Piše: Aleksander Kovalenko

Rusija počinje otvoreno da se miješa u unutrašnje poslove Crne Gore, destabilizirajući zemlju na vjerskoj osnovi.

Prije samo nekoliko dana sam u svom članku “Crnogorski scenario kao upozorenje Ukrajini”, opisao kako su svojim provokativnim akcijama tokom karantinskog perioda predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori organizovali proteste u gradovima širom zemlje.

Vidjelo se da je provokacija od strane SPC planirana, grubo je kršen karantinski režim u Crnoj Gori, a sve je vrlo podsjećalo na slične akcije Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini. I ovdje su se odmah pridružile treće strane u sukobu u Crnoj Gori, dodajući ulje na vatru. Vezano za nerede na protestima u Crnoj Gori, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej su obavili telefonski razgovor nakon čega su izdali zajedničko saopštenje u kojem su se fokusirali na “neprijateljski stav” Crne Gore prema SPC-u.

Istovremeno sa pojavom “zajedničke izjave” srpski predsjednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi mu zahvalio na “humanitarnoj” pomoći iako je ona poslata u njegovu zemlju prije mjesec i po, a Vučić je imao više nego dovoljno vremena za “zahvalnost”. Jasno je da je svrha poziva bila želja srpskog lidera da se žali na “progon” SPC u Crnoj Gori.

I eto, nakon pola godine za samo jedan dan i predsjednik komisije Državne Dume za razvoj civilnog društva, probleme javnih i vjerskih udruženja, predsjednik Generalne skupštine Interparlamentarne Skupštine pravoslavlja (MAP) Sergej Gavrilov već je počeo da biva ogorčen zbog “progona pravoslavne crkve i kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori”. Ali, najvažnije u Gavrilovim ljutim tiradama bilo je to što su ovi “progoni” navodno dovodili u pitanje sigurnost Rusa u Crnoj Gori. Zabavno je to što, poput francuskih sireva i poljskih jabuka, Rusija odlučuje da našteti Rusima i najavljuje da turistički letovi za Crnu Goru neće biti nastavljeni. Pa, čeka ih turistička Čukotka, ali…

Ali, najzanimljivije u ovim izjavama je upravo osoba koja ih daje. On je, Sergej Gavrilov, taj koji je vodio propagandni projekat slanjem humanitarne pomoći u Kijevsko-Pečersku Lavru koja je pogođena korona virusom (valja napomenuti da je za to kriva Ruska pravoslavna crkva u Ukrajini). Poznato je da ovaj projekat nije uspio zbog čega je Gavrilov nestrpljivo optužio, što je nevjerovatno, ali je činjenica, bivšeg predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Ne isključuje se da će sljedeći korak ovog aktiviste na hibridnom frontu biti slanje humanitarne pomoći Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, što će ujedno imati za cilj destabilizaciju stanja u državi i podizanje tačke ključanja u društvu.

Uostalom, upravo je Sergej Gavrilov specijalista za destabilizaciju društvene situacije. Podsjetiću da je ova persona prošle godine postala katalizator za velike proteste u Gruziji koji su provocirali gruzijsko društvo da izađe na ulice Tbilisija kada je posjetio gruzijski parlament, zauzeo predsjedavajuću stolicu i obratio se poslanicima na ruskom jeziku. A najinteresantnije je to da je tada u Tbilisiju održano 26. zasijedanje Interparlamentarne Skupštine pravoslavlja. Na taj način su Gavrilove provokacije stekle nijansu rosofobije i vjerskih motiva “Gruzijsko bogohuljenje”.

Poznato je da Rusija sada svuda koristi religiju radi da ostvari svoje vanjskopolitičke interese. Od Ukrajine do Crne Gore, scenario je vrlo sličan, a ova sličnost je element predvidljivosti agenata u mantiji, koji mogu biti od koristi.

Kao što se kaže, upozoren znači spreman. Ali, je li tako? Zaista želim da se nadam da će biti tako.

 

(Autor je kolumnista ukrajinskog portala Duhovni front)

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve