Srijeda, 1 Februara, 2023
Rubrika:

AKO SE KANDIDUJE: Zašto će Đukanović opet pobijediti na predsjedničkim izborima?

Za početak, Đukanović će morati da kao ciljnu grupu postavi onih 55,5 odsto glasača sa referenduma o nezavisnosti, kalkulišući čak da se 5 odsto njih u međuvremenu prestrojilo i preletjelo na pozicije stranaka kojima je cilj razdržavljenje Crne Gore. Dakle, ako na početku kampanje, poput Ivana Vukovića, izjavi da on nije ''ni crnogorski, ni suverenistički'', nego ''građanski i evropski'' kandidat, bolje da odmah iseli iz zgrade Predsjednika

Za aktuelno.me

Piše: Nebojša Redžić

Kako se približava datum redovnih predsjedničkih izbora, sve je jača nervoza u anticrnogorskom bloku koji je, zahvaljujući autorstvu nad pravno-institucionalnim haosom u državi, nekim čudom i dalje na vlasti. Nervozu im pojačava sve izvjesnija kandidatura dosadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića, pa se kolovođe stranaka vlasti takmiče u osmišljavanju spasonosne formule kojom bi, na katakombama urušene države, doveli do kraja zadatak dobijen od beogradskih nalogodavaca.

Plan je jasan i oni ga ne skrivaju: svrgavanjem Đukanovića sa čela države, oni bi dobili dodatni zamah u poslu ideološko-političkog preoblikovanja Crne Gore i njenog trajnog zaustavljanja na evropskom putu. Na parlamentarnim izborima koji će uslijediti koji mjesec nakon predsjedničkih, oni bi na krilima planirane pobjede nad Đukanovićevom vizijom Crne Gore, homogenizovali anticrnogorsko članstvo i motivisali ga za još jednu pobjedu na izborima za parlament. U tome prednjače strančice čija je vrijednost na političkom tržištu simbolična, pa bi zajednički kandidat za predsjednika kao formula za koju se zalažu, bilo spasonosno rješenje za nastavak njihovog puta, ali i vlastiti opstanak u nekoj velikoj koaliciji koju bi nakon toga pokušali da okupe.

To je i bio razlog što je predsjednica Skupštine volšebno i na prevaran način raspisala predsjedničke izbore, uprkos želji većine aktera na crnogorskoj političkoj sceni da se predsjednički i parlamentarni izbori održe u istom danu. No, SNP iz čijih redova dolazi predsjednica i URA, odakle je osoba koja i dalje na čudan način politički preživljava kao takozvani premijer u v.d. mandatu, prinuđeni su da vuku očajničke poteze. Uostalom, u politici se poštenje i korektnost – znaju oni to iz iskustva – ne doimaju kao osobine koje vode ka uspjehu. Naravno, ako se pod uspješnom politikom smatra što valjanija tehnologija dugotrajnog opstanka na vlasti.

Vizija Crne Gore po modelu ”oslobodilaca”

Za dvije i po godine vlasti, većina koju je avgusta 2020. godine okupio Amfilohije Radović, pokazala se nedoraslom za vođenje države, demokratizaciju društva i izmjenu jednog dotrajalog sistema. Posebno su se istakli u međusobnim trvenjima i neuspjelim pokušajima da balansiraju na tankoj žici između onoga što su im nametale „evro-atlanske obaveze“ s jedne i naloga zvaničnog Beograda s druge strane. Sve dok se prije nekoliko mjeseci nijesu beskrajnom odanošću priklonili ovoj drugoj opciji, gurajući prst u oko Evropi i SAD-u slijepim slijeđenjem onoga što im nalažu svetosavska sekta (SS) i Aleksandar Vučić. Za sada, preostao im je udar na instituciju predsjednika države, jedinu koju još nijesu uništili. Drugim riječima, nakon koketiranja sa Zapadom, postali su ono što suštinski jesu, vraćajući se na svoja početna, fabrička svetosavska podešavanja.

Milojko Spajić u Beogradu raportira Vučićevom saradniku Vesiću

Da je tako, svjedoči bezbroj primjera, a priloge za to dobijete čak i onda kada na trenutak pomislite da se neko politički odmetnuo iz takvog lošeg društva i krenuo nekim svojim, evropskim putem. Uostalom, kako drugačije tumačiti fotografiju objavljenu ovih dana koja zorno potvrđuje da ni Milojko Spajić nije imun od virusa sluganstva zvaničnom Beogradu.

I zato, sve njihove predizborne kalkulacije u kojima DF planira da za predsjednika kandiduje Andriju Mandića, „Evropa sad“ Milojka Spajića, a Demokrate, URA i SNP (čiji rejting nezaustavljivo slabi) predlažu zajedničkog kandidata, nijesu ništa drugo do njihovo unutarsrpsko, antiDPSovsko nadgornjavanje i prepucavanje oko trenutne snage pojedinačnih aktera aktuelne anticrnogorske ujdurme.

Suverenisti nemaju dilemu

S druge strane, stranke suverenističke orijentacije, imaju mnogo manje dilema vezanih za svog kandidata. Svaki pokušaj poprilično dezorijentisanih „tradicionalnih partnera“ DPS-a, koji su na nedavnim lokalnim izborima prokockali svoju posebnost (neki je nijesu nikada ni imali) da daju opis poželjnog „nadstranačkog” kandidata „evropske i građanske“ Crne Gore, svodi se na zaključak da se u svakoj varijanti moraju vratiti Milu Đukanoviću, kao najpoželjnijoj i jedinoj zajedničkoj opciji.

O čemu se radi? U dvopiogodišnjem navikavanju na status opozicionih političkih subjekata, ni DPS ni njegovi politički partneri, a ni oni koji su se bavili „samo“ građanskim aktivizmom, nijesu se naročito dobro snašli. Crnogorski, suverenistički blok nije se homogenizovao uprkos dobrim nagovještajima sa podgoričkih i cetinjskih skupova i sa Belvedera, pa je proces okupljanja suverenističkih snaga oko zajedničkog svjetonazora, krenuo nekim drugim pravcem. Naročito sa nastankom pokreta „Ima nas“ čiji programirani bunt i logika tipa „Crna Gora je u četvrtak ponižena, spontano ćemo protestovati u utorak“, nije donijela ništa dobro.

”Crnogorski blok” se u svakoj varijanti mora vratiti Milu Đukanoviću, kao najpoželjnijoj i jedinoj zajedničkoj opciji

Uzme li se, dakle, u obzir varijanta po kojoj će Milo Đukanović (drugi put u nezavisnoj Crnoj Gori) biti kandidat crnogorske Crne Gore, ostaje da se osmisli strategija po kojoj će on ponovo animirati glasače kojima je na srcu samosvojna, nesluganska Crna Gora okrenuta zapadnim demokratskim vrijednostima. Što se zapadnih partnera tiče, njima je već jasno da su prenaglili kada su pomogli svetosavcima da njegovu partiju razvlaste.

Što je to, dakle, što Đukanović mora uraditi da bi ponovo pridobio glasače? Naprosto, dovoljno je da analizira predizborni nastup Ivana Vukovića na lokalnim izborima u Podgorici i potrudi se da ne ponovi njegove greške! Još preciznije: Đukanović mnogo toga treba da učini posve suprotno od odlazećeg gradonačelnika Podgorice da bi integritetom, autentičnošću svoje ličnosti i nespornom harizmom, prikupio što više glasača.

Za početak, moraće da kao ciljnu grupu postavi onih 55,5 odsto glasača sa referenduma o nezavisnosti, kalkulišući čak da se 5 odsto njih u međuvremenu prestrojilo i preletjelo na pozicije stranaka kojima je cilj razdržavljenje Crne Gore (preletači zaslužuju poseban tekst). Dakle, ako na početku kampanje, poput Vukovića, izjavi da on nije „ni crnogorski, ni suverenistički“, nego „građanski i evropski“ kandidat, bolje da odmah iseli iz zgrade Predsjednika.

Da se razumijemo: ono što mnogi označavaju kao ”građansku” Crnu Goru, a što je čak definisano Ustavom, već odavno je postalo iluzija i nemoguća misija. U Evropi i svijetu ne postoji nijedna građanska država, pa to ne može biti ni Crna Gora. Upravo zato, Đukanović mora nastupiti kao tvrdi Crnogorac, bivši i budući predsjednik svih stanovnika ove države, dokazani prijatelj svih naroda koji egzistiraju u Crnoj Gori. Posve sam siguran da će oni Bošnjaci-Muslimani, oni Albanci, Hrvati i Srbi koji svoju budućnost vide u Crnoj Gori okrenutoj evropskoj civilizaciji, bolje vrednovati iskonskog predstavnika crnogorske nacije, nego nekakvog imaginarnog, „građanina“, što je drugo ime za neuspjeli Brozov projekat “bratstva i jedinstva”.

Iskrena ljubav prema Crnoj Gori se ne smije kriti iza sterilnog ”građanskog” koncepta

Elem, nakon dvije i po godine puta iz nikuda u niđe, stvari su se na političkoj sceni iskristalisale i više nema nedoumica: zna se ko su akteri koji čine sve da Crnoj Gori vrate podaničku, provincijalnu svijest i svedu je na 27. izbornu jedinicu Vučićeve Srbije, a ko su oni koji makar deklarativno (bez naročitog učinka) žele da Crnu Goru vrate istinskim vrijednostima na kojima su je utemeljili naši slobodarski preci. Zato će se oni glasači Demokrata od 30. avgusta 2020. godine koji su nacionalni Crnogorci, oni glasači Ure među kojima su prednjačili bivši liberali, te oni koji su se priklonili lukavstvu Milojka Spajića koji nije ništa drugo no novi podanik Beograda, dozvati pameti, ili – što bi Crnogorci rekli – alavertiti. A ako se svi Crnogorci i Bošnjaci koji su iz nekih razloga našli u antiDPSovskoj koaliciji iz avgusta 2020. godine okupe oko svog kandidata, Đukanović će (bez obzira ne sve što su mu i tada i što mu danas zamjeraju), pobijediti već u prvom krugu.

Ostajte ovdje

Đukanović se pred Crnom Gorom, želi li u starosnu penziju otići na kraju još jednog predsjedničkog mandata, mora isprsiti kao što je to nekada znao: hrabro, liderski i beskompromisno prema izdajnicima crnogorskog imena. Jedino tako – ako iskorači kao vođa, ako obeća da će do posljednjeg daha braniti i odbraniti državu i pravo na postojanje svih naroda koji u njoj žive – on će još jednom uvjeriti potencijalne glasače da se Crna Gora mora vratiti na staze spoljno-političkih uspjeha kakve je imala do prije tri godine. Prigovor da je predugo na vlasti, pada u vodu pred činjenicom da u demokratijama jedino izbori potvrđuju nivo partijske i personalne istrošenosti.

I još nešto: Đukanović mora precizirati da ne želi povratak na onakvu Crnu Goru kakva je bila do 30. avgusta 2020. godine! Ne partitokratiji, ne negativnoj selekciji, ne otimanju društvenog bogatstva, ne zanemarivanju identiteta najbrojnijeg naroda… Takav pristup, nakon pobjede na izborima za predsjednika, širom bi otvorio vrata i za pobjedu crnogorskih snaga na parlamentarnim izborima!

Đilas-Šolakovo tabloidno smeće već krenulo u kampanju

Uostalom, da je zbog već izvjesne Đukanovićeve kandidature zavladala panika među svima koji bi da Crnu Goru ostave na koljenima, dokaz je već početa žestoka kampanja kojom se pokušavaju obnoviti bezbroj puta prepričane, a nikada dokazane afere. ”Prednjače”, začudo, Đilasovi mediji iz United Media grupe, što još jednom dokazuje da ni „druga Srbija“, kada je odnos prema Crnoj Gori u pitanju, ne zaostaje za onom vučićevskom. Naprotiv.

U akciju protiv Đukanovića uključili su se i oni koji su, iako su se dobrano okoristili za njegove ranije vladavine, zaključili da još nijesu dovoljno očerupali Crnu Goru. Što reći o analizama CEDEM-a i vječnog Miloša Bešića, do da je nastavljena praksa naručenih, poželjnih brojki?! Nekada u korist DPS-a, danas u korist onih koji su Bešićevi prirodni saveznici, uz to vjerovatno i izdašniji.

Ipak, tvrditi da će Milo Đukanović sigurno biti pobjednik predstojećih predsjedničkih izbora, bilo bi naivno i nepromišljeno. No, znajući da dostojnog protivkandidata nema ni na vidiku, da će među pristalicama raznih varijanti instaliranja srpskog namjesnika za Crnu Goru biti mnogo trvenja, sukoba i različitih viđenja sluganstva, da će u jednom trenutku proraditi pizma, zavist i inat (DF-ovci sigurno neće glasati za Spajića ako uđe u drugi krug, još manje Spajićevci za Lekića ili Mandića), ispada da će put do trona možda biti i lakši nego što se pretpostavlja.

A do trona se dolazi hrabrošću, odlučnošću i sa državnom zastavom iznad glave. Crnogorac kao emanacija tradicionalne Crne Gore, slobodar i emancipator, prijatelj svih onih koji ovu državu vide kao svoju i žele joj prosperitet i emancipaciju, može smetati samo onima koji imaju svijest podanika i posluge srpskog sveta. Takvima, ako im se ne dopada stabilna, samosvojna i prosperitetna Crna Gora, kandidat za njenog predsjednika, mora objasniti zašto snovi o njihovim matičnim državama, ipak nijesu alternativa za onu u kojoj su rođeni. Ćutanje o tome, spadalo bi u onu dobro nam znanu „političku korektnost“. A ona je bila ubica postreferendumske Crne Gore.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

41 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mahmut
22.01.2023-12:20 12:20

Koga boljeg imamo koji bi da nam sacuva djedovinu i slobodu – ka da smo zaboravili njegovo oslobodjenje  CG od okupatora i donijo slobodu CG -DA JE ZDRAV I ZIV !!!!!!!!!!!!!!!!

Rovca
22.01.2023-12:23 12:23

Mi rovčani smo 99.9% vjernici ili poštovaoci SPC. Ti nas Redziću vrijeđaš kad nas nazivaš sektašima.

Merlin
22.01.2023-16:10 16:10
Reply to  Rovca

Pola familije mu živi u Srbiji, tamo se besplatno školovao, radio i živeo..Hrani kuče da te ujede.

Reds
22.01.2023-12:36 12:36

Opet se kroz tekst probija kukavni antikomunizam…”Brozovo bratstvo i jedinstvo”… Druže, da nije bilo Broza još bi živeli po pećinama. Okani se desničarenja, nema ništa od toga.

Damjanovic
22.01.2023-13:27 13:27

Ne BiH se složio jer znam Rovcana koji su za Nasu prirodnu crkvu CPC, da ti neko 100 godina govori da smo budisti to bi i povjerovati, e tako ti je sa crkvom Srbije od 1918, navedi ijedan dokument Rovcanine đe Petar prvi i Njegoš kažu da su vladike srpske crkve, ili đe spominju sv Savu, zašto Njegoš Nemanjićke svrstava u isti koš sa Muratom i Bonapartom n Srba, pa kaže Ah.tevesele Srbadije , Rovca evo ja ću ti postaviti par pitanja pa ukoliko znaš ti odgovori, zasto se u katalogu pravoslavnih autokefalnih crkava iz 1851 zvanoj Atinska sintagma pod… Pročitaj više »

Mićko
22.01.2023-13:43 13:43

A vrijeđate.li vi nas Crnogorce kad nam vjekovnu CPC zovete sektom, iako svi vi znate da je CPC postojala i bila crkva Crnogoraca do okupacije 1918, kad nam je Aleksandar ukinuo državu i dekretom CPC i prisjedinio novoformiranoj crkvi Srbije, i naše hramove predao toj crkvi, vrlo čudno da se u ustavu Knjaževine CG crkva naziva CPC a ne SPC, jer autokefalnost ne moze biti ništa drugo no Autokefalnost, sto je CPC bila vjekovima a naročito poslije nestanka P. P. 1766 kad je CPC postala Autokefalna i de facto i de jure i nije zavisila od nijedne strane crkve, stalno… Pročitaj više »

Merlin
22.01.2023-15:57 15:57
Reply to  Mićko

Ta tvoja “crkva” više ne postoji, nema vernika, nema objekte, manastire, itd…Bili ste ateisti i komunjare, pa se setili preko noći da vam treba i crkva da kompletirate identitet. Sada ste samo nvo koja ima simpatizere sviju vera i nacija.

Gjg
23.01.2023-01:46 01:46
Reply to  Merlin

Nataknem te na drsku od metle!

Mirko
22.01.2023-13:50 13:50

Normalno da ste vijernici te sekte pedofila kad su vas 100 godina indoktrinirani, a sto kažeš o Rovackoj republici i herojima koji su dali živote protiv srpskog okupatora, čudno da su se do 91 90 posto pravoslavaca osjećao i izjašnjavali kao Crnogorci, niko ih na to nije prisiljavao niti uticao, evo danas kažete da je to bilo isto kao i da si Srbin, pa što se onda i danas ne pišete Crnogorci, zato što vas je Risto sotona posrbio, obećali ste mu dogodine na Lovćen i Prizren, evo prodjoše godine ne dodjpste ni do Ct a kamoli Prizrena, sa nestrpljenjem… Pročitaj više »

Lazo
22.01.2023-13:53 13:53

Ne ti nisi vjernik,to je samo izgovor,ti si velikosrpski fašista i to je jedina istina.Redžić je naravno u pravu a ti probaj neku drugu foru,ta da si vjernik ti i svi tvoji više ne prolazi,vi ste ekstremisti koji mrze svakoga ko nije pripadnik ‘ugroženog’ nebeskog naroda.

Merlin
22.01.2023-15:54 15:54
Reply to  Lazo

Izgleda da si ti mentalno ugrožen, a takvima je mesto u Lazi, u Beogradu ..

Gjg
23.01.2023-01:49 01:49
Reply to  Merlin

E, june jedno! Nataknem te na drsku od metle!

Lazo
22.01.2023-13:58 13:58

Živio Milo Đukanoviću jedina svijetla tačko posrnule Crne Gore.Za posljednjih tridesetak godina uvijek si nalazio način da se izboriš sa zlom,znam da ćeš i ovoga puta izaći kao pobjednik jer tvoji protivnici su obični talog.Želim ti svu sreću i još dugo da dominiraš i da budeš trn u oku velikosrpskim fašistima jer pucaju od jada što ti ništa ne mogu.

Merlin
22.01.2023-15:54 15:54
Reply to  Lazo

Hrvoje, sa nacizmom i fašizmom imate veze ti i tvoji preci..HR treba podeliti izmedju CG, SR, IT i HUN.

Gjg
23.01.2023-01:50 01:50
Reply to  Merlin

Tebi treba podijeliti mooozak kalupom za pecivo :D

Damjanović
22.01.2023-14:23 14:23

Milo je persona, gospodin, čovjek koji nam je obnovio vjekovnu državnost, ja za DPS nikad ne Glasam , za Mila uvijek, njega niko ne može zameniti, zamislite Mandića Knezevica, Lekica Milatovica na čelo države, Bruka!

Merlin
22.01.2023-15:52 15:52
Reply to  Damjanović

Došao je u džemperu, ne zna da bekne ni reč engleskog jezika a zahvaljujući švercu je postao “gospodin” koji vozi Majbah u najsiromašnijoj državi na Balkanu…Za bolje i niste ..

Mirko
22.01.2023-17:28 17:28
Reply to  Merlin

Surduličane, CG najsiromašnija zemlja Balkana, pa ti si stvarno kreten!

Merlin
22.01.2023-20:44 20:44
Reply to  Mirko

Ima li neka nova fabrika u Cetinju, Plavu, Rožajama i Gusinju, direktore fabrike čokolade ?

Tara
22.01.2023-19:55 19:55
Reply to  Merlin

Kakva si ti cetnicka avetinja..kupi prnje!

Merlin
22.01.2023-20:40 20:40
Reply to  Tara

Ti kao pripadnik manjinskog naroda kažeš nekome da “kupi prnje” ? :) Koliko će vas biti nakon popisa ?

Gjg
23.01.2023-01:51 01:51
Reply to  Merlin

Dovoljno da ti se naser.mo u uuusta :D

Dobrota
22.01.2023-14:46 14:46

I ti si Damjanoviću gospodin .I to veliki. I ti se kaniduj.

Tina
22.01.2023-14:48 14:48

Budite i dalje,to je potpuno nebitno.

Rovca
22.01.2023-14:54 14:54

Za [email protected]
Ti imaš srpsko ime po našem Lazaru. Bravo. I moj otac je bijo Lazar.
Ti neznaš I nepoznaješ me pa neznaš dali sam vjernik……. Batal ti je priča Lazare.

Rovca
22.01.2023-14:56 14:56

@Mirko.
Batal ali I nevaspitan ti je komentar.

Todor
22.01.2023-15:01 15:01

Problem je sto tih 55,5 procenata ne postoje bez onih koji zive van crne gore i to decenijama ! Ali kako dps nije na vlasti dovesti ih ne moze da glasaju jer nece da dodju o svom trošku !

Rovca
22.01.2023-15:09 15:09

Mićko @
Nemam kad za diskusije.Moram da mećem ovcama i turim konju , pao je snijeg više od pasa a ni struje nemamo a bez puta smo se obikli.
Mi nikad nijesmo nazivali CPC sektor no TKZ CPC ili udruženhem građana koje ima u rovcima pristalica 0,01%/to su ti tvoji istomisljenici koji nijesu losi ljudi ali su zavedeni. . Podgorička skupstina je najsvetlija tačka crnogorske istorije.
A to što piše i kako piše Novak Adžić to su ideološko i političko obojeni tezgarski tekstovi.

Tara
22.01.2023-19:58 19:58
Reply to  Rovca

Ti svaki dan zivis u Balege..bolje operi usta!

Merlin
22.01.2023-20:47 20:47
Reply to  Tara

Plaćaju li te redovno iz NVO za koju radiš ?

BobZeković
22.01.2023-16:04 16:04

mILO ĐUKANOVIĆ je ukrcao na deseine HILJADA UGROŽENIH SRPSKIH izbjeglica iz BiH, Hrvatske, Kosova, davao im visoke položaje u državnoj upravi i odriješene ruke da u tišini i mirno pripremaju ponovnu okupaciju Crne Gore. Vlada Milo Đukanovića je za to vrijeme surovo proganjao Crnogorske kadrove, osobito one poštene i stručne i odane Crnoj Gori. Milo Đukanović je iznjedrio Sveta Marovića, ne samo osuđenog, prevejanog, kriminalca i lažobva, nego i zakletog neprijatelja Crne Gore, vjernika Srpske pravoslavne sekte i zadrtog zagovornika velikosrpstva, ali na tihi podmukli, srpski način. Milu Đukanoviću je pored Sveta Marovića, najbiliži saradnik bio Filip Vujanović, koji je… Pročitaj više »

Tara
22.01.2023-20:05 20:05
Reply to  BobZeković

Izgleda da je za tebe bolji terorista Mandic..i onaj Kovacevic iz NK..sto pjeva..o bulama..Ti nemas pojma o politici..G.din Djukanovic..je sve ucinio..da ove avetne srbijance..narkomane crkve srbije..integise..u crnogorsko drustvo..nijemu uspjelo radi kriminalnih ekstremista litijasa..Doloze nove partije…pa ce to izmijeniti..da se ja pitam..ja bi njima oduzela drzavljanstvo..ko god ne postuje zakone i Ustav drzave CG,

Ej bre
22.01.2023-20:44 20:44
Reply to  Tara

Tara
Ti se nepitaš nićeš se pitat. Radi nešto pametno .Mozes imati 300 € kao konobarica na crno ili 350 € da radiš na plantaže da rezes lozu .. Po ceo dan visiš na portale.

Moammar
22.01.2023-16:25 16:25

Dobro Nebojsa, jel ti stvarno vjerujes u to što pišeš. Kakvih 55% – ne zaboravi da je tu dijaspora, a sigurno 10% je promijenilo dres. Milo Djukanovic ima nulti koalicioni potencijal van čisto CG bloka. Ja ne vidim da mogu dobaciti do 40% sa njim a i bez njega, jet se nije povukao 2020 poslije poraza. On je simbol uprljanog DPS.

Micko
22.01.2023-17:26 17:26

E tako Rovcanine, ti i jesi za konje i ovce, oni su taman tvoj nivo, uključi ih u sektu SPC!

Pg
22.01.2023-17:41 17:41

I on je rovcanin,potomak serdarske rovacke kuce,i pogledaj sta on bulazni danas,bruka pleme i pretke.

Rovca
22.01.2023-18:56 18:56

@Micko
Evo metnuosam i ovcama i govedima i konju . Sad naložijo. I kuvan kumpijer pristavijo.Volimo zivotinje i domaće i divlje .Volimo i našu SPC ali danas nijesmo mogli od snijega na bogosluženje u Moraču u lavru Nemanjića.
Nikoga ne mrzimo ni vrijeđamo
niti se na vas sto idete u TKZ ljutimo i sto kao crnogorski zborite.
Bog ti zdravlje dao.

Filip
23.01.2023-02:10 02:10

Hshaha a vi kao veliki strucnjaci iz aktuelno nakonste objektivno procjenilj da Djukanovic pobkedjuje ahahahahahah…. Prvo EU ga vise ne podrzava , drugo gubi u prvom krugu ako je on…. A ako je ona druga ona gubi u drugom keugu od Milojka Spajica ili ko se vec bude kandidovao…. A na parlamentarnim cemo imati 47 poslanika anti dps koalcije tako da pucate svakako…. Malo ce vam biti doskorasnji gradski izbori kako cete se tek na sledecim obrukati. Puna je narodu kapa vas laznih patriota i gradjanski orijentisanih partija a sve lopov do lopova… Toliko

Nata
23.01.2023-02:30 02:30

Prevarna litijaška pobuna vođena Anfilohijem Radovićem i popovima uvezenim iz Srbije u ogromnom broju, otvoreno je poricala crnogorsku naciju i postojanje njene 800 godina stare tradicije i još gore ukrala je crnogorsku kulturu. Sve je to zapečaćeno desantom na Cetinje iz helikoptera, uz kalašnjikove. Mislim da svaki crnogorac, koji se priklonio toj nastranoj koaliciji sada tačno zna i vidi o kakvoj se ptevari radilo i kako je izmanipulisan završno sa 20 – im avgustom 2020 godine. Video je kako je u interesu užeg kruga ljudi došlo do sramne izdaje Crne gore u korist tuđegrežima kome je pljuvanje po crnogorstvu potrebno… Pročitaj više »

Realno
23.01.2023-07:18 07:18

Kakogod, moramo biti realni, u ovom haosu u kome je CG, i pored cinjenice da se Milo Djukanovic moze i treba kritikovati za mnogo stosta sto nije uradio, a trebao je, ipak se to njegobo necinjenje ne moze porediti sa dokazanim izdajstvom CG ovih koji su na vlasti. Djukanovic je, u ovom trenutku, jedini, pravi izbor za ponovnog predsjednika. Svi ovi drugi su podguzne muve AV, Srbije, sarlatani, kockari koji za saku dolara prodaju CG

Lada
23.01.2023-10:50 10:50

Bez obzira na to što je u dvije potonje godine u Crnoj Gori bio faktor stabilnosti, mislim da bi bilo poželjno da se ne kandiduje i povuče iz politike, jer je previše kompromitacija uz njegovo ime te je postao balast cijelom suverenustičkom bloku.