Subota, 18 Septembra, 2021
Rubrika:

“Bratska ljubav”

Više od četvrtine ispitanika je odgovorilo da ne žele da im Crnogorac stanuje u suśedstvu,  otprilike isto toliko da ne žele da im Crnogorac bude saradnik na poslu, nešto više, za neki procenat, da im Crnogorac bude šef na poslu, oko trećina da ne želi da im Crnogorac vaspitava đecu, cca četvrtina da ne želi da se ''druži i pośećuje sa Crnogorcem'', više od trećine da ne želi da Crnogorac ima rukovodeće mjesto u Srbiji, više od četvrtine ne želi da bude ''u daljem srodstvu putem braka sa rođacima'', slično  da ne želi da bude ''u bliskom srodstvu putem vlastitog braka ili braka đece''

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Ježim se kad čujem te idiotske setence o bratskim i nebratskim narodima! Kao da živimo u doba Osmanlija pa se povezujemo po religijskim ili panslovenskim budalaštinama, pokušavajući da sačuvamo sopstveni identitet i slobodu. Danas svi žive u okvirima svojih država i svoju  sreću, ili nesreću, svoj identitet i slobodu traže unutar njenih granica. Ne postoje više bratski narodi, postoje države i njihovi suvereni interesi.

Takođe, postoje države koje su prijateljski naklonjene Crnoj Gori, ili nekoj drugoj državi, i one koje to nijesu. Koliko treba biti ograničen pa već jednom ne shvatiti da Srbija nikada neće prihvatiti Crnu Goru kao ravnopravnog partnera i da će konstantno pokušavati da se miješa u njene unutrašnje stvari i ponaša kao tutor! I u tome nema ničeg dobronamjernog, već goli interes Srbije da od Crne Gore napravi državni provizorijum kojim će upravljati, politički i ekonomski. Na ruku im ide endemski slučaj da dio stanovništva Crne Gore koji istorijski potiče sa prostora Crne Gore i nikada nije bio dio Srbije služi kao placdarm za ostvarenje tih interesa.

Dritan Abazović, vicepremijer Crne Gore, etnički Albanac, valjda, prije neki dan je odaslao poruku kako građani Crne Gore nemaju nikog bližeg od srpskog naroda u Srbiji i kako se radi o dva „bratska naroda“. Nije li malo komično da neko ko je etnički Albanac određuje i uređuje u odnosima drugih naroda? I što se krije iza toga? Vjerovatno će se time jednog dana baviti istoričari, a, nadam se, i istražni organi!

Śećam se jednog ispitivanja u Rusiji iz 2017-te kojih pet države smatraju najviše prijateljskim, najveći procenat od 1.500 ispitanika se opredjelio za Bjelorusiju (46%), pa Kinu (39%), Kazastan (34%), .. i tako redom. Iako su Srbi poklonili Rusiji jedan od najvrijednijih resursa, svoju petrohemiju, i ponašaju se kao mlađi brat u odnosu na Rusiju, samo pet odsto Rusa vide Srbiju kao prijateljsku zemlju! U Srbiji bi, opet, slična anketa pokazala da su Srbi ogromnom većinom naklonjeni Rusiji. To je ta vrsta odnosa koja se teško može objasniti racionalnim razlozima. Nije ni Crna Gora daleko kada je u pitanju ta vrsta mazohizma u odnosu na Rusiju i Srbiju.

Udruženje Crnogoraca u Srbiji, CES (Crnogorski elektori Srbije), koje čine preko tridesetak izabranih, nacionalno neupitnih elektora u izborima za prvi Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, naručilo je od vrlo renomirane istraživačke agencije, čije usluge koristi i najveća stranka u Srbiji za sopstvene potrebe i provjeru rejtinga, ispitivanje građana Srbije sa namjerom da se egzaktno utvrdi kakav je odnos građana Srbije prema Crnoj Gori, narodu Crne Gore, jeziku, crkvi i sl. Metoda ispitivanja je bila PAPI, kvantitativno istraživanje u obliku ličnog intervjuisanja đe anketar ima štampani upitnik sa kog čita pitanja ispitaniku i popunjava odgovore u isti i vršena je na uzorku od 1003 ispitanika sa cijele teritorije Srbije. Agencija navodi kao mogućnost odstupanja „1.35 p.p. za incidencu 5%“. Vrijeme realizacije: 13.5 – 24.5.2021.godine.  Kontrola je vršena na 20% uzorka, radi provere verodostojnosti odgovora i nije utvrđena nijedna nepravilnost.

Ali, o samom istraživanju, koje sadrži preko 90 stranica, biće riječi u posebnoj analizi. Sada bi se zadržali samo na dio tog istraživanja, ne vodeći računa o ukrštenim podacima koji se bave polom, lokacijom selo/grad, uzrastom, zanimanjem i sl, kako bi se stekla malo bolja slika kakva je realnost u odnosu u Srbiji prema Crnoj Gori, Crnogorcima, njihovim obilježjima i sl. Naravno, nikoga neće iznenaditi da samo 1,1% ispitanika smatra da su ugrožena prava Crnogoraca u Srbiji i da:

  • 62,2% smatra da su Crnogorci Srbi, a 28,8% da su posebna nacija (ne računamo odgovore „ne znam“ ili ostale),
  • da samo 10,8% smatra da je crnogorski jezik poseban jezik,
  • da 35,3% smatra da Crna Gora treba da bude posebna država, 21% smatra da Crna Gora treba da bude država zajedno sa Srbijom, 16.3% smatra da Crna Gora treba da se pripoji Srbiji, 14% smatra da Crna Gora, Srbija i Republika Srpska treba da budu cjelina,
  • 44,4% da su Srbi i Crnogorci oduvjek bili isti narod, 33,3% da Srbi i Crnogorci imaju iste zajedničke etničke korjene, ali su vremenom postali različite nacije, 6% da su Crnogorci izmišljena nacija, 9,3% da su Crnogorci i Srbi oduvjek bili različiti narodi…

Ono što je pomalo iznenađenje jeste da je na pitanje „Da li ste čuli/znali da je do 1920. godine Crnogorska Pravoslavna crkva bila samostalna – autokefalna?“ 23% ispitanika opdgovrilo da zna, dok je 77% odgovrije odrečno. Takođe je zanimljiv podatak da je samo 5% ispitanika izjavilo da vodi porijeklo iz Crne Gore, 23% da im preci imaju neke veze sa Crnom Gorom, dok je 72% odgovorilo da nema NIKAKVE veze sa Crnom Gorom!

Više od četvrtine ispitanika je odgovorilo da ne žele da im Crnogorac stanuje u suśedstvu,  otprilike isto toliko da ne žele da im Crnogorac bude saradnik na poslu, nešto više, za neki procenat, da im Crnogorac bude šef na poslu, oko trećina da ne žele da im Crnogorac vaspitava đecu, cca četvrtina da ne želi da se „druži i pośećuje sa Crnogorcem“, više od trećine da ne želi da Crnogorac ima rukovodeće mjesto u Srbiji, više od četvrtine ne želi da bude „u daljem srodstvu putem braka sa rođacima“, slično  da ne želi da bude „u bliskom srodstvu putem vlastitog braka ili braka đece“…

To bi bila neka slika kakav odnos imaju građani Srbije prema Crnogorcima, đe većina ne pravi razliku između onih koji sebe smatraju Srbima iz Crne Gore i nacionalnih Crnogoraca. Mada smo svjedoci stalne manipulacije sa statusom Crnogoraca u Srbiji, kada se konstantno govori kako zauzimaju visoka mjesta u državnoj upravi i javnim preduzećima, iako svaka ovlašna provjera govori da se tu ne radi o nacionalnim Crnogorcima, već o onima iz Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi. Da su mogućnosti takve manipulacije neograničene govori i to da Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji, zaslugom vladajuće stranke, čine građani Srbije porijeklom iz Crne Gore koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi. Tako da imamo paradoks svjetskih razmjera da Srbi iz Crne Gore imaju status nacionalne manjine u Srbiji?! Kao kad bi se jedan broj Crnogoraca iz Srbije iselio u Crnu Goru i dobio manjinski nacionalni savjet?!

Srbija je iz potpuno iracionalnih razloga prodala NIS Rusiji za tričavih 450 miliona USD, da bi isti ti Rusi u godini kupnje eksloatisali naftu sa nalazišta NIS-a u Vojvodini i Africi u vrijednosti od 500 miliona USD?! Što će reći da su istoj godini dobili NIS džabe i zaradili 50 miliona USD. Oni koji ne znaju da brane interese zemlje u kojoj čine vlast ne smiju biti na vlasti. A, bogami, mnogi bi morali i krivično odgovarati. Postoji veliki broj pripadnika vladajućih koalicija u Crnoj Gori koji bi, iz sličnih pobuda iz kakvih je Rusiji poklonjen NIS, da poklanjaju Srbiji djelove teritorije, objekte, firme! Valjda žele tako da instaliraju srpske institucije u Crnoj Gori i promjene karakter države. Takvim načinom oni vrše uzurpaciju imovine građana Crne Gore i čine štetu i sadašnjim i budućim generacijama, otuđujući imovinu koja nije njihova,  pa bi, nakon što se promjeni vlast, morali krivično odgovarati zbog toga!

Valjda se iz ispitivanja, iz kojeg je izvučen dio javnog mnjenja u Srbiji, vidi da su emocije u odnosima između država luksuz maloumnih i neobrazovanih političara i manipulatora iz lične koristi. Vlast se u svakoj državi bira da vodi računa o prosperitetu svoje države, o budućnosti onih koji svojim parama finansiraju vlast, a ne idiotskim idejama o panslovenstvu, panpravoslavlju, srpstvu i drugim ideološkim koještarijama.  Tragično je da Crnom Gorom upravljaju politička nedonoščad koja ideološki lutaju od trule demagogije do populizma.

Žalosno je da se privredom Crne Gore bavi nedorasli mladić koji nalazi da ispaša krava na Kraljevoj plaži, na Sv. Stefanu, jednoj od najreprezentativnoj turističkoj destinaciji u Evropi, prodaja piva i ćevapa za euro i klijentela koja jede sendviče i paradejez na plaži – izraz države „jednakih i ravnopravnih ljudi“??? Idi, čovječe, kod Raula Kastra pa njemu sa tom idiotskom pričom uređuj privredu i plaže. Crnoj Gori treba maksimalna valorizacija turističkih potencijala kako bi se punio budžet Crne Gore i iz njega finansirale mnogobrojne potrebe stanovništva Crne Gore! A Vi, gospodine Milatoviću, bolje pođite da pričuvate ta goveda na Kraljevoj plaži, čini se da ste tome vičniji nego poslu koji bi trebalo da obavljate. To Vam kaže nego ko je svoj radni vijek proveo na vrlo odgovornim poslovima u međunarodnom prometu roba, kapitala i hartija od vrijednosti!

Samo bahata balavurdija, populizam i neznanje može ćerati najrenomiranije svjetske investitore iz Crne Gore. I samo onaj koji zna kako je teško doći do njih zna razmjere tog kriminalnog i štetočinskog ponašanja sadašnje vlasti! A strani investitor će vas već naučiti putem međunarodne arbitraže koliki ste paceri! Nažalost, na teret svih građana Crne Gore!

P.S. Obavezno pogledati tabele ispod teksta koje dokumentuju navode iznešene u tekstu!

Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Ovo je prognoza vremena za sjutra

U Crnoj Gori sjutra će biti umjereno do potpuno oblačno vrijeme, povremeno kiša, lokalno pljuskovi i grmljavina. "Vjetar južnih smjerova, uglavnom slab do umjeren. Jutarnja...

Arteta potvrdio: Vilšir ponovo razgovara sa Arsenalom

Džek Vilšir bi mogao da se nakon tri godine vrati u Arsenal. Menadžer ''tobdžija'' Mikel Arteta potvrdio je da se razgovara sa iskusnim vezistom. - Pričamo...

Pokret Navaljnog optužio Google i Apple da su popustili pred ucjenama Kremlja

Pokret ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je u zatvoru od januara, optužio je danas kompanije Google i Apple da su popustili pred ucjenama Kremlja...

Murinjo nezadovoljan poslije 5:1: Nijesmo igrali kvalitetno

Roma je pobijedila CSKA iz Sofije sa 5:1, ali Žoze Murinjo nije bio zadovoljan. Strateg ''vučice'' istakao je da je ekipa morala da bude na...

Slovenija: Državni službenici do prvog oktobra moraju imati dokaz o vakcinaciji

Svi zaposleni u državnoj upravi u Sloveniji moraće da se vakcinišu protiv kovida-19, jer im negativan test na korona virus više neće biti dovoljan...

Najčitanije

Povezano

Sunovrat prava

Publicista Slobodan L. Jovanović uputio je javno obraćanje premijeru Crne Gore, Zdravku Krivokapiću. Pismo prenosimo u cjelosti: Vi, g-dine Krivokapiću, kao premijer Crne Gore, morate imati...

Svetosavski Jerihon na Cetinju

Za aktuelno.me Piše: Slobodan L. Jovanović Nemoguće je u ovim vremenima podignutih tenzija zaobići temu ustoličenja mitropolita SPC u prijestonom gradu Crne Gore. Iako pokušavaju neki...

Neizrasli cvjetovi

Piše: Slobodan Jovanović Kada me je Tanja pitala da napišem tekst na temu nasljeđe, naravno, prvo na što sam pomislio jeste aktuelno otuđivanje sakralne imovine...

Zamke za budale

Ako mozeš da podneseš kada čuješ/ da su istinu, koju si rekao/ izvrnuli nitkovi da bi napravili zamku za budale,/ Ili da posmatraš propast...

Komentari

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ
05.07.2021-10:01 10:01

Dobro je da znademo što nam misle postojbnici daleko najneprijateljskije države u vaskolikoj crnogorskoj povjesnici – iako to nije ničesovi marifet tačno pretpostaviti. Jednomašice, to što (nam) misli i zbori TURSKA KOPILAD – nema ničesove težine! To je petstokupljevina koja od 7-8 meleona ima: meleon turske kopiladi, meleon posrbljenijeh Roma, po meleona posrbljenijeh Cincarah, po meleona posrbljenijeh Bugara, najmanje (tokom više stoljeća) 300 tisućah posrbljenijeh Crnogoracah i još put 200 tisućah razno-raznijeh ostalijeh. Tamo-oni (Srbalji) su iskompleksirano, 500 godinah gaženo (čitajte: na svakoji način jahano) balkansko zastiđe i otpad/nici! Držimo se mizi Crnogorci (a potom, najprvo – Mediteranci) našega veličanstvenoga… Pročitaj više »

TV_EU
05.07.2021-10:51 10:51

Ove godine imamo najvise turskih turista – iz SRBIJE

Milovan
05.07.2021-11:42 11:42

Neka autor objasni kako to nastade crnogorski jezik i koja je razlika od srpskog kojim mu se dedovi sluzi li, a sad dodaje neke crtice na nekim slovima. Isto je i sa crkvom i sa nacijom. Kod nas se istorija ne uci od komita dosta nas je cita Njegosa jer nije izbacen iz literature.

Mrki
05.07.2021-23:10 23:10

Crnogorce i srbe iz Crne Gore ne dijele u svom poimanju stvari ,već su im jedno, crnogorci.

Toni
08.07.2021-10:42 10:42

Pa ne znam šta ti nije jasno?
Svi koji žive u Crnoj gori su gradjani Crnogorci.A sad je drugo pitanje kako se ko oseća po nacionalnosti.Niko tebi brate moj ,ne može da zabrani da sutra budeš i “Japanac po potrebi “ako to želis.I još jedno kako mislite da ubedite Bošnjake ,muslimane da se osecaju Crnogorcima? Koliko plaćate?