Petak, 27 Maja, 2022
Rubrika:

Crtice iz teatra apsurda

Pošto im je nepoznanica ko su te feministkinje, a uglavnom ih poznajem, da im pomognem: pojedine su dio građanskog pokreta ''21. maj'', a sve su najljepše i najpametnije lice Crne Gore. Lice kakvo želim da bude lice Crne Gore u budućnosti. Mislim da nijedna nije član partija, a i da jeste to je najmanje važno, ne pecam se na te idiotluke fašisoidnih, nacistički stranaka u crnogorskom parlamentu i njihovi pristalica. Ne obavezuju me debilne partijske direktive.

 Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Prije neki dan održan je u Kučima, na Spasovdan, 10. juna, skup čuvara lika i djela Slobodana Miloševića, sve sa šatrom i krkanlucima, kako i dolikuje kulturološkom profilu pośetilaca tog skupa. Taj me eksplicitno svetosavski dernek ponukao da izvučem iz arhive neka dokumenta sa početka XIX stoljeća koja se bave našim prostorima. Radi se o švajcarskoj publikaciji pod imenom Annales des voyages, de la geographie et de l'historie, izašloj u dvadesetak brojeva, počev od 1808. godine. U jednoj od njih, izašloj 1811. godine, autora Adrien Dupre-a, pod naslovom „Memoire sur Montenegro“, između ostalog, objavljene su tabele mjesta, broja kuća i broja vojno sposobnih stanovnika sve četiri nahije i drugih mjesta čiji stanovnici učestvuju u borbi protiv Turaka, zajedno sa Crnogorcima. Kuči se pominju u rubrici „sela koja zajedno sa Crnogorcima učestvuju u borbi protiv Turaka“, kao katolici sa ponekima (quelques) Grecs Serviens, što će reći koji su grčko-srpske vjere. Pade mi na pamet ako se ponovo vrnu u „vjeru prađedovsku“  hoće li, umjesto gusala i boja na Kosovu, treštati onaj Perković iz svake kučanske hiže.

Nekako se uvrežilo kod komšija koji sebe doživljavaju kao pripadnike srpske nacionalnosti, iako to kod njih, pamtim, a dobro pamtim, generacijski često mijenja mjesta sa crnogorskim identitetom, da Crnogorce, valjda kao odgovor na četničke prozivke, između mnogobrojnih epiteta, najčešće nazivaju ustašama. Da nije onih ustaša Anta Pavelića to bi moglo da zvuči i kao kompliment, jer se zna ko je u crnogorskoj istoriji bio ustaša. Opet me muči pitanje kako je moguće da oni koji se kunu u Dražin četnički pokret, humorno nazivan i kao prvi gerilski pokret u Evropi, a koji ne mogu očima viđeti tzv Milogorce, koriste kao uvredu izraz ustaše, kad se zna da četnici i ustaše nikada nijesu imali grke? Čak su i vrlo dobro sarađivali! I u borbi protiv NOV, i sarađujući sa okupatorom, i kad su hvatali tutanj na kraju rata preko Austrije i Italije, sve udarajući se nogama u donji dio leđa. Nijesu li četnici u NDH sklapali sa Pavelićevom državom ugovore o nenapadanju sa ustašama i o naoružavanju četnika, a, bogami, i o penzijama za zaslužne četnike?

Slobodan Jovanović

Baš sam zahvalan onom voditelju emisije Nečisto sa one vladine televizije što mi je razjasnio da se onaj Kovačević, nikšićki mejor, žrtvovao zbog umjetnosti noseći četničke odore sa kokardom i slikajući se ispred zastave sa mrtvačkom glavom i ukrštenim kostima, inače bih pomislio da je stvarno išao u Bileću da se pokloni Draži Mihailoviću, „vođi trećeg serbskog ustanka“, što reče predśednik ravnogorskog žirija za izbor trinaestojulske kame. Kao što bih pomislio, daleko bilo, da njegova izjava o brisanju granice sa Republikom Serbskom nije dijalog Stevana Moljevića iz pozorišne predstave Homogena Srbija. Ili, kad reče da Kartaginu treba razoriti, da je mislio na više desetina hiljada pobijenih muslimana u Sandžaku, uh, pardon, Raškoj, uključujući i đecu staru par mjeseci u kolijevkama, ili, daleko bilo, Srebrnicu!

I ne znam što se diže frka oko nekoliko klozeta u italijanskom stilu u Cetinjskom manastiru? Umjesto da se svi srednjovjekovni manastiri renoviraju, ugrade se italijanske pločice, eloksirana bravarija, spušteni plafoni, po mogućnosti Knauf, bidei, da mogu popovi da se „zaprate“, bar sa šankom za osveženje, džim, pa, ako prostor dozvoljava i džakuzi, a može i neko bazenče ispred. Što reče padre Gojci, kako ga od milošte zovu u Leskovcu, đe će pedeset gostiju svaki dan da se olakša, osveži, okrijepi, vježba bicepse, …? Još, veli, kako su došli da mu određuju što će raditi u „njegovoj kući“, ka’ da mu je babo na krediti digao? Čudo jedno što onaj Makron da, kad mu se već pružila prilika da napravi stariji i ljepši Notr Dam, vraća ga, do detalja, kakav je bio kad je sagrađen prije više od šest stoljeća. Budala. Koliko sam se izasmijao kad sam po bijelom svijetu gledao kako koriste montažne toalete nedaleko od hramova, umjesto da ih lijepo smjeste neđe pored ispovjedaonica. Pa se lijepo ispovjediš, olakšaš dušu, a onda sljedeća vrata olakšaš i tijelo.

No mi bi simpatično kad je ona primorska varijanta četnika iz Budve došla na Cetinje da se, da izvinete, pomokre u Cetinjskom manastriru. Da to obave kao ljudi u toaletu sa italijanskim pločicama, pisoarima sa senzorima, a ne kao onaj nesretnik što se morade olakšat’ uz Ljuba. Eto, ne znam, možda mu je to bilo zadovoljstvo, pa mu možda bude još veće isto to obaviti u Cetinjskom manastiru. Urinokultura je njihova tradicija još od prije jednog stoljeća. Blizu mjesta đe se olakšao uz Ljuba već su neki slične pameti urinirali prije stoljeće i nešto po kovčezima na kojima je bilo napisano Sv. Vasilije Ostroški, slava mu i milost, na drugom Sv. Petar Cetinjski i na trećem kruna Petrovića. Eto mu se sad pruža prilika da obnovi gradivo i olakša se na mjestu đe se Sv. Petar Cetinjski molio da nam avetinje sa strane ne dođu glave.

Ne znam je li to poteklo od onog uzgajivača pipuna koji je shvatio da se od srpstva bolje živi no od pipuna, ali svako ko se pobuni protiv sadašnje nakaradne vlasti proglašava se pristalicom DPS-a, ili stare vlasti. A DPS mu dođe kao baba Roga, ma kakva baba Roga, sto put’ crnje, pa čak i oni koji su bili vjerni Miloševiću do smrti, a i poslije, sve do danas, ispadaju majke Tereze u odnosu na DPS u nekoj iščašenoj verziji stvarnosti. Dotle da one čuvene NVO koje je „uvažavala EU“, poput one što vodi sigurne kuće za žene, ni mukajet na nasilničko ponašanje svetosavskih huligana, koji, gle čuda, su van kontrole SPC, prema građankama Crne Gore, koje su sebe, za potrebe protesta, prozvale Bogougodnicama. Pošto im je svanula sloboda, posebno toj zaštitnici žena od nasilja, jer se borila za nju sa šatorima i prasićima na ražnju na bulevaru Sv. Petra Cetinjskog, kako meni napisa „sa gladnim narodom“, odjednom im smetaju građanski protesti. Valjda je odjednom nestalo gladi, iako su u međuvremenu cijene porasle desetine procenata sa istim platama, pa za protestima nema potrebe. I onda ta čuvena gebelsovsko – vučićevska taktika o proglašavanju svakog protesta pristalicama bivše vlasti i DPS. A za osobu koja tobože štiti žene od nasilnika po sigurnim kućama, i to vjerovatno samo ako nijesu članice DPS-a, nije problem nasilje prema feministkinjama ako ih je svrstala među DPS protestankinjama.

Pošto im je nepoznanica ko su te feministkinje, a uglavnom ih poznajem, da im pomognem: pojedine su dio građanskog pokreta „21. maj“, a sve su najljepše i najpametnije lice Crne Gore. Lice kakvo želim da bude lice Crne Gore u budućnosti. Mislim da nijedna nije član partija, a i da jeste to je najmanje važno, ne pecam se na te idiotluke fašisoidnih, nacistički stranaka u crnogorskom parlamentu i njihovi pristalica. Ne obavezuju me debilne partijske direktive. Njihova je dužnost bila da kažu Joanikiju Mićoviću i SPC da je antihrišćanski, antiljudski, maroderski dovoditi nekakve vucibatine iz reda onih koji su već više puta zakuvali krvoprolića, dok su ih podstrekavali bezbjedno iz Srbije, i puštati njihove prljave, propagandne gadosti! Da li Joanikije i SPC to svjesno provociraju građanski rat u Crnoj Gori, izazivajući svakog mislećeg i sve koji su sačuvali makar malo dostojanstva i poštovanja prema svojim precima i svojoj istoriji?

Možda je prava slika bijede partija na vlasti i njihovog mentora iz Beograda ono što se dešava crnogorskom premijereju Krivokapiću. Snašla ga je sudbina da bude i sam žrtva onoga u čemu je učestvovao. Prvo je doživio da ga Medo optuži za šefa mafijaške družine koja se bavi šversom cigara, a onda je optužen da je sklopio pakt sa đavolom. Tj. Milom i DPS-om. Ta idiotska i primitivna kampanja će doživjeti na stotine izvjedbi dok ne postane kod dobrog dijela oblika života aksiom. Kampanja koja se vodi protiv njega po beogradskim medijima trebalo bi da bude neka vrsta otriježnjenja i za njega i za one koji mu još vjeruju. Makar da vide kako je bilo Đukanoviću dok ga je nazovinovinarska ološ provlačila kroz toplog zeca i kako je od njega pravljen kriminalac, monstrum, tlačitelj Srba i izdajnik srpstva.

No, građani Crne Gore, nezadovoljan parlamentom Crne Gore predśednik Srbije, Aleksandar Vučić, zaprijetio je reakcijom Srbije ukoliko se ne popravite i ne budete imali parlament kakav je on napravio u Srbiji! Ako budu poslanici u crnogorskom parlamentu započinjali diskusije sa „zahvaljujući predśedniku Aleksandru Vučiću ..“ onda će vam Aleksandar Veliki platiti subvencije za po koju fabričicu iz budžeta Srbije, pa ćete i vi moći da motate kablove sa pelenama na turu! A ako ne budete poslušni, biće vam čupavo. Za to postoji peta kolona i svetosavska ispostava da vas pripodobi beogradskoj volji.

Što bi Cetinjani rekli: „Mrš, mrš, brže, brže…!“

Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Željeznički prevoz: Dnevni voz Bar-Beograd od 17. juna

Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica sa zadovoljstvom obavještava korisnike svoјih usluga da će u ljetnjoј sezoni, u periodu od 17. јuna 2022. godine...

Đukanović: Crna Gora se intenzivno ekonomski i demokratski razvija i vrlo odlučno ide ka...

Predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića uz najviše vojne i državne počasti ispred predsjedničke palate dočekao je predsjednik Jermenije Vahagn Khachaturyan. Nakon ceremonije, predsjednik Đukanović i...

Suočavanje sa prošlošću nema alternativu kada je u pitanju regionalna saradnja

U organizaciji Regionalne akademije za razvoj demokratije (ADD) iz Novog Sada i Centra za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba, i Centra za građansko...

U Gradskom pozorištu počele probe za predstavu 20.000 milja pod morem

Gradsko pozorište Podgorica počelo je sa probama predstave ,,20.000 milja pod morem’’ namijenjenoj Dramskoj sceni za djecu. Za poznati roman Žila Verna dramatizaciju je uradila...

Zvezda i Partizan večeras počinju borbu za tron ABA lige

Zvuči pomalo čudno i nevjerovatno, ali će košarkaši Crvene zvezde i Partizana od večeras igrati prvo finale ABA lige od 2013. godine. Prije devet...

Najčitanije

Povezano

O nezavisnosti

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Mada gledam „oslobođenu“ državnu televiziju Crne Gore na nivou ekcesa, nakon proslave na cetinjskom Dvorskom trgu 16-godišnjice obnove nezavisnosti, odgledah,...

„Z“ kao zločin

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Slovo „Z“ je postalo simbol agresije Rusije na Ukrajinu. Sem što se nalazi na svim kaznenim ekspedicijama ruske vojske po...

Rejtinzi

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Možda je dobar trenutak da se otvore sve karte i da se, po cijenu da će mi ostrašćeni adepti apriori...

Kupleraj i svingeraj

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Ono što su građani Crne Gore, a i izvan nje oni koji su zainteresovani,  gledali i slušali u parlamentu Crne...

Komentari

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Anonymous
21.06.2021-07:49 07:49

Svaka čast,odličan tekst

Anthropos
21.06.2021-08:37 08:37

Odlični komentari. Ja nešto mnim da su Crnogorke veći “Crnogorci” od nas muškaraca? I jesu, vala. Više se uzdam u njih. Školovanije su. Ralnije. Snažnije….

stop dogmama
21.06.2021-10:36 10:36

Ne samo Krivokapića već i ” starca Koča od stotinu ljeta – Bečića, čuvara svetosavlja u CG, razvlače po srpskim tabloidima. A on nesrećnik sve instrukcije SPC sprovodio bez pogovora. Nepravda!!

Miro
21.06.2021-12:52 12:52

Odlicno

kotoranka
21.06.2021-16:35 16:35

Genijalno, bravo!

Milica
21.06.2021-17:23 17:23

Bravo!