za aktuelno.me

piše: Željko Vukmirović

(Photo by STR/AFP via Getty Images)

Uprava Sabornog hrama Svetog Save u Beču obavjestila je svoje vjernike da će crkva biti zatvorena u periodu od 18. jula do 1. avgusta 2020. godine zbog karantina. Naime, korona virusom zaraženo je više od polovine hramovnog sveštenstva.

Čak, pozvali su i svoje vjernike koji su bili na par posljednjih liturgija da se testiraju. Utisak koji se stiče nakon ovog obavještenja je da se radi o odgovornoj vjerskoj zajednici.

Crna Gora nema takvo iskustvo sa filijalama Srpske pravoslavne crkve na svojoj teritoriji. Kod nas su pak prosipane priče o ljekovitosti tamjana i pričešća s jedne kašičice. Kao, sve će to litije, kao jedina masovna okupljanja, da izliječe.

Ipak, ništa od toga.

A iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje je saopšteno kako se suočavaju sa činjenicom da neki od zaraženih u našoj zemlji ne žele da otkriju kontakte, kao i da svako sakrivanje informacija samo šteti. Bez obzira što bi se takve informacije smatrale odgovornim građanskim ponašanjem. I još je rečeno da oboljevanje nije nikakva sramota, da može da se desi svakom.

Džaba priča. Kod nas poznavaoci svega i svačega već nađu načina da to spakuju u tendenciozno političko djelovanje, nekakvu izglednu prevaru, garantovanu zavjeru. Iako je samo običan primitivizam i sebičluk.

I eto razrješenja. Tamjan i kašičica. Samo nemojte nikom da kažete.

 

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve