla na Bogetiće među demonstrante u isto vrijeme kad i Veljović da li su to oni zajedno organizovali.Da li je ton na snimcima presnimljrn u zovi Sergrja

piper
12.04.2021-09:44 09:44
Reply to  Mutljavina

Može li se provjeriti da li su ćerke štićene ličnosti i ko je donio odluku o tome?

Petar Pan
12.04.2021-07:54 07:54

“Nije ni čudo što je fascinirao voditelja…” Taj isti voditelj (nekada solidan novinar), fasciniran je bio Rukoljiubovom konstatacijom da se brda pomjeraju tamo-camo kako se kome ćefne.

džudović
12.04.2021-08:46 08:46

Tačno se zapazili da se Leposavić poziva na presudu suda u Strazburu ali ne navodi tu presudu. Samim tim što Leposavić Zakonom, odnosno Država arbitrira među vjerskim zajednicama i određuje koje su tradicionalne narušava Ustav Crne Gore (član 14) koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države i da su “vjerske zajednice RAVNOPRAVNE i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”.

Baba
12.04.2021-09:28 09:28

Potpisujem od riječi do riječi! Situaciju i ispade eksperata i njihovog lidera ne vide samo oni koji neće. Žalosno je što doživljava Crna Gora evo skoro dvije godine, počev od litijaškog arlaukanja, pa do tamonjihovevlade. Kako goj, nezna im se strva. No, ima nas koji volimo i poštujemo našu Državu, naše pretke i potomke. Vide to i oni, zato dižu glas i prste, jer samo to i mogu. DA JE VJEČNA!!!

BR.:. BR.:
12.04.2021-11:23 11:23

Crna Gora će iz ovoga izaći jača, uz Vaš temeljeni doprinos gospoine Slobodane L. Jovanoviću, tvrdi ljudski meterizu..

Obrad P.
12.04.2021-21:42 21:42

Kako vrijeme odmiče sve se više uvjeravam da Crna Gora nikada nije imala promiskuitetniju vladu. Manje je bitno što se tu ne zna ko koga u “zdrav mozak, znate valjda na šta mislim!? Nije u redu ni od Premijera da ide na sastanak kod Mila Đukanovića, a nakon toga na sastanak sa liderima parlamentarne većine. Kao da od Mila nije mogao saznati sve što ga interesuje, samo da je smio da pita.. Mišljenja sam da je Crna Gora pokazala zavidan nivo vitalnosti kad je ove i ovakve istrpljela ovoliko vremena, a neka joj bude i za nauk, da se više… Pročitaj više »