Petak, 3 Decembra, 2021
Rubrika:

Studentkinja Bogoslovije: Profesor sotona me silovao

Vukašinović se u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema riječima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Sjeo je pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se odsjekle”, navodi u ispovijesti studentkinja Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, tvrdeći da ju je seksualno zlostavljao profesor i prodekan PBF Vladimir Vukašinović.

Prije nekoliko dana informacije o ovom slučaju su proslijeđene Ministarstvu prosvjete, Univerzitetu u Beogradu, kancelariji Povjerenice za zaštitu rodne ravnopravnosti, predsjednici Skupštine Srbije Maji Gojković, potpredsjednici Vlade Srbije, ministarki i predsjednici Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorani Mihajlović. Kako nam je rečeno iz njene porodice, studentkinja je ranije o slučaju obavijestila patrijarha Irineja i mitropolita Porfirija, ali nikakve reakcije nije bilo.

Vukašinović se u prethodnom periodu suočavao sa optužbama da je seksualno uznemiravao nekoliko svojih studentkinja, od kojih se jedna javno obratila upravi fakulteta, tražeći zaštitu. Prema riječima zaposlenih sa PBF, ime ovog profesora se više od dvadeset godina dovodi u vezu sa seksualnim zlostavljanjem, dok on, s druge strane, odbacuje pomenute navode, ističući da se radi o lažima koje služe da ga diskredituju.

Prije gotovo dve godine Etička komisija fakulteta bavila se prijavom o povredi etičkog kodeksa izvršenoj od strane sveštenika i prodekana Vukašinovića, koji je optužen da je seksualno uznemiravao svoju studentkinju.

Kako se navodi u dokumentima u koje dobio na uvid portal Nova.rs, pomenuta djevojka je odlučila da izađe sa informacijama kad je i u kom periodu trpela seksualno zlostavljanje. Kako saznajemo, ona je prvobitno tražila pomoć unutar Crkve, a nedavno je, pošto odgovor iz vrha SPC nije stigao, apel za pomoć uputila i van crkvenih krugova.

Djelovi pisma, koji govore o torturi i seksualnom uznemiravanju koje je pretrpjela studentkinja PBF, izmijenjeni su kako bi se sačuvao njen identitet.

“Obratila sam se svešteniku Vladimiru Vukašinoviću za prvu ispovijest 2006. godine i krenula sam da se ispovijedam kod njega sve dok se nije desio taj nemili događaj. On me je pozvao i na slavu u svoju kuću da upoznam njegovu porodicu i prijatelje. Za mene je sve to bila novina. Obrazovan sveštenik sa četvoro djece, profesor i divna mu žena. Bila sam oduševljena onim što mi je prikazano, ne sluteći da iza toga stoji ‘sotona'”, navodi ona na početku svoje ispovijesti, dodajući da je profesoru Vukašinoviću ispovijedila čitav život, ali da tada nije slutila da će to biti zloupotrebljeno.

“Sve je ličilo kao da sam sticala prijatelja koji je uz to i sveštenik. Nije mi padalo na pamet da provjeravam ni ko je on, ni šta je, jer je to ‘čovjek crkve’. Silovana sam jedne noći u mom stanu. Došao je sa poklonom u ruci. Skuvala sam kafu ne sluteći ništa. Pričao je o sahrani i smrti nekog rođaka njegove žene i kako je bio u blizini, pa je htio da svrati. Tada je prvi put ušao u moj stan i istovremeno sam ga prvi put vidjela bez mantije”, opisuje ona kako se sve dogodilo:

“Poslije izvjesnog vremena je sjeo pored mene i rekao da hoće da spava sa mnom. Zgrozila sam se i uplašila. Rekla sam mu da ja to ne želim, niti da sam ikada tako nešto pomislila, posebno jer on ima ženu i djecu, a uz sve to je i sveštenik. Pokušala sam da se odbranim, ali sam bila poluparalisana. Noge su mi se ‘odsjekle’. On je ustao, dao mi telefon da pozovem taksi i otišao u toalet. U sledećih par trenutaka pomislila sam da sam se izbavila, bar poslije prvog obrušavanja na mene, ali on je samo stao pored kreveta. U narednom momentu mi je gurnuo polni organ u usta. Uspjela sam poslije par trenutaka da pobjegnem u kupatilo, a on je otišao sa lica mjesta. Ono što me još više poremetilo te noći je to što sam vidjela ogromnog đavola koji je izašao iz njega. Nakon ovog događaja napustila sam posao u crkvi i promijenila broj telefona”.

U pismu se dodaje da je narednih dana dobijala telefonske pozive sa nepoznatog broja, te da je osoba sa druge strane, nakon što bi se ona javila, ćutala. Zbog toga je, kako navodi, posumnjala da je riječ o Vukašinoviću.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa profesorom Vladimirom Vukašinovićem, ali nam je on rekao da je sve što imao da kaže o ovom slučaju već naveo u odgovoru Etičkoj komisiji, te da je riječ o najobičnijim klevetama.

“Ništa ja sa vama ne mogu da razgovaram, to je stvar o kojoj se razgovara sa advokatima. To su sve klevete, od prve do poslednje. Kao što je bilo u procesu, tako i sad demantujem sve od početka do kraja”, rekao je on za Nova.rs, nakon čega nas je pozvao njegov advokat kako bi nas obavijestio o eventualnim pravnim posledicama zbog objavljivanja ovog teksta.

Vanredni profesor PBF: Ovo nije jedini slučaj

Vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Dragomir Sando, ranije je informisao upravu fakulteta o slučajevima gdje se ime Vladimira Vukašinovića povezuje sa seksualnim zlostavljanjem. On nije želio da govori za naš portal povodom ovog slučaja, rekavši da se ranije već izjašnjavao po ovom pitanju.

U dopisima koje je slao nadležnima na fakultetu, on je naveo da slučaj pomenute studentkinje nije jedini, te da postoje bar još tri djevojke koje su pretrpjele seksualno zlostavljanje od strane prodekana PBF, ali da nijedna od njih ne želi da javno govori o tome.

“Jedna djevojka koja navodi da je takođe zlostavljana, a sa kojom sam razgovarao zna za još slučajeva, ali nisam htio da je pitam otkuda joj da je ne bih dodatno i nepotrebno izlagao neželjenom razgovoru. Računao sam da to bude muka sa kojom bi se završio naš razgovor, kroz koji sam joj dao podršku”, naveo je on u jednom dokumenata u koji smo imali uvid.

 

Izvornova.rs

Najnovije

Sabrana djela Zdravinja boce

Sabrana djela Zdravinja boce

Abazović: Ideja Otvorenog Balkana od starta prilično loše komunicirana, regionu treba povjerenje

Ideja Otvorenog Balkana je od starta prilično loše komunicirana. Regionu treba povjerenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo, ocijenio je...

Mitrić: Ustav je jasan, izbori su provjera volje građana, a ne njihova prevara

Izjave pojednih poslanika aktuelne parlamentarne većine da će oni koji budu eventualno glasali za prijedlog opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi Crne Gore promijeniti izbornu...

Mihailo: Popovi SPC krštene Crnogorke i Crnogorce upisivali kao Srbe ili Srpkinje

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi svakodnevno se javljaju Crnogorke i Crnogorci kršteni u Srpskoj crkvi, kojima su sveštenici koji su ih krstili, u rubriku nacionalnost, upisivali...

Leks specijalce plaćaju građani koji zarađuju duplo manje od njih

Vlada je, pohvališe se, usvojila prijedlog zakona da iz budžeta isplati 12 miliona eura za, kako su proračunali, 650 penzionisanih metalaca i rudara. Pravo...

Najčitanije

Povezano

Na udaru Perović i još četvorica sveštenika: Čistke u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj?

Piše: Vladimir Jovanović Nakon izbora novoga patrijarha i nakon loklnih izbora u Nikšiću, a možda se i dan nakon izbora patrijarha sabor produži i izabere...

AP: Smrt dva velikodostojnika SPC otvara pitanja o ulozi vjerskih institucija u suzbijanju epidemije

Smrt od koronavirusa dvojice velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija, otvara pitanja da li neke vjerske institucije čine dovoljno da...

HRABRO: Milačić bez maske na Irinejevoj sahrani

I dok ogromna većina prisutnih na sahrani patrijarha, koji je nedavno preminuo zbog posljedica koronavirusa, nosi masku i pokušava da koliko toliko održni distancu,...

CNN: Patrijarh umro od Kovida nakon sahrane mitropolita

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, koji je 1. novembra služio zaupokojenu liturgiju mitropolitu crnogorskom primorskom Amfilohiju, preminuo je danas u beogradskoj bolnici nakon...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve