Subota, 25 Juna, 2022
Rubrika:

Da li je Crna Gora suverena država?

Zaludu je Crna Gora 2006. godine postala nezavisna i suverena država. U Ustavu iz 2007. godine – koji je trebalo da utemelji sva tri crnogorska suvereniteta – opet je izbjegnuto pitanje čija je država Crna Gora. Umjesto povratka načelima nacionalnog i narodnog suvereniteta, ustavopisci i njihovi nalogodavci utonuli su u još dublji somnambulizam  s tezom o Crnoj Gori kao ''građanskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava''. Crnogorci su deložirani iz Ustava kao da su nezakoniti stanari države koju su stvarali. Treba li se onda čuditi što im državu okupiraju čudne personalije u mantijama i bez mantija!

Za aktuelno.me

Piše: Milenko A. Perović

Velikosrpska „AB“ kontrarevolucija u Crnoj Gori ukinula je crnogorski nacionalni suverenitet. Nije on vraćen u život zaokretom tranzicione vladajuće nomenklature u smjeru ideologije i prakse suverenizma. Njegovo je uklanjanje ostalo u punoj snazi i kada je Crna Gora postigla državnu nezavisnost te spoljašnji i unutrašnji suverenitet.

Ustavno-pravni i politički ključ razumijevanja zlosrećne sudbine Crne Gore i crnogorskog naroda u potonjih trideset godina nalazi se u svjesnoj namjeri – velikosrpskoj po inspiraciji i zlogukosti – da se crnogorska nacija depolitizira da bi se mogla trajno anihilirati i identitetski poništiti. Samo tako su se u Crnoj Gori ozbiljno ukorijeniti procesi koji je vode u kavez „srpskih zemalja.“

Da bi se ukinulo neotuđivo pravo crnogorske nacije na samoopredjeljenje, bilo je potrebno da se provede ustavno-pravna i politička depolitizacija Crnogoraca. Oni su uklanjani kao politički i pravni subjekt iz vlastite države tako što im je diskretno „šaptom pao“ i nestao crnogorski nacionalni suverenitet! Kad se jednoj naciji ukine njen nacionalni suverenitet, onda je to prvi korak u ukidanju njenog narodnog i državnog suvereniteta, a time i njene države!

Milenko Perovic
Milenko Perović

Šta je uopšte suverenitet, posebno – crnogorski nacionalni suverenitet?

U političkoj teoriji razlikuju se državni, nacionalni i narodni suverenitet. Državni suverenitet je autoritet države, vrhovna legitimna vlast u državi ili politički regulatorni okvir državne vlasti. Nacionalni suverenitet je pravo nacije na samoodređenje. Narodni suverenitet je pravo ovlašćenja naroda kao izvornog suverena vlasti.

Državni suverenitet čine ovlašćenja vlasti nad drugim ljudima kako bi uspostavljala zakon ili promijenila postojeći zakon. Ovlašćenja se dodjeljuju osobi, tijelu ili instituciji. Ovaj suverenitet implicira državnu nezavisnost, pravo države da vlada i pravo na monopol nad silom.

Državni se suverenitet se podupire narodnim suverenitetom onđe đe se državna vlast legitimira na izborima prema načalu narodnog suvereniteta. Ono nalaže da sva vlast mora proizilaziti iz volje naroda. Poštovanje suvereniteta država je osnovno načelo savremenog međunarodnog prava i odnosa zasnovanih na njemu, normirano Poveljom UN i drugim međunarodnim aktima. Suverenitet države simbolizira njenu političku i pravnu nezavisnost. On je čini subjektom međunarodnog prava, jer ispunjava uslov da ne podliježe vlasti druge države.

Suverenitet države je spoljašnji i unutrašnji. Prvi znači nezavisnost države od drugih država, njenu međunarodno-pravnu priznatost, tj. priznatost ekvivalencije njene volje i volja drugih država. Suverene države su formalno jednake. Unutrašnja suverenost je pravo samoopredjeljenja i samoorganizovanja države u pitanjima njenog unutrašnjeg oblikovanja.

U političkoj teoriji i praksi razlikuju se de iure suverenitet i de facto suverenitet. Prvi počiva na punoj – zakonski utemeljenoj i institucionalno priznatoj – nezavisnosti države od svih drugih činilaca, a drugi na realnom stanju ostvarenosti suvereniteta.

Danas je državni suverenitet dobio niz ograničenja međunarodnim pravom, politikama moći u međunarodnim odnosima, globalizacijom i jačanjem nadnacionalnih tijela i asocijacija. Države su politički i ekonomski sve više međuzavisne, što uslovljava da dobrovoljno prihvataju ograničenja svoga suvereniteta. Postoje mišljenja da ovi procesi donose „eroziju“ ili „nestanak“ suvereniteta država.

Kao suverena i nezavisna država, Crna Gora je slobodnim pristankom izložena sličnim ograničavanjima svog državnog suvereniteta. Međutim, njen suverenitet je – bez slobodnog pristanka –  izložen stalnoj relativizaciji i teškoj eroziji djelovanjem spoljašnjeg nelegitimnog činioca i njegovih subverzivnih transmisija u samoj državi. Taj činilac je „politička klasa“ Srbije! Ona kontinuirano djeluje protiv crnogorskog državnog suvereniteta od Osme śednice CK SKS do danas, gledajući da ga na svaki način okrnji i uništi! Njeno djelovanje je koordinirano sa stalnim subverzivnim radom Crkve Srbije protiv crnogorskog državnog suvereniteta!

Crnogorska „politička klasa“ već trideset godina pokazuje neodlučnost u sprječavanju svih, posebno velikosrpskih, posezanja u suverenitet države kojom vlada. Ona je i sama rođena iz duha velikosrpskog animoziteta prema slobodnoj i suverenoj Crnoj Gori. Nikada do kraja nije uspjela da se oslobodi te svoje rodne placente!

Kako za sobom stalno vuče svoju placentu, najbolje se vidi u tome što je samu sebe trajno onesposobila u najvažnijem elementu odbrane državnog suvereniteta. Kad se prije trideset godina zaglavarila, ova „klasa“ je zadatak zbog koga je instalirana u Crnoj Gori još i mogla parvenijski kamuflirati ubijanjem crnogorske samobitnosti slatkorječivim trans-komunističkim ustavnim i političkim „građanskim“ frazama.

Nezavisno od svog zadatka, ona nije ni bila sposobna da shvati da se najčvršći oslonac postojanja Crne Gore kao države – kako u nesuverenom, tako i u suverenom obliku – nalazi u priznatosti crnogorskog nacionalnog suvereniteta! Samo je crnogorska samovlasnost mogla izdržati hiljadu godina borbe za državu u kojoj će Crnogorci biti samovlasni te dopustiti i drugima da jednako u njoj budu samovlasni!

„Politička klasa“ koja je zavladala prije trideset godina raskinula je najčvršću kauzalnu uzajamnu povezanost ove dvije samovlasnosti, misleći da može načiniti samovlasnu državu bez samovlasnih Crnogoraca! Crnu Goru je tako izložila fenomenu „zidanja Skadra na Bojani.“ Iz državne građevine uklonila je crnogorski nacionalni suverenitet kao jedino i moćno sredstvo odbrane od velikosrskih nasrtaja na spoljašnji državni suverenitet Crne Gore!

Jednako tako, ona je u krajnje fragilno stanje dovela unutrašnji suverenitet države Crne Gore. Unutrašnji suverenitet je odnos između suverene vlasti i političke zajednice koji ima narodni legitimitet javnog suvereniteta. On se manifestuje u odnosima vlasti i cjeline društva te čini temelj moderne demokratske teorije. Iz istih razloga iz kojih u današnjem vremenu slabi spoljašnji, smanjuje se i unutrašnji suverenitet.

Međutim, u Crnoj Gori pored opšte svjetske tendencije ograničavanja unutrašnjeg svereniteta na djelu je i njegovo krajnje štetno ugrožavanje. I njega je izazvala „politička klasa“ ništenjem crnogorskog prava nacionalnog samoodrešenja.

U socijalističkoj Crnoj Gori postojala je optimalna forma skladnog i pravičnog jedinstva unutrašnjeg državnog, nacionalnog i narodnog suvereniteta. Jasno je bio ustavno-pravno određen nosilac cjeline suvereniteta: „Socijalistička republika Crna Gora je država crnogorskog naroda i pripadnika drugih naroda  narodnosti Jugoslavije koji u njoj žive“ Ustav Crne Gore iz 1974. godine, čl.1)

Ovaj se Ustav drži načela crnogorskog nacionalnog suvereniteta. Izvodi ga iz prava na crnogorsko nacionalno samoodređenje koje omogućava političku slobodu da se izabere državnopravno uređenje i oblik odnosa s drugim narodima. Tako se ostvaruje demokratsko načelo koje je utemeljeno na povijesnim uslovima, jer je crnogorski narod vijekovima stvarao državu Crnu Goru.

Ujedno se ovđe ustavno-pravno uvažava pravo crnogorske nacije kao kolektivnog entiteta da uspostavlja vlastitu državu u zajednici s drugim narodima Crne Gore. Priznanjem načela crnogorskog nacionalnog suvereniteta nije apsolutizovan interes crnogorske nacije, nego je koncipran unutrašnji državni suverenitet zasnovan na emancijapciji interesa crnogorske nacije i njenoj slobodnoj odluci da živi u svojoj državi s drugim nacijama (Ustav Crne Gore, čl. 3.).

U Ustavu iz 1992. godine netragom nestaje pitanje čija je država Crna Gora! Nestaju i crnogorski nacionalni i narodni suverenitet u somnambulnoj odredbi Crne Gore kao „demokratske, socijalne i ekološke države.“ „Crnogorski narod“ – u značenju cjeline naroda koji živi u Crnoj Gori – spominje samo u ustavnoj preambuli. Faktički, Crna Gora je tada ustavno-pravno i politički prestala biti država crnogorskog naroda, odnosno, nacije! Postajući državom apstraktnih građana, postala je „švedskim stolom“ za okolne male imperijalizme!

Zaludu je Crna Gora 2006. godine postala nezavisna i suverena država. U Ustavu iz 2007. godine – koji je trebalo da utemelji sva tri crnogorska suvereniteta – opet je izbjegnuto pitanje čija je država Crna Gora. Umjesto povratka načelima nacionalnog i narodnog suvereniteta, ustavopisci i njihovi nalogodavci utonuli su u još dublji somnambulizam  s tezom o Crnoj Gori kao ”građanskoj, ekološkoj i državi socijalne pravde, zasnovanoj na vladavini prava”.

Crnogorci su deložirani iz Ustava kao da su nezakoniti stanari države koju su stvarali. Treba li se onda čuditi što im državu okupiraju čudne personalije u mantijama i bez mantija!

Suverenisti koji danas u Crnoj Gori nijesu spremni da otvore pitanje crnogorskog nacionalnog suvereniteta – nijesu nikakvi suverenisti!

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Sjutra promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima

Vrijeme sjutra - promjenljivo oblačno sa dužim sunčanim intervalima, tokom dana ponegdje ima uslova za prolaznu kišu ili pljusak i grmljavinu, a lokalno je...

Bajden o zabrani abortusa: Tragična vijest, zdravlje i životi žena su ugroženi

Američki predsjednik Džo Bajden obratio se iz Bijele kuće da bi komentarisao odluku Vrhovnog suda koji je danas poništio presudu staru 50 godina koja...

Zatvara se saobraćaj u nekoliko ulica glavnog grada

Zatvara se i dalje saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu podgoričke Zmaj Jovine ulice, od raskrsnice sa ulicom Veljka Vlahovića do raskrsnice...

Nakon medijskog obraćanja Hrkalović: Ukinuto rešenje kojim joj je ukinut kućni pritvor

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je bivšoj državnoj sekretarki MUP-a Srbije Dijani Hrkalović nedavno ukinut kućni pritvor uz elektronski nadzor, i...

Gradnja sale u OŠ Lovćenski partizanski odred očekuje se naredne godine

Ministar prosvjete, Miomir Vojinović održao je sastanak sa gradonačelnikom Prijestonice Cetinje Nikolom Đuraškovićem, direktorom Direkcije za imovinu i zaštitu imovinsko pravnih interesa Prijestonice Cetinje Vukom Latkovićem, sekretarkom Sekretarijata za...

Najčitanije

Povezano

Kako je propadalo javno mnijenje?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Prije izvjesnog vremena dvije značajne nezavisne institucije kulture obratile su se otvorenim pismom državnim dužnosticima s namjerom da još jednom...

Dugo putovanje od naroda do nacije

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Ponovno otvaranje crnogorskog nacionalnog pitanje mora počivati na jasnoj svijesti o odnosu etnološkog pojma naroda i politološkog pojma nacije. Samo...

Nestaju li Crnogorci?

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Kao što je svjetska povijest prepuna svjedočanstava o nestalim narodima, tako i u Crnoj Gori još žive predanja o narodima...

Velikosrpstvo kao kolektivna paranoja

Za aktuelno.me Piše: Milenko A. Perović Velikosrpstvo je radikalni oblik nacionalizma. Na njemu se gradi  nacionalistička ideologija srpskog velikodržavlja. Njen program čine tribalizacije i militarizacija srpskog...

Komentari

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mirko
18.06.2022-10:59 10:59

To je suština. Bravo.
A Belvederci su “iskra” crnogorska.

B.Zeković
18.06.2022-12:34 12:34

Gospodine Peroviću, da facto i de jure Crna Gora nije suverena država. Neznavenim i nedobramjernim političarima, koji na mrvice drobe Crnu Goru, zbog čega će im pit proklete duše, ipak treba otpjevati i onu deseteračku koju smo pjevali kad je 90tih krenula neosrpska okupacija: “CRNA GORA JES MALENA, AL’ ĆE BITI SUVERENA!”

Veselin
18.06.2022-13:33 13:33

Sve nacrtano. Briljantna analiza.

Ciklama
18.06.2022-20:04 20:04

Najeo se u Srbiji, pa bistri politiku. Vrati se u svoj kamenjar, nemoj biti toliki mazohista.

CMrad
19.06.2022-01:45 01:45
Reply to  Ciklama

Tipicno crBsko smrduckanja kad nemate kontra argumente! Pih

Mali Žaro
18.06.2022-20:17 20:17

Profo da vratiš evre koje si sa Mirkom i bratijom oteo od crnogorske sirotinje, a zarad odbrane “suvereniteta”Crnogoraca u Srbiji.

Jadranka
18.06.2022-20:21 20:21

Planski nam je uvezeno stotinu hiljada izbjeglica koji retrogradno dozivljavaju egzistenciju i ukalupljeni su u svetosavski regresivni duh koji direktno negira Cg ka naciju koja mora da evoluira da bi ostvarili evropsku samosvijest vazda

Ćamil
20.06.2022-09:19 09:19

Ako je slpbodan građanin slobodan je i Cenogorac,Srbin,Albanac…i u tome nema ništa loše. Problem je što Velikosrbi i SPC hoće političku slobodu za za osvajačke ciljeve…i šta sad? Zar da proglasimo naciju za Boga i Sv. Savu za Boga pa da se istrebljujemo do kraja našeg i njihovog? Nacija će nestati kad-tad a ostaće građanin i civilno društvo kao nužnost postojsanja. A profo, Ustav CG je davno napisan zar si tek sad pročitao?