Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Vujović: Zabranjuju kritiku sudova i tužilaštva

Nacrt izmjena Krivičnog zakona problematičan je u dijelu koji se odnosi na javno iznošenje stavova o radu sudskih organa. Nacrtom se praktički zabranjuje svaka kritika sudova i tužilaštva i na taj način ograničava sloboda izražavanja, ocijenio je šef Medijskog savjeta za samoregulaciju Ranko Vujović.

Ministarstvo pravde 11. januara stavilo je na javnu raspravu Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakonika koji je naišao na žestoke reakcije medijske zajednice i dijela nevladinih organizacija.

– Sve javne institucije bi trebalo da budu pod lupom javnosti uključujući i sudstvo, i javnost bi trebalo da ima pravo da iskaže stav o njihovom radu. Da li će to biti kritika, odobravanje ili ponekad izlaganje poruzi kroz satire, ironiju ili humor manje je bitno. Ovako kako je definisan novi član 396a zabranjeno je kritikovati sud i tužilaštvo i čak može da se dobije zatvor do šest mjeseci ako se neko usudi da to učini. Prvi stav ovog člana predstavlja apsolutno ograničavanje slobode izražavanja, ocijenio je Vujović za Pobjedu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve