Utorak, 25 Januara, 2022
Rubrika:

Ben Kartrajt i Mali Džo

Zato optužbe koje govori g. Rakčević i njegov trbuhozborac Abazović, smatram istom tehnologijom kojom se služi vlast Aleksandra Vučića u Srbiji. Optuživaće se „prošla“ vlast za kriminal, pljačku, korupciju, bez dokaza, bez optužnica, dok će se obilato koristiti pozicija vlasti, uz priču kako je prošla vlast sve uništila

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Čim neko počne da pominje devedeste prošlog stoljeća i svoju ulogu u njima, znajte da mu danas savjest nije čista. Nemam ama zeru razloga da se zacrvenim onoga što sam bio i što sam radio u ta vremena, niti imam razloga da se pozivam na njih zbog onoga što danas radim. Kako i onda, tako i danas imam isti odnos prema zlu koje je tada pokrenuo beogradska politička, naučna i kulturna „elita“, a koje je danas trijumfovalo u Crnoj Gori. Nikakve razlike nema između politike iz onog vremena i današnjeg udara na Crnu Goru, sem što Vučić, za razliku od Miloševića, danas ima blagonaklon odnos dijela međunarodne zajednice, posebno populističkih vlasti u Evropi i Americi, zbog slične politike, velikih ulaganja zapadnih kompanija u Srbiju, problema Kosova i velike nade u sadašnjeg presjednika Srbije u njegovo rješenje. Uz moju bojazan da Crna Gora ne bude kompezacija u tim mutljavinama.

Zasmijava me kad neko ko je u Miroslavu Šoleviću prepoznao „talas demokratizacije i promjena“, uslovljen padom berlinskog zida, pokušava danas da nam proda istu tezu. Zaista ne znam ko je bio borac za „hiljadu cvjetova“ u SSRN, moja malenkost je odbila da bude član tih organizacija još u gimnaziji, čime sam mom pokojnom ocu napravio prilične probleme.

Poznato je da su Živko Pregl, tadašnji potpredśednik, i Veselin Vukotić, član vlade Anta Mrkovića, pa i sam g. Marković, bili česti gosti u zgradi Montexa u ul. Kneza Miloša i da je Montex od početka bio podrška vladi Anta Markovića, na moje ondašnje apsolutno zadovoljstvo.

Za one kojima početak sukoba na tlu bivše Jugoslavije počinje dolaskom Franja Tuđmana na vlast 1990, samo da ih obavjestim da su u vrijeme najgore eksplozije velikosrpakog nacionalizma, staropazovačkih mitingaša, Šešeljevog Četničkog pokreta, mitinga pred saveznom skupštinom, novosadske jogurt revolucije, AB revolucije, u Hrvatskoj na vlasti bili veliki Jugosloveni, Stipe Šuvar i Jure Bilić! A i u vrijeme dok su neki mislili da Šolević donosi promjene na bolje, Ante Marković je takođe bio premijer!

Nije mi namjera da se bavim nečijim životopisom i krečenjem prošlosti, ali pomalo vrijeđa inteligenciju to umišljanje da se čak ne bi ni PDV uveo u Crnoj Gori da nije bilo g-dina Rakčevića. SDP je bio dio vladajuće koalicije punih 18 godina, od 1998. do 2016-te godine. U mom sistemu vrijednosti kad sa nekim dijeliš vlast i sve beneficije koje vlast donosi, apsolutno dijeliš odgovornost i za sve loše što ta vlast učini! Uključujući i kriminalne djelatnosti, ako je vlast umješana u njih! Pred izbore, u kojima je SDP bio ogorčeni protivnik DPS-a, imao je u tzv. Vladi izbornog povjerenja ministra finansija, g. Konjevića. Kćerka komšinice moje majke je jedan od visokih funkcionera u Ministarstvu finansija. Inače je, pošto je to postalo važno, nacionalna Srpkinja i ne baš privržena vlasti čiji je dio formalno bila. Po kazivanju njene majke nije mogla pošteno da ruča jer su je non stop pozivali da im da određenu dokumentaciju. E sad zamislite partiju koja je 18 godina bila partner DPS-u u vlasti, čiji je ministar u Vladi izbornog povjerenja 2016-te bio, dok je SDP bio u vlasti, ministar policije, a da nijesu uspjeli da pronađu nijedno inkrimisano djelo!?! A nije da se nijesu trudili. Zato optužbe koje govori g. Rakčević i njegov trbuhozborac Abazović, smatram istom tehnologijom kojom se služi vlast Aleksandra Vučića u Srbiji. Optuživaće se „prošla“ vlast za kriminal, pljačku, korupciju, bez dokaza, bez optužnica, dok će se obilato koristiti pozicija vlasti, uz priču kako je prošla vlast sve uništila.

Vizavi unošenja i iznošenja novca, Crna Gora nije dio euro zone, sve banke u Crnoj Gori plaćanja vrše preko kontokurentnih računa, otvorenih uglavnom kod većih evropskih banaka, tkz. korespodentih računa, pa evropska centralna banka ima mogućnost kontrolisanja novčanih tokova u i iz Crne Gore. Odavno bi Crna Gora izgubila pravo na unutrašnju upotrebu eura da se ne pridržava osnovanog plaćanja prema inostranstvu.

Btw, imam jedan amandman u odnosu na prve brojeve Monitora. Nadam se da će se prof. Perović śetiti ko je pravio i sa kime je potpisao ugovor u Beogradu po osnovu kojeg je Montex uplatio 260.000 DEM na ime osnivanja Monitora? Pardon, ugovor je formalno predviđao dugoročno reklamiranje Montexa u Monitoru. Moja izmišljotina. Iako je moj potpis na virmanu, naravno da je novac uplaćen po volji Ćana Koprivice, alfe i omege Montexa. Slično je i sa plaćanjem SDP-u približne sume u to vrijeme, koja nije jedina. Toliko o tome. Danas Crnogorcima više fali Ćano Koprivica nego svi oni koji se busaju u junačke grudi, dok nijesu spremni ni cent da daju za borbu onih koji se stvarno bore za bolju Crnu Goru. Za razliku od druge strane, koja itekako ima finansijere.

Potreba mnogih da iz političkih simpatija i nesimpatija prljaju druge je manir u Crnoj Gori. Meni ne pada na pamet da budem dio toga i da bilo čije zasluge osporavam, pa ni g. Rakčevića. Ono što mi smeta je što su mu to danas argumenti za mazanje očiju, jer su mu drugi više nego tanki. Otuda tolika provala optužbi, kriminalizovanja, pominjanja Srebrnice i goriva za tenkove i mnogo sličnih konstrukcija. Ako baš hoće, glavni izvoznik goriva je bio glavni finansijer koalicije oko DF-a (mrzak mi je onaj lažni naziv), pod pokroviteljstvom svog kuma, tadašnjeg predśednika Crne Gore. Crna Gora je prihvatila Haški dokument lorda Karingtona u oktobru 1991, po kojem je trebalo da se bivše republike mirno razdruže, nakon čega je Momir Bulatović povukao potpis i postao glavni eksponent Slobodana Miloševića u Crnoj Gori.

Potom slijede optužbe srpske službe 1995. da Đukanović, preko kontakata Vukašina Maraša sa britanskim obavještajcima, hoće da odvoji Crnu Goru. Baš u vrijeme genocida u Srebrenici! Toga ima dovoljno u publikacijama bivših radnika BIA, srpske obavještajne službe, sve sa podacima o Maraševim susretima u Beogradu. Nakon demonstracija u Beogradu 1996/7 i ponovnih sankcija skraćenoj Jugoslaviji, desio se rascjep u DPS-u. Ostalo svi znaju. Ovo pišem samo iz razloga da mi odgovori URA i njen mentor kako to nasljednici onih koji su bili dosljedni u servilnosti režimu Miloševića, uključujući i vrijeme genocida u Srebrnici, postaju eskulpirani od svega dok se prizivaju śećanja, a oni koji su se odrekli te politike glavni vinovnici?

Što bi rekao Abazović, ne advokatišem nikome, samo želim da se ne manipuliše i ne zavode ljudi. Kad smo kod Abazovića, ima li u toj Uri još nekog sem njega? Odlučuje li on o svemu, je li on jedini organ stranke? Hoće li da se iskopira u četiri primjerka i da on bude sva četiri poslanika u Parlamentu? Makar nam je, zahvaljujući Rakčevićevoj reakciji, više nego jasno odakle je pokupio toliku mržnju prema DPS-u i Milu Đukanoviću, obzirom da je suviše zelen da bi pamtio devedesete. Istovjetno pominjanje Srebrnice i goriva za tenkove miriše na naučenu pjesmicu. Skoro sam napisao da nema ništa gore nego kad neko vodi političke prljave kampanje i kriminalizuje drugoga, a onda, vremenom, počne da vjeruje da je to sve istina. Slično nešto je doživio Zoran Đinđić, kada su u vrijeme prljavih kampanja žute štampe oni normalniji govorili da su to gluposti, da bi kroz godinu- dvije i sami počeli vezivati Đinđića za kriminalne klanove, pljačke, trgovinu cigaretama…

Đukanovića će buduća Crna Gora pamtiti po 2006-toj godina, po članstvu u NATO i po Zakonu o slobodi vjeroispovjesti. Ove što danas govore da su oslobodioci, nakon što smo ih imali već prije jednog stoljeća, pamtiće se samo kao njegovi protivnici, da ne kažem nešto teže, i po tome što će oboriti Zakon o slobodi vjeroispovjesti, koji je temelj svake normalne, građanske, antifašističke, evrospke, sekularne Crne Gore.

Ovo bestijanje nazivate slobodom? Za koga? Za one nasilnike po śeveru? Pričate gluposti da je DPS uveo SPC u politku Zakonom o slobodi vjeroiposvjesti, smiješne stvari o crkvenom pitanju i nevjerovatnih 800 godina, prijetite putinovskim prijetnjama novinama i novinarima, zatvaranjem medija, tužbama zbog mišljenja iznesenog u novinskom tekstu, partijskim preuzimanjem Javnog servisa, branite SPC od ravnogorskog bekgraunda iako je to osnov njenog habitusa (viđeti post skriptum)… Nama koji časno volimo svoju otadžbinu, bez ikakvog interesa, od ovakve vlasti ne treba ništa, jer ne očekujemo ništa dobro. Samo nam dajte slobodne medije, i sve finansijske prinadležnosti koje su imale vaše NVO, vaše kulturne manifestacije… u čuvenoj Đukanovićevoj diktaturi. Sa pola onoga što ste imali u toj diktaturi skinućemo vas sa vlasti za najdalje godinu dana!

Rakčević pominje CPC među svoje zasluge, a, ustvari, biće njen grobar sa ovakvom vlašću. Što se tiče crnogorskog Kola, vjerujem da mu je njemački Kol uzor samo zbog ujedinjenja dvije Njemačke i da crnogorski Kol sanja da bude ujedinitelj „dvije srpske države“.

Nadam se, g. Picula, da pratite netolaranciju koja se valja Crnom Gorom nakon izbora, nasilje, pokušaje da se uguše mediji i od javnog servisa napravi privatni servis Dritana Abazovića, Miška Perovića, Žarka Rakčevića, Zdravka Krivokapića i velikosrpskih „istina“, kadrirajući po njemu? Pokušajte da im objasnite da ionako Evropa nije sretna što ima još jednu populističku i ekstremističku vlast, te da, kao takvi, mogu samo da sanjaju bilo kakav napredak u EU integracijama. Ako je njih uopšte briga za to?

P.S.

Dritan Abazović, nakon što presluša ovaj snimak, treba da se dobro zapita oko svog nevaspitanog ponašanja prema novinarki RTCG, Duški Pejović, i njegove licemjerne i neutemeljene odbrane SPC od konstatacije pomenute novinarke da SPC baštini ravnogorske ideje. Ovaj snimak govori čak više od toga, da Amfilohije Radović smatra neuspjeh Draže Mihailovića i njegovog pokreta da formira Moljevićevu Homogenu Srbiju, kako on kaže, izdaju Draže Mihailovića, kao glavni razlog za ratove devedestih godina prošlog stoljeća. Evo što je izgovorio Amfilohije Radović u Sabornom hramu u Beogradu:

„Draža Mihailović i njegovi borci su položili svoje živote za bližnje svoje i za narod svoj. Oni su se žrtvovali i koji su bili žrtvovani. General Mihailović je samljeven žrvnjem nacifašističke ideologije, bezbožne antihristove ideologije i ništa manje bezbožne komunističke ideologije, ideologije bezbožja koja je, jedna koja se klanjala bogu krvi i rase … (nejasno zbog muzike) … One su prinijele na žrtvu Dragoljuba Mihailovića uz pomoć licemjerja savremenih velikih sila, onih sila koje su njega izdale, izdavši time same sebe i svoje dostojanstvo i dopustivši da on bude proglašen za izdajnika od onih koji su izdali i boga, i savjest, i narod. Ta izdaja i ta žrtva nije samo žrtva sredine XX vijeka, nego sve ono što se događalo i što se događa sa ovim narodom našim, srpskim narodom, je posledica tog žrtvovanja i te izdaje. Krvavi rasplet jugoslovenske drame je rođen u tom žrtvovanju, krvavi rasplet naših dana, izdaja Kosova i Metohije je takođe posledica tog žrtvovanja. One kolone, nepregledne kolone od Knina do Beograda i dalje iz Slavonije i oni su posledica te nepravde, tog zločina koji je izvršen nad Dražom Mihailovićem. Tek danas počinjemo da shvatamo tu veliku, strašnu istinu, a naročito je shvatamo kada oni koji su njega žrtvovali i koji su njega proglasili za izdajnika, njihovi ideološki potomci, kada su oni danas nosioci, zagovornici istih onih ideala i ideja zbog kojih su izdali Dragoljuba Mihailovića. To je znamenje našeg vremena, njegov časni lik i sve ono što se događalo sa njim, a preko njega što se događalo i što se događa sa srpskim narodom. One ne ostaju bez posledica, one postaju i bavaju uvijek sjeme nove čovječnosti i sjeme novih ljudi, sjeme koje se ugrađuje u biće jednog naroda. i ne samo jednog naroda, nego u biće sveukupnog časnog čovječanstva. Gospod neka mu da spokoja, neka njegov neznani grob nađe mira, a narod njegov neka sve duble i dublje shvata ko je bio i ko je ostao vožd trećeg ustanka srpskog, đeneral Dragoljub Draža Mihailović. Bog da mu dušu prosti“.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Vujović: Joković će morati da smisli nove bajke kako bi se opravdao

Joković kaže podržava ga Crkva, Crkva kaže da ne podržava. Istom "istnom" se koristi i u slučaju manjinske Vlade, kojom se "ne bi" DPS...

SNP: Nikada nećemo uraditi nešto što se kosi sa interesima Srpske pravoslavne crkve

Na sjednici GO SNP CG uopšte nije bilo rasprave o manjinskoj Vladi, saopšteno je iz te stranke nakon što se u medijima pojavio snimak...

Krivokapić preuzeo rukovođenje pa Popović Samardžić, Ćalović Marković i Popović napustili Nacionalni savjet za...

Nakon što je premijer Zdravko Krivokapić preuzeo rukovođenje Nacionalnim savjetom za borbu protiv korupcije rukovodilac stručnog tima tog tijela Vanja Ćalović Marković i članovi...

Radulović u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović boraviće od 26. do 29. januara u prvoj radnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, na poziv šefa sjevernomakedonske diplomatije...

Ćavi vrši presing da Juventus dovede Vlahovića

Dušan Vlahović bi mogao da već sada pređe u Juventus. Sve se više priča o prelasku idola Fiorentininih navijača u redove omraženog kluba. Navodno je dogovoreno...

Najčitanije

Povezano

Knežević: Neću da dajem legitimitet ni Abazoviću ni Krivokapiću u njihovoj borbi za prevlast u bezbjedonosnom sektoru

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević je saopštio da danas neće prisustvovati sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost,...

Abazović: Ako je Lečić došao da raspemeti narod, imaće odgovor; Krivokapić: On je saradnik u medijskom timu

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović komentarisao je i boravak osnivača pokreta Otpor Predrag Lečić u kabinetu premijera Zdravka Krivokapića. "Što se tiče Lečića, njega sam sreo,...

Abazović: Ako se uključe specijalci da prave nemire i svađaju narod, imaće odgovor

Potpredsjednik Vlade i lider GP URA Dritan Abazović naveo je da će 4. februara sve biti gotovo, kada je u pitanju aktuelna Vlada. "Moramo sa...

Otvoren sajt koji Abazovića, Jokovića i poslanike targetira kao izdajnike

Izdaja.me - sajt je koji nastao preko noći, a cilj je da vicepremijera Dritana Abazovića, poslanike koalicije "Crno na bijelo" i Socijalističke narodne partije...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jelena
21.09.2020-11:02 11:02

DRITANE, kako mlate sefovi, sklanjaju glavu od njih, posrbice su vjeruj nit za vjeru niti za večeru!

Phillip
22.09.2020-02:45 02:45

Jes, nakon 30 godina pljačke društvene imovine, “tranzita” cigara, ekonomske i socijalne nepravde, stvarno je licemjerno optuživati DPS i lidera te stranke jer dokaza za to nema, iako se ne sjećam da je neko detaljno tragao za njima. Miško Perović zaslužuje da bude u Spužu ali sa njim mora da leži i sestra koja je uzela mito za prodaju Telekoma. Nama treba totalna reforma sistema – političkog, ekonomskog i socijalnog