Strani radnici u crnogorskim eparhijama: Džomić u noći

(za aktuelno.me)

Piše: Slobodan Jovanović

Ovih dana se pojavilo moje ime, u gradu u kojem živim, u nečemu što liči na novine, a nijesu novine, u nečemu što ni mašicama čestit čovjek ne bi uzeo. Apostrofiran sam kao neko ko se zalaže da država Crna Gora konzumira pravo koje ima svaka država – uskraćivanje gostoprimstva svim stranim državljanima koji se ističu anticrnogorskom propagandom, vrijeđanjem Crne Gore, Crnogoraca, destabilizacijom države i podsticanjem sukoba i ugrožavanjem građanskog mira. Radi se o logičnoj simbiozi onoga što nije novina i sagovornika koji me apostrofirao. Što bi narod rekao – našla rupa zakrpu. Pretpostavljam da mogu da zahvalim i ljotićevskom pedigreu dotične osobe, koja misli da Srbi u Srbiji treba da se razračunavaju sa onima koji nijesu Srbi, a iznose svoje stavove koji se njemu ne sviđaju. Moram da ga obavjestim da sam ja državljanin Srbije za razliku od njega koji je stranac u Crnoj Gori. Da  Crna Gora ima profesionalno pravosuđe i da u njemu nema veliki broj ostataka velikosrpskog orgijanja devedesetih godina prošlog vijeka, poštovao bi se stav bezbjednosne agencije Crne Gore u pogledu njegovog statusa. Iako je zakon decidan da po žalbama „nepoželjnih“ lica odlučuje isključivo MUP, Crna Gora ne bi bila Crna Gora kad se ne bi našao neki sud, u ovom slučaju nenadležni Upravni sud, da se narugaju bezbjednosnoj agenciji, MUP-u i, na kraju, samoj Crnoj Gori. Otuda često likovanje dotičnog kako je sve procese dobijao jer ima u pravosuđu, očigledno, sljedbenike koji ne sude po savjesti, već po nacionalnim i religijskim opredjeljenjima.

Posebno me iritira kad osoba o kojoj pišem, Velibor Džomić, dobija hvalospjeve među Crnogorcima. Farsično je to nepoštovanje sebe kad se jednom beznačajnom pravniku pjevaju ode, valjda zato što dolazi spolja, čak mu se dodijeljuje katedra na, zamislite oksimoron, fakultetu za evropske studije? Samo čekam da Dragana Markovića Palmu zaposle da predaje o evropskim vrijednostima. I da, Velibore, mada si zaboravio određenje  „koji rovare po Crnoj Gori“, tražim od države Crne Gore da primjenjuje pravo i zakon i da na isti način kao kad šaljete sveštenike u Ameriku i druge države, ili Grigorija u Njemačku, tražite dozvolu države Crne Gore i registrujete se kod nadležnih organa. Vaši sveštenici, koji nijesu državljani Crne Gore, podliježu zakonima koji se odnose na sve strane građane koji rade u Crnoj Gori! Nijeste vi iznad države Crne Gore! Smiješno je da država ne zna koliko stranaca radi u eparhijama SPC u Crnoj Gori, tim prije što ima indicija da se u toj sivoj zoni skriva mnogo kontroverznih osoba. Kao što je smiješno da nekome ko se predstavlja kao doktor pravnih nauka treba objašnjavati što su zakonske obaveze u svim državama. No to je posljedica što u Srbiji mantija predstavlja i kartu za bilo koje zvanje, bez obzira na oskudno znanje.

Još jedna tema je podijelila Crnu Goru – predlog zakona o sankcionisanju nepoštovanja državne himne i zastave. Javili su se mnogi „stručnjaci“ da nam objasne, kao da je neko sretan zbog toga, kako se ljubav prema državi ne ućeruje kaznama. Čak nam je Dragan Šoć, nekadašnji ministar pravde, objasnio kako je to kršenje osnovnih ljudskih prava. Samo mu je Amerika loš primjer kada navodi primjer paljenja zastave, jer je propagiranje američkog identiteta toliko zastupljeno u Americi da se zadnji klošar ponosi što je Amerikanac. Baš bih volio da vidim kako bi se ponašao da Crna Gora, u mjeri u kojoj to radi Amerika, stvara od građana Crne Gore Crnogorce putem svih institucija države i medijskih kampanja? Svaki pokušaj da se Crna Gora ponaša kao svoja dočekuje se na nož upravo od onih koji u Crnoj Gori ne poštuju ništa. Ne mogu se čudom načuditi što se Crna Gora opravdava nacošima u Srbiji koje će se pismo koristiti u Crnoj Gori, kakav će se školski program primjenjivati, koliko slova ćemo koristiti, kako ćemo zvati jezik, … Što je to sa nama? Pitaju li Crnu Goru u Srbiji što misli? Ako je tradicija nešto u što se ne smije dirati, što su prihvatili Vukovu reformu? Pritom se Njegošev jezik, i u Srbiji, i u dobrom dijelu Crne Gore, naziva jezikom „babe Kurane“?

Bijedno je od pojedinih partija, koje sebe smatraju procrnogorskim,koristiti svaku situaciju i prosipati demagogiju o tome kako kazne nijesu način da se zavoli država Crna Gora, dok sa istim tim koji ne ustaju na himnu i ne kače zastavu ispred državnih institucija u koaliciji vrše vlast na lokalnom nivou. Čini se da su oni prije potpali pod njihov uticaj, nego što su uspjeli da ih privole da poštuju državu Crnu Goru. A za one kojima tobože  smetaju „Drljevićevi stihovi“ a idu kod Amfilohija i u Crkvu čiji je glavni ideolog i teolog Nikolaj Velimirović, čovjek koji je slavio Hitlera, upoređivao ga sa Sv. Savom, bio ideolog i prvi saradnik Dimitrija Ljotića, antisemita koji je proglašavao Jevreje krive za smrt Isusa Hrista, samim time i podržavao njihov pogrom, malo je reći da su licemjeri! Nema te zastave i te himne koja bi njima bila po volji ako u prvi plan ne stavlja srpsku naciju, srpstvo i srpsku državu. Sudeći po komentarima, Crna Gora bi trebalo da ima desetak himni, i nekoliko zastava pa da svak koristi onu koja mu odgovara. Svejedno, garantujem da ni tada njihov odnos prema državi Crnoj Gori ne bi bio drugačiji ni za promil!

 

Komentari

avatar