piše: Goran Popović

Zanimljiv teološko – sociološki traktat imao je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović na okruglom stolu pod naslovom “Pravoslavlje i nacija” održanom minule neđelje u Podgorici. Nakon nedavno izrečene ocjene kako “naziv Srpska pravoslavna crkva možda nije najsrećniji”, Perovićeva  nova hipoteza kako “Srpska pravoslavna crkva, kao Hristova crkva i jedina sveta saborna i apostolska crkva, pod svoje okrilje okuplja sve vjernike, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost”, novi je teološki upakovan  pokušaj posrbljavanja pravoslavaca u Crnoj Gori.

Rektorova hipoteza, međutim u potpunoj je koliziji sa stavovima mitropolita. Podrazumijevala bi, naime, da Srpska pravoslavna crkva “pod svoje okrilje okuplja”, pored ostalih, i “komunističku kopilad, nakot i volove”, kako je Crnogorce više puta definisao njegov šef Amfilohije.

Osim sa Amfilohijem, rektor Perović ovdje ima problem i sa učenjem 2003. godine kanonizovanog sveca Srpske pravoslavne crkve  Nikolaja Velimirovića, koji je strastveno, uz ostale fašističke tirade,  zastupao i tezu o jedinstvu srpskog nacionalizma i crkve, uz tvrdnju da je “nacionalizam srpski (svetosavski), kao stvarnost, najstariji u Evropi”.

Zbog citiranja Velimirovićevih  stavova “ujedinjena tabloidna Srbija” (T.Marković) imala je nedavno glavu o’kinut kolegi Darku Šukoviću, ne znajući da, zapravo, pljuju, ne po Darku, već po svom svecu, kojeg, ako ne znaju, još od 2003. godine slave kao Svetog Nikolaja Žičkog.

No, ako se priučeni novinari tabloida mogu tako “prosipati”, rektor jedne bogoslovije, poput Gojka Perovića, ne bi smio previdjeti da je zvanična teološka doktrina njegove Srpske pravoslavne crkve – srpski nacionalizam, koju je, dakle,  teorijski utemeljio N. Velimirović, a tokom vremena je dosljedno realizovali terenski koljači, poput pljevaljskog popa Mace, koji je, takođe, promovisan u sveca 2005. godine!

Ili to rektor Perović ima namjeru da pokrene smjenu mitropolita Amfilohija i preispitivanje beatifikacije Velimirovića i Mace? Teško!

Zato njegov kontroverzni poziv na “multietničku srpsku crkvu” (?!) djeluje tek kao još jedan teološki spin i novi pokušaj manipulacije pravoslavnim vjernicima u Crnoj Gori.

Politički kontekst, naravno, nije izostao, pa je rektor sugerisao kako “Crkva ima više kondicije od bilo koje vlasti”, te “da je starija, više pamti, bolje zna, utemeljena je na dubljim osnovana nego što je to bilo koji zemaljski prolazni identitet”.

Suštine rektorove priče je da srpski popovi, kao vanzemaljci u mantijama, imaju namjeru da jednoga dana sruše crnogorsku, uspostave srpsku vlast i ostvare svoj vrlo ovozemaljski interes, zipovan u paroli: Ne damo svEtinje!

PS: Trenutno im za taj projekat nedostaju volovi pravoslavci… Ali, ko zna? “Nebeski narod” je već najavio genetski inženjering za stvaranje “srpskog sveta” na ovim prostorima…

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve