Oko 1.600 američkih vojnika raspoređeno je u okolini Vašingtona i u stanju su “pojačane pripravnosti”, objavio je Pentagon nakon što su nastavljeni protesti protiv policijske brutalnosti i rasizma u gradu.

“Raspoređeni su u vojnim bazama u području oko glavnog grada, ali ne i u samom Vašingtonu.”, saopštio je portparol Pentagona Jonathan Rath Hoffman.

Prema trenutno dostupnim informacijama, kako piše Blic, vojnici su naoružani i imaju opremu za nemire i bajonete.

Oko 700 članova 82. pripadnika SAD-a sada je smješteno u zajedničkoj vojnoj bazi Andrus u Merilendu i Fort Belvoar u Virdžiniji. Inače, baza Andrus je mjesto odakle polijeće avion predsjednika SAD i nalazi se samo nekoliko minuta od Bijele kuće, neposredno izvan granice prijestonice.

U SAD predsjednik je nadležan da prilično slobodno šalje vojsku u glavni grad, bez pozivanja na zakone ili traženja dozvole, kao što je to slučaj sa državom.

Kako je na Tviteru naveo Džejms Laporta, novinar “Asošijeted presa”, činjenica da su vojnici pod teškim naoružanjem nije toliko neobično, ali bi ta činjenica mogla dodarno da rasplamsa postojeće tenzije.

“Njujork tajms” podsjeća da je glavni grad države pod nadležnosti u kojoj se vojska može rasporediti bez potrebe za odobrenjem od guvernera. Tako je američki predsjednik Tramp, izjavljujući da je “uništavanje mirnog života i prolivanje krvi protiv čovječnosti i Boga”, naredio vojsci da razmješta aktivni bataljon vojne policije za Vašington.

u Americi su buknuli nemiri nakon što je policajac Derek Šovin prilikom privođenja usmrtio nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda tako što mu je, kako se navodi u krivičnoj prijavi, osam minuta i 46 sekundi (8:46) držao prislonjeno koljeno na vratu.

Šovin je optužen za ubistvo trećeg stepena.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve