Kandidat Demokratske stranke na izborima za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden je, na neobičan način za Amerikance, u utorak naveče izrazio sumnju tokom debate sa republikancem Donaldom Trampom da li će aktuelni lider ikada objaviti koliko je uplatio poreza.

“Vidjećete“, odgovorio je Tramp kada je moderator Chris Wallace vršio pritisak na njega da kaže konkretan datum.

Na to se ubacio Bajden kazavši: „Kada? Inšallah?“

Iako u arapskom jeziku ova fraza znači „uz Božju volju“, takođe se kolokvijalno koristi kada se izražava sumnja da će se nešto ikada desiti.

Bajden je ranije objavio svoje lične uplate za porez koje pokazuju kako su bivši potpredsjednik SAD-a i njegova žena Džil Bajden uplatili blizu 30 posto od ukupnog ličnog dohotka od 985.000 dolara.

Sa druge strane, Tramp je odbio dobrovoljno objaviti koliko je vratio poreza, a inače je to predsjednički običaj koji traje decenijama.

U ponedjeljak je New York Times objavio kako Tramp nije platio federalni porez na zaradu u 10 od posljednjih 15 godina. Navodno je bivši biznismen 2016. platio samo 750 dolara, te isti iznos godinu dana kasnije kada je preuzeo ured.

Trump je u utorak naveče, tokom debate, osporavao navode iz medija i govorio kako je „platio milione dolara za poreze, milione dolara na ime poreza na zaradu“.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve