Rusija se sukobila sa Njemačkom i pet njenih zapadnih saveznika na mjesečnom zasjedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa trovanjem opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je novičok upotrijebljen protiv kritičara Kremlja, dok je ambasador Njemačke saopštio da su nalazi predati međunarodnoj Agenciji za hemijsko oružje, prenosi agencija AP.

Sukob između Rusije i Nemačke dogodio se na mjesečnom zasijedanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, na kojem su učestvovali i ambasadori Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske, koji su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem.

Ambasador Velike Britanije Džonatan Alen je rekao da je sličan nervni otrov upotrijebljen na jugu Engleske 2018. godine protiv ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke. Istakao je da Velika Britanija podržava otkrića Berlina o trovanju Navaljnog i pozvala Rusiju da sprovede sveobuhvatnu i transparentnu istragu u vezi sa ovim slučajem i da podrži Konvenciju o hemijskom oružju.

Zamjenik američkog ambasadora pri UN osudio je trovanje Navaljnog i pozvao Rusiju da dovede pred lice pravde osobe odgovorne za ovaj incident.

Ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzja je Savjetu bezbjednosti saopštio da je Rusija strana koja je najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom i da Moskva želi da Njemačka podijeli dokaze do kojih je došla. Rekao je da ruski doktori koji su spasili njegov život nisu otkrili prisustvo otrova. Njemački ministar odbrane je naveo da su dokazi o trovanju predati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koja se stara o implementaciji Konvencije o hemijskom oružju.

Ambasador Njemačke pri UN Kristof Hojsgen je otpužio Rusiju da pokušava da skrene pažnju sa incidenta. Istakao je da to nije pitanje koje se tiče Njemačke i Rusije, već “pitanje međunarodne zabrinutosti” u vezi sa upotrebom hemijskog oružja. Ruski ambasador je odgovorio da ovo pitanje jeste pitanje odnosa između Nemačke i Rusije, a ne međunarodno pitanje. Napomenuo je da će, ukoliko ne pruži na uvid podatke o slučaju u vezi sa Navaljnim, Moskva smatrati da Njemačka odbija da se utvrdi istina u istrazi. Takav potez smatraće se provokacijom protiv Rusije, koja će definitivno narušiti rusko-njemačke odnose i međunarodne odnose u cjelini, rekao je Nebenzja.

Ruska policija utvrdila je kretanje opozicionog političara Alekseja Navaljnog i šta je pio prije nego što se razbolio u Sibiru prošlog mjeseca, a sada pokušava da utvrdi lokaciju svjedoka koji je napustio zemlju, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se navodi da je u pripremi novi zahtjev za dobijanje pravne pomoći od Njemačke, gdje je Navaljni prebačen avionom u bolnicu prošlog mjeseca poslije, prema navodima Berlina, trovanja novičokom.

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da želi da pošalje istražioce da rade zajedno sa njemačkim kolegama na ovom slučaju, poslije izvještaja o tome da se Navaljni probudio iz kome. Ministarstvo je zatražilo i dozvolu da od Navaljnog zatraži pojašnjenja i da mu postavi dodatna pitanja. Njemačka je ranije objavila da je već utvrdila prisustvo nervnog agensa novičok i zatražila objašnjenje od Moskve, što su podržale i ostale zapadne zemlje. Pojedini njemački političari zatražili su uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve