Filijalu Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori razdiru ozbiljne tenzije nastale kao posljedica sukoba dvije veoma moćne frakcije unutar ove političko-finansijske organizacije, saznaje portal Aktuelno iz više dobro upućenih izvora bliskih vrhu Mitropolije crnogorsko primorske (MCP) SPC.

Pravnik, iscjelitelj, teoretičar mističnog pravoslavlja i zvijezda internet litija, Velibor Dzomić sa svojim šefom Amfilohijem: “Vjernici ne treba da se plaše jer su molitvene litije najbolji lijek od svakog virusa, pa i od koronavirusa”

Kako saznajemo, sukob frakcija unutar MCP koje predvode, sa jedne strane šef pregovaračkog tima SPC Velibor Džomić, a sa druge “rektor” srednje Bogoslovske škole Gojko Perović, dostigao je tačku usijanja nakon kraha pregovora MCP i Vlade oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Džomić i Perović, kako navode naši izvori, su postali svjesni je SPC u Crnoj Gori propustila veliku šansu za dogovor nakon što je Vlada Srpskoj crkvi ponudila ogromne ustupke i maltene udovoljila svim njihovim zahtjevima pod uslovom da se samo registruju.

Time je postalo kristalno jasno da čelnici ove organizacije ne priznaju državu Crnu Goru i da će Vlada ubuduće, pogotovo nakon izbora imati sve manje razumijevanja za SPC i samim tim praviti sve manje ustupaka. To znači da će Srpska crkva morati da se pomiri sa činjenicom da mora da uđe u regularne zakonske okvire unutar države Crne Gore.

“Stoga su Džomić i Perović kao najambicionzniji kadrovi SPC počeli sebi da pripremaju teren za preuzimanje Amfilohijevog trona, odnosno mjesta koje će nekom od njih dvojice omogućiti da iza kulisa vuče konce u crkvi. Mitropolit SPC u Crnoj Gori Radović je već u godinama, pa je javna tajna da Džomić i Perović iz sjenke vuku konce kad su u pitanju sve važnije odluke unutar filijale Srpske crkve u Crnoj Gori”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Izvorni svetosavac i pravi Srbin Gojko Perović pored slike svog duhovnog i ideološkog oca

Međutim, veliki problem predstavlja što unutrašnji sukob na relaciji Džomić – Perović poprima sve ozbiljnije razmjere jer su, prema riječima naših izvora, i jedan i drugi voma ambiciozni i imaju svoje vizije o budućnosti crkve u Crnoj Gori.

“I jedan i drugi sebe vide kao nezvaničnog lidera, odnosno buduću sivu eminenciju pravoslavne crkve u Crnoj Gori, pa i ne čudi što međusobno plasiraju razne kvalifikacije i optužbe. Perović u svakoj prilici nastoji da napomene da je Džomić ‘rent a Srbin’, a da je on izvorni svetosavac i mnogo veći Srbin od njega i to ‘iz ubjeđenja’. Džomić sa druge strane zamjera Peroviću što sebi daje preveliku slobodu i ovlašćenja koja mu ne pripadaju. To veoma iritira oca Velibora”, rekli su naši izvori koji naglašavaju da je sukob sa vrha prešao i na “bazu”.

“Već se naziru sukobi među frakcijama koje podržavaju Džomića i Perovića. Čak su i političke partije sa kojima SPC aktivno sarađuje podjeljenog mišljenja koga da podrže jer i Džomić i Perović imaju svoje jake ‘igrače’ u zvaničnim političkim vodama”, rekli su naši izvori.

Kada su u pitanju mediji, i u toj sferi stvari su podjeljene.

“Džomić ima podršku TV Atlas, neočetničkog propagandnog portala bliskog dijelu srbijanske BIA-e, IN4S-a, Srpske TV i djela Svetigore, dok sa druge strane Perovića otvoreno podržavaju Vijesti koji su postale glasilo Srpske crkve u Crnoj Gori i zdušno stimulišu njihove političke ambicije”, navode naši izvori.

Kako će se završiti ovaj sukob i da li će šef MCP Amfilohije Radović, i pored toga što je u poodmaklim godinama, imati snage da stiša potencijalni požar koji tinja u redovima njegove organizacije, ostaje da se vidi.

B.Knežević

 

guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đoko Orlandić
Đoko Orlandić
02.08.2020-08:34 08:34

“Neoprestana borba” između svinjarskog trgovca iz Kraljeva i kvislinga iz Cuca (za vječnu sramotu Cuca).

Nikola
Nikola
02.08.2020-11:02 11:02

Mutivoda 1 i 2….koji li ce pobijediti….sto bi i oni sami rekli “isti a drugo pakovanje” :))))))))