Utorak, 17 Maja, 2022
Rubrika:

DEMASKIRANJE ČETNIKA Aleksa i njegova partija promašena investicija Zapada

Dok su iz ambasada Bečića štelovali i pripremali da jednoga dana postane donosilac najvažnijih odluka, zaboravili su da na Balkanu um zarobljen u katakombama ''srpskog sveta'' ostaje zauvijek zatočen, bez obzira koliko mu se mogućnosti ponudi. To je situacija nalik automobilu lošeg proizvođača. Možeš ga glancati, servisirati, maziti i puniti najboljim gorivom, ali će ona konstrukciona greška u motoru uvijek doći do izražaja kada treba dodati gas.

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Zaista mislim da će odvajanje od fotelja ne tako davno ustoličenog kadra Demokrata, ići teže nego što se moglo pretpostaviti. Govori o tome nervoza Moma Koprivice na TV Vijesti, Vladimira Martinovića na Odboru, omaške njihovog press centra, ali i tvitovi Alekse Bečića. Reklo bi se da su spremni na sve, samo da bi sačuvali fotelje.

U danima kada su sa parolom «Mir je naša nacija» i dvije grupacije istomišljenika iz ostalih koalicija osvojili vlast, Crna Gora je bila politički stabilna, bez naznaka da bi identitetske razlike ili stranački sukobi mogli ugroziti bezbjednosnu situaciju. Nije bilo jasno zašto kao svoj politički cilj pominju mir, kada nije izgledalo da on može biti ugrožen. Danas, nakon skoro 18 mjeseci od izbora, ulice crnogorskih gradova su preplavljene nezadovoljnicima, «izdajnici» su svuda oko nas, a najglasniji u neartikulisanim kricima upućenim drugačijemislećim ljudima su Demokrate. Njihova «nacija» više liči na sve drugo, najmanje na mir.

Crna Gora je početkom 2020. godine ocjenjivana kao zemlja prosperiteta, nepokolebljivo na antifašističkom stanovištu, zemlja koja njeguje multikulturalnost. Od avgustovske pobjede tri koalicije, Crna Gora se opisuje sasvim drugim riječima – kao potencijalno žarište nestabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Manjinska vlada koju je predložila URA, sada ih je bacila u očaj. Pričaju o izdaji, mlataraju rukama, galame, a kada se dohvate tastature, pišu nebuloze koje se graniče sa govorom mržnje. Čak je i njihovom ćutanju ili izbjegavanju izricanja stava o krucijalnim pitanjima odzvonilo. Ako već mjesecima nijesu u stanju da se izjasne o spskim ranama kakve su Kosovo i NATO, ako su ćutali o jeziku kojim govore i naciji kojoj pripadaju, na Uru su zbog njihovog predloga o manjinskoj vladi prosuli sav svoj dugo akumulirani gnijev.

Boris Bogdanović i Aleksa Bečić idu na konsultacije u ambasadu EU

Odjednom su počeli da pronalaze izdajnike, da prozivaju Abazovića zbog izjave o 21 milionu, da nazivaju kolege iz parlamentarne većine kukavicama, kriminalcima, ”pajovićima”, ”šiptarima”… Odobravaju pozive na linč, izriču pohvale šovinističkim urlicima, optužuju kolege da švercuju kokain… Kao da je zlo vrijeme natjeralo naizgled krotke i mirne momke iz Demokrata da, nakon što su se deklarisali kao pripadnici svetosavske sekte, demaskiraju i svoj (ne)demokratski kapacitet.

A taman je sve počelo da liči na idilu. Prihvatili su bespogovorno ekspertsku Vladu iako bez učešća u njoj, ali je zato Aleksa zasio u fotelju prvog čovjeka Skupštine, Bogdanović odmah uz ili iza njega, Momo Koprivica je dobio priliku da iz poslaničke klupe proziva sve koji trguju bananama, Nevenku Ćirović su izopštili iz Crne Gore i poslali je u maticu, nijesu loše prošli ni Šaranović, Martinović i drugi. O tekućim političko-ekonomskim pitanjima o kojima su brinuli apostoli, uglavnom su ćutali, a u identitetskim borbama bili su uzdržani. Jedino u što su bili sigurni i o čemu nijesu željeli da ćute, bilo je da DPS-u ne treba dozvoliti povratak na vlast, a Branu Mićunoviću dug boravak na slobodi. Malo je nedostajalo da javnost povjeruje kako zaista žele da se profilišu kao partija građanske orijentacije.

Promašaj zapadnih ambasada

Njihova uštogljenost i crvene kravate, zaista su mogli da iritiraju. Lišeni ideološke profilacije, usiljeno uzdržani uvijek kada bi različiti politički stavovi ličili na podjele, istinski naklonjeni jedino Crkvi Srbije i njenim interesima, Demokrate su pokušale da budu osvježenje na političkoj sceni Crne Gore.

Samopouzdanje im je raslo sa svakim novim pozivom u važne ambasade koje su imale ambiciju da među opozicionim junošama pronađu nekoga ko će u bliskoj perspektivi ograničiti moć DPS-a. Jedan bivši političar kleo mi se da je svako malo, dok šeta stazama oko Dvorca na Kruševcu, gledao kako na južni ulaz diplomatskog predstavništva moćne države ulazi tada opozicionar Aleksa Bečić. Dok su ga štelovali i pripremali da jednoga dana postane donosilac najvažnijih odluka, zaboravili su da na Balkanu um zarobljen u katakombama ”srpskog sveta” ostaje zauvijek zatočen, bez obzira koliko mu se mogućnosti ponudi.

Bečić u elementu: Folirant koji krije svoje velikosrpske i klerikalne aspiracije

To je situacija nalik automobilu lošeg proizvođača. Možeš ga glancati, servisirati, maziti i puniti najboljim gorivom, ali će ona konstrukciona greška u motoru uvijek doći do izražaja kada treba dodati gas. Neko ko je iznikao ispod šinjela SNP-a – i to one njegove najgore varijante – teško da može biti nosilac promjena. Dok je kritikovao sistem, on je zapravo želio samo da se uklopi u njega, dok je grmio protiv bivše vlasti, on je jedino želio da im preotme fotelju, dok je govorio o okoštalosti 30-godišnje vladavine, on je jedino želio da ona njegova traje još duže. Da nije tako, ne bi Aleksa danas naricao i jecao zbog već izvjesnog gubitka pozicije prvog čovjeka zakonodavne vlasti.

Činjenica da je Skupština Crne Gore doživjela teške dane za njegovog predsjednikovanja, ne igra nikakvu ulogu u njegovoj izopačenoj namjeri da traje, iako mu politička slagalica ne ide na ruku. Za njegovog mandata, parlament je preživljavao duboku krizu, parlamentarni život gotovo da je zamro, usvajanje zakona je stopirano, sjednice su bojkotovale kako poslaničke grupe opozicije, tako i najveći dio vladajuće većine, a politički dijalog je nerijetko imao kočijaški nivo.

Za sve to vrijeme, Bečić je u skladu sa motom svoje koalicije zagovarao mir, a pripadnost naciji želio predstaviti irelevantnim. Odao bi ga samo pokvareni osmijeh kada su usvojene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali i zloba koja je zračila iz njegovih izjava dok je odobravao helikopetrsko- desantnu akciju zbog srpskih popova i tražio odgovornost bezbjednosnog sektora ako se ne obezbijedi ustoličenje na Cetinju.

Kada se sve sabere, Aleksa Bečić je jedan od najtežih promašaja zapadnih ambasada. Govori o tome i najnovija ideja o manjinskoj vladi koja dolazi sa iste adrese, sa koje su nekada dolazili pozivi Bečiću da ga oblikuju za budućeg lidera. Saznanje da Demokrata nema u novom paketu koji Crnoj Gori treba da obezbijedi stabilnu većinu, najbolja je potvrda teze da su i Aleksa i njegova stranka sada i zvanično proglašeni za promašenu investiciju Zapada. I zato su pojačano nervozni.

Raskrinkani i od svojih glasača

Političko pamćenje u Crnoj Gori je kratko, pa su mnogi već zaboravili da je i Milo Đukanović, nakon nikšićkih lokalnih izbora u proljeće 2021. godine, govorio da u Demokratama prepoznaje «demokratski kapacitet» za buduću saradnju sa DPS-om. Bila je to svojevrsna pohvala kursa koji su tada zagovarale Demokrate u vrijeme kada su upravo lideru DPS-a iz redova te stranke stizale najotrovnije strelice.

Šta se u međuvremenu desilo i zašto je ta stranka koja je u jednom periodu imala ozbiljan rast broja članova počela da tavori u prosječnosti, pa se skotrljala na nivo provincijalnog izdanka političke scene, teško je reći. Biće, ipak, da se njeni lideri nijesu mogli vječno skrivati iza pomiriteljske retorike i demokratske maske. Ispostavilo se da je krunski cilj osvajanja vlasti za njih bio ozakonjenje darivanja otete imovine Crkvi Srbije, a vrhunac vladanja politička podrška ustoličenju srpskog popa Joanikija Mićovića na Cetinju. Iza svakog uštogljenog Demokrate, skrivao se obrijani četnik.

Tako neozbiljna i neznavena politička struktura, brzo je raskrinkana i od svojih glasača, među kojima je bio značajan broj zavedenih nacionalnih Crnogoraca, a još više pročitana od međunarodnog faktora koji je imao ambiciju da favorizovanjem Demokrata pomogne stabilnosti političke scene Crne Gore.

DF i Demokrate: Prekriženi od Zapada

Najava formiranja manjinske vlade u kojoj neće biti mjesta za njih i Demokratski front, smrtni je udarac partiji koja očito nije dorasla za velike domete. Demokratama je suđeno da politički satrunu u nekoj od mrčnih odaja ”srpskog sveta”, gdje će onako raskrinkani, morati da se ujedine sa Demokratskim frontom i prestanu da izigravaju političku alternativu ranijem sistemu.

Demokrate, uistinu, nijesu ni demokratska, ni reformska, ponajmanje su evropska stranka i tu prilike za popravni više neće biti. Aleksa Bečić moći će jedino da iz neke stolice sa visokim nogarima, posmatra razvoj situacije na političkoj sceni Crne Gore, gdje će njegove «pobjede» biti prošlost i gdje će biti mogućnosti da o krucijalnim pitanjima društva ćuti, ali da to nema implikacije po političke procese u zemlji.

To što će se još neko vrijeme pozivati na ”volju naroda”, biće znak da ga boravak u državničkim vodama nije naučio ničemu. Da jeste, znao bi da je 30. avusta 2020. godine, volja naroda zapravo ukazivala da je pobijedio crnogorski blok kome je deklarativno pripadala i URA. To što se Dritan Abazović potom priklonio svetosavskom bloku stranaka, neko politički ostrašćen, mogao bi s mnogo više prava nego Bečić, da proglasi izdajom narodne volje.

Ako ništa, dok se bude pakovao za ponovni put u opoziciju, Bečić će imati priliku da se zapita kada je njegov politički ortak iz opozicionih dana zapravo bio iskren: tada, kada ga je na rukama nosio Srpski svet, ili danas kada je shvatio da se nakon 30. avgusta zaputio pogrešnim putem. ”Dritan je naš, a ne vaš izdajnik”, poručili su, moguće i Bečiću, svi oni koji su godinu i po trpjeli urušavanje ekonomije Crne Gore, zastoj u evropskim integracijama i identitetsko iživljavanje vlasti. Vrijeme je za povratak Crne Gore sebi, a sa time će Bečić sa drugarima, koliko god im teško padalo, morati da se pomiri.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

U utorak sunčano i toplo

Vrijeme sjutra - pretežno sunčano. U popodnevnim satima i tokom noći uz promjenljivu oblačnost, ponegdje kiša ili pljusak sa grmljavinom, prvenstveno u sjevernim i centralnim...

Prvi komercijalni let iz prijestonice Jemena poslije šest godina

Iz prestonice Jemena Sane, koju kontrolišu pobunjenici Huti, danas je, poslije šest godina, poletio prvi komercijalni avionski let, saopštili su zvaničnici Sane. Avion nacionalnog prevoznika...

Šehović: Premijer Abazović je pontonski most za destrukciju Crne Gore

Jeftinom interpretacijom pomirenja koju plasiraju predstavnici manjnske vlade, da je predsjednik države Crnogorac, predsjednik Skupštine iz reda srpskog naroda a predsjednik vlade iz albanskog...

Abazović i Marović od sjutra u Briselu sa najvišim zvaničnicima EU

Premijer Dritan Abazović i potpredsjednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministrica evropskih poslova Jovana Marović boraviće od sjutra u trodnevnoj posjeti Briselu, gdje...

Đeka: Neophodnost jakih institucionalnih mehanizama za postizanje pune rodne ravnopravnosti

Rodna ravnopravnost jedan je od prioriteta ove Vlade u njenom radu na uspostavljanju pune demokratije i zaštite ljudskih prava, istakao je ministar ljudskih i...

Najčitanije

Povezano

Funkcioner SNP: Moja reakcija je izazvana isključivo nekorektnim ponašanjem aktivista Demokrata

Povodom događaja od 14. maja u kojem sam od strane Demokrata označen kao vinovnik nereda, imam potrebu da se obratim javnosti i saopštim detalje...

SNP Demokratama: Klonite se naših časnih glasača, ne plačite i ne tužakajte se više

Socijalistička narodna partija (SNP) saopštila je da s indignacijom odbacuje optužbe Demokrata na račun njihovih članova sa Žabljaka. Podsjećamo, Demokrate su prethodno saopštile da su...

Bečić: Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana

Sačuvaćemo i jačati ekonomsku slobodu naših građana, jer tako najbolje čuvamo Crnu Goru, kazao je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić povodom početka isplate naknada majkama...

Bogdanović: Ukidanje neradne nedjelje je udar na dostojanstvo radnika

Ukidanje neradne nedjelje je ukidanje dostojanstva radnika, poručio je predsjednik Kluba poslanika Demokrate – Demos “Mir je naša nacija” Boris Bogdanović. “Kome padne na pamet...

Komentari

24 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milena
23.01.2022-11:45 11:45

Kao i uvijek,briljantno,postovanje.

Mne
23.01.2022-12:12 12:12

DEMOKRATE SU NAJGORA , LICEMJERSKA, CETNICKA, PARTIJA PI.
A OVAJ KRAPOVIĆ TKZ KRAPO OD BUDVE JE ZAMJENIO ZEMJLI U MAZICE(selo u budvu) ZA OPSTINSKU ZEMLJU U BECICE NA PJENU OD MORA, I TO KVADRAT ZA KVADRAT BEZ NADOKNADE, I U PETROVAC JE NEŠTO MUTIO., NARAVNO SVE DOK JE BIO PRESJEDNIK OPSTINE BUDVA. E TO SU VAM TKZ DEMOKRATE …

gagi
23.01.2022-18:30 18:30
Reply to  Mne

Nije u Budvi “nepoznato”da je Krapovic-Kunte Kinta u svoje pero bio registrovani narkoman,to je zabiljezje bilo u policijskoj ispostavi Budva,dje se to djelo ili pod tepih to vile znaju,ali znaju Budvani.

Mne
23.01.2022-22:05 22:05
Reply to  gagi

NISAM ZNAO DA IMA NARKOMANA KOD DEMOKRATA

Rovca sa katakombastim putevima
23.01.2022-12:43 12:43

Sa svim ambasadama treba razgovorati i deliti mišljenja. Ali nisu ambasade za to da postavljajo vlade.Pravi novinarski komentari morali bi da imaju kritički osvrt I na ovu praksu . To jako hvali ovom tekstu , sto ukazuje da novinar nema profesionalno nezavisan stav.

gagi
23.01.2022-18:36 18:36

nesto te “zabolje ovaj tekst”profesionalnog starog novinara Redzica(nekada je bio u radio slobodna Evropa),bas me interesuje kako gledas na tekstove novinara IN4S Gojka Raicevica zvanog Vepar cetnika iz Bjelopavlica(sam sebe ovako predstavlja)koji na svakom koraku laje,brlja,serinja i sl .Crnu Goru i Crnogorce.

Nena
24.01.2022-06:43 06:43
Reply to  gagi

Jaka stvar što je bio u Slobodnoj Evropi jer takvih nesrećnika koji grickaju nvo sendvič ima koliko hoćeš. Evo svi stojimo mirno kada čujemo Slobodna Evropa..

Nena
24.01.2022-06:42 06:42

To je zato što su kukavice i poltroni, a takvi su bili i u SFRJ, SRJ, uvek su voleli da prete tuđom batinom..Takve treba najuriti is Srbije i RS. Zamisli kakav bedniki beskičmenjak moraš da budeš da se šlihtaš stranoj ambasadi…

džudović
23.01.2022-12:48 12:48

Bečića je najviše podržao evropski LGBT lobi i onaj Pavićević iz Budve što nam je instaliran iz BG.

BMX
23.01.2022-12:57 12:57

jedna od boljih stvari koje su se desile u ovom trenutku je, i to što su se konačno pale “zapadne, procrnogorske i gradjanske” maske i Demokrate Crne Gore Alekse Bečića se “autovale” kao najekstremnija velikosrpska i kleronacionalistička politička grupacija u Crnoj Gori, za koju je Demokratski front, čaj od kamilice.

gagi
23.01.2022-18:37 18:37
Reply to  BMX

da caj od NANE kao nekada “nas'Ficko Vujanovic.

Ivanisevic
23.01.2022-23:53 23:53
Reply to  gagi

Brav o Gagi samo jako I jos jače ti viteze od Manjače!

gagi
01.02.2022-17:14 17:14
Reply to  Ivanisevic

Kako je sliskovic jesu li te privezali na kratko,ne izlazi na obilaznicu ima pasa lutalica da se ne pokoljes s njima,cuc “manjaca”.

B.Zekovic
23.01.2022-13:25 13:25

Vrijeme je blo da ovog opasnog, super bolesno ambicioznog, neprijateljskog gradjanima, umisljenog vozda Srbalja, Aleksu Augustusa, neko opise na jasan, analitican, civilizovan i cinjenicama poduprijet nacin. nacin..

Nikson
23.01.2022-15:03 15:03

To što je neko član LGBT , ne znači i da je zapadno orjentisan. To mu je bila preporuka na žalost.

Sasa PG
23.01.2022-16:02 16:02

Nema vecih licimjera i prevaranata od Ljaljovih ‘demokrata’.

gagi
23.01.2022-18:28 18:28

Gospodine Redzicu dobro zapazanje Bogdanovic je uvijek iza Ljalja iz sela Balabane poznatog plagijatora,tako da ga Boris non-stop “stimaje”od pozadi,sto se tice one krave Boskovic-Cirovic moze postenje slobodno nositi “bez podlimace”dobra Nensi,nije se sirota stedjela.

biblion
23.01.2022-19:59 19:59
Reply to  gagi

Nensi je zlo, jednostavno, zlo.

Nena
24.01.2022-06:45 06:45
Reply to  gagi

Zaslužio si pojačan sendvič sa majonezom plus sokić za trud i zalaganje.

Kum
23.01.2022-19:50 19:50

Redžiću svaka čast. Ne znam gdje Ivan Vuković vidje njihovu evropsku budućnost. Gomila iskompleksiranih preletača i nastavnika fiskulture – Univetitet u Leposaviću.

Cetinjanka
23.01.2022-23:22 23:22

Cetnicki Poslanici Seseljevih i Spaha Sulejmana Demokrate (Becic Albin-Dzenan-Koprivica i drugi okupili se zajedno sa Dodikovim Visegradskim Kokardasima prvi ispred —————- !
Dosli Na sahrani Neprijatelja Crnogoraca Više ministara Cetnicke Vlade, među kojima su Milojko Spajić, Jakov Milatović, Jelena Borovinić Bojović Cetnikusa Vesna Bratić, sa VUCKOM ! OVO SE ZOVE CETNICKA  OKUPACIJA CG !!

Nena
24.01.2022-06:46 06:46
Reply to  Cetinjanka

Imaš li šta da jedeš u dolini gladnih ? Kažu da su makaronđžije najveća sirotinja u CG..

Ivanisevic
23.01.2022-23:52 23:52

To Gagi samo jako. Jako jače naš viteze od Manjače.

gagi
01.02.2022-17:17 17:17
Reply to  Ivanisevic

Kasnim cistim snijeg,ali moze,skini samar pa se izvaljaj dobro pri kakvome stogu sijena, Oj pjesnice s kratkom kosom obrises mi …. nosom.Mir u pavsi .