Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

TITOV BROD DUHOVA: Bio je titan na moru, sada plovi besciljno (VIDEO)

U godinama nakon napuštanja Orlove, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom

Više od 4.000 tona težak, dug devedeset metara, “Lyubov Orlova” ponosno je plovila smrznutim Arktikom pod sovjetskom zastavom. Izgrađena je u kraljevskom brodogradilištu sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Mornarica u Gvatemali presrela je brodić zbog sumnjive dojave. Ono što su zatekli, viđa se samo jednom u životu!

– Osnovni projekt za ovu seriju putničko-teretnih brodova za Ruse napravili smo zajedno sa Brodoprojektom, ali svu kasniju projektnu dokumentaciju napravili su naši ljudi iz Tehničke službe. Ipak, nikako ne smijemo da zaobiđemo ni sve radnike i poslovođe iz brodogradilišta jer je brod toliko kompleksan projekat, a teorija ga sigurno neće sama izgraditi – prisjeća se Božidar Devčić, nekadašnji šef Tehničke službe.

– Sve na tim brodovima je bilo domaće proizvodnje. Čelik, brodski motori, namještaj, instalacije. Jedino što su Rusi dodali su navigacijski uređaji i kompletna oprema za kuhinju. Čemu to i zašto baš navigacija i kuhinja, nikada nismo dobili odgovor – rekao je Devičić, prenosi Ekspres.

Njegov težak rad godinama je odolijevao svemu što je Arktik bacao na njega. Od oluje do ledenih santi i uspješno je više od 3 decenije prevozio turiste po smrznutom sjeveru Zemlje.

Napušteni brod je, ipak, krajem 2010. godine postao tužni brod duhova. Tadašnji vlasnik je upao u probleme i brod je zaplijenjen u kanadskoj marini Sveti Džon. Međutim, kako dvije godine niko nije htio da kupi brod, na kraju je završio u starom gvožđu. Firma “Neptun Internacional Šiping” trebalo je da prebaci nesretnu Orlovu do Dominikanske republike kako bi rastavili brod i prodali što se prodati može. Samo dan nakon što je brod izvučen iz luke posebno izgrađenim tegljačima, puklo je sigurnosno uže. Posada tegljača bezuspješno je pokušavala ponovo da uhvati napušteni brod, ali visoki talasi i teški udarci vjetra su ih u tome spriječili.

Uskoro je brod izašao u međunarodne vode i kanadsko ministarstvo je reklo da brod više ne predstavlja opasnost za kanadske kompanije i zbog toga su ga napustili. U godinama nakon napuštanja Orlove, nekoliko puta je viđen kako besciljno pluta Atlantikom.

Svojevremeno se pojavila priča u britanskim tabloidima da je brod sada prepun pacova koji jedu ljude i da se kreće prema britanskim ostrvima.

Od te priče nije bilo ništa, a posljednji put je otkriven u martu 2013. godine gotovo 1.000 kilometara od irske obale. Tada su irski mediji napisali da je zabilježen signal sistema za hitnu pomoć s Orlove. Zanimljivo je da se taj sistem aktivira tek nakon potonuća broda i zbog toga se sumnja da je potonuo, te je jako malo vjerovatno da će ikada biti pronađen.

Izvor: Telegraf.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve