za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

Ima tome pet godina. Na vojnoj paradi u Beogradu (održanoj 16. oktobra – nap.a), a povodom godišnjice oslobođenja Beograda 20. oktobra, počasni gost je bio ruski predsjednik Vladimir Putin. I čovjek je lijepo rekao da su Beograd oslobodili Jugoslovenska vojska i Crvena armija.

Tada, tim povodom, srpski zvaničnici su u svojim govorima pominjali samo Srbe i Srbiju. Od bilo čega jugoslovenskog se nije čulo ni riječi. Čak, poslije je ispalo da to nije obilježavanje samo oslobođenja Beograda već i stogodišnjica od početka Prvog svjetskog rata. Pa, iako je taj rat počeo 28. jula 1914. godine i nema nikakve veze sa oktobrom.

Komandanta vojnih operacija za oslobođenje Beograda Josipa Broza Tita niko nije spomenuo. Baš kao ni crnogorskog generala Peka Dapčevića, a ni ruskog generala Vladimira Ždanova.

Pet godina kasnije, srpski predsjednik Aleksandar Vučić, onako prenemagački kao što samo on zna, rekao je da su Beograd oslobodili “srpski partizani i Crvena armija”. To je bilo prvi put. U drugom govoru se već raskomotio. Tada je rekao da su oslobodioci bili “Srbi i Crvena armija”.

Pa, čekaj malo Vučiću, jel’ to znači da je Putin lagao kada je rekao da su Beograd oslobodili Jugoslovenska vojska i Crvena armija?

Baš zanimljivo. Al’ se dobro rimuje.

Vučić kaže Putin laže.

Zato Vučiću, do sljedećeg susreta sa Putinom…

До свидания.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments