Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

”BEMAX patriote” i monopol nad crnogorstvom

Jedan detalj prosto ''bode oči'' kada je u pitanju jučerašnji pretres, jer je osim vojno-policijske opreme, u podrumu BEMAX zgrade policija pronašla veliki broj crvenih majica i pamučnih maski za lice sa državnim grbom i natpisom ''Da je vječna''. Upravo ovaj detalj je najbolja metafora zarobljenosti Crne Gore, u kojoj se jedna grupa ljudi, osumnjičena za najteža krivična djela, sa pipcima u svim segmentima društva – od politike i pravosuđa pa sve do medija, poistovjetila sa državom i sebe doživljava kao mjernu jedinicu patriotizma i crnogorstva.

Piše: Balša Knežević

Telefonska dojava o bombi u mastodontskom soliteru pored hotela Podgorica, juče je okuražila policiju da pretrese ovaj kontroverzni objekat.

U podrumu građevine, koju je kontroverzna kompanija BEMAX sagradila mimo svih arhitetktonskih i estetskih načela, valjda kao simbol svoje apsolutne moći nad Crnom Gorom, policija je pronašla nekoliko paketa i torbi punih interventne opreme koju koriste policijske i vojne formacije.

Pronađeni su startni pištolj sa 50 komada municije, pancir, ručne fleš granate, četiri ogledala za pregled donjeg dijela vozila, 21 zaštitna gas maska, pirotehnička sredstava, topovski udari…

Zgradu pored hotela Podgorica, ne samo što je gradila kontroverzna kompanija ”Bemax”, već se ovaj kompleks (zajedno sa hotelom Podgorica) pominje kao centrala istoimenog klana koji je posljednjih mjeseci u žiži javnosti i koji se dovodi u vezu sa najtežim krivičnim djelima, prije svega švercom cigareta i kokaina.

Hotel Podgorica u javnosti se označava kao centrala klana Bemax i često upoređuje sa čuvenom vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu

Hotel Podgorica se stoga u javnosti često upoređuje sa čuvenom vilom u Šilerovoj ulici u Zemunu.

Policija je u julu prošle godine prilikom hapšenja agenta ANB-a Petra Lazovića, zbog sumnje za stvaranje kriminalne organizacije, šverca droge i krimučarenja, pretresla hotel “Podgorica” čije se vlasništvo dovodi u vezu sa Lazovićevim prijateljem i kolegom policajcem Ljubom Milovićem, koji je u bjekstvu. Kako smo već više puta pisali, Milović je samo paravan za veoma sumnjivu vlasničku strukturu koja se vezuje za Lazoviće, prije svega Petrovog oca Zorana Lazovića kontroverznog bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije.

Poklon BEMAX-a za ”privatni” specijalni policijski tim

Upravo je starijeg Lazovića pominjao odlazeći premijer Dritan Abazović kada je u avgustu prošle godine u Skupštini potvrdio ono što portal Aktuelno piše već godinama – da je kompanija BEMAX paravan za kriminalne radnje, šverc cigareta i razne druge nelegalne aktivnosti.  Tu ekipu, kako je kazao Abazović, predstavlja Ranko Ubović, suvlasnik BEMAX-a, a ona je konektovana na Zorana Lazovića, Milivoja Kantića i bivšeg šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Dragana Radonjića. Jedino što je Abazović  tada zaboravio, ili namjerno izostavio da kaže je, a kako se opravdano sumnja, da je politički pokrovitelj ove grupe bivši ministar koji se iz dosade, nezvanično bavi politikom Milan Roćen.

Ranko Ubović i Aleksandar Aco Mijajlović: Neformalni vlasnik i bivši neformalni suvlasnik kompanije BEMAX

Sada, više od godinu nakon hapšenja Lazovića i skoro godinu od oglašavanja Abazovića o kriminalnim radnjma vezanim za kompaniju BEMAX, svjedoci smo da pojedini režimski tabloidi koji do prije nekoliko mjeseci nijesu pominjali ovu kontroverznu organizaciju, polako počinju da krše dogovor o ”nenapadanju” koji su očigledno sklopili sa njima. Stoga proteklih dana otrkivamo detalje o vezi kriminalaca i policije, brutalnim mučenjima, kriminalu, spletkarenju i raznim drugim nepočinstvima. Ali polako isplivavaju i veze kontroverzne firme BEMAX sa batinaškom jedinicom Petra Lazovića, koji, kako se navodi u SKY prepisci, tvrdi da je vlasnik Bemaxa Ranko Ubović (Tigar u prepisci) poklonio šest terenskih vozila, takozvanih ”džipova” koje su koristili službenici nekadašnjeg Odsjeka za posebnu operativnu podršku Uprave policije, koja je radila u sklopu SPBOK-a na čelu sa tadašnjim pomoćnikom direktora policije Zoranom Lazovićem.

Portal Aktuelno još prije godinu pisao je o ovim vozilima, i javno postavljao pitanja bivšem GST-u Milivoju Katniću kakve su veze kontroverzne kompanije BEMAX i Ubovića sa bivšim posebnim policijskim timom, i da li je ta jedinica bila nečije privatno vlasništvo. SKY prepiske su očigledno dale potvrdan odgovor na ovo pitanje ne koje se dugo ćutalo, a koje je do prije nekoliko dana, postavljao samo Portal Aktuelno.

Milan Roćen: Doskorašnji suvlasnik BEMAX-a, politički kišobran koji je štitio ovu organizaciju

Zloupotreba Crne Gore

Nakon što je juče u hotelu Podgorica pronađena krajnje sumnjiva oprema, desilo se nešto veoma simptomatično. Prema pisanju medija izvjesni Podgoričanin M.M. kazao je policiji da su njegove stvari pronađene u podrumu solitera pored hotela “Podgorica” i da je pakete i torbe ostavio tu prije nekoliko godina i zaboravio na njih. Odlazeći premijer Abazović je sa druge strane kazao da je odgovornost za pronađenu opremu preuzeo čovjek iz obezbjeđenja Ranka Ubovića.

Bilo da su pomenuti paketi stvarno vlasništvo nekog misterioznog Podgoričanina iz Ubovićevog obezbjeđenja, koji ih je nabavio na ko zna koji način ili su dio asortimana koji je koristila grupa koja se dovodi u vezu sa klanom BEMAX, u ovom trenutku manje je bitno.

Ako nose maske sa grbom Crne Gore dok zlostavljaju ljude i bave se kriminalom, onda su valjda patriote?

Jedan detalj prosto ”bode oči” kada je u pitanju jučerašnji pretres, jer je osim vojno-policijske opreme, u podrumu BEMAX zgrade policija pronašla veliki broj crvenih majica i pamučnih maski za lice sa državnim grbom i natpisom “Da je vječna”.

Upravo ovaj detalj je najbolja metafora zarobljenosti Crne Gore, u kojoj se jedna grupa ljudi, osumnjičena za najteža krivična djela, sa pipcima u svim segmentima društva – od politike i pravosuđa pa sve do medija, poistovjetila sa državom i sebe doživljava kao mjernu jedinicu patriotizma i crnogorstva.

U prilog tome idu činjenice, prije svih da je kompanija BEMAX, zastavu Crne Gore bukvalno zloupotrijebila kao svoj logo, a preko korumpiranih medija koji nose njihov ”žig”, već godinama plasira propagandu kako su oni država, ili čak iznad države, a u najmanju ruku ”posljednja linija odbrane Crne Gore”. Velika je tragedija što je značajan dio crnogorske javnosti nasjeo na tu bolesnu propagandu preko koje su osobe osumnjičene za najteža krivična djela postale parametar za crnogorstvo i neka vrsta nezvaničnog sertifikacionog tijela koje ima monopol nad određivanjem ko će, a ko ne, biti patriota.

Petar Lazović: Patriota po BEMAX modelu

Lažni patriotizam

Ipak, propaganda i licemjerno skrivanje kriminalnih radnji iza države je potpuno suprotno od istinske ljubavi prema Crnoj Gori, a to je postalo očigledno nakon što su u javnost počele da isplivavaju detalji iz SKY prepiske osoba za koje se sumnja da su usko povezane sa ovom organizacijom.

To što policijac Milović u SKY prepisci pita “Možemo li sad da malo koljemo Turke?”, ”Imamo li nešto koljemo Turke iz Lješanske nahije, Bara, Ulcinja, Rožaja, Bijeloga Polja” i što Lazović junior u grupnom čatu širi primitivne poruke pune govora mržnje dok sa “braćom” slavi ubistvo, nijesu ništa što bi trebalo da začudi.

Zoran Lazović i njegov kum Milivoje Katnić, koje je odlazeći premijer Abazović povezao sa BEMAX klanom, poznati su i po veoma problematičnoj prošlosti za vrijeme ratnih 90-ih.

Književnik Ibrahim Čikić je 24. februara optužio starijeg Lazovića da je 1994. godine komandovao policijskom jedinicom koja ga je ”zajedno sa Karadžićevim zločincima” hapsila i mučila.

Dragan Radonjić: Konektovan na BEMAX

”Pomaga bog braćo četnici! Evo svježe turske krvi! Doveo sam vam najvećeg mudžahedina u Crnoj Gori. Njega ćete živog odrati i pustiti u šumu”, napisao je Čikić na svom Facebook profilu uz napomenu da ”su to riječi Zorana Lazovića koji ga je predao u ruke paravojnim formacijam zločinca Karadžića u Bosni”.

A kada je u pitanju njegov kum Katnić, o njemu sve govore objavljene izjave svjedoka iz Dubrovnika i Cavtata, o nepočinstvima koja je bivši glavni specijalni tužilac radio na ratištu. Bivši logoraš iz Morinja Metodije Prkačin optužio je više puta Katnića da je dok je bio vojni tužilac vrijeđao, maltertirao i tukao muškarce hrvatske nacionalnosti koji su iz Dubrovnika za vrijeme ratnih dešavanja 90-ih dovođeni u Crnu Goru i logor u Morinju. Takođe je kao vojni tužilac u ime velikosrpske politike, proganjao crnogorske mladiće 90-ih i ćerao ih da idu na dubrovačko ratište.

Zoran Lazović i Milivoje Katnić: Kumovi koji su od velikosrpskih ”pasa rata” 90-ih postali ”Crnogorčine sa dna kace”

Država kao paravan za nepočinstva

Kako se ispostavlja, sva ta priča o Crnoj Gori, patriotizmu, ljubavi prema državi je u stvari samo paravan iza kojeg se krije čitava ova zlokobna organizacija i širok dijapazon zloupotreba i nepočinstava.

Kompanija BEMAX, privatizovala je crnogorsku zastavu, Belveder, svaki patriotski skup, većinu patriotskih organizacija, medije i sebe je izjednačila sa Crnom Gorom koja je najveća žrtva ove organizacije koja kao kancer uništava svaki pokušaj istinskog razvoja institucija i prosperiteta države.

Jer Crnogorci, Belveder, ljubav prema zastavi, državi, jeziku, istoriji – velikosrpski, ruski i ostali propagandisti godinama izjednačavaju sa mafijom, a Crnu Goru sa kriminalnim klanom, jer za to imaju materijala upravo zahvaljujući krajnje kontroverznoj kompaniji koja državu korsti kao logo za ostvarivanje ličnih interesa.

Zahvaljujući propagadni preko korumpiranih medija i političara, javnosti je godinama indirektno plasirana priča da ako se tona kokaina ili šleper cigareta pokriju crnogorskom zastavom, pa prebace preko granice, to nije kriminal nego patriotizam. Nažalost, takva bolesna propaganda izmanipulisala je ne mali broj Crnogoraca, koji su, naivno, borbu protiv kriminala i korupcije izjednačili sa ”napadom na državu”.

Ali i nakon odlaska Katnića, Lazovića, hapšenja Saše Čađenovića, mlađeg Lazovića, procesuiranja samoproklamovanih vedeta ”odbrane crnogorske nezavisnosti”, Crna Gora je i dalje tu! Suverena je država i na dobrom je putu da se izbori sa konstantnim pritiskom velikosrpskog hegemonizma i ruskog malignog uticaja. A suština lažnog patriotizma onih koji su za lične privatne potrebe ”uhapsili” državu i društvo, polako izlazi na svjetlost dana i predstavlja se u svom pravom svijetlu – kao još jedna bolest društva koja će uskoro biti izliječena na putu ozdravljenja Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Liki
21.07.2023-12:25 12:25

Bravo

BobZeković
21.07.2023-12:55 12:55

Da, “Crna Gora je dalje tu! NIJE SUVERENA I OKUPIRANA JE OD STRANE SRBOFAŠISTA, koje je do sad u okupaciji Crne Gore predvodio BRAT ABAZ! CRNA GORA NE DA NIJE NA DOBROM PUTU DA SE IZBORI SA KONSTANTNIM PRITISKOM VELIKOSRPSKOG HEGEMONIZMA( čitaj SRBOFAŠIZMA), nego je apsolutno zarobljena iznutra i spolja, A CRNOGORCI I CRNOGORKE RAPIDNO NESTAJU! DRŽAVA CRNA GORA NIJE “UHAPŠENA OD LAŽNIH PATRIOTA”, NEGO OD VELIKOSRPSKIH PATRIOTA(SRBOFAŠISTA) I NEMA IZGLEDA DA ĆE ” BITI BRZO IZLIJEČENA NA PUTU OZDRAVLJENJA”.. Najviše zbog lažnij crnogorskih patriotskih partija, zatim zbog velikog broja LAŽNIOH CRNOGORSKIH PATRIOTA. SVI ONI ZAJEDNO PUVAJU U JEDRA VELIKOSRPSKOM… Pročitaj više »

Melancholia
21.07.2023-14:05 14:05

Odličan i hrabar tekst.Svaka čast!!!Ako nijesmo u stanju da odbranimo Crnu Goru bez Bemax-a, Lazovica, Katnica,Milovica i mafijaskih klanova koji su maksimalno profitirali od “patriotizma” neka nas ne bude. Ja ne želim i necu da budem s njima pod istom zastavom.Oni su pod istom zastavom sa Milom Božovicem.Sa mnom NE.

Tara
21.07.2023-16:11 16:11
Reply to  Melancholia

Dritan i Adzic..i njihovi popovi su veci mafijasi od ovih..Ne budite naivni..

Lovćen
21.07.2023-14:36 14:36

Pravo je vrijeme da se medju sobom dijelimo neka likuju srpski botovi i portali

RRRRRR
21.07.2023-16:07 16:07

Sram vas najbolje bilo sad da se međusobom pokasapimo i da dokažu u praksi maksimu zavadi pa vladaj.

Tara
21.07.2023-16:09 16:09

u Budvi vlada Skaljarska i Budvanska-popovska kriminalna..mafijaska organizacija..zasto se o tome ne pise..ili hapsi..zato..sto Dritanka to ne zeli..Ja znam da BEMAX..finansira Crnogorske sportiste..dok im Dritanka ne daje ni centa…Dritan i Adzic brane svoj mafijaski kriminal..zato vrse raciju na druge…

RIR
21.07.2023-18:14 18:14

…sva nepočinstva ,kriminal vlasti-uvjek kad se kaze ,prosle vlasti misli se na DPS -a što je sa vlasću “Rukoljuba” što je sa kriminalom bas zadnje “Dritangine” Jeli izvidjaj jos sa formiranim predmetom -zar nije bila vijest da su spaljivali samo 15%cigareta…što je sa info o kupovini “kalasa”što je sa naglim bogacenjem Mickeya…i losim ,sumnjivim ugovorima…Sad pronasli ovoj firmi majce ,maske…BAS SPRDNJA !
ovo sad na sva zvona …! Ne vidi se borba protiv kriminala,samo neke osvete ,đe su presude-nema nista ! Opet selektivna pravda–samo se formiraju predmeti i izviđaji koji vjecno traju …

Vanja
21.07.2023-19:04 19:04

Od histeričnih pres konferencija do samozatajnih metafora koje su besmislenije čak i od kolumni Željka Ivanovića zvanog Govedo, Abazović kao da piše roman Agate Kristi u kojem ćemo, valjda na kraju knjige, konačno saznati ko su vrhovni gospodari u Crnoj Gori.

Hernan
22.07.2023-00:18 00:18

Uh…Mozda je Bemax malo stetan. Ali je to minorno u odnosu na svetosavce i ostalu cetnicku zgadiju koja je nacepila Crnu Goru!
Mozda je najbolje da srazmjerno stetnosti po interese Crne Gore pisete.
Dakle,po cetnicima i njihovoj sekti najvise,jer su ubjedljivo najvece zlo!
Po Bemax-u pomalo,toliko koliko zasluzuju,jer nije njihov patriotizam i doprinos normalnoj Crnoj Gori mali!

Pancir
22.07.2023-01:42 01:42

Bemaks nema monopol nad Crngorstvom,jer niko ne brani ni da AKTELNO ističe crnogorsku zastavu, grb ili da novinari nose majcu DA JE VJEČNA,time bi pokazivali odnos prema državi, pa se i zamjerili posrbicama.Ovakvi tekstovi utiču da se neprijatno osjećaju svi koji žele da majicama, simbolima države ,pokažu privrženost C G i da razviju osjećaj državnosti.Aktelnom izgleda to smeta…I time postaju druge VESTI, jer su tematskim pristupom istovjetni..Nikada tako odvratno ne pišete o trprstima i trobajkama,a tamo tek ima ozakonjenog nezakonja(crkve pune oružja,a policija ih zaobilazi u velikom luku,šta se radi u Budvi,Pljevljima,H Novom,te u resorima zdravstva,skolstva, kako se namještaju tenderi…,..Čak,Aktelno… Pročitaj više »

dragan
22.07.2023-22:24 22:24

Svaka cast Gospodine! Respekt!

Mert
23.07.2023-21:47 21:47

Bravo,isto to mislim.Da ste ovoliko strasti upotrieijebili da ispitate kako se naoruzava SPC i dje je zakopano oruzje.Andrija Mandic u jednom trenutku je je rekao da ce poceti da otkopavaju oruzje.Da sa ovoliko netrpeljivosti pisete sto se Crnoj Gori desava od 2o2o god.,kako je uplala u najgoru kleronacionalisticku kaljugu i mrak od kada postoji.Kako joj podrivaju temelje izdajnici ,ponizavaju njenu himnu sa jednim i tri prsta,nego to su ipak marginalci u svakom pogledu,bolje bi bilo.Da sa toliko strasti pisete o nasim otetim crkvama i grobovima nasih predaka.,o nasoj ukradenoj i falsifikanoj istoriji bolje bi bilo Targetirate i medije koji posteno… Pročitaj više »