Ponedjeljak, 28 Novembra, 2022
Rubrika:

Crkva Srbije otima istoriju autokefalne Crnogorske crkve

Današnji (kao ni raniji) velikosrpski falsifikatori i klero-nacional-šovinisti i protivnici Crne Gore i očiglednih istorijskih fakata, ponašaju se tako da njima, iz političkih i ideološko-opskurnih razloga, kao i koristoljubnih i posebno negatorskih i asimilatorskih pobuda prema Crnoj Gori, činjenice ništa ne znače

Za aktuelno.me

Piše: Novak Adžić

Postojanje autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve ubjedljivo, naučno i stručno uvjerljivo i eksplicitno, dokazuje sačuvana obimna arhivska, dokumentaciona građa i relevantna istoriografska literatura, domaća i strana.

Iz nje ću ovom prilikom izdvojiti nekoliko svjedočanstava, koja su domaćeg porijekla, kojima se demantuju, činjenički i argumentovano osporavaju kao obmanjivačke, sve ideološko-političke i propagandne konstrukcije i floskule brojnih velikosrpskih klero-nacionalista i asimilatora, (inače, otimača i okupatora crnogorskog sakralnog pravoslavnog kulturnog nasljeđa), kojima se hoće negirati istorijsko bitisanje Crnogorske pravoslavne crkve i koji izmišljaju, podmeću kukavičje jaje kada ističu i vezuju postojanje i trajanje Srpske pravoslavne crkve, odnosno, Crkve Srbije na prostoru Crne Gore prije 1920. godine. To su besmislice, jer do 1920. godine u Crnoj Gori SPC nikada nije bilo.

Posljednji autokefalni mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve u doba nezavisne Knjaževine i Kraljevine Crne Gore bio je Mitrofan Ban, rodom iz Grblja. On je za crnogorskog mitropollita kanonski rukopoložen u Rusiji 6. aprila 1885. godine u Isaklijevskoj Crkvi u Petrogradu od strane petrogradskog mitroplita Isidora (poglavara Ruske crkve u rangu mitropolije), i drugih članova Sv. Sinoda i sveštenstva Petrogradske mitropolije, a u prisutstvu ruskog cara Aleksandra III Romanova. Tri dana ranije, u besjedi koju je održao u Svetom Sinodu u Petrogradu, između ostalog rekao je i ovo: “Vi, svjatjejši otci, promislom Božjom i željom moga premilostivoga gospodara knjaza Nikolaja rukovođeni, izvoliste smirenost moju izabrati za episkopa Crkve Crnogorske”.

Nakon hirotonije primio ga je 15. aprila 1885. godine car Aleksandar III. Prilikom susreta sa njim rekao mu je i ovo: “Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji. To pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve.

Nakon hirotonije mitropolit Mitrofan Ban je 19. oktobra 1885. godine o tome obavijestio vaseljenskog carigradskog Patrijarha Joakima IV u pismu, broj 356, u kojemu mu uz ostalo navodi: “Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije Autokefalne Crkve u bogoštićenom Knjaževstvu Crnogorskom na koju smo i Duhom Svetijem i pozvati”.

Godine 1910. mitropolit autokefalne Crnogorske crkve Mitrofan Ban slavio je značajan jubilej -25-godišnjicu arhijerejske službe.

Primio je tada Mitrofan Ban brojne čestitke iz zemlje i iz inostranstva, a jednu od njih uputilo mu je tada sveštenstvo Crnogorske crkve sa područja Riječke i Lješanske nahije, i pojedini iz Crmnice itd., odnosno, 14 crnogorskih sveštenika u kojemu izičito navode Pravoslavnu crnogorsku crkvu.

Sa Rijeke Crnojevića oni su tada poslali mitropolitu arhiepiskopu Mitrofanu Banu čestitku koja glasi:

Božjim proviđenjem, a voljom našeg preuzvišenog gospodara knjaza Nikole, nazad danas 25 godina, povjeri se Vama žezel mitropolitski nad crkvom Crne Gore. Kroz ovih 25 godina teškoga mitropolitskoga rada, umjeste čuvati ugled Pravoslavne crnogorske crkve i podići sveštenstvo svoje mitropolije na visoki stepen, tako, da se ono kreće onim putem, koji dolikuje sveštenstvu najmodernije države. Mi, niže potpisati, poimajući Vaš rad na ugled crkve, korist domovine, a na zadovoljstvo našega uzvišenog Gospodara, jednodušno i srdačno čestitamo Vam dvadesetpetogodišnje slavlje mitropolitskog službovanja.

Jednodušno uzvikujemo: Ti si pastir dobri, koji polažeš dušu svoju za stado svoje. Takav nam treba arhijerej! Na mnoga ljeta visoki slavljeniče!.

Rijeka

Sveštenici: Mihail Jovićević, Stanko Vukmirović, Mašan Popović, Nikola Dapčević, Mićo Ulićević, Jovan Vukčević, Pavle Rajković, Ilija Đurašković, Jovan Vukčević, Tomo Kažić, Milo Vučković, Jovan Kostić, Stevo Stijepović i đakon Dapčević”.

(“Spomenica o dvadesetpetogodišnjici arhijerejske službe Mitrofana Bana”, Cetinje, 1911. Navedeno prema istoimenom naslovu: knjiga broj 7, “Sabrana djela Mitropolita Mitrofana Bana”, priredio prof. Dr Vuk Minić, “Obod”,Cetinje, 1999, str. 111).

Mihailo Dožić iz Morače (1848-1914) postao je 1879. godine iguman Moračkog Manastira da bi ubrzo bio proizveden u čin crnogorskog arhimandrita. Godine 1908. postao je član Svetog Sinoda Crnogorske crkve.

Arhimandrit Mihailo Dožić je zajedno sa sveštenikom Stankom Bulatovićem iz Kolašina 1910. godine povodom jubileja kojeg je slavio mitroplit Mitrofan Ban, uputio mu je pismo-čestitku sljedeće sadržine:

“Današnji dan Vašeg slavlja dvadesetpetogodišnjice kao poglavara svete Crngoorske crkve osobito proslavlja sveštenstvo i narod u svetoj obitelji manastira Morače. Tradicionalne veze Vašeg prebivanja među narodom ovog kraja ostaće na uspomenu najdaljim pokoljenjima. Neka da Svemogućida proslavimo i pedesetogišnjicu Vašeg slavnog rada, na korist svete crkve, Gospodara i Otadžbine”.

(“Spomenica o dvadesetpetogodišnjici arhijerejske službe Mitrofana Bana”, Cetinje, 1911. Navedeno prema istoimenom naslovu: knjiga broj 7, “Sabrana djela Mitropolita Mitrofana Bana”, priredio prof. dr Vuk Minić, “Obod”,Cetinje, 1999, str. 90).

Današnji (kao ni raniji) velikosrpski falsifikatori i klero-nacional-šovinisti i protivnici Crne Gore i očiglednih istorijskih fakata, ponašaju se tako da njima, iz političkih i ideološko-opskurnih razloga, kao i koristoljubnih i posebno negatorskih i asimilatorskih pobuda prema Crnoj Gori, činjenice ništa ne znače.

Crkva Srbije odnosno SPC nije bila, niti je mogla biti do 1920. godine vlasnik kao ni posjednik (držalac) crkvenih objekata i crkvene imovine u Crnoj Gori, iz prostog razloga što do tada nije ni postojala u Knjaževini i Kraljevini Crnoj Gori.

Ergo, crkva Srbije, odnosno SPC, izmišlja prošlost, odnosno, sebi pridaje i pripisuje prošlost koja nije njena, odnosno, otima istoriju autokefalne Crnogorske crkve i države Crne Gore i konstantno prisvaja, uzurpira crnogorsko sakralno kulturno nasljeđe.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

EU donira generatore Ukrajini kako bi joj pomogla sa strujnom krizom

Evropska komisija, posredstvom Koordinacionog centra EU za reagovanje u vanrednim situacijama, priprema hitnu podršku koja je Ukrajini potrebna za obnavljanje i održavanje struje i...

Adriatic 42: Uspješno završen servis Black Pearl jahte

Najveća jahta na svijetu S/Y Black Pearl napustila je nedavno plutajući dok kompanije Adriatic 42 u Bijeloj, nakon što je završen njen servis. Upravo je...

Portugal završio posao, Bruno Fernandeš odmijenio Ronalda za plasman u nokaut fazu

Portugal je prošao u osminu finala Mundijala, kako stvari stoje i izbjegao Brazil u prvom meču nokaut faze. “Selesao” je upisao drugu pobjedu u Kataru,...

Za štampane medije i internetske publikacije 348 hiljada eura

"Ministarstvo kulture i medija poziva sve štampane dnevne i nedjeljne medije i internetske publikacije da se prijave na konkurs za raspodjelu sredstava iz Fonda...

Bajden ublažava sankcije Venecueli u vrijeme rasta potražnje za naftom van Rusije

Pregovori koji su rezultirali sporazumom venecuelanske Vlade i opozicije proteklog vikenda mogli bi da dovedu do ublažavanja dugotrajne ekonomske i političke krize u Venecueli. Sve...

Najčitanije

Povezano

O istorijskoj epopeji crnogorskih suverenista i patriota u izgnanstvu (DIO II)

Za aktuelno.me Piše: Novak ADŽIĆ Krsto Zrnov Popović je iz tvrđave zatvora u Gaeti, 25. juna 1921. godine, u 5 sati popodne, poslao pismo Crnogorskoj Vladi...

Na Lovćen se neće vraćati simbol okupacije i aneksije Crne Gore

Piše: Novak Adzić Skoro je mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, odnosno, njene eparhije Crnogorsko-primorske g. Joanikije Mićović izjavio da je "do rušenja Njegoševe...

O istorijskoj epopeji crnogorskih suverenista i patriota u izgnanstvu (DIO I)

Za aktuelno.me Piše: Novak Adžić Međunarodna politika nije bila naklonjena političkoj i diplomatskoj borbi u egzilu, koju su vodili kralj Nikola I Petrović-Njegoš i vlade Jovana...

Adžić: Kardinalne greške Alekse Bečića, zaslužio jedinicu iz istorije za osnovnu školu

“Lider Demokrata mr Aleksa Bečić napravio je dvije kardinalne greške u današnjem tvitu čestitajući Njegošev dan”, poručio je istoričar Novak Adžić. “Na današnji dan 13. novembra 1813. rodio...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
01.09.2022-13:53 13:53

…sjajnu dokumentaciju uvjek imate…
žalosno što ovakve dokaze nece da čitaju,
ovi koji misle drugačije /naši srb crnogorci/
oni su potpuno izrodjeni ,potpuno prihvatili laži SS ,imati ovakvu CG istoriju ,umjesto za ponos oni prihvatili SRB kompleks …,nevjerovatno stanje svijesti ne srbijanaca vec naših ljudi…tragedija veca njihova nego nasa …SVAKA ČAST gosp.ADZICU !

Max
01.09.2022-16:16 16:16

Zasto je rukopolozen u Rusiji ako je crkva autokefalna, i moze sama da rukupolozi svoje episkope?
Takodje autokefalne crkve imaju patrijarha, molim autra da objasni.