Tačno 100 dana do izbora u novembru, više Amerikanaca misli da Amerika ide u pogrešnom smjeru, nego u bilo kom momentu u toku mandata predsjednika Donalda Trampa.

Nova anketa agencije AP i Centra za istraživanje javnosti NORC pokazuje da način na koji se predsjednik bori protiv koronavirusa podržava samo 32 odsto Amerikanaca. Čak i njegov odnos prema ekonomiji, njegov lični pečat u mandatu, ima smanjenu podršku posljednjih mjeseci.

Čak iako pokuša da se fokusira na trku protiv najvjerovatnijeg protivnika Džoa Bajdena, na različitim kulturnim temama i porukama o “redu i zakonu”, Trampove šanse za reizbor biće usko povezane za načinom borbe protiv pandemije i da li će glasači vjerovati da će se zemlja vratiti u normalu pod njegovim vođstvom.

Anketa AP i NORC pokazuje da 8 od 10 Amerikanaca smatra da zemlja ide u lošem pravcu, što je više nego kada je Tramp preuzeo funkciju. Anketa isto pokazuje da 38 odsto Amerikanaca misli da je nacionalna ekonomija u dobrom stanju, što je pad od januara prije pandemije, kada je to mislilo 67 odsto ispitanih.

Bajdenova kampanja će posljednjih mjeseci prije izbora biti fokusirana na Trampa, uvjerena da će bivši potpredsjednik SAD moći da pobjedi, ako izbori budu referendum o tome da li trenutni vrhovni komandant treba da ima još 4 godine funkcije.

“Ljudima je dosta vlade, koja je podjeljena i ne može da radi. Ljudi od Trampa kao da dobijaju samo neku kolekciju govora koji samo njega zanimaju”, kaže Kejt Bedingfild, zamjenica menadžera kampanje.

Bajden bilježi korist od Trampovog vođenja borbe protiv pandemije. Na primjer, 3 od 4 Amerikanca podržavaju nošenje zaštitnih maski, što je Tramp prvobitno izbjegavao.

Još jedan test za predsjednika biće u avgustu i septembru, jer Tramp i njegova administracija pokušavaju da otvore škole, dok je javnost sumnjičava. Anketa pokazuje da se jedna trećina Amerikanaca protivi toj ideji, dok polovina smatra da treba donijeti posebne mjere i preporuke.

Činjenica da su kandidati spriječeni da putuju i drže velike mitinge više ide u korist Bajdenu. Tramp se oslanja na velike mitinge i prepune arene, a Bajden manje. On je posljednjih par mjeseci govorio pred manjim grupama, unaprijed pozvanih gostiju i novinara, i to u blizini svog doma u Delaveru.

Oko 38 odsto Amerikanaca podržava način na koji radi predsjednik, što je pad od početka pandemije. Većina republikanaca, 81 odsto ga podržava, ali 68 odsto podržava način na koji se nosi sa pandemijom.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve