Vlada Srbije donijela je na sjednici održanoj u četvrtak odluku o upućivanju jednokratne finansijske pomoći u iznosu od 1,64 miliona eura različitim udruženjima koja zastupaju interese te države u Crnoj Gori.

Patrijarh SPC Irinej i Aleksandar Vučić: Milioni za “nemiješanje” u unutrašnja pitanja Crne Gore

Mediji u Srbiji su naveli da je pomoć upućena “udruženjima koja se bave unapređenjem privredne, kulturne i političke saradnje Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom”. Ova informacija ostala je gotovo neopažena u Crnoj Gori koja je još uvijek u prazničnom raspoloženju nakon obilježavanja Dana nezavisnosti.

Kako je portalu Aktueno rečeno od više izvora iz srpskih udruženja u Crnoj Gori, a potvrđeno iz krugova bliskih Srpskoj naprednoj stranci Aleksandra Vučića, ovaj novac neće biti namjenjen srpskim političkim partijama već prije svega udruženjima koja se bave “kulturnim djelovanjem” (čitaj propagandom protiv Crne Gore).

Ova pozamašna jednokratna “pomoć” namjenjena je Srpskom nacionalnom savjetu u Crnoj Gori, Matici srpskoj i Srpskoj kući, a zvanični cilj ove donacije je, kako saznajemo, “organizovanje kulturnih tribina, promocija knjiga, i promovisanje srpske kulture”.

Simptomatično je što odluka o davanju ove finansijske injekcije za širenje prosrpske propagande u Crnoj Gori dolazi samo dan nakon sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja koji su uporedili crnogorsku vlast sa “ustaškim režimom” i optužujući je za “progon Srba”, direktno se umiješali u unutrašnja pitanja Crne Gore iako licemjerno negiraju da to čine.

I neupućenima je jasno da je “promocija srpske kulture u Crnoj Gori”, što je zvanični razlog slanja ovih sredstava, samo eufemizam za nastavak finansiranja antidržavne propagande i  promicije političkih litija i subverzivnog djelovanja medijskih ispostava srbijanske BIA-e u Crnoj Gori.

Kako saznaje portal Aktuelno iz više dobro upućenih diplomatskih izvora, predsjednik Srbije Vučić bio je vidno iziritiran na nedavnom sastanku sa prvim čovjekom SPC Irinejem, zbog nedavnih dešavanja u Nikšiću i hapšenja jednog od najviših funkcionera SPC u Crnoj Gori Joanikija Mićovića. Nakon toga odlučio je da finansijski podrži političko djelovanje SPC.

“Vučić, klerikalni i obavještajni krugovi koji ga savjetuju, šire priču da ovakav vid dejstva nije miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Iako je svima jasno da je finansijska ispomoć direktno usmjerena protiv države Crne Gore i njenih institucija, predsjednik Srbije i čelnici klerikalno obavještajnih institucija koji ga okružuju, smatraju da se Srbiji otima kulturno nasljeđe u Crnoj Gori i da se Srbi primoravaju da promijene nacionalni identitet”, rekao je naš dobro upućen izvor iz diplomatskih krugova bliskih SNS-u Aleksandra Vučića.

Po toj logici, kako nam je rečeno, pošto srpske vlasti štite srpsku kulturnu baštinu, i s obzirom da je SPC “jedina kanonski priznata crkva, svakako da kao matica, Srbija ima pravo da se umiješa u njenu zaštitu”.

“To je opravdanje Vučićevog kabineta za buduću podršku subverzivnim akcijama u Crnoj Gori kojih će biti sve više kako se budu približavali izbori i popis stanovništva”, rekao je naš izvor.

S obzirom da je ovo “sveto pravilo” kojeg se drže svi u vladajućoj strukturi u Beogradu, jasno je da će ovaj novac, kao i mnoga sredstva koja dolaze “ispod žita” biti iskorišćen za anticrnogrosku kampanju u sred Crne Gore, a sve će biti zamaskirano pod parolom “promocije srpske kulture” – dakle “kulturna subverzija”.

Treba takođe podsjetiti da je prije nekoliko godina, iz Srbije za otvaranje Srpske kuće stiglo preko tri miliona eura koji su razdijelili profesionalni Srbi i propagandisti za političko-medijsko djelovanje protiv države.

B.K.

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
real
real
24.05.2020-11:00 11:00

ovo da pojacaju litijase nece vise za 5 eura i sendvic kakav potez vlade srbije tacno se vidi uplicanje u drugu drzavu neka im ogradi kakve barake i vodi ih u srbiju pa neka se tamo kulturno uzdizu srbi svakim potezom dokazuju koliki su jadnici i bijednici koliko nemaju nista svoje i samo ih tude zanima zato ste prokleti i ne gine vam beogradski pasaluk pa srbi ratuju ovako ili onako sa svima u komsiluku jedini prijateli su im rusi i kinezi tamo se supkaju i poltronisu a sve iz razloga jer su niko i nista jad o bijeda i… Pročitaj više »

Traktorisz
Traktorisz
24.05.2020-23:44 23:44

Nezavisnost CG ni za sva blaga svijeta

KIKI
KIKI
25.05.2020-02:44 02:44

NE VREDI UZALUDNO BACATI NOVAC , CRNA GORA ĆE OSTATI NEZAVISNA DRZAVA A SRBIJA ĆE SE SVE VISE SMANJIVATI KAKO JE I OBEĆANO .