Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar distancirali su se od nedavno objavljenih analiza Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sjedištem u Ljubljani kojim rukovodi Zijad Bećirović, piše slovenački portal 24ur.

Zijad Bećirović

Mesić i Lončar su saopštili da odbacuju “neprovjerene činjenice i nepotvrđene tvrdnje i zaključke”, koji se uglavnom odnose na analizu stanja u Srbiji i Crnoj Gori.

Iako neke ugledne osobe i organizacije sarađuju sa Institutom, u prethodnom periodu na njegov rad iznijete su brojne kritike i optužbe. Na primjer, opština Koper kupila je šest studija u vrijednosti od 69.000 eura od IFIMES-a, a sve one navodno su prepisane iz drugih izvora, čak i iz Vikipedije, izvijestio je veb portal Pod črto. Bosanski mediji su navodlili da je Bećirović usko povezan s nekim korumpiranim ponudama u BiH, ali i s radikalnim islamskim krugovima.

Prema podacima objavljenim u aplikaciji Erar, ljubljanski institut za svoje usluge dobio je nekoliko hiljada eura od kompanija Eles i Gen energija, kao i Darsa, opština Koper i Ljubljana, te Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Stjepan Mesić – počasni predsjednik IFIMES instituta

Međutim, ovog puta, Institut se suočava sa unutrašnjim nezadovoljstvom, jer su nedavne studije koje analiziraju političku situaciju u Srbiji i Crnoj Gori uznemirile i počasnog predsjednika Stjepana Mesića i redovnog govornika na događajima Instituta, Budimira Lončara, posljednjeg jugoslovenskog šefa diplomatije. Ovaj Institut je objavio i analizu da je Crna Gora tokom epidemije koronavirusa prikrivala podatke o zaraženima, što je demantovala Vlada. Ove analize su uglavnom prenosili srpski tabloidi.

U zajedničkoj izjavi za štampu Mesić i Lončar oštro su osudili sadržaj posljednje dvije analize.

Slovenački mediji pišu da u njima IFIMES zauzima poziciju blisku predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a istovremeno pripisuje odgovornost za rastuće tenzije na Balkanu savezu Prištine, Podgorice i Zagreba, koji, navodno, pokušava destabilizovati Srbiju uz pomoć srpske opozicije i stranih obavještajnih službi.

Zijad Bećirović i Aleksandar Vučić

“Studija pod nazivom “Srbija – mjesto sukoba obavještajnih službi” (trenutno dostupna samo u originalu) takođe ukazuje na mogućnost izbijanja nasilja tokom izborne kampanje i parlamentarnih izbora zakazanih za 21. jun u Srbiji”, pišu mediji u Sloveniji.

Pored svega toga, činjenica da je direktor Instituta posjetio predsjednika Srbije u februaru i pozvao ga da održi predavanje u Institutu nije zanemariva. Lončar i Mesić provjeravaju vjerodostojnost analiza, jer se temelje na neprovjerenim činjenicama, nepotvrđenim tvrdnjama i izvode sumnjive zaključke.

“Obje analize su primjeri jednostranog i tendencioznog tumačenja činjenica uz dodatak neosnovanih pretpostavki, kao i direktnih optužbi, bilo na štetu pojedinih političara ili na štetu zemalja. Ne želimo spekulisati o tome ko ima koristi od takvih tekstova ili njihove publikacije “, napisali su Mesić i Lončar.

Istovremeno, oni su tvrdili da institucija koja želi da bude prihvaćena kao ozbiljna organizacija ne smije u javnosti da objavljuje “mješavinu činjenica, nepotpunih zaključaka i tvrdnji”.

“Da smo prethodno bili upoznati sa njihovim sadržajem, izrazili bi rezervu u odnosu na njihovo objavljivanje u svakom slučaju u ovome obliku u kojemu su ugledale svijetlo dana”, uvjeravaju Mesić i Lončar.

Slovenački portal 24ur se obratio  IFIMES-u i njihovom direkotru Bećiroviću i pitali ih o tvrdnjama da neki klijenti i politički akteri sa Balkana stoje iza njihovih istraživanja i analiza. Međutim, još uvijek čekaju odgovor Instituta.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve