Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Tramp nije psihički sposoban

Američki psiholozi, psihijatri i socijalni radnici poslali su pismo urednicima Njujork tajmsa u kojem tvrde da Donald Tramp nije sposoban da obavlja funkciju predsjednika SAD-a.

Pismo se nadovezuje na tekst kolumnista Njujork tajmsa Čarlesa M. Brauna, koji je izrazio zabrinutost zbog Trampovog načina vladanja i stalne potrebe da “stavi opoziciju pod svoju čizmu”, čime narušava osnovna načela demokratije.

Stručnjaci su u pismu izrazili zabrinutost za psihičko zdravlje predsjednika, prenose mediji u SAD.

Naglasili su da Trampa “psihičko stanje sprečava da obavlja predsjedničku dužnost”, i da ima tendenciju “iskrivljavanja stvarnosti” kako bi se ona prilagodila njegovom “ličnom mitu veličine”.

Stručnjaci ističu da Tramp često napada one koji se ne slažu s njim ili ga izazivaju i kako će se te navike samo pogoršati što duže bude bio na poziciji moći.

Američko udruženje psihijatara u svom etičkom kodeksu osuđuje psihijatre koji daju zvanične procjene pacijenata koje nijesu lično pregledali ili s njima razgovarali i ističe da psihijatri i psiholozi ne bi smjeli da daju stručno mišljenje o ovom pitanju.

To je poznato i kao Goldvoterovo pravilo, ali su psiholozi i psihijatri naglasili da bi njihovo ćutanje u ovom slučaju koštalo previše. Oni smatraju da je previše toga u igri i da ne smiju više da ćute.

“Ćutanje je rezultiralo time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa svoje mišljenje nijesmo dali u ključno vrijeme. Bojimo se da je previše toga u igri da bismo i dalje ćutali”, obrazložili su svoje istupanje u javnost.

U pismu se navodi da “govor i ponašanje gospodina Trampa pokazuje nesposobnost tolerisanja mišljenja koje je različito od njegovog, što vodi do bijesnih reakcija. Njegove riječi i njegovo ponašanje ukazuju na jaku nesposobnost saosjećanja.”

Eksperti smatraju da te karakteristike vode do napada na druge.

“Pojedinci s takvim osobinama, iskrivljuju stvarnost kako bi ona odgovarala njihovom psihološkom stanju, napadaju činjenice kao i one osobe koje im iznose te činjenice, novinare, naučnika.”

Pismo su zaključili riječima: “Kod moćnog vođe, ovakvi napadi će vjerovatno biti sve češći jer će mu se činiti da se potvrđuje njegov mit o njegovoj vlastitoj veličini. Vjerujemo da gospodina Trampa velika emocionalna nestabilnost koju je pokazao u svojim govorima i djelima, čini nesposobnim da obavlja dužnost predsjednika na siguran način.”

Pismo je potpisalo 35 psihijatara, psihologa i socijalnih radnika, a među njima je i penzionisani profesori kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta Univerzitata u Harvardu Lens Dodis i Džosef Šahter.

Brojni analitičari su izrazili svoju zabrinutost oko psihičkog zdravlja predsjednika Trampa, a u tome su im se pridružili i neki senatori. Konzervativni komentator Endrju Salivan izjavio je za CNN kakobi mediji trebalo da se ozbiljnije pozabave Trampovim psihičkim zdravljem.

Senator iz Minesote Al Franken je izjavio da su pojedini u redovima Republikanaca zabrinuti i kako imaju svoje sumnje o Trampu i da često govori stvari koje nijesu tačne, što je jednako tome da namjerno laže.

Izvor: Fonet

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve